Pagina 1 van 2

boomvaren

BerichtGeplaatst: 23 dec 2019 22:24
door rudi2
Hallo,
Ik heb al verschillende jaren 2 boomvarens. 1 in een pot, en 1 zonder wortels, die zonder wortels wou ik in de volle grond plaatsen. Kan het lukken dat hij wortels gaat aanmaken.
Groeten rudi

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 23 dec 2019 23:09
door Eduard
Heb je dan wel nog groei bij dat worteloze exemplaar? heb je het over Dicksonia antarctica? Normaal zet je zo'n stam eerst in een pot en zie je snel genoeg of er wortels komen dan overzetten naar volle grond!

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 23 dec 2019 23:31
door rudi2
Ik heb die dicksonia antarctia al 7 jaar en doet het evengoed als degene in de pot. Alleen dat beide kronen smaler zijn. Maar dat zal wel komen met het klimaat hier.

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 23 dec 2019 23:39
door Eduard
Hou je de worteloze enkel nat met watergift? normaal houden ze het niet zo lang vol de kruin grote kan ik niet beoordelen zonder foto's normale goed gewortelde stammen kunnen ook in potten veren aanmaken tot 1.5 m lengte!
Afbeelding

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 24 dec 2019 12:11
door rudi2
20191224_095810.jpg
20191224_095810.jpg (453.71 KiB) 5574 keer bekeken
Met een gewone watergift en regelmatig wat voeding krijg ik de veren niet groter dan 1m. Ze zijn 20cm hoger geworden maar dan smaler vanboven. De stam is 1m groot en de veren zijn niet veel kleiner als degene in de pot.

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 24 dec 2019 12:50
door Ivan
Als die zonder wortels t goed doet dan kun je m toch ook gewoon aanplanten lihkt me?

20/30 cm ingraven, 2 weideposten erlangs voor de stevigheid en water blijven geven zoals je nu doet. Dan merk je tzt vanzelf of die wortelt :)

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 24 dec 2019 13:37
door Eduard
Tuurlijk kan die de volle grond in alleen daar heb je minder zicht op de wortelgesteldheid, ik had mijn exemplaar de eerste 10 jaar in pot daar deed die het veel beter dan in de volle grond nu is het een magere vertoning :fluiten:

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 24 dec 2019 19:28
door draco
Ik heb in de jaren '90 een afgezaagde stam in de tuin geplant. Het plantgat werd ruimschoots met humeuze aarde gevuld. Volgens de Nederlandse importeur van de boomvaren met het label 'Ausfern' waren ze afkomstig uit een streek waar het 's winters stevig kon vriezen tot - 13°C. Fraaie foto's van D. antarctica met een laag sneeuw op de kruin moesten dit illustreren. Volgens het advies zou een vuilniszak over de kop voor een normale winter genoeg bescherming bieden. Een week -7°C met een snijdende Oostenwind bleek echter al fataal. Dat de stam gedurende de zomer stevig was geworteld, werd duidelijk toen deze werd uitgegraven. Ik heb het experiment niet herhaald, de eerste importen waren nogal prijzig. Toen ik later een tweede exemplaar voordelig kon aanschaffen, heeft deze probleemloos 10 jaar in een kuip gestaan waarvan de diameter nauwelijks meer was dan de stamdoorsnede van 30 cm. De kroon had een diameter van 3 m met meerdere 'generaties' veders. Dicksonia antarctica heeft voor groei genoeg aan een ruime gift (regen)water en een beetje voeding. De kuipplant is uiteindelijk verkocht om de uitpuilende kas te ontlasten. De nieuwe eigenaar heeft 'm uitgeplant maar er niet erg lang plezier van gehad. :roll:
Een paar jaar geleden heb ik nog eens een kleine plant in de tuin gezet en deze beschermd met een omgekeerde kuip gevuld met droog blad. De hergroei van het blad volgde steeds trager en na een paar winters was het gedaan. Jonge exemplaren hebben vermoedelijk te weinig reserves om na ontbladering te herstellen. Hetzelfde is te zien bij matig winterharde/-groene varens als Woodwardia unigemmata en Blechnum chilense die vanaf -10°C hun loof verliezen. Deze zijn voor hergroei waarschijnlijk afhankelijk van het bestaande blad, anders dan bladverliezende soorten die daarvoor reserve opslaan.

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 25 dec 2019 12:19
door Eduard
draco schreef: Volgens de Nederlandse importeur van de boomvaren met het label 'Ausfern' waren ze afkomstig uit een streek waar het 's winters stevig kon vriezen tot - 13°C. Fraaie foto's van D. antarctica met een laag sneeuw op de kruin moesten dit illustreren. Volgens het advies zou een vuilniszak over de kop voor een normale winter genoeg bescherming bieden. Een week -7°C met een snijdende Oostenwind bleek echter al fataal.

Ja er werd veel onzin verteld tot 2008 ze moesten die stammen kwijt!, In het gebied waar ze massaal vandaan kwamen[laagland wouden Tasmania] vriest het wel eens tot -4 a -5ºC meer ook niet, veel mensen trapte erin door de naam D."antarctica" dat doet anders vermoeden, inmiddels is gebleken dat de D.fibrosa harder is dus meer kan hebben -6ºC a -7C en de Cyathea australis daar in meekomt ook de C.smithii komt hier in mee, wel geld dan ook een min. aan bescherming ;)

Re: boomvaren

BerichtGeplaatst: 25 dec 2019 16:01
door draco
Dit forum bestond toen nog niet Eduard en internet was nog in ontwikkeling, dus je kon kopers van alles wijsmaken. ;) Inmiddels is internet volgroeit en worden we opnieuw misleid. :lol: