Pagina 1 van 1

Opkrullend blad Licuala

BerichtGeplaatst: 04 aug 2020 13:58
door RNAE
Goedemiddag,

Ik heb al enige tijd een Licuala in huis (veel licht, sproeien en redelijk wat water).
Er zijn nieuwe bladeren op komst (een tweetal). Maar nu is er één blad die volledig
opkrult naar buiten toe en het ziet er nu echt als een bolletje uit. Bovendien kleurt het
blad heel donker en voelt het volledig verdroogd aan. Wat betekent dit? Is het de natuurlijke
gang van zaken of doe ik iets mis? Bedankt !

WhatsApp Image 2020-08-04 at 13.20.09.jpeg
WhatsApp Image 2020-08-04 at 13.20.09.jpeg (326.48 KiB) 2526 keer bekeken

Re: Opkrullend blad Licuala

BerichtGeplaatst: 04 aug 2020 14:24
door Eduard
Zo te zien staat de plant buiten en ook nog in de zon, dit is de manier om je plant te killen :!: Dit zijn tropische understory planten die gebaat zijn met halfschaduw en vochtige omstandigheden dus ook een hoge luchtvochtigheid, het is al moeilijk voor een ervaren planten rot deze goed te houden ;)
Ik zou hem binnen zetten en uit de zon houd en goed sproeien bij droge lucht, eventueel eiland techniek toe passen, grote schotel vullen met water pot op blokjes zetten zodat die het water niet raakt het water verdampt dan en komt langs het blad omhoog wat ze goed zal doen, eventueel te veel aan gietwater wordt dan goed opgevangen in de brede schotel, succes.

Re: Opkrullend blad Licuala

BerichtGeplaatst: 04 aug 2020 16:11
door draco
Misschien is palm even buiten gezet voor de foto? Los van de nuttige adviezen van Eduard, is het ontvouwen van dergelijke ongedeelde bladeren een precaire gebeurtenis. Als de toppen niet goed loskomen groeit het blad krom, zoals hier het geval lijkt te zijn. Wat hulp kan dan geen kwaad. In de natuur zorgen wind en regen dat de ontplooiing soepel verloopt.

Re: Opkrullend blad Licuala

BerichtGeplaatst: 05 aug 2020 07:37
door RNAE
Goedemorgen, inderdaad, hij stond enkel buiten voor de foto, heb hem direct terug binnen gehaald zodat hij niet kan verbranden. Bedankt voor alle tips !

Re: Opkrullend blad Licuala

BerichtGeplaatst: 07 aug 2020 10:37
door Rob
Ondanks dat ie niet vol in de zon staat heeft Eduard wel gelijk.
Dit is absoluut symptomatisch voor verdroging icm te lage vochtigheid in de lucht. Water geven bij deze temperaturen mag dan ook behoorlijk scheutig! Ik zette Licuala vroeger gewoon regelmatig onder de douche met handlauw water.

Je kunt hem best buiten laten, maar dan absoluut schaduwrijk. Het is niet zozeer de zon alleen, maar de lage relatie luchtvochtigheid icm de zon die Licuala nekt.
Als ie gewend is, en de RH is hoog genoeg dan kan ie prima uit de voeten in de zon.
Ik merk eenzelfde effect met Chamaedorea: typisch 'understory' palmen voor de schaduw, maar omdat de lichtintensiteit bij ons zo laag is, is directe zon best mogelijk. Maar dat kan alleen by RH ruim boven 70%.

Uiteindelijk zijn Licuala grandis best pittig om netjes te houden. Hij hield het een jaar of 5 vol. Licuala ramsayii is absoluut iets meer vergevingsgezind is mijn indruk.

Re: Opkrullend blad Licuala

BerichtGeplaatst: 07 aug 2020 11:39
door draco
Rob schreef:Uiteindelijk zijn Licuala grandis best pittig om netjes te houden. Hij hield het een jaar of 5 vol. Licuala ramsayii is absoluut iets meer vergevingsgezind is mijn indruk.


Als aanvulling op de commentaren van Eduard en Rob:
Ik ben ik er nooit in geslaagd om deze Licuala lang mooi te houden en ik ergerde me dan al snel aan de bruine punten. Licuala spinosa werd destijds ook nog wel aangeboden. Die is minder veeleisend. In de botanische tuinen van Leiden en de VU stond/staat de grandis in de vijver van de tropenkas met kuip en voeten in het water.

Re: Opkrullend blad Licuala

BerichtGeplaatst: 08 aug 2020 12:29
door Gouden HandPalm
Een manier om de luchtvochtigheidd optimaal te krijgen is vier bamboestokjes in de pot te steken, die boven de bladeren uit komen.

Dan de plant en stokjes omwikkelen met vershoudfolie of met een grote doorzichtige plastic zak.

De plant oogt namelijk nog erg levensvatbaar. Hij moet zo snel mogelijk in vochtige lucht komen te staan. Omwikkelen met folie kan je plant nu het leven redden.