Pagina 1 van 2

Schimmel

BerichtGeplaatst: 09 apr 2014 19:21
door vandermill
Dus ik doe zaai- en stekgrond in een onverwarmde propagator en gooi er sequoiazaadjes in. Na drie dagen links en rechts als draderige schimmel. Is dat leuk? Neen! Ik heb vandaag de hele dag de schuif opengehad. Echter hoe voorkom ik de schimmel in den toekomst? Hoe vaak schuifjes openzetten? Is er een middel tegen schimmelvorming?

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 09 apr 2014 19:26
door Tropica Flora
5-10 minuten vol vermogen in de magnetron voor je er iets in zaait, tenminste dat werkt bij mij.

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 09 apr 2014 19:52
door vandermill
Te laat nu ;). Maar ik dachtr dat zaai en stekgrond sowieso clean was?!

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 09 apr 2014 20:08
door Tropica Flora
Nee die illusie ben ik ook al tijdje kwijt :(
Zit allemaal vol met sporen en schimmels etc.

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 10 apr 2014 13:38
door vandermill
Maar is er op dit moment nog iets aan te doen? Een middeltje ofzo? Anders moet ik voor 10 euro aan sequoia-zaad weggooien.

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 10 apr 2014 14:12
door jos944
vandermill schreef:Maar is er op dit moment nog iets aan te doen? Een middeltje ofzo? Anders moet ik voor 10 euro aan sequoia-zaad weggooien.



Je kan proberen door een klein beetje bakkersgist in lauw water (circa 20 tot maximaal 30 graden) op te lossen.
En dit te gieten over de stekgrond.

Gist maakt een soort peniciline aan die menig schimmel tegen houdt verder te groeien.

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 10 apr 2014 15:00
door draco
Lang niet elke schimmel is schadelijk. Je kunt je dus afvragen of het nodig om dit mycelium te bestrijden. Als zaden in de natuur ontkiemen is dat ook niet in een steriele omgeving. In tegendeel veel houtachtige gewassen waaronder coniferen groeien in een symbiose met een specifieke schimmelsoort (Mycorrhizae). Het ondergrondse mycelium maakt contact met de haarwortels van de plant v.v. Hierbij vindt uitwisseling plaats van nutrienten, waarvoor de schimmel energie in de vorm van suikers ontvangt.

ad Jos 944: heb je daar een referentie over, i.e. de veronderstelde antischimmelwerking van Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist) ?

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 10 apr 2014 15:24
door jos944
draco schreef:ad Jos 944: heb je daar een referentie over, i.e. de veronderstelde antischimmelwerking van Saccharomyces cerevisiae (bakkersgist) ?


Ik denk dat het wel ergens te vinden is. (Heb dat vroeger ook met mijn studie diergeneeskunde moeten leren/onderzoeken.

Maar de fungicide werking van gisten is namelijk de reden waarom bier en wijn bv niet kan schimmelen omdat de gisten dit voorkomen. Pas na het doden van de gisten (bij bier dan) kan je bier laten schimmelen (het verschalen van bier).
Maar bieren met een nagisting erin zijn heel lang bacteriologisch/fungicide houdbaar.

Alle vroegere bekende peniciline“s en fungicide werden doormiddel van gistsoorten en schimmelsoorten gemaakt.
Ik zal kijken of ik nog wat kan vinden in mijn oude boeken over fungicide / fungistatica.

Misschien een gekke zijstraat maar als je fruitvliegjes kweekt voor bv gifkikkertjes dan bestaat je voedingsbodem uit bv een geprakte banaan, bambix, water en wat bakkergist.
Dit gist gaat er in om te voorkomen dat de voedingsbodem gaat schimmelen. (gist zit ook vol vitamines dus dat is dan ook mooi meegenomen :D

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 10 apr 2014 19:03
door draco
Een ander voorbeeld van zo 'n cytostatische interactie is de melkzuurbacterie. Ik kweekte bij mijn eerste onderzoekproject biergist Saccharomyces carlsbergensis. De koude kamer was ook goed gevuld met bier, maar dit terzijde. De biergist werd gekweekt in grote kolven in een glucose voedingsmedium dat alleen even was gekookt. Door voldoende gist te enten kregen contaminaties meestal geen kans.

Re: Schimmel

BerichtGeplaatst: 10 apr 2014 22:57
door vandermill
Dit wordt hogere wiskunde :).