Pagina 1 van 1

aardappel

BerichtGeplaatst: 30 aug 2014 17:03
door prutser 2
nou heb ik een soepje gemaakt voor me bamboe plant, gewoon onkruiden en gft in kleine stukjes hakken en in een groot vat zetten , ongeveer een kwart onkruid en gft , de rest water, lekker in zon later trekken, na enkele weken is de gier klaar, en giet ik het bij de bamboe, dacht, laat ik het ook bij andere planten proberen, en ook bij de aardappels gedaan , gewoon om de paar weken een gieter, nou de bamboe heeft echt dikke en hoge halmen gegeven, de cannas dikke bloemen , even als de bananen plant die mooie grote bladeren geeft en in hoogte groeit, dus dacht ik wat voor die planten goed is, ook even voor de test even aan de aardappels gegeven, werkelijk nooit zulke dikke aardappels gezien,,m,v,g, paul

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 17 sep 2014 10:25
door Krisser
Super!
Probeer ik volgend jaar ook eens, al veel over gehoord, wil het nu ook wel eens testen.

Enkel de geur is iets minder heb ik vernomen :).

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 17 sep 2014 10:45
door Itrme
Als dat zo goed werkt... Onkruid zat in de tuin :lol:

Ook maar eens proberen dan hé.... :lol:

Nou wist ik dat sommige mensen gier gebruiken maar van gewoon onkruid had ik het niet achter gezocht. Meestal wordt er een specifieke plant voor een specifiek doel gebruikt. Bijvoorbeeld Brandnetel voor extra stikstof. Of goudsbloem voor weerstand geloof ik.

Filter je het water wat je daadwerkelijk bij de planten gooit? Kan me voorstellen dat er evengoed behoorlijk wat zaden in het mengsel zitten....

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 19 sep 2014 18:11
door prutser 2
nee, ik filter het niet, zoals je op de foto ziet, schep ik het er uit met een oud steel pannetje dat ik voor handde had, het onkruid is van alles wat, zaad zit er niet of nauwelijks in, omdat het onkruid bij mij niet de kans heeft gekregen tot bloeien, maar mocht het wel zo zijn, zouden ze door gisting en hitte waarschijnlijk toch dood zijn gegaan, laat ik het zo zeggen, waar ik het gebruikt , groeit geen onkruid, en na gieren komt ook geen onkruid op, maar als er veel zaad in zou zitten , zou er misschien wel een kans bestaan dat er wat onkruid zaadjes zullen kiemen in de tuin, maar nogmaals is dat bij mijn niet opgevallen, en het ruikt ook echt naar gier,en die belletjes die bij het roeren vrij komen is biogas :lol: dacht laat ik het aansteken, en warempel, het gas brand, kwam een steekvlammetje van die belletjes, meteen die belletjes weg :lol: je zou het in het groot kunnen maken en het gas opvangen, :fluiten:
maar de gier zelf werkt echt uitstekend voor die planten , en ,gratis, :thumb_up: m,v,g, paul

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 15 okt 2014 00:27
door Carlo
Goed idee! :thumb_up:

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 15 okt 2014 16:04
door s.janssen
Ik hoorde laatst van iemand die actief is binnen de moestuin-wereld dat ze met name brandnetel gebruiken bij snel groeiende planten. Ik denk dat je met dit goedje (en ook de onkruid versie) wel moet opletten bij welke planten je het neergooit.

Diegene verwees mij naar een artikel in de LandLeven, hier de link:
http://www.landleven.nl/Tuin/Algemeen/2 ... -1508458W/

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 06 dec 2019 18:20
door nicky_jansen
Nou wist ik dat sommige mensen gier gebruiken maar van gewoon onkruid had ik het niet achter gezocht. Meestal wordt er een specifieke plant voor een specifiek doel gebruikt. Bijvoorbeeld Brandnetel voor extra stikstof. Of goudsbloem voor weerstand geloof ik. :P

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 14 jul 2020 10:19
door Moestuintje
Het past misschien niet hélemaal bij dit onderwerp maar ik vroeg me af of iemand al van de uitlopers van zoete aardappel gekweekt heeft?
En zo ja, stop je dan gewoon de uitloper (met nog een klein stukje van de aardappel) in het geheel een paar cm onder de aarde?
Of als er nog specifieke tips zijn, ook welkom :-)

Re: aardappel

BerichtGeplaatst: 16 jul 2020 18:34
door danny2
Zoete aardappeluitlopers laten zich heel gemakkelijk stekken, maar dit heeft nu nog weinig zin, je moet dit al in mei of beter in april doen om nog een oogst te krijgen.
Zelf zet ik een zoete patat in een glas water, ongeveer 3à 4 cm en dit in februari, die gaat eerst wortels vormen in maart en daarna scheuten aan de bovenkant.
Die scheuten breek je af als ze 6 cm of langer zijn en stek je dan, vanaf half mei kunnen je plantjes dan in volle grond. Je kan ze dan eventueel nog toppen en ook deze nog stekken.
Denk eraan dat een zoete aardappel hier toch ongeveer 5 maanden moet kunnen groeien eer je voldoende oogst heb.

groetjes danny