Pagina 1 van 5

mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 02 dec 2015 12:42
door peter b
HI,

Onlangs mijn stadstuintje van een dikke 4x4meter overdekt met dubbel glas. Om 's zomers niet opgesloten te zitten schuift het dak voor 2/3 open.
De meeste planten zitten in pot in de grond om makkelijker te wisselen en om de groei wat te beperken want het dak is maar een 3.2m à 3 meter hoog. Onderbeplanting volgt nog in het voorjaar. De bak in de rechtse achterhoek wordt binnenkort bekleed met appelblauwzeegroene tegeltjes en gevuld met water. De bedoeling is om het geheel op een minimumtemperatuur van 10°c te houden.
De foto's geven een 270° beeld van links naar rechts.

Groeten,
Peter

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 02 dec 2015 22:35
door Sharon-vds
Wat een prachtige boomvaren heb je daar staan :thumb_up:

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 02 dec 2015 23:12
door s.janssen
Daar kan je heel wat moois van maken!

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 03 dec 2015 07:04
door Jozef
Slim gedaan! :thumb_up:
Gr. Jozef

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 03 dec 2015 08:39
door wsnbm
Leuk!!

Is het daar in de zomer niet bloed verziekend heet?

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 03 dec 2015 08:49
door Bizzz-R
Ziet er super uit! Wel een kritische vraag: waarom heb je gekozen voor dubbel glas? Voor de planten bestaat dan het risico dat ze verbranden als je 's-zomers het dak opent. Glas laat namelijk lang niet alle UV-straling en licht door. Ikzelf maak momenteel een kleine serre in de tuin van zo'n 3 bij 3 meter en breng op het dek Plexiglas Alltop aan. lichtdoorlaat 91% en laat zowel UV-A al UV-B door. Natuurlijk moet ik de resultaten nog afwachten, maar ik ben wel benieuwd of je er rekening mee gehouden hebt.

Hierbij nog wat vergelijkingsmateriaal:

Afbeelding

Afbeelding


Gr. Ronald.

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 03 dec 2015 10:41
door peter b
Dank voor je reacties

@ Sharon-vds : Een mooie Cyathea cooperi van een forumlid overgenomen deze zomer

@ John: gaat niet warm worden. Er zit weinig zon op en het dak schuift voor 65% open dus de warmte kan vlot weg.

@ Ronald: heb geen kunststof genomen vanwege de doorzichtbaarheid. Dit is het enige zicht dat ik heb naar buiten toe. Ook isolatie is een heel stuk beter. Deze hebben een K-waarde van 1. Weegt wel bijna 10x meer. Wel een interessant tabelletje van je. Ik vermoed dat verbranding niet echt een probleem gaat zijn. Als het nu deftig is qua temperatuur gaat het dak ook al open om lekker veel verse lucht toe te laten. Ook zit er niet heel erg veel zon op.

Groeten,
Peter

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 03 dec 2015 12:15
door Eduard
Inderdaad een mooie ruimte en zoals je het beschrijft [weinig zon] ook geschikt voor varens / boomvarens en met de vaste planten bakken zul je ook een goede luchtvochtigheid kunnen bereiken die nodig is voor deze groep ;)
het is de Cyathea cooperi "revolvulum" die je hebt staan, als alles goed gaat groeien zul je weinig zitplek overhouden! succes.

Gr. Eduard.

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 03 dec 2015 13:17
door Eduard
Bizzz-R schreef: Ikzelf maak momenteel een kleine serre in de tuin van zo'n 3 bij 3 meter en breng op het dek Plexiglas Alltop aan. lichtdoorlaat 91% en laat zowel UV-A al UV-B door. Natuurlijk moet ik de resultaten nog afwachten, maar ik ben wel benieuwd of je er rekening mee gehouden hebt.Gr. Ronald.


Bij UV-A kun je de planten die Peter heeft staan niet behouden voor succulenten die jij hebt staan is dat een ander verhaal ;)

Gr. Eduard.

Re: mijn tuin, serre, veranda

BerichtGeplaatst: 03 dec 2015 13:24
door peter b
Ja, boom- en andere varens staan hoog op het verlanglijstje. Het is een beetje afwachten wat het volgende zomer gaat geven maar ik heb er goede hoop op dat het koel gaat blijven.
Dank voor de identifikatie. De C.c. revolutum staat nu met de pot op de grond zodat ik onder de bladeren door kan lopen. Eens hij tegen het dak zit zet ik hem dieper.

Groeten,
Peter