Pagina 1 van 1

Oleander

BerichtGeplaatst: 01 aug 2020 09:03
door Hitch
Vorig voorjaar had ik van iemand een roodbloemige Oleander gekregen. Gezien ik liever geen planten meer in kuip houd daar ik geen overwinteringen meer doe heb ik deze gewoon buiten in zijn plastic pot laten staan de hele winter. Met de storm was hij dan ook nog eens omgewaaid. Laatst wilde ik het geheel op de composthoop gooien (gezien al zijn bladeren bruin en verdroogt waren en ik er sowieso van uit ging dat hij dood was) toen ik bij het uit de container haalde merkte dat de wortels er feitelijk erg goed uitzagen en bij nadere inspectie zag ik dat er zelfs nog enkele blaadjes mooi groen uitzagen. Ik had nog een leeg plekje in de tuin en heb hem uitgeplant. Nu, 2 weken later en na veel water geven vormen er zich allemaal nieuwe blaadjes op het grootste deel van de stammetjes. Blijkt dus toch wat vorst aan te kunnen! Als ik het me goed voorheb heeft het vorige winter toch -11°/-12°C geweest.
Ik weet in Kessel-Lo eentje staan aan een voorgevel van zo'n 1.8m hoog. Die mensen doen daar in de winter nooit niks aan en die staat momenteel vol in bloei wat bij zo'n groot exemplaar echt wel prachtig is. Had ik het geweten dan had ik hem meteen uitgeplant toen ik hem kreeg.

Re: Oleander

BerichtGeplaatst: 01 aug 2020 19:01
door Duiven
Ik heb er een sinds een jaar of drie in volle grond. De bladeren lijden onder kou, maar nu is hij met zijn tweede bloeironde bezig. Kunnen wel wat vorst verdragen.

Re: Oleander

BerichtGeplaatst: 02 aug 2020 01:00
door RW5
Duiven schreef:Ik heb er een sinds een jaar of drie in volle grond. De bladeren lijden onder kou, maar nu is hij met zijn tweede bloeironde bezig. Kunnen wel wat vorst verdragen.


Welke kleur is dat? Ik weet ook een stuk of 5 adressen waar ze altijd buiten in de volle grond of pot staan en het gewoon goed doen. Dit zijn wel allemaal (licht) roze Oleanders.

Re: Oleander

BerichtGeplaatst: 05 aug 2020 21:23
door Duiven
Is een roze variant. Heb er in in'iddels uit zaad ook een tweetal kleintjes bij.

Re: Oleander

BerichtGeplaatst: 07 aug 2020 19:11
door RW5
Hebben de oleanders geen last van teveel vocht in het najaar?

Re: Oleander

BerichtGeplaatst: 07 aug 2020 20:48
door Dennis_S
Nee, daar hoef je je geen zorgen om te maken. Oleanders groeien in de natuur altijd op plekken waarbij ze met hun wortels in het water kunnen groeien.

Re: Oleander

BerichtGeplaatst: 18 aug 2020 09:18
door Mate
De lichtroze variant doet het hier ook al jaaaaren prima zonder echte bescherming. Alleen tijdens langdurige oostenwind in de winter, wil die nog wel eens wat gehavender eruit zien maar das logisch. Ik zelf zie er namelijk ook niet uit na uren oostenwind in mn bakkes te hebben gehad :lol:

Re: Oleander

BerichtGeplaatst: 01 sep 2020 19:42
door RobertR
Leuke post om te lezen.

Ik ben zelf ook me Oleanders bezig, je wilt toch in NL wat mediteraans hebben :D

En twijfl over volle grond of in potten ingraven en overwinteren in koude kas. Ik zit wel aan de rand van de buitengebied.

Iemand ervaring met rode en witte oleanders welke in vaste grond staan? eventueel met dubbele bloem?

Alvast dank.