Pagina 1 van 1

Bodem verzuren

BerichtGeplaatst: 26 nov 2022 12:37
door Hitch
Ik zit op droge arme zandgrond wat in feite een voordeel is voor veel exoten met name in de winter dan want in de zomer moet ik natuurlijk veel water geven. Ik dien veel koekorrel toe aan mijn planten en al zeker bij het planten van nieuwe planten. Bemesten doe ik met blauwe korrel maar mijn probleem is dat zuurminnende planten bij mij omzeggens niet te doen zijn. Voor kalkminnende planten gooi ik jaarlijks kalkkorrel maar wat te doen bij de zuurminnende planten? Ik spreek nu over reeds aangeplantte planten met een flink wortelgestel. Bij nieuwe aanplant maak ik het plantgat steeds groter dan nodig en meng ik de uitgegraven grond voor de helft met turf voor ik het plantgat daar dan mee dichtmaak maar hoe kan ik nu de bodem bij de reeds aangeplantte planten zoals Hydrangea, Camelia, Gardenia, Rhododendron maar ook mijn Butia capitata verbeteren? Is het voldoende om daar turf rondom te strooien en wat proberen in de bodem te werken? Bij mijn Butia weet ik al dat dat onbegonnen werk is zonder zijn wortels te raken. Bestaat er iets anders wat goed effect heeft?

Re: Bodem verzuren

BerichtGeplaatst: 26 nov 2022 14:14
door knalkop
Organisch materiaal dat vergaat zal de grond in de loop der jaren verzuren. Zeker als je iets van eikenblad ofzo ertussen doet. Ben ook wel benieuwd of er een snelle oplossing is zonder de wortels te verstoren en er turf tussen te mengen.

Re: Bodem verzuren

BerichtGeplaatst: 26 nov 2022 18:08
door Tom1986
Hier staat een hoop info.

https://nl.wikihow.com/Je-grond-verzuren

Ik hield het op bemeste tuinaarde, turf, en bladafval. Ik had eerst ook hele arme pofgrond, ik heb er bemeste tuinaarde op gedaan(mix van champignonmest, turf, paardenmest en kippenmest) en jaarlijks compost+bladafval en snoeiafval. Als ik de grond omspit kom ik enorm veel pieren etc tegen. Alleen is het geen oplossing voor de korte termijn.

Re: Bodem verzuren

BerichtGeplaatst: 26 nov 2022 21:29
door de Haan
Wat is de huidige zuurgraad van je grond?

Re: Bodem verzuren

BerichtGeplaatst: 26 nov 2022 22:22
door tankton
Zoals de rest al zei: organisch materiaal.
Wat je niet moet vergeten, is dat uiteindelijk je bodem weer minder zuur wordt. Als turf/blad whatever helemaal is afgebroken dan gaat de PH weer omhoog.

Wat je ook kunt doen is simpelweg wat natuurazijn door je water mixen... Werkt ook, al is het wel vluchtiger.