Pagina 1 van 1

Jalapenos plantjes

BerichtGeplaatst: 30 apr 2017 14:23
door floffy
Hallo,
Ik wil zelf wat pepers gaan kweken, weet iemand waar ik plantjes kan kopen.
Ik ben denk ik wat laat om zelf te zaaien, als dit nog mogelijk is weet iemand waar ik dan wst zaadjes kan kopenvan goede kwaliteit.
Mvg,
Daan

Re: Jalapenos plantjes

BerichtGeplaatst: 30 apr 2017 23:25
door Rob
Hi Daan,

Voor peper, tomaten e.d. zaden informeer je best even via Carlo - hij verkoopt online aan zeer billijke prijzen en het assortiment is shocking.
Ik heb eerder dit jaar mijn eerste poging gedaan met pepers.
Het is evenwel nu erg laat om te zaaien - pepers moeten eigenlijk in Feb al gezaaid worden. Ik ben er niet zeker van of ie ook zaailingen heeft, maar vraag het hem gerust.

Rob

Re: Jalapenos plantjes

BerichtGeplaatst: 06 jun 2018 00:01
door HarryH
Hey mensen, even voor mijn informatie: gaat dit over binnen of buiten zaaien?
Want ik heb het binnenshuis met verschillende pepersoorten geprobeerd, maar eigenlijk komen ze het hele jaar door wel op, en groeien dan gestaag verder met een mooie groeispurt in de zomermaanden. Mijn oudste pepers zijn Habanero's van inmiddels 2,5 jaar oud die ik ergens in november gezaaid heb. Na ze afgelopen winter volledig gestript te hebben in verband met spintluis is het nu weer een lust voor het oog!

Gr. Harry.

Re: Jalapenos plantjes

BerichtGeplaatst: 13 jun 2019 05:57
door Folium
Dag Harry,

Bedoel je met strippen dat je alle bladeren van de plant aftrekt zodat enkel het kale "stammetje" overblijft ?
Is dit een techniek die enkel voor peperplanten geschikt is of kan je dat algemeen toepassen?
Zijn er ook planten waarbij je dit beter nooit doet ?
Zijn er naast spintluis nog gevallen waarbij je deze ingreep toepast ?
Zijn er ook risico's aan verbonden of is er een moment in de groeifase die beter of minder goed geschikt is om dit toe te passen ?
Vergeef me de vele vragen maar dit had ik nog nooit gehoord en ik verneem er graag meer over, temeer omdat hiervoor geen chemische middelen nodig zijn .
Mvg, Folium

Re: Jalapenos plantjes

BerichtGeplaatst: 13 jun 2019 10:42
door palmgek
Hier weliswaar geen peperplant maar wel tevergeefs 2 seizoenen lang dopluis bestreden op de Butiagrus. Uiteindelijk besloten om dit voorjaar al het blad inclusief gespuis maar weg te knippen, omdat ook de andere palmen werden aangetast. Inmiddels is er weer bijna een nieuwe veder ontvouwd en geen dopluis meer :thumb_up:

Re: Jalapenos plantjes

BerichtGeplaatst: 13 jun 2019 12:35
door HarryH
Beste Folium,

Dat bedoel ik inderdaad. Bij de bestrijding van luis is stap 1 om zoveel mogelijk luizen fysiek te verwijderen. Dit door alle bladeren te verwijderen en vaak ook aangetaste toppen weg te knippen. Daarna bespuit je stam en grond (!) met een 2% groene zeep + 2% spiritus in water mengsel, en vaak is je luis dan weg. Desnoods herhaal je de bespuiting na een paar dagen. De plant laat zich niet zomaar wegpesten, en zal dus snel beginnen met weer uit te botten.
Afgelopen maanden heb ik dit ook gedaan met een palmpje en een bananenboom: alle bladeren strippen en in dit geval ook fysiek luizen afvegen (niet bij de peperplant omdat je mogelijk de knoppen kapot maakt). Daarna het groene zeep en spiritus mengsel en als de plant begint weer te groeien is de luis weg.

Plantjes kunnen vaak heel wat hebben: ik heb al diverse plantjes in het verleden kaal gehad, maar ze herstellen zich vaak keurig. Zoals ik in mijn eerdere reactie aangaf groeien ze binnenshuis vaak gestaag door, en 2-3x per jaar een shotje Pokon doet wonderen.

Succes!
Gr. Harry.