Pagina 1 van 2

Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 13 aug 2019 22:05
door draco
Ik heb vandaag een Caryota mitis aangeschaft. Het is een tijd geleden dat ik deze palm als kamerplant had. Nu wil ik proberen of het ook mogelijk is om deze soort vorstvrij te overwinteren. Caryota mitis (zone 9A) zou in theorie iets meer kou kunnen verdragen dan Chamaedorea elegans (zone 10A) die hier al 3 jaar in de kas overwintert en steeds beter reageert op de koude en vochtige omstandigheden. Caryota mitis is eveneens een vochtminnende soort en lijkt me daarom geschikt voor dit experiment?

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 13 aug 2019 23:11
door Rob
Zou zomaar eens kunnen Han - Ik kan heb er (nog) geen ervaring mee...
Het is wel een taaie soort hoor

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 14 aug 2019 01:00
door batdah
Gaat ie niet overleven...zet ze gewoon in huis....deze Palm groeit snel, maar kan ook snel vertrokken zijn..zonde...

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 14 aug 2019 11:48
door draco
batdah schreef:Gaat ie niet overleven...zet ze gewoon in huis....deze Palm groeit snel, maar kan ook snel vertrokken zijn..zonde...

Dat zou je waarschijnlijk ook van Chamaerops elegans hebben gezegd Batdah. Het risico van verlies is zeker aanwezig bij dergelijke grensgevallen. Caryota gigas, qua koude bestendigheid vergelijkbaar met de mitis, doorstond zonder problemen overwintering bij ± 3°C. Dave's Garden vermeld voor C. mitis zone 9A en een minimum van -3,8 °C. Dat is op zichzelf geen garantie want bijvoorbeeld Howea redt 't niet in de koude kas en Ravenea glauca ging aan stamrot ten onder. Voor beiden gelden identieke grenswaardes. Zelfs de iets koude tolerantere Phoenix roebelenii legde hier bij herhaling het loodje. Het resultaat is waarschijnlijk sterk afhankelijk van het aanpassingsvermogen van de plant. Chamaedorea gaat steeds beter na 3 seizoenen in de tuin en overwintering in de koude kas. Ik beoordeel de groeikwaliteit hiervan zelfs als superieur in vergelijking met Chamaedorea microspadix. Tot slot nog het resultaat met Chamaedorea elegans.

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 15 aug 2019 10:50
door draco
Dypsis decaryi wil ik ook nog proberen koud te overwinteren. Vanwege de schaarse beschikbaarheid heb ik dit exemplaar tot nu toe bij ± 10°C overwinterd. De palmen die binnenshuis overwinteren gaan in de zomer naar buiten zodra het vorstgevaar is geweken. Ze worden er sterker van en hebben nog zelden last van plaaggedierte. De speer van de Dypsis staat op het punt van openen. Dypsis behoeft veel licht om te voorkomen dat zoals in huis de veders sterk gaan uitrekken en de palm in no time tegen het plafond groeit. Ik heb nu een buiten afgehard kleiner exemplaar om in de kas uit te proberen.

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 16 aug 2019 00:08
door Rob
Han,
Dypsis decipiens doet het in ieder geval prima in mijn donkere schuur op 0°, redelijk droog. heeft zelfs al een -1.5 gezien zonder enig issue.
Ik vermoed dat de D. decaryi daarbij in de buurt zit.

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 22 aug 2019 01:29
door batdah
Inderdaad van de Mexicaanse dwergpalm had ik dat nooit gedacht....ziet er bijna net zo goed uit als de mijne die nog nooit buiten geweest is...behalve de rit naar huis... :mrgreen:

Ps Caryota heb ik in het verleden wel verkocht om kantoren op te leuken voor weinig. In het begin zijn ze door snoei nog wel te temmen maar na verloop van tijd moesten ze toch vervangen worden door iets anders...

In de jaren 90 kostte die niet zoveel..en het is een sterke binnenplant die sterk groeit...

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 22 aug 2019 23:40
door Rob
batdah schreef:Inderdaad van de Mexicaanse dwergpalm had ik dat nooit gedacht....ziet er bijna net zo goed uit als de mijne die nog nooit buiten geweest is...behalve de rit naar huis... :mrgreen:


Bat,
Chamaedorea is imo met afstand de meest onderschatte familie palmen. grote familie, erg divers, en sommigen zijn verrassend tolerant tegen koude, wind, droogte ejn natte omstandigheden..
Ik heb hier nu al 3 winters op rij Chamaedorea radicalis en microspadix buiten in volle grond. Toegegeven, ze zien er niet zo pristien uit als die pot vol van Han en de winters waren best redelijk te verteren met zon -8 maximaal maar evengoed, ze waren geheel onbeschermd...en staan er nog.
Ik had zelfs zaailingen met 2 blaadjes in een hoek onder een struik geplant, en die staan er nog!

Dat sommoige tropische Chamaedorea tot de mooiste in palmenland behoren is voor mij absoluut geen nieuws meer: Check eens op C. tennela (ook in link onder).

Han,
http://www.junglemusic.net/Chamaedorea/ ... ecies.html geeft C hooperiana ook als beter dan de C. seifrizzii. Als je interesse hebt dan neem ik er de volgende keer een paar mee...Zou heel goed kunnen dat ook C. hooperiana de koude kas gewoon verteerd.

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 25 aug 2019 13:47
door ron
Hier heeft hij op +5 overwinteren zonder veel problemen. De bruine plekken is van de zon van het voorjaar.

Re: Caryota mitis

BerichtGeplaatst: 25 aug 2019 13:54
door ron
Ik heb trouwens zaden besteld van de Caryota Maxima Himalaya die zouden een stuk meer kou kunnen verdragen.