Pagina 1 van 2

welke soort palm

BerichtGeplaatst: 14 jun 2019 15:53
door Northlander
1.jpg
1.jpg (234.8 KiB) 6963 keer bekeken
Hallo, ik ben nieuw op het forum, woon in W Vlaanderen BE, en heb al sedert een 20 jaar palmen staan in de tuin.

Geen probleem met mijn metershoge trachycarpus fortunei's, staan al meer dan 20 jaar in de tuin, zonder ook maar enige bescherming, zaden en jonge palmkes te vinden over onze ganse wijk,...
mijn vraag is nu naar deze, zie foto, voor mij onbekende palmen, sedert een 10 jaar ook onbeschermd in de tuin, bloeien ieder jaar met bloemstengels van 1 tot 1,5 m lang, enorm doordringend HEERLIJK ruikend gedurende een week, ik heb er 3 staan, de grootste is bijna 3 meter groot. Helaas de naam ontbreekt mij, en blijkbaar zijn het allen vrouwelijke planten, met dezelfde bloemstengels en nooit geen zaad aan de stengels; ik ben nu op zoek naar:
- de naam
- en eventueel een mannelijke plant.
Wie herkent deze ?

alvast bedankt, mvg, Alain
1.jpg
1.jpg (234.8 KiB) 6963 keer bekeken

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 14 jun 2019 16:23
door draco
Het is geen palm maar een schitterend exemplaar van Cordyline australis, een palm 'look alike' die endemisch is in Nieuw Zeeland. Overigens zijn de bloemen van Cordyline tweeslachtig. Dat er geen vruchtbaar zaad wordt gevormd kan met de omstandigheden te maken hebben?

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 14 jun 2019 16:37
door Northlander
Hallo Draco, inderdaad, al gegoogled op jou opgeven naam en inderdaad, klopt als een bus,
hopelijk zaad er van in de komende weken, geraakt nu uitgebloeid en het 'parfum' begint ook te verdwijnen. Ook ideaal als "snijbloem" het huis ruikt al een 10 dagen !
bedankt,

mvg,

Alain

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 14 jun 2019 16:47
door draco
Je zou het handmatig met kruisbestuiving kunnen proberen. Evolutionair is dat gunstiger voor een plant en levert het waarschijnlijk sterker zaad op.

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 14 jun 2019 17:22
door Northlander
ga ik proberen, bedankt

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 21 nov 2020 10:23
door Northlander
sized_Cordyline australis.jpg
sized_Cordyline australis.jpg (469.5 KiB) 6120 keer bekeken
Hallo, verleden jaar, tijdens de bloei kruisbestuiving toegepast, zaadjes eind oktober geoogst, begin janurari 2020 uitgezaaid. Op de foto het huidige resultaat, plantjes zijn nu ongeveer een halve meter groot, mvg, Alain

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 12 jun 2021 09:51
door Northlander
sized_10.jpg
sized_10.jpg (499.67 KiB) 5584 keer bekeken
Hallo iedereen, een vraagje: mijn Cordyline australis hebben de winter, 2 dagen nachtvorst van -10) amper overleefd; alle toppen zijn blijkbaar vervrozen, de bladeren vallen er af bij wind.
Ik heb dan verder de bladeren afgeplukt en vastgesteld dat deze bijna rot waren, bovenaan de stam, met 1 uitzondering, deze heeft nu al 2 uitlopers van ongeveer 25cm.

De stammen van al deze Cordylines puilen nu overal uit met nieuwe zij-scheuten, teveel om goed te zijn....! Hoe ga ik best te werk om deze toch volledig weg te snoeien? Afsnijden met een cuttermes, heel dicht tegen de stam, werkt blijkbaar niet, de scheuten groeien daar opnieuw... iemand enig idee hoe hierbij te werk gaan? Zie foto's, alvast bedankt, mvg, Alain

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 12 jun 2021 14:22
door draco
Ik zou me er niet druk overmaken. Als de topscheuten eenmaal goed gaan groeien zal o.i.v. de apicale (top) dominantie de ontwikkeling van lagere uitlopers vertragen en/of stagneren. Als de groei stopt zullen ze verdrogen en afvallen of alsnog kunnen worden verwijderd. Vooralsnog is het nog niet zeker of de groei van de topscheuten zal doorzetten. Dat hangt af van de stamschade. Er zullen waarschijnlijk ook uit de grond uitlopers verschijnen. Mocht de stam dan alsnog verpappen, bieden die een extra mogelijkheid voor herstel. Ik ben meerdere Cordy's gehad met onomkeerbare schade aan de stam met als resultaat een twee- of driestammig exemplaar. De hergroei is daarbij vaak sneller vanwege de grotere kluit.
Deze Cordyline heeft een stambeschadiging waardoor de topdominantie vermoedelijk minder sterk was en dit heeft geleid tot activering van slapende ogen bij stamwortel (caudex).

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 13 jun 2021 10:03
door Northlander
ok, bedankt, afwachten dus, heb al 3-stammige vanop de grond, lopen daar nu ook weer uit... fijne zondag nog hé, mvg,

Re: welke soort palm

BerichtGeplaatst: 24 okt 2021 20:19
door Tropical Groentje
Northlander hoe is het de Cordyline afgelopen?