Whow wat super Bonne!
Echt super gaaf dat u dit gelukt is ! , toch even de opmerking , wat ik geleerd heb in mijn plantenteelt opleiding , een plant maakt voeding van : co2 + water + licht = glucose ( glucose is de voeding van de plant dit proces wordt fotosynthese genoemd) dus naar mijn mening is licht belangrijker dan warmte voor het verder laten groeien en rijpen van de vruchten , warmte zorgt echter alleen voor snellere of minder snelle groei omdat de verwerking van de c02+water opname en vermenging etc. met de co2 tot glucose sneller of trager gaat. Dus ja warmte hebt u ook zeker nodig maar zorgt niet perse voor de groei op zich.
Als laatste is het voor de smaak niet strikt noodzakelijk om de bananen te laten rijpen aan de plant , in Nederland kennen we eigenlijk niet de smaak van een echt aan de plant gerijpte vrucht , de vruchten worden als ze volgroeid zijn en dik genoeg uitgegroeid zijn al van de bananen plant gesneden en gekoeld etc , daarna worden ze geselecteerd en verkocht als groene bananen als ze eenmaal in het land waar de consument ze gaat kopen zijn, worden ze eerst naar rijping stations gebracht hier worden de bananen nogmaals geselecteerd op rijping , de bananen worden hierna in speciale ruimte waar geen zuurstof maar wel ethyleen gas gespoten wordt kunstmatig gerijpt tot het gewenste niveau en dan naar de winkels gebracht hier koopt de consument de bananen vaak bijna geel tot iets gelig , om ze vervolgens thuis nog iets verder te laten rijpen en op te eten.
Ik snap dat u niet zo'n station heeft en moeilijk kunstmatig aan ethyleen komt maar wat u kan doen en het is maar een idee , u kunt de bananen die nog aan de plant zitten in een zak doen ( dus zak dichtbinden om de bananen, hier moet u dan wel een rijpe banaan of ander rijp fruit indoen , dit geeft namelijk ethyleen gas af , na 1 week kan u de zak verwijderen ( het kan dus handig zijn de zak af en toe tussen door te verversen qua fruit) , na ongeveer 1 week hebben u bananen aan de plant genoeg gas opgenomen wat voor verdere rijping zorgt , als het rijping proces eenmaal in gang is gezet , dan is dit on omkeerbaar en rijpen de bananen af!
Verder heb ik geen verstand nog hoor van bananen planten ( sorry , ik heb alleen een niveau 2 en niveau 3 MBO opleiding gesloten plantenteelt ofwel kasteelt gedaan ).
Zelf ben ik ook besmet geraakt met het bananen virus en ik heb sinds vorig jaar wat bananen plantjes aangeschaft.
Dit is mijn bescheidene collectie nu:
1 x Musa velutina. ( in 2016 gekocht)
1x Musa velutina 'Makuna'( in 201 gekocht)
1x Musa velutina 'Variegata'( in 2017 gekocht , is eigenlijk een Musa velutina waarin een mutatie zit in het blad waardoor het blad witte strepen erin heeft wat niet vaak voorkomt en dus vrij zeldzaam is).
1x Musa rubra ( volgens mij ook wel Musa rubinea genoemd , klopt dit? in 2016 gekocht)
1x Musa acuminiata Dwarf cavendish (in 2016 gekocht , ik moet dus zeker nog een aantal jaar wachten maar u foto's bewijzen dat het kan en dat het ,het wachten waard maakt).
1 x Musa helen's Hybrid.( in 2017 gekocht).
1x Musa hajaray. (in 2017 gekocht).
1x Musa veinte Cohol.( in 2017 gekocht).
Gelukkig kan ik op mijn werk ( De VMBO en MBO school in 1 gebouw waar ik zelf op school gezeten heb en gelijk na mijn opleiding niveau 3 mbo kon werken in de kassen) de bananen overwinteren , een verwarmde kas tot 25 graden Celsius.
Ik hou dit topic graag in de gaten !
Heel veel succes met de verdere kweek;)
Met vriendelijke groeten,
Casper