Madame Jeanette, Een zeer pittige Surinaamse

Dit is het specerijenforum, dus we hebben het hier niet over dames maar over pepers. Madame Jeanette is een zeer pittige en zeer aromatische peper afkomstig uit Suriname. Het verhaal wil dat de peper is vernoemd naar een beroemde zeer talentvolle en enthousiaste publieke dame die heel mannelijk Paramaribo in vervoering bracht met haar kunsten. De pepers zijn net zo heet als zij was.
In ieder geval is het een behoorlijk hete maar ook zeer aromatische peper. Dat maakt hem de meest populaire peper van Suriname. Ook op de Antillen is hij favoriet.
Behalve een verrijking voor je gerechten is hij ook nog gezond vanwege de preventieve werking tegen tal van ziekten door de aanwezige vitaminen, mineralen en bioflavonoïden. Madame Jeanette geel bevat veel vitamine A en C en heeft mogelijk ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Het kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
Een oude Indo collega van mij loopt inmiddels tegen de 90. Hij is een enthousiaste pepergebruiker. Dus misschien zit er wel wat in.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een pittige, gele chilipeper-cultivar, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. Hij (of zij?) lijkt veel op de gele Adjuma peper die pittiger is. Madame Jeanette heeft echter een fruitigere smaak en sterke citrus-achtige geur, de smaak doet denken mango en ananas. Vanwege de citrus geur wordt de peper ook wel aangeboden als Lemon Habanero.
De Surinaamse keuken kan niet zonder Madame Jeanette en in ieder geval in Nederland wordt zij ook steeds bekender en meer gebruikt vanwege de smaak.
Denk er wel aan dat het een zeer hete peper is. Eens voor mijn verjaardagsvisite had ik soep gemaakt en ik dacht dat drie pepers wel voldoende zou zijn. Na de eerste hap wilde niemand de soep nog eten. Ik heb alles zelf op moeten eten. Wat je doen kan is de peper wel meekoken, maar verwijderen voor het opdienen.
Madame Jeanette wordt veel gebruikt voor een pittige sambal. Verder in allerlei gerechten met kip, roti, soepen, pom, burgers, enzovoorts. Madame Jeanette maakt alles lekkerder.
Als plantenliefhebber, speciaal van de wat exotischere soorten en ook vanwege mijn jarenlange verblijf in Suriname wilde ik hem uiteraard ook zelf kweken. Bij een Aziatische supermarkt vond ik de echte uit Suriname geïmporteerde pepers. Dat was een grote tegenvaller, ik kon ze gewoon eten en dat doe je echt niet met de originele Madame Jeanette. Toch de zaden gezaaid en dat werd wel de echte hete peper.
Zoals te zien is draagt de plant rijk, er zitten 23 pepers aan. De donkere plekken is geen rot maar paarsige vlekken vanwege de overvloedige zon van de laatste maanden. De pepers moeten nog rijp worden. De plant staat gewoon in de open lucht, is geen probleem zoals u ziet.
Wie geen grootverbruiker is kan de pepers drogen en versnipperen. Blijft heel lang goed. De gedroogde pepersnippers ruiken heel lekker. Een snuifje is genoeg voor een pittige toets.
De peper is er ook in rode vorm, maar voor mij is alleen de gele de echte Madame Jeanette. Zaden kunt u kopen bij Vreeken, of gewoon uit een peper uit de winkel. Vroeg zaaien voor een vroege oogst.
In ieder geval is het een behoorlijk hete maar ook zeer aromatische peper. Dat maakt hem de meest populaire peper van Suriname. Ook op de Antillen is hij favoriet.
Behalve een verrijking voor je gerechten is hij ook nog gezond vanwege de preventieve werking tegen tal van ziekten door de aanwezige vitaminen, mineralen en bioflavonoïden. Madame Jeanette geel bevat veel vitamine A en C en heeft mogelijk ontstekingsremmende en antioxidante eigenschappen. Het kan een gunstig effect hebben op hart en bloedvaten.
Een oude Indo collega van mij loopt inmiddels tegen de 90. Hij is een enthousiaste pepergebruiker. Dus misschien zit er wel wat in.
Madame Jeanette (Capsicum chinense) is een pittige, gele chilipeper-cultivar, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal. Hij (of zij?) lijkt veel op de gele Adjuma peper die pittiger is. Madame Jeanette heeft echter een fruitigere smaak en sterke citrus-achtige geur, de smaak doet denken mango en ananas. Vanwege de citrus geur wordt de peper ook wel aangeboden als Lemon Habanero.
De Surinaamse keuken kan niet zonder Madame Jeanette en in ieder geval in Nederland wordt zij ook steeds bekender en meer gebruikt vanwege de smaak.
Denk er wel aan dat het een zeer hete peper is. Eens voor mijn verjaardagsvisite had ik soep gemaakt en ik dacht dat drie pepers wel voldoende zou zijn. Na de eerste hap wilde niemand de soep nog eten. Ik heb alles zelf op moeten eten. Wat je doen kan is de peper wel meekoken, maar verwijderen voor het opdienen.
Madame Jeanette wordt veel gebruikt voor een pittige sambal. Verder in allerlei gerechten met kip, roti, soepen, pom, burgers, enzovoorts. Madame Jeanette maakt alles lekkerder.
Als plantenliefhebber, speciaal van de wat exotischere soorten en ook vanwege mijn jarenlange verblijf in Suriname wilde ik hem uiteraard ook zelf kweken. Bij een Aziatische supermarkt vond ik de echte uit Suriname geïmporteerde pepers. Dat was een grote tegenvaller, ik kon ze gewoon eten en dat doe je echt niet met de originele Madame Jeanette. Toch de zaden gezaaid en dat werd wel de echte hete peper.
Zoals te zien is draagt de plant rijk, er zitten 23 pepers aan. De donkere plekken is geen rot maar paarsige vlekken vanwege de overvloedige zon van de laatste maanden. De pepers moeten nog rijp worden. De plant staat gewoon in de open lucht, is geen probleem zoals u ziet.
Wie geen grootverbruiker is kan de pepers drogen en versnipperen. Blijft heel lang goed. De gedroogde pepersnippers ruiken heel lekker. Een snuifje is genoeg voor een pittige toets.
De peper is er ook in rode vorm, maar voor mij is alleen de gele de echte Madame Jeanette. Zaden kunt u kopen bij Vreeken, of gewoon uit een peper uit de winkel. Vroeg zaaien voor een vroege oogst.