Pagina 1 van 1

Reuze Zantedeschia aethiopica

BerichtGeplaatst: 01 dec 2022 18:07
door Hitch
Zantedeschia aethiopica White giant, Gigantea, Hymalaya,... Elke verkoper lijkt er zo'n beetje zijn eigen naam aan te willen geven als je zo even rondsurft op het net maar volgens mij gaat het allemaal om eenzelfde soort of ben ik mis en zijn er toch verschillen? De ene verkoper zegt dat de plant 1.5 m haalt (bedoelt hij de bloemhoogte mee uiteraard), de andere beweert 1.8 m en laatst beweerde er één op Marktplaats.be dat zijn planten 2 m haalden. Iemand die er iets zinnigs over kan zeggen?

Re: Reuze Zantedeschia aethiopica

BerichtGeplaatst: 01 dec 2022 21:30
door tankton
Ik gok dat het vooral van de verzorging af hangt. Er zijn wel meer planten waar men een bepaald formaat aangeeft, waar je met een beetje liefde keihard aan voorbij gaat.

Ik heb hier cactussen staat waar men van zegt dat ze "snel groeien en wel 30cm per jaar groeien", maar hier zie ik die in de serre gewoon 60cm per jaar doen.

Re: Reuze Zantedeschia aethiopica

BerichtGeplaatst: 01 dec 2022 23:23
door Rob
Ik heb de gewone z. aethiopica in volle (zand)grond, en die blijft heel erg klein hier...max 50 cm hoogte. Overleeft wel al 6 winters nu in volle grond.

Re: Reuze Zantedeschia aethiopica

BerichtGeplaatst: 02 dec 2022 12:05
door Hitch
Ik heb de Zantedeschia White Giant staan sinds 7-8 jaar en deze word bij mij zo'n 1 m hoog denk ik. Groter krijg ik hem niet maar veel zal ook wel afhangen van de standplaats, bodem, watergift en mest en ik kijk er eigenlijk niet echt naar om. Is wel volledig winterhard want ik doe er helemaal niets aan. Soms laat die na vorst het blad volledig slap op de grond liggen maar dit komt weer goed als de temperaturen hoger gaan. De plant breid ook niet uit hoewel ik hem al zo lang in de grond heb staan wat ik dan wel weer raar vind. Staat bij mij ook in de schaduw van bomen. Toen ik hem pas had stond die in volle zon en dat had hij niet graag want ging zienderogen achteruit in de zomer. Toen heb ik hem uit de grond gehaald, opgepot en in mijn serre overwinterd bij 5° en die groeide gewoon door. Tegen de daaropvolgende zomer barstte die haast uit de kuip waarop ik hem dus geplant heb op de plaats waar die nu staat en waar hij enkel een uurtje of 2 avondzon krijgt. Ik gooi er in het voorjaar april-mei wat blauwe korrel tegen en dat is het dan. Drinkt wel veel water. Ik weet feitelijk niet wat de ideale standplaats is voor deze plant. Ik weet in Kessel-Lo eentje staan midden in iemands gazon en die krijgt dus een pak meer zon uren dan de mijne en die is groter dan mijn exemplaar volgens mij maar zoals ik al zei, mijn plant reageert slecht op volle zon dus ik ga ervan uit dat hij een andere soort heeft. Houd die van zure of juist kalkrijke bodem? Ik weet het niet. Al bij al is het alleszins een mooie plant met zijn gestippeld blad maar de beloofde afmetingen blijven achterwege.

Re: Reuze Zantedeschia aethiopica

BerichtGeplaatst: 07 dec 2022 11:28
door PeterHoofddorp
Mijn buurman heeft er eentje van meer dan 1.50 hoog. Een enorme bos ook.
Deze staat in de afvoer van het water van de Koi vijver. Volop voedingsstoffen dus.
Vriest elk jaar vet in, maar hersteld toch weer iedere keer.
Elk jaar meer dan 100 bloemen!

Ikzelf heb er een in pot.
Das toch een stuk minder.
Moet echt veel voeding hebben om groot en stevig uit te groeien.
Die van mij bloeit zelfs niet eens na een flinke winter. Heeft te veel tijd nodig om te herstellen.

Re: Reuze Zantedeschia aethiopica

BerichtGeplaatst: 07 dec 2022 23:30
door Rob
Thx Peter voor die tip. Aankomend seizoen eens proberen!

Re: Reuze Zantedeschia aethiopica

BerichtGeplaatst: 09 dec 2022 17:08
door Tropical Gardening
PeterHoofddorp schreef:Mijn buurman heeft er eentje van meer dan 1.50 hoog. Een enorme bos ook.
Deze staat in de afvoer van het water van de Koi vijver. Volop voedingsstoffen dus.
Vriest elk jaar vet in, maar hersteld toch weer iedere keer.
Elk jaar meer dan 100 bloemen!Dit kun je ook toepassen bij Colocasia, niet normaal wat een reuzen dat dan kunnen worden!