Pagina 1 van 1

Salamanders!

BerichtGeplaatst: 21 apr 2015 21:41
door Kai
In het voorjaar van 2013 heb ik een vijver gegraven achterin mijn tuintje. Lap folie erin, water erin, grove kiezels om de randen af te werken, van dat vijvergranulaat voor op de bodem erin en een mik planten erin.
Ik ben vrij grof te werk gegaan en heb daarna de natuur verder zijn werk laten doen. Het moest een natuurlijk vijvertje worden, zonder pompen of filters of wat dan ook.
Dat lijkt aardig gelukt en de plantjes doen het goed.
Vorig jaar dacht ik in de zomer al een glimps opgevangen te hebben, maar gistermiddag heb ik ze toch echt wel duidelijk naar boven zien komen voor lucht. En ze bleven nog lekker hangen aan de oppervlakte ook. Leuk man, ik ben zeker van 3 salamanders, maar ik vermoed dat er nog wel een paar meer in kunnen zitten.
Ik zal eens kijken binnenkort of ik ze een beetje leuk op de foto kan krijgen, er is vast wel een salamanderfreak aanwezig op het forum die me kan vertellen om welke soort het gaat.

Kan iemand me verder vertellen of ik er verstandig aan doe om kleine visjes in de vijver te houden (elritsjes, bittervoorntjes, 3 doornige stekelbaarsjes ofzo) of jaag ik daarmee mijn mooie amfibien weg uit de tuin? Dat wil ik natuurlijk niet!

Groeten,

Kai

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 21 apr 2015 22:32
door Itrme
Als je salamanders in je vijver wil houden is het waarschijnlijk niet al te verstandig om visjes in de vijver te doen. Denk dat die een groot deel van het jonge grut op eten. Voor de rest, vijver niet helemaal niet dicht laten groeien natuurlijk. Mocht je je afvragen welk soort het is: www.ravon.nl

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 21 apr 2015 22:45
door Kai
Itrme schreef:Als je salamanders in je vijver wil houden is het waarschijnlijk niet al te verstandig om visjes in de vijver te doen. Denk dat die een groot deel van het jonge grut op eten. Voor de rest, vijver niet helemaal niet dicht laten groeien natuurlijk. Mocht je je afvragen welk soort het is: http://www.ravon.nl


Thanks! Het Ravon ben ik wel bekend mee. Ik heb daar ooit nog een blauwe maandag met een vistelling in, volgens mij, de Weerribben meegedaan. Lekker met een net door de modder ploerten en tellen maar!

Ik denk dat ik het om de kleine watersalamander gaat. Deze lijkt er wel het meeste op.
Ik wist niet dat er in NL 5 soorten salamanders voorkomen!
Maar de kans dat die andere 4 soorten ook aan komen kruipen is niet zo groot denk ik.

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 21 apr 2015 23:46
door jos944
elk voorjaar zitten hier ook sallemanders in mijn vijver.

Ik heb tot nog toe drie soorten kunnen tellen. (en ik heb toch wel wat vis in mijn vijver).' s
Ik heb de kleine salamander, de alpenwatersalamander en de kamsalamander kunnen ontdekken.
Ik heb ik de vijver zwemmen aan vis. Macropodus occelatus, aphanius mento, chinese danio, elrits en rietvoorn.


Dan komen er ook bruine kikkers en de gewone pad op bezoek.

en ook die zorgen natuurlijk voor nakomelingen.

Kortom in het voorjaar zit het water hier vol met larve en dril

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 22 apr 2015 06:31
door homer
Altijd weer grappig waar ze dan vandaan komen? ik heb ook ooit een vijver gegraