De Boomtomaat, geen boom, geen tomaat
 Geplaatst: 28 okt 2025 13:52
Geplaatst: 28 okt 2025 13:52De boomtomaat, Solanum betaceum, is geen tomaat dus, maar wel familie. Het is een lid van de Solanaceae, de nachtschadefamilie. In Nieuw Zeeland wordt hij professioneel geteeld. Men heeft daar de naam Tomarillo voor bedacht.
De groeiwijze van de boomtomaat komt het meest overeen met die van de Brugmansia. Hij groeit in eerste instantie recht omhoog en op een gegeven moment begint hij te vertakken. Altijd drie takken, net zoals de Brugmansia en bijvoorbeeld de pepersoorten. Dan pas begint hij te bloeien.
De bladeren verspreiden bij aanraking een typische geur. Niet echt vies, maar ook niet echt aantrekkelijk. Een soort lichamelijke geur zou ik zeggen.
Na vertakken begint de boomtomaat dus te bloeien met trosjes kleine crèmewitte bloemen met iets van paarsroze er in.
Na de bloei verschijnen de vruchten. Net zoals de Brugmansia vraagt de boomtomaat royale voeding om volle trossen fruit te produceren. De smaak is lichtzoet, aromatisch en pittiger dan die van een gewone tomaat.
 
Dan heb je dus een paar trossen boomtomaten en wat kan je er dan mee? De schil is vrij stevig en smaakt bitter. Het gaat om het vruchtvlees. Persoonlijk was ik daar niet zo kapot van, maar anderen vinden het wel lekker.
Het vruchtvlees is lichtzoet en aromatisch. Je eet hem door de vrucht door te snijden en het vruchtvlees eruit te lepelen. Wil je er wat meer werk van maken dan kan je het vruchtvlees gebruiken voor vruchtensalades waar het een tropische en pittige toets toevoegt. Verder voor ijs, chutney en taarten, en je kan er tenslotte ook jam van maken.
Daarnaast kan je de vruchten gebruiken zoals je de tomaat gebruikt, in hartige gerechten. Boomtomaten pizza misschien of boomtomatensoep?
Of wat chiquer, een gazpacho:
En tenslotte, een broodje boomtomaat met brie:
Als het water u nog niet in de mond loopt dan kunt u zoeken op 'recepten met Tamarillo', dan wordt u zeker geïnspireerd. Er is maar één probleem, in de supermarkt heb ik ze nooit gezien dus u moet ze zelf kweken. Gelukkig is dat niet zo moeilijk, het is ongeveer hetzelfde als tomaten kweken, alleen heeft de boomtomaat wat meer ruimte nodig.
Sommige leveranciers van bijzonder fruit bieden de vruchten wel eens online aan.
Het kweken van een boomtomaat begint met zaaien. Verschillende leveranciers bieden zaden aan en die zijn niet echt duur. Je kan ook een plant kopen maar die zijn wel duur. Je kan ook wat vruchten kopen bij een online aanbieder zoals 'groentebroer', de leverancier van exotisch fruit. Dan kijk je of ze lekker zijn en zaait de pitjes.
Zaaien in maart en zodra het weer het toelaat de planten verder kweken op een beschutte plaats in de volle zon uit de wind. De boomtomaat houdt van een vruchtbare lichte grond, rijk aan organisch materiaal en goed waterdoorlatend.
Gebruik voor de voeding organische meststoffen, maar geen verse mest en beendermeel, omdat dit tot slungelige groei kan leiden.
De boomtomaat is meerjarig en kan dus overgehouden worden maar dat is wel een uitdaging want hij wordt nog al hoog en breed. Flink snoeien na de oogst maakt het wat beheersbaarder. Haal de plant in de herfst naar binnen voordat het gaat vriezen. Feitelijk hetzelfde als wat je met een Brugmansia zou doen. Hij kan wel tegen kou, maar niet tegen vorst.
De plant verlies zijn bladeren in de winter. De grond licht vochtig houden maar zeker niet nat. Natte wortels in de winter is fataal voor exotische planten.
			De groeiwijze van de boomtomaat komt het meest overeen met die van de Brugmansia. Hij groeit in eerste instantie recht omhoog en op een gegeven moment begint hij te vertakken. Altijd drie takken, net zoals de Brugmansia en bijvoorbeeld de pepersoorten. Dan pas begint hij te bloeien.
De bladeren verspreiden bij aanraking een typische geur. Niet echt vies, maar ook niet echt aantrekkelijk. Een soort lichamelijke geur zou ik zeggen.
Na vertakken begint de boomtomaat dus te bloeien met trosjes kleine crèmewitte bloemen met iets van paarsroze er in.
Na de bloei verschijnen de vruchten. Net zoals de Brugmansia vraagt de boomtomaat royale voeding om volle trossen fruit te produceren. De smaak is lichtzoet, aromatisch en pittiger dan die van een gewone tomaat.
Dan heb je dus een paar trossen boomtomaten en wat kan je er dan mee? De schil is vrij stevig en smaakt bitter. Het gaat om het vruchtvlees. Persoonlijk was ik daar niet zo kapot van, maar anderen vinden het wel lekker.
Het vruchtvlees is lichtzoet en aromatisch. Je eet hem door de vrucht door te snijden en het vruchtvlees eruit te lepelen. Wil je er wat meer werk van maken dan kan je het vruchtvlees gebruiken voor vruchtensalades waar het een tropische en pittige toets toevoegt. Verder voor ijs, chutney en taarten, en je kan er tenslotte ook jam van maken.
Daarnaast kan je de vruchten gebruiken zoals je de tomaat gebruikt, in hartige gerechten. Boomtomaten pizza misschien of boomtomatensoep?
Of wat chiquer, een gazpacho:
En tenslotte, een broodje boomtomaat met brie:
Als het water u nog niet in de mond loopt dan kunt u zoeken op 'recepten met Tamarillo', dan wordt u zeker geïnspireerd. Er is maar één probleem, in de supermarkt heb ik ze nooit gezien dus u moet ze zelf kweken. Gelukkig is dat niet zo moeilijk, het is ongeveer hetzelfde als tomaten kweken, alleen heeft de boomtomaat wat meer ruimte nodig.
Sommige leveranciers van bijzonder fruit bieden de vruchten wel eens online aan.
Het kweken van een boomtomaat begint met zaaien. Verschillende leveranciers bieden zaden aan en die zijn niet echt duur. Je kan ook een plant kopen maar die zijn wel duur. Je kan ook wat vruchten kopen bij een online aanbieder zoals 'groentebroer', de leverancier van exotisch fruit. Dan kijk je of ze lekker zijn en zaait de pitjes.
Zaaien in maart en zodra het weer het toelaat de planten verder kweken op een beschutte plaats in de volle zon uit de wind. De boomtomaat houdt van een vruchtbare lichte grond, rijk aan organisch materiaal en goed waterdoorlatend.
Gebruik voor de voeding organische meststoffen, maar geen verse mest en beendermeel, omdat dit tot slungelige groei kan leiden.
De boomtomaat is meerjarig en kan dus overgehouden worden maar dat is wel een uitdaging want hij wordt nog al hoog en breed. Flink snoeien na de oogst maakt het wat beheersbaarder. Haal de plant in de herfst naar binnen voordat het gaat vriezen. Feitelijk hetzelfde als wat je met een Brugmansia zou doen. Hij kan wel tegen kou, maar niet tegen vorst.
De plant verlies zijn bladeren in de winter. De grond licht vochtig houden maar zeker niet nat. Natte wortels in de winter is fataal voor exotische planten.