Pagina 1 van 15

Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 07 feb 2013 21:18
door Pieter73
Hier mijn eerste foto's.
Het zijn foto's van mijn bamboes:
Phyllostachys nigra
Phyllostachys vivax
Phyllostachys vivax aureocaulis.

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 07 feb 2013 21:55
door ron
Ha pieter ik zie dat het is gelukt met je foto's .
je heb daar een paar mooie exemplaren staan.
Gr.Ron

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 07 feb 2013 22:12
door Pieter73
ron schreef:Ha pieter ik zie dat het is gelukt met je foto's .
je heb daar een paar mooie exemplaren staan.
Gr.Ron
Ja, het is gelukt.
Inmiddels zien ze er niet meer zo mooi uit als op de foto maar als de bamboemijt echt weg is dan gaat dat met het nodige geduld wel weer goed komen.
Ik wil de aureocaulis en de vivax bij mijn nieuwe huis aanplanten. Maar eerst nog even flink voorbereiden (rhizoombegrenzer ingraven)

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 07 feb 2013 22:48
door p e t e r
Mooie dikke exemplaren. Hoe oud is je Nigra?

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 08 feb 2013 14:04
door Pieter73
p e t e r schreef:Mooie dikke exemplaren. Hoe oud is je Nigra?
Peter, de nigra was mijn eerste bamboe. Die staat er inmiddels al 20 jaar. Eerst had ik hem zonder rhizoombegrenzer staan. Het woekeren viel redelijk mee maar de pol was wel veel groter dan op de foto. Ik heb veel stekken afgestoken voor verkoop en een pol voor mezelf in rhizoombegrenzer geplaatst.

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 19 feb 2013 22:19
door Pieter73
Hier het vervolg van mijn foto's.
Na een tijdje in Bolivia te hebben gewoond heb ik juli 2009 mijn eigen appartementje gekocht. Uiteraard met tuin (of volgens mijn zus: een tuin met een appartementje erbij :) )
In januari 2012 heb ik het appartement te koop gezet en ben ik naar mijn huidige huis verhuisd. Daarvan volgen de foto's later.
Nu alleen de foto's van de tuin van het appartement van juli 2009 en januari 2012.

De klimop in de voortuin heb ik weg gehaald omdat die het dak beschadigde. De buxus heb ik in het huisnummer veranderd. Bestrating vernieuwd.

Achter heb ik alles weggehaald, alles is opnieuw bestraat, ik heb een vijver en een moerasje voor mijn vleesetende planten aangelegd. Voor het eerst met exoten anders dan bamboe in volle grond geëxperimenteerd: Musa sikkimensis, cyperus papyrus, Colocasia esculenta, Canna, Dicksonia antarctica, Passiflora "Purple Haze".
In de vijver snoekkruid en Thalia, nymphaea pygmaea 'alba', gele lis,..
Het helofytenfilter met waterval is er niet meer van gekomen, op de foto alleen het eerste begin van een leuk idee ;)
In het moeras had ik Dionaea muscipula, Drosera rotundifolia, D. anglica, klokjesgentiaan (als het onder de juiste naam is verkocht. Is doodgevroren wat vreemd is en is beschermd maar wel in een tuincentrum gekocht)
Verder binnen o.a. papaya gezaaid en geprobeerd cassave te kweken. Helaas gingen de cassave stekken dood, nog steeds geen idee waarom. Het papaya zaad komt telkens heel snel op en na de eerste blaadjes verdrogen ze ineens. Eigenlijk ook geen idee waarom. Het zaad komt uit papaya uit een toko. Misschien bestraald? te vochtig en wortelrot? te droge lucht? Wist ik het maar.

Nu heb ik een grotere tuin en ook daar ligt inmiddels een vijver en een carnivoren moeras in. Ik heb meer ruimte dus de vijver is ook groter geworden. En er komen natuurlijk heeeeeeel veel exoten :)

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 19 feb 2013 23:03
door Itrme
Toch een leuk tuintje :thumb_up:

Mijn ervaring met papaya is dat deze een hoge luchtvochtigheid nodig hebben als zaailing en ook een redelijke temperatuur, circa 20 graden stonden ze bij mij.

