Pagina 1 van 2

Vijverkom

BerichtGeplaatst: 24 feb 2015 19:43
door Gouden HandPalm
Eem vijver in de tuin is vaak het kersje op de taart en trekt bovendien ook nog levende vrienden van divers pluimage aan. Zo zie je nog eens wat bewegen in je tuin.

Helaas ben ik te lui om een hele vijver uit te graven. Tevens ben ik bang dat een gebrek aan onderhoud de vijver in de loop der jaren zal veranderen in een stinkende, stagnerende poel met slechts wat drijvend drek erop. Dat is wel het laatste wat je wilt jn je tuin.

Een prima tussenoplossing lijkt me nu een vijverkom.

Kan iemand mij adviseren welke planten je daar het beste in kan doen en hoe je het een en ander onderhoudt? En weet iemand waar je een van de onderstaande mooie kommen kunt kopen of bestellen? Maw. hoe krijg je eea. zo mooi als op dit plaatje?

Afbeelding

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 25 feb 2015 09:31
door lapalmeraie
Zie hier een vergelijkbaar topic:

http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=69&t=14406

Zelf heb ik via 2dehands.be (soort MP) een wijnvat gevonden.
Niet duur én een echte. Hij wist zelfs de wijnsoort te vertellen :lol:
In tuincentra staan blijkbaar vaak kopie's die niet persé waterdicht zijn...

Ik had hem enkel even schoon gespoten en daarna gevuld. Dit ging vrij snel stinken.
Heb hem daarna dus moeten legen en volledig schoonmaken zodat er echt geen wijnresten meer in zaten. Daarna lavasteentjes op de bodem (over het nut verschillen de meningen) en vervolgens enkele waterplanten erin. Vrij snel erna heb ik ook nog een simpele metserskuip in de tuin gezet met hetzelfde doel.

Qua beplanting:

wijnvat: Thalia dealbata, enkele zuurstofplantjes en waterhyacinth.
metserskuip: waterviool, Cyperus.

Afbeelding

Afbeelding

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 25 feb 2015 09:39
door Gouden HandPalm
Bedankt, Niek. Zo'n wijnvat is inderdaad ook erg mooi. Staat mooi op een terras. Ben ook erg geporteerd van de platte schaal linksboven op mijn foto, met de Remusatia. Zoek iets in die richting.

Zag dat er ook een topic is over beplanting. Zal dat even doorspitten.

Is lavasteen op de bodem voldoende als substraat om planten te laten groeien of doe je er nog klei en/of zand bij?

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 25 feb 2015 09:48
door lapalmeraie
Ik heb alles in potten staan, dus daarin zit het substraat. Ik heb daarvoor speciale vijvergrond gekocht. Potgrond was geen succes zo bleek :fluiten:

De aanvulling op de grond met lavastenen zou het klimaat voor zuurstof producerende bacteriën bevorderen. Anderen zeggen dan weer dat dat larie is.
Wat volgens mij wel enorm heeft geholpen is een scheut water erbij uit mijn aquarium. Zo neem je de bacteriën uit een gezonde omgeving mee over.
Sindsdien is er een goede balans en blijft het water goed helder en vooral geurloos. Niet onbelangrijk zo vlak naast de tafel.

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 25 feb 2015 13:39
door Jane
lapalmeraie schreef: Ik heb alles in potten staan, dus daarin zit het substraat. Ik heb daarvoor speciale vijvergrond gekocht. Potgrond was geen succes zo bleek :fluiten:


De bodem slaat bij potgrond dicht, zodat er een anaerobe situatie ontstaat en dat is ideaal voor de vorming van methaangassen. De bekende beerputlucht komt ons allemaal wel bekend voor? :mrgreen: Bovendien zit er in potgrond te veel voeding voor een aquatische milieu.

De aanvulling op de grond met lavastenen zou het klimaat voor zuurstof producerende bacteriën bevorderen.
Anderen zeggen dan weer dat dat larie is.


Ik sluit me bij anderen aan. ;) Kort door de bocht gezegd, zou je kunnen stellen, dat alleen onder invloed van fotosynthese zuurstof geproduceerd wordt. Zelfs algen doen dat. (blauwalg uitgezonderd).

Wat volgens mij wel enorm heeft geholpen is een scheut water erbij uit mijn aquarium. Zo neem je de bacteriën uit een gezonde omgeving mee over.
Sindsdien is er een goede balans en blijft het water goed helder en vooral geurloos. Niet onbelangrijk zo vlak naast de tafel.


Dat is zeker een goed duwtje in de goede richting geweest en hoe "luchtiger" het substraat, dus hoe meer oppervlak het substraat heeft, des te meer bacteriën er zich op kunnen nestelen, die een positieve bijdrage leveren aan de stikstofcyclus. Vooral uitscheiding van vissen helpt hierbij.

Hier een globale en simpele weergave van het proces. Ik noem het zo, omdat allerlei waterparameters en licht toch ook wel een flinke invloed hebben op het proces.

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 25 feb 2015 13:48
door Gouden HandPalm
Mijn buurman heeft een vijver met vissen. Moet maar aan hem vragen of ik wat water uit zijn vijver mag gebruiken.

Heb ook een flinke regenton staan. Is regenwater ook goed of juist niet gebruiken?

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 25 feb 2015 14:00
door lapalmeraie
Ik zou het vijverwater nemen, daar is al een natuurlijke balans.

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 25 feb 2015 20:18
door Gouden HandPalm
Aan een Remusatia is niet zo snel te komen, vrees ik. Heb daarom de volgende plannen gemaakt. Ik ga de vijverkom beschouwen als een vorm van buitenshuize hydrocultuur (wat het ook is) en ga de volgende soorten op kleikorrels in potten in de kom zetten:

1x Colocasia Esculenta
1x Amorphophallus Konjac
1x Canna rosea
1x Canna musifolia grande giant

Op de bodem doe ik dan vijvergrond en laat daar waterlelie, fonteinkruid en/of hoornblad in wortelen. Of zou je die soorten ook op kleikorrels in een pot kunnen zetten?

De C. grande giant zal wel niet zo groot worden in zo'n vijverkom. Maar dat is misschien maar beter.

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 26 feb 2015 02:01
door batdah
Je kunt beter vijversubstraat nemen dat is een soort van grind...(kleikorrels gaan drijven voor zover ik weet) en je kunt beter geen losse vijveraarde in de kuip doen dat gaat een zooi worden..

Hoornblad is een drijfplant...die heeft geen substraat nodig..
Fonteinkruid is overgens een betere zuurstofleverancier..ik meen vooral gekroesd fontreinkruid als je daar aan kan komen..

Re: Vijverkom

BerichtGeplaatst: 26 feb 2015 08:51
door Gouden HandPalm
batdah schreef:je kunt beter geen losse vijveraarde in de kuip doen dat gaat een zooi worden..


Ok, thanks. Dat is wel essentiele informatie.

Kleikorrels zuigen zich vol met water en worden zwaar, lijkt me. Maar het kan zijn dat je gelijk hebt als je de pot helemaal ondergedompeld in het water zet en niet voor bv. de helft. Dat zal ik dus even moeten gaan uitproberen.

Kun je canna's en colocasia's eigenlijk wel helemaal in het water zetten of zou dat gaan rotten? Voorde helft is beter?