Pagina 1 van 3

Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 26 jun 2019 11:09
door gerald88
Hallo allemaal,

Vorig jaar heb ik online een mooi Musa Basjoo plantje gekocht van 30 cm en afgelopen winter heb ik deze laten overwinteren.

- Bladeren afgesneden
- Pallets omheen gebouwd en pallet op het dak
- Kubus gevuld met stro
- Dak afgedenkt zodat het water en schuin af kon stromen

Na de winter is het er zo uit gekomen:
Afbeelding
Afbeelding

In het voorjaar heb ik er koemest bij gedaan en ze zijn echt als kool gegroeid en heel veel kleine stekjes onderaan. De grootste stekjes zijn op het moment van schrijven ongeveer 1 cm dik en 25/30 cm hoog.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Ik ben benieuwd wat jullie er van vinden en/of jullie nog tips hebben. De kleine stekken wil ik gaan afsteken en oppotten maar dat heb ik nog nooit gedaan, ik denk dat ik de grootste uitloper van +- 30cm wel kan afsteken met een spade en kan oppotten, wat denken jullie?

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 28 jun 2019 19:51
door Bonne
Ziet er goed uit!
Als je gaat stekken. Langs de hoofdstam recht naar beneden afsteken ( vrij diep 20 - 30 cm) en verder zo ruim mogelijk om de pup heen en zo wortels te sparen. Je zal even lomp door het wortels systeem moeten hakken.
Maar met dit weer hersteld dit wel

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 06 apr 2020 14:33
door gerald88
Helaas vergeet ik het vaak om hier een update te plaatsen. Bij deze een update.

We hebben een zachte winter gehad, ik had mijn winterverpakking wel klaar staan met pallets, maar hierin heb ik dit jaar geen mulch gedaan alsook geen stro. Dit was niet nodig, Enkel bij vorst een vliesdoek om mijn pallets heen. Voor de winter oude bladeren weggeknipt en de pallets er om heen gezet en vliesdoek erom.

Vorige week het vliesdoek weggehaald, althans ligt nog op de grond zodat ik het er makkelijk om heen kan trekken als er toch nog een verraderlijk nachtje komt. De uitloper die er vorig jaar al zat heeft nagenoeg geen schade en groeit gewoon door waar hij gebleven was. In een week tijd toch al weer behoorlijk wat centimeters gegroeid.

Veel puppies opgepot die inmiddels behoorlijk gegroeid zijn, overwintert in koude kas. (bedankt voor de stek tip @Bonne)

Ik hoop dat ik dit jaar een bloem mag begroeten, het laatste afgeknipte blad, dus stamhoogte is bij de kleinste banaan 170 cm tot 190 cm bij de grootste. ;)

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 07 apr 2020 10:16
door gerald88
Wat zouden jullie doen?

Mogelijk is er dit jaar kans op een bloem, tot op heden heb ik alle pups steeds afgestoken en opgepot omdat ik 3 bananen bij elkaar wel leuk vind staan en als het te breed wordt ik ook steeds meer moet afschermen in de winter.

Als er een bloem zou gaan komen dan sterft de moederplant af en komen er jonge pups weer op. Hebben deze jonge pups een hele snelle groeisnelheid omdat de moederplant dan afgestorven is?
Of is het raadzaam nu alvast wat jonge pups te laten groeien zodat ze dan wat groter zijn al?
Of de pups laten zitten vanaf het moment dat er mogelijk een bloem begint te groeien?

Ik vraag me dit af omdat ik wil voorkomen dat ik na de bloei het jaar erop een kleine plant hebt die bijv. dan maar maximaal 1.5m wordt. ;)

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 09 apr 2020 16:01
door gerald88
En hier 2 pups geplaatst in een 90L speciekuip :)

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 09 apr 2020 22:48
door Dennis_S
Hmm, ja, als ineens al je stammen bloeien, dan zit je met de kleine scheuten. En die doen er een jaar of drie over om op volle hoogte te komen. Een stam bloeit na ongeveer 70 bladeren. Dat is ongeveer 7 groeiseizoenen/jaren. Kun je vast een beetje rekenen. Ikzelf heb een bosje van meerdere stammen. Elk jaar bloeit er wel één of twee en als die uitvallen, valt dat helemaal niet op. Altijd een mengsel van 1, 2, 3, 4, 5 en 6 jarige scheuten.

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 10 apr 2020 09:45
door gerald88
Dennis_S schreef:Hmm, ja, als ineens al je stammen bloeien, dan zit je met de kleine scheuten. En die doen er een jaar of drie over om op volle hoogte te komen. Een stam bloeit na ongeveer 70 bladeren. Dat is ongeveer 7 groeiseizoenen/jaren. Kun je vast een beetje rekenen. Ikzelf heb een bosje van meerdere stammen. Elk jaar bloeit er wel één of twee en als die uitvallen, valt dat helemaal niet op. Altijd een mengsel van 1, 2, 3, 4, 5 en 6 jarige scheuten.


Jij laat alle kleine pups gewoon aan de moederplant zolang ze binnen het gebied vallen waar je de banaan wilt laten groeien? Wordt het dan niet heel erg opgepropt? Heb je wellicht een foto?

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 10 apr 2020 21:41
door Dennis_S
Jep, ik laat alles bij elkaar staan. het vormt zo ook een mooi vol geheel. Soms zit er een blad klem, dan snoei ik die weg, maar feitelijk gaat het heel goed zo. De pol wordt maar heel geleidelijk breder. Toevallig dacht ik gisteren nog, misschien moet ik er een stuk vanaf spitten. Maar dat zou de eerste keer zijn in negen jaar (begonnen met 1 kleine stam). Ik ben net even naar buiten gelopen voor een foto.
20200410_213204.jpg
20200410_213204.jpg (212.97 KiB) 8591 keer bekeken

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 16 apr 2020 16:08
door gerald88
Bedankt Dennis, dan laat ik een aantal pups ook staan.


Vandaag staat het er bij mij al weer mooi bij. De stammen lijken best dus op de foto. De heg is echter ruim 2 meter hoog op de achtergrond en de stammen zijn dus best hoog en dik. Ben benieuwd wat er dit jaar staat te gebeuren!

Re: Mijn Musa Basjoo ervaring

BerichtGeplaatst: 22 jun 2020 09:51
door gerald88
Weet een mooie update. De plant is weer hard gegroeid, helaas nog geen bloem op komst maar hij ziet er wel prachtig uit. ;) Ik blijf duimen voor een bloem ;)