Pagina 1 van 2

Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 20 dec 2018 09:50
door Hitch
Deze soort Acacia zou voor de Benelux werkelijk de keihardste zijn wat koudebestendigheid betreft lees ik net op een ander forum. Iemand hier die dit uit ervaring kan bevestigen en/of een idee heeft hoe er aan te komen? Aan zaaien begin ik niet, dat loopt bij mij altijd fout af en ik heb er simpelweg ook het geduld niet voor.

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 21 dec 2018 23:30
door griphuz
Zelf nog geen ervaring mee, maar wel uit een niet te mild gebied uit de UK bij een kennis.
Vrij goed hard.

Als je voor zaaien geen geduld hebt valt een heel scala planten al af, en dan moet je daar niet aan beginnen. Lekker makkelijk want dan hoef je alleen maar te kijken wat er bij kwekers te koop is, en dat is dit niet bij mijn weten ;)

Groetjes,
Remko.

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 22 dec 2018 00:56
door Rob
Heb hier al meerdere jaren een A. longifolia van 2.5m hoog in 60L container staan - gaat bij -5 naar binnen (staat nu nog buiten dus)
Geen ervaring met de A. obliquinervia

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 30 dec 2020 13:13
door maurits187
De A. obliquinervia is bij ons al jaren winterhard en had geen moeite met twee weken temperaturen beneden nul met een koudste van -16C.

https://www.tropische-tuin.nl/acacia-obliquinervia/

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 15 apr 2022 14:26
door Hitch
Iemand die weet hoe ik aan een plant kan geraken of aan zaden?

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 17 apr 2022 22:14
door StefanH
Ik heb die van mij op een beurs bij kwekerij Morning Glory gekocht.

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 17 apr 2022 23:18
door Rob
Voor wat het waard is nog even een aanvulling op mijn berichte bovenstaand:
Mijn A. longifolia heeft het vorige winter afgelegd; tegen een week tussen -5 en -10 was ie niet bestand.
In ieder geval niet geschiklt voor volle grond (zonder bescherming)

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 18 apr 2022 09:51
door marinus
Staat -7 voor bij My Palmshop.
Ligt ook aan de plaats vlak bij huis etc. Jammer

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 12 aug 2023 10:51
door Hitch
Was aan zaden geraakt van de Acacia obliquinervia. 70 stuks, daar zijn 5 plantjes van opgekomen na 2 maanden. Moet in alle eerlijkheid wel zeggen dat ik in januari de zaden kreeg en ze in mijn koelkast heb laten liggen tot april. Was misschien niet zo'n goed idee maar ik heb geen propagator en mijn kamert° is in de winter te laag. Van die 5 plantjes heb ik er nog maar 2 over. Krijg er de groei eigenaardig genoeg niet in. Ze staan in mijn veranda. De andere 3 had ik buiten gezet in juni in de schaduw maar ze zijn alle 3 dood gegaan om de één of andere reden. De 2 die ik nog heb zitten nog maar net in het stadium dat hun bladvorm verandert en zijn amper 20 cm groot. Ik weet niet wat er misgaat. Heb ze vandaag voor het eerst voorzichtig wat plantenvoeding gegeven in de hoop dat dat wat opleverd?

Re: Acacia obliquinervia

BerichtGeplaatst: 12 aug 2023 20:09
door Hansvdb
Misschien vijf jaar geleden heb ik bij het tuincentrum een Acacia dealbata gekocht, de bekende mimosa. Aanvankelijk hield ik die in de winter vorstvrij in mijn kas, maar toen hij te groot werd heb ik hem in de volle grond geplant, wel tegen het huis aan, op het oosten.
Inmiddels staat hij daar twee jaar en groeit gigantisch, het lijkt wel of hij elke jaar anderhalf maal zo groot wordt. Ik woon in Vlissingen, dus vrij mild in de winter, maar ook hier de afgelopen winter -5.

Op de eerste afbeelding de boom vorig jaar februari:

Acacia dealbata 2022.jpg
Acacia dealbata 2022.jpg (276.23 KiB) 2845 keer bekeken

Hieronder de boom maart dit jaar:

Acacia dealbata 2023.jpg
Acacia dealbata 2023.jpg (243.05 KiB) 2845 keer bekeken


Sommige planten zijn verrassend goed bestand tegen lage temperaturen en soms een aantal graden vorst. Vanwege de hoge elektriciteitsprijs had ik de afgelopen winter mijn kas niet verwarmd zodat het binnen ook -5 was. Er stonden twee Bougainvilleas (glabra) en twee Brugmansia's die helemaal zijn bevroren. Toen ik ze in het voorjaar uit de pot haalde om weg te gooien zagen de wortels er nog levend uit, dus heb ik ze gehouden. Inmiddels staan zowel de Bougainvilleas als de Brugmansia's weer vol in bloei. De Brugmansia's liepen uit vanuit de wortels, bij de Bougainvilleas liepen de takken weer uit. Kijken of ik ze tegen de zuidmuur van mijn huis kan planten? Misschien eens proberen met een plant uit het uitverkoophoekje van het tuincentrum.
Een Michelia Alba is helaas wel doodgevroren. Ik werd misleidt door sommige websites waar te lezen was dat ze enigszins vorstbestendig waren. Niet dus. Erg jammer, het was een prachtige plant geworden die elke jaar de hele zomer bloeide.