Pagina 1 van 1

Coniogramme emeiensis re.

BerichtGeplaatst: 11 apr 2020 11:03
door draco
Ik heb deze varen een halfjaar in bezit en er is sindsdien nauwelijks groei geweest. De laatste dagen gaan de veren rap in conditie achteruit en er verschijnen donkere vlekken op. Omdat varens in de kas in deze periode wel vaker problemen krijgen met de sterke temperatuurschommelingen, heb ik deze 2 nu buiten gezet. Vandaag trek ik in ieder geval de pot eraf voor een inspectie van de kluit, in een poging om de specifieke noden van deze soort te doorgronden. Heeft iemand daar misschien ervaring mee?

Re: Coniogramme emeiensis re.

BerichtGeplaatst: 11 apr 2020 11:47
door Eduard
Denk ook dat het aan de temperatuur verschillen ligt in je kas, de meeste varens beginnen nu net met het ontwikkelen van nieuw blad, zou er niet te veel aan gaan doen, geduld is een schone zaak ;)

Re: Coniogramme emeiensis re.

BerichtGeplaatst: 11 apr 2020 21:06
door draco
Tot die conclusie kwam ik vandaag ook Eduard, de boel uit elkaar halen leidt zelden tot een beter resultaat en een grotere pot is waarschijnlijk nog niet nodig. Dicksonia squarrosa heeft ook schade opgelopen maar er komt wel een krul omhoog. Ik aarzel nog om de grotere varens nu al buiten te zetten. Ik heb vandaag wel Blechnum brasiliense verpot en een stek van Woodwardia unigemmata in de tuin gezet. Afwachten hoe de varens zullen reageren. Rumohra adiantiformis moet ook nog een plek krijgen, liefst uit zicht want het is nu niet bepaald een schoonheid. Of vergis ik me daarin?

Re: Coniogramme emeiensis re.

BerichtGeplaatst: 11 apr 2020 21:27
door Eduard
Bijna alle varens krijgen een tik in de wintermaanden, nu is het vooral te droog buiten! Ik sproei iedere avond niet alleen de planten maar het totaal tuinoppervlak wat water kan vasthouden zodat ik een hogere luchtvochtigheid heb tot de ochtend dat scheelt :fluiten:
Dit soort varens hebben baat bij hogere luchtvochtigheid, misschien toch nog even wachten met buiten zetten ;)

Re: Coniogramme emeiensis re.

BerichtGeplaatst: 12 apr 2020 00:59
door draco
Het resultaat van jouw dagelijke inspanningen is dan ook duidelijk zichtbaar Eduard. ;) Ik sproei de tuin bijna nooit daar ben ik niet op ingesteld. En de aarde bevat nog genoeg vocht. Varens in kuipen krijgen regenwater met de gieter zodat de bladeren ook nat worden. Dit weertype is verre van ideaal en de kans op een verfrissende regenbui blijft voorlopig klein. Coniogramme staat nu buiten in de schaduw dat is makkelijker om ze af en toe te douchen. De vorstgevoelige varens blijven nog in de kas tot de kans op nachtvorst is geweken. :onzeker:

Re: Coniogramme emeiensis re.

BerichtGeplaatst: 24 okt 2020 20:24
door jaak
ik heb deze mooie bamboevaren vandaag toegevoegd aan mijn collectie en dacht er aan om in volle grond uit te planten