Pagina 1 van 2

Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 19 aug 2021 21:38
door Jos Mannaart
Iemand ervaring met deze? Geeft die ook in het najaar een tweede schot net als de rufa?

Alvast bedankt.

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 20 aug 2021 12:58
door Rob
Hier liever geen schietgeweld Jos. Het is al erg genoeg met die gein :)

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 22 aug 2021 09:17
door Jos Mannaart
Sorry Rob :oops: :lol:
Schiet niks op met je antwoord btw 8-)
Even anders dan. Weet iemand of de Fargesia scabrida 'Asian wonder' in het najaar nog een keer uitloopt.
Alvast bedankt l

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 22 aug 2021 22:38
door Rob
lol Jos.

Ik heb een gewone scabrida.
Ik weet niet in hoeverre ie afwijkt van 'asian wonder', maar hier zie ik geen 2e uitloop.
Hij is al vrij laat met uitloop (laat mei of zo, de robusta is echt weken eerder), dus ik vermoed van niet....

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 31 aug 2021 23:37
door Jos Mannaart
De scabrida is exact gelijk aan de asian wonder. Asian wonder is toegevoegd vanuit commercieel oogpunt. Thanks Rob. We gaan het mee maken. De rufa en robusta campbell maken volop nieuwe scheuten momenteel. Evenals de Phyllostachyssen, dat zijn echt sneaky bamboes haha

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 01 sep 2021 22:07
door Rob
De mijne heb ik van Han, Jos. Na een partijtje scheppen en hallen hadden we er een paar pollen uit :)
Eerlijk gezegd is ie heel mooi, maar ik ben niet dol op F. scabrida.
Sloeg niet lekker aan hier en is nog steeds niet wat het moet zijn. Mogelijk dat ie een betere (nattere) plek kan krijgen in de tuin, maar andere Fargesia doen het veel beter hier (oa rufa, nitida, robusta campbell).
Zelfde geld overigens voor de jiuzaighou, en de muriellii - beiden vallen me tot nu toe tegen (na 3 jaar).

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 19 okt 2021 10:20
door Jos Mannaart
We zitten op aardig klapzand en rufa en robusta "Campbell " vinden dat prima. Komend jaar de jiuzaighou 1 en 4 eens planten en zien wat dat doet. De 'Red Dragon' schijnt veel compacter te groeien maar is een weefselkweek. Vooralsnog geen voorstander van. Oprins maakt meer dan 1 mln bamboes in hun lab jaarlijks. Bizar.

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 19 okt 2021 20:30
door draco
Jos Mannaart schreef:We zitten op aardig klapzand en rufa en robusta "Campbell " vinden dat prima. Komend jaar de jiuzaighou 1 en 4 eens planten en zien wat dat doet. De 'Red Dragon' schijnt veel compacter te groeien maar is een weefselkweek. Vooralsnog geen voorstander van. Oprins maakt meer dan 1 mln bamboes in hun lab jaarlijks. Bizar.


Bamboe wordt vermeerdert door te kloneren. Zou het uitmaken of je dat doet met een rhizoomstek of een klompje meristeemweefsel? In beide gevallen krijg je genetisch identieke nakomelingen.

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 20 okt 2021 01:03
door Jos Mannaart
Er wordt beweert dat er verschil in zit. De Phyllostachyssen door weefselkweek vermeerderd schijnen minder hoog te worden. Bij de Tibet banaan is het blad van de kloon anders dan bij de originele en wanneer er pups onstaan vanuit de weefselkweek plant schijnen die weer het oorspronkelijke blad te hebben.
Terug naar bamboe. Ik heb gescheurde Asian wonders staan en ga daar een weefselkweek bij zetten om te kijken of er verschil zichtbaar is de komende jaren.

De bonte rufa geeft 100% bonte scheuten. Bij eerdere weefselkweek pogingen van bonte bamboe waarbij dit ook wel geval was bij de moeder bleek een deel van de weefselkweek klonen toch deels groene bladeren te bevatten. Als dit maar 5% is heeft dat niet heel veel invloed op de kostprijs maar bij 70% terugloop wordt het te duur.
Oprins heeft 400 soorten bamboe 'op de plank' in hun lab maar doen momenteel alleen de Fargesia soorten. Phyllostachys hebben ze gedaan maar staat op hold vanwege twijfels over het eindresultaat.

Re: Fargesia scabrida asian wonder

BerichtGeplaatst: 20 okt 2021 10:35
door draco
De kans dat er toevallige mutaties optreden bij vermeerdering door middel van meristeemkweek is waarschijnlijk groter dan bij natuurlijke vermeerdering via stekken. Je kunt dat deels voorkomen door het meristeem niet te lang door te kweken maar steeds opnieuw uit te gaan van een diepgevroren voorraad. Dit is althans de toegepaste techniek bij weefselkweek van dierlijk weefsel.

p.s.
De stabiliteit van bonte varianten bij bamboe verschilt per soort is mijn ervaring. Bij Pleioblastus variegata en Phyllostachys vivax 'Aureocaulis' duiken geregeld groene halmen op. Phyllostachys aureosulcata is zelfs geheel naar Ph. alata gereverteerd. Pleioblastus viridistriatus en Sasaella glabra 'Albostriata' zijn daarentegen opvallend stabiel gebleken.