Pagina 1 van 2

Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 15 maart 2015 18:58
door jos944
Ik denk nog niet dat veel mensen dit probleem eerder hebben meegemaakt. Maar misschien weten paar oude rotten onder jullie wel raad hiermee.

Ik heb een grote D. Antartica staan en de kroon gaat dit jaar voor de 2e keer de winter overleven. Dus een 3 dubbele kroon!!!.

Maar nu beginnen de oudste bladeren van inmiddels 2 groeiseizoenen terug aaardig in de weg te hangen.
Ik doe het niet graag maar maar hoe kan ik deze oude bladeren eventueel verwijderen zonder dat het de plant echt schade toebrengt?

Knakken en dan laten verdrogen of zijn er nog andere methoden?

Re: Dicksonia Antartica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 15 maart 2015 19:39
door Eduard
Hoi Jos, ik heb dat tot het vorig jaar ook gehad +- 65 veren aan de plant, afgelopen jaar is die niet binnen geweest en heeft de plant flink wat wind schade opgelopen, een paar weken voor het uitrollen van de nieuwe kroon werden de oudste veren een beetje vaal en gingen uitdrogen door de aanhoudende Noord/Oosterwind die we toen ook minimaal 2 weken hadden, ik heb toen de nieuwe kroon klaar was alle oude valen veren afgeknipt enkel een paar groene oude veren laten zitten, dit ging goed zonder bloeden! Wel zag die vreselijk kaal uit, zeker als je gewend bent tegen een volle kroon aan te kijken :fluiten:

Re: Dicksonia Antartica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 15 maart 2015 21:47
door draco
Dicksonia antarctica (met een c) bloedt bij mijn weten niet na het snoeien. Dit is wel het geval bij D. squarrosa waar een zwart kleverig sap verschijnt. Om (v)lekken te voorkomen doe ik soms een pluk tissue op het snijvlak. Ik knip de veders in eerste instantie ook niet te kort af. Het restant van de bladsteel verwijder ik pas als deze geheel is verdroogt. Beide Dicksonia's kun je dus probleemloos (op)snoeien.

Re: Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 15 maart 2015 22:59
door Eduard
Als er nog leven in het blad zit bloeden deze wel, zeker als de plant weer aan de groei gaat, het oude blad neemt minder tot zich, daardoor lijkt het dat ze niet bloeden! Ben het met Han eens dat je ze het beste kunt verwijderen als ze helemaal bruin zijn.
Je kunt ze ook knakken vlak langs de stam af zoals dit in de natuur bij de D.fibrosa het geval is, dan creëer je een natuurlijk rokje wat ook nut heeft, het houd de stam vochtiger, als ze dan echt bruin zijn kun je ze afnemen.

@ Han, ik gebruik een propje haar van uit de kop, dat stopt ook en ziet natuurlijker uit en kun je dus laten zitten.

Groet Eduard.

Re: Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 15 maart 2015 23:09
door jos944
Bedankt..Ik zal het knakken zolang mogelijk uitstellen maar ik ben bang dat ik anders niet meer langs de D.A. kan lopen zonder bladeren opzij te moeten duwen.

Nooit gedacht dat ik het ooit mee zou maken een 3 dubbele kroon.
En het ergste is dat je er dan ook nog last van zou hebben.

Re: Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 16 maart 2015 00:06
door Rob
wat een luxe probleem Jos :thumb_up:
maak je wel ff een fotootje van die 3-voudige kroon?

Re: Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 16 maart 2015 01:45
door draco
Een aantal veren afknippen lijkt me minder schadelijk als het verlies van de kroon tengevolge van bevriezing. Mijn antarctica met 130 cm stam had ook een meerjaren kroon (Ø 3m) omdat deze nooit vorst zag. Ik kon er nog net onderlangs zolang de veders niet doorzakten. Als dat gebeurde ging de schaar erin. Het is er nu een goed moment voor omdat de plant nog in rust is.

Re: Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 07 dec 2019 22:13
door Dennis_S
Kom dit bericht tegen. mijn Dicksoniaq heb ik nog niet ingepakt. Ik zie er ook tegenop omdat de veren echt enorm zijn geworden. Het liefst knip ik alles eraf en laat ik volgend jaar weer een nieuwe kroon ontwikkelen die dan weer drie jaar mag uitgroeien. Ook ik zie alleen maar aanwas van bladeren en nauwelijks afsterving. Dus een veel te volle kroon die mijn doorgang belemmerd. Zou het zo kunnen zijn dat als ik nu alles eraf haal, de nieuwe bladeren straks een stuk kleiner zijn?

Re: Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 08 dec 2019 01:02
door draco
De varen heeft waarschijnlijk al genoeg reserve opgeslagen om in het voorjaar een nieuw kroon te kunnen vormen. Tenslotte wordt Dicksonia antarctica als afgezaagde kale stammen geïmporteerd. Die ontwikkelen zelfs nog een kroon als ze zonder kuip op een stenen vloer worden gezet met uitsluitend water. De groeiwijze van deze varen is feitelijk te beschouwen als epifytisch op een stam van bladrestanten.
Of de kroon nu verloren gaat door bevriezing of door snoeien maakt m.i. niet uit. Waarschijnlijk is de hoeveelheid vitaal blad wel bepalend voor het vermogen om in de zomer energiereserve op te slaan.

Re: Dicksonia Antarctica "overtolligë" veren kwijtraken?

BerichtGeplaatst: 08 dec 2019 13:13
door Eduard
draco schreef:Of de kroon nu verloren gaat door bevriezing of door snoeien maakt m.i. niet uit. Waarschijnlijk is de hoeveelheid vitaal blad wel bepalend voor het vermogen om in de zomer energiereserve op te slaan.


Denk als die verloren gaat door bevriezing dat de kans groot is die niet meer terug komt Han!

Denis, de kans is groot bij totale snoei dat die een stuk kleiner terug komt, ik zou de oudste lagen weghalen en de laatste aangemaakte kroon opbinden zodat je er geen last van hebt met doorlopen.

Eduard.