Pagina 1 van 5

Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 04 dec 2021 00:00
door Rob
Er zijn traditioneel altijd weer vragen tav winter bescherming.
Ik heb dan ook maar besloten wat foto's te schieten terwijl ik het mes er letterlijk inzet.
Let wel: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden, maar deze techniek werkt voor mij al meerdere jaren voor Musa Basjoo.

Benodigd:
--Machete/groot stevig mes
--Hekwerk Gaas op rol - zo hoog mogelijk! - ik gebruik rollen van VCB op ongeveer 160cm hoog
--Puinzakken - ik gebruik glaswol/steenwol zakken van 123bigbags.nl, 1m doorsnee, 2m hoog.
--Isolatiemateriaal - ik gebruik vooral eikenblad, maar dit mag iets anders zijn.
--grondpennen - ik gebruik pennen van de VCB

In kort is dit zoals ik het doe
- Alle blad eraf
- Van hekwerk gaas een kooi/cylinder maken, en over de stam(men) heen mikken - doorsnee 80-90cm anders passen je zakken niet! Te smalle kokers isoleren niet voldoende, dus wees niet te zuinig!
- Kop eraf hakken op of net boven de hoogte van je gaaskooi.
- Kooi vullen met isolatiemateriaal tot aan de rand. Ik gebruik sowieso eerst alle bladafval van de banaan hiervoor, evenals snoeiafval van Canna, Tetrapanax en Hedichium. Aanvullen met eikenblad, stro of een ander materiaal dat voorhanden is. Er gaat vrij veel in, en eea nag best stevig worden aangeduwd, want eea klinkt echt wel iets in gedurende de winter!
- puinzak eroverheen trekken, en eventueel vastprikken in de grond. In sommige gevallen zet ik de zak en de losse flappen vast met binddraad.

Job done. Verwarming is dus in principe niet nodig. Afgelopen winter op -10°, overleefden alle stammen basjoo op deze manier.

Eind maart/begin april zul je zien dat de pseudostammen alweer beginnen uit te lopen; die kokers met afval onder plastic broeien dan al als het ff 10-15° word, waardoor de groei erin komt.
Ik haal meestal de hele handel er weer af tegen 1 april (maar soms ook eerder).
Alle materiaal is herbruikbaar. Al het bladafval gaat op de compostbult.

Deze techniek werkt perfect voor Musa basjoo, anders soorten zijn kwetsbaarder!
M. zaifui overleed afgelopen winter, en M. Helens Hybrid verloor 2 van de 3 stammen, maar liep keurig terug uit. Musa Sakhalin overleefde met glans (maar das ook een M. basjoo in feite).
Nog niet getest, maar ik vermoed dat bijvoorbeeld M. sikkimensis het ook wel eens zou kunnen doen op deze manier.

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 15 dec 2021 13:30
door Erica
Hallo Rob,

Bedankt voor je bericht met tips voor de winterbescherming van de Musa basjoo.

Wij hebben laatst 1 nachtvorst gehad hier, en ik heb het erop aan laten komen en de banaan niet ingepakt. De bladeren zijn nu volledig bruin. Nu is het weer 10 gr, dus vraag ik mij af wat ik moet doen. De banaan met bruine bladeren zo laten staan, of de bruine bladeren eraf halen? En dan voor een volgende vorstperiode de banaan inpakken? Of heeft dat nu geen nut meer?

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 15 dec 2021 23:32
door Rob
Hi Erica,

Geen probleem.
Aannemende dat die nachtvorst heel kort en mild was, dan zullen nu alleen de bladeren bruin zijn, en de stam/rhizoom absoluut nog vol leven. Die bladeren gaan er toch aan, dus gewoon inpakken als per boven wanneer je ff hebt, en dan in winterslaap :)
Je kunt zelfs nog ff wachten ook, totdat er echt nachtvorst in de verwachting zit en pas dan aan de slag....
Sommigen onder ons wachten zelfs bewust met inpakken tot die eerste nachtvorst, maar voor mij is dat geen optie (te veel bananen, 2 dagen werk), dus ik doe het meer gepland.
De palmen zijn de komende weken ergens aan de beurt...