Ik heb ze voor het eerst gezaaid bij mijn ouders, gewoon een vrucht bij een turks winkeltje gehaald en de zaden gezaaid. Hier gingen de zaailing na de eerste blaadjes dood. Het leek inderdaad op verdroging. Later heb ik dezelfde zaden, alsmede zaden van carica pubescens gezaaid in een aquarium waar ze het redelijk deden maar wel dun waren vanwege gebrekkig licht. Hier heb ik 2 mooie planten van over gehouden.
Ik heb er maar 2 (waarschijnlijk carica pubescens maar geen flauw idee eigenlijk) over gehouden omdat dit de meest vitale planten waren. Deze zijn in een kas gezet. De overige plantjes die ik buiten zette in de zomer zijn langzaam weggekwijnd, heb er eigenlijk ook niet naar om gekeken.

Tot slot zijn de planten rond de herfst overleden door de kou en dat ze veel te vochtig stonden... Ze waren ondertussen wel uitgegroeid tot 2 sterke plantjes, goed doorworteld, een stammetje van ongeveer 30-40 cm.

Ik denk dat als ik deze nogmaals probeer ik een serre oid moet hebben met een goede luchtvochtigheid etc.

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 20 feb 2013 00:17
door Gerritzen
Geweldig Pieter die bamboes in je oude tuin. Maar ik zie ze niet in je nieuwe tuin. Of staan ze niet op de foto?

groet,
René

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 20 feb 2013 01:30
door Pieter73
De bamboes staan op een stukje grond van een oom dat ik mag gebruiken. Helaas zijn ze nu een stuk kleiner nadat ik alles heb afgezaagd om van de bamboemijt af te komen. Gelukkig lijkt de mijt wel weg.
In de tuin bij mijn appartement had ik geen ruimte voor bamboe. Naast mijn nieuwe huis ga ik in ieder geval de Phyllostachys vivax aureocaulis zetten. En in de achtertuin twijfel ik nog een beetje maar waarschijnlijk wordt dat een Phyllostachys aureosulcata aureocaulis. Eigenlijk wil ik het liefst nog naar Kimmei of een andere tuin om diverse interessante soorten in het echt te bekijken. Jammer dat alles zo ver weg en slecht bereikbaar is.

Re: Pieter's planten- en tuinfoto's

BerichtGeplaatst: 09 maart 2013 18:04
door Pieter73
Zo vandaag de foto’s van het huis waar ik sinds vorig jaar woon eens plaatsen.
De tuin bestond uit voornamelijk grasveld met twee smalle borders waar wat struiken en bloemen stonden.
Eerst was alles vlak en lag de aarde tegen de schuur aan maar dat geeft nogal een vochtige schuur dus dat heb ik snel weg gehaald. Tussen het terras en het pleintje van de schuur zit 70 centimeter hoogteverschil. Ik maak een heuvel achter de vijver zodat er nog meer hoogteverschillen ontstaan. Dit voor het speelse effect en om verschillen in groeiomstandigheden te creëren. Zo komt Gunnera op het laagste punt in de tuin te staan en kruiden als oregano naast het terras.
Ik had al snel de vijver aangeschaft maar vanwege alle drukte vorig jaar is ie er pas aan het einde van het jaar in gegaan. Ik heb het water gelijk geënt met water uit mijn vorige vijver en ook wat planten overgezet: Nymphaea pygmaea alba, snoekkruid, hoornblad en waterpest. Dit jaar hoop ik er o.a. Cyperus papyrus en Thalia dealbata bij te zetten. Ook komen er wat visjes in: goudelrits en stekelbaarsjes.
Naast de vijver heb ik een hoogveenmoerasje aangelegd die nog een beetje afgewerkt moet worden. Onderin liggen hydrokorrels, vervolgens pure turf en daarbovenop een dikke laag mengsel van turf en zilverzand. In het moeras staan/komen Sarracenia purpurea, Dionaea muscipula, vetblad, ronde zonnedauw en Sarracenia leucophylla. Een deel wil ik met sphagnum mos laten begroeien, een ander deel niet zodat de kleine plantjes niet overwoekerd worden.
Verder komen er in mijn tuin Musa sikkimensis, Gunnera tinctoria (als ik hem kan vinden de manicata), Phyllostachys aureosulcata aureocaulis, Trachycarpus fortunei, Brugmansia, Japanse azalea, pampasgras, Crocosmia, Colocasia esculenta, gele lis en een blauwe iris, heide zodat ik ’s winters ook nog wat kleur in de tuin heb, vrouwenmantel, diverse varens, enz.……
Verder moet er natuurlijk nog wat te eten zijn :) Ik heb in november/december wat appel- en perenboompjes gepoot. Deze moeten ook gelijk, samen met de bamboe, de wind breken zodat de banaan niet te veel kapot waait. Verder wat frambozen, druiven, aardbeien, kruiden, … laat maar komen dat voorjaar :)