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 16 dec 2021 09:44
door Erica
Gelukkig Rob! Ik zie dat de nachten volgende week rond het vriespunt zullen liggen, en twijfel daarom of ik 'm al ga inpakken of dat ik nog even wacht tot er echte vorst komt. Te vroeg inpakken maakt niet uit begrijp ik uit jouw verhaal?

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 16 dec 2021 21:01
door marinus
Hoeveel vorst kunnen ze op deze manier hebben.

Marinus

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 17 dec 2021 01:07
door Rob
Erica schreef:Gelukkig Rob! Ik zie dat de nachten volgende week rond het vriespunt zullen liggen, en twijfel daarom of ik 'm al ga inpakken of dat ik nog even wacht tot er echte vorst komt. Te vroeg inpakken maakt niet uit begrijp ik uit jouw verhaal?


Erica,
Zoals al gezegd: er zijn notoire wachters die hopen dat er helemaal geen of nauwelijks vorst komt zodat ze niets hoeven doen, en er zijn mensen die super georganiseerd zijn, en liever op safe spelen.
Van een graadje schrikt een basjoo niet hoor, maar inpakken kan geen kwaad nu, ik heb ze er inmiddels al een week of 2 inzitten. Als je tijd hebt, en je twijfelt, gewoon doen.

marinus schreef:Hoeveel vorst kunnen ze op deze manier hebben.

Zoals al vermeld hierboven: Afgelopen winter hebben ze hier -10° gezien voor een week en ik ben geen enkele basjoo stam verloren. In het verleden heb ik wel kouder gehad, maar toen verwarmde ik wel nog bij met lichtsnoeren. Nu niet meer.
Ik vermoed dat de grens van de techniek zoals ik hem nu gebruik voor de stammen ergens in de buurt van de -15 ligt. Rhizomen kunnen heel veel meer hebben. Let wel: eea zal verder ook nog afhangen van de diameter van die kooien, de kwaliteit van je isolatiemateriaal, je grond en een aantal andere factoren zoals direct zonlicht, sneeuwdek etc.

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 17 dec 2021 01:48
door Lagarto
De mijne zijn van blad ontdaan en tot zeg halve hoogte onder een laag blad verstopt. Net voor de koudste nacht laatst (verder kwam ik die avond niet meer). Bovenste nog ontrollende blad zit er nog aan en is die nacht bruin&slap geworden.

Is er voordeel te verwachten van het alsnog wegsnijden van dat bevroren blad vóór verder inpakken? Of stoot de plant het in het voorjaar toch gewoon af en is daarmee ook de kous verder af

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 17 dec 2021 11:01
door tankton
Ik denk dat de extremen van de temperatuur niet eens zo veel uitmaken. Het gaat er om of het langdurig vriest of niet. Wat je doet is isoleren, dus vertragen tot het bevriest. Als het 2 weken niet boven de -5 komt is dat veel erger dag overdag boven de 0 graden met nachtvorst van -10. Uiteindelijk gaan de stammen bevriezen als het maar lang genoeg duurt.

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 17 dec 2021 20:31
door hanscazan
Rob schreef: Rhizomen kunnen heel veel meer hebben. Let wel: eea zal verder ook nog afhangen van de diameter van die kooien, de kwaliteit van je isolatiemateriaal, je grond en een aantal andere factoren zoals direct zonlicht, sneeuwdek etc.

Voor een hart en nieren palmenman een perfecte bananen uitleg Rob!! :thumb_up:

Re: Musa basjoo winterbescherming volle grond

BerichtGeplaatst: 17 dec 2021 22:52
door Rob
Ach Hans,

Mag het na 14 jaar?
Basjoo is ook mijn enige hoogtepunt in bananenland (samen met die nep-tibet die nu Helens hybrid heet)...
Voor de rest niet te veel moeilijke vragen dus :lol: :lol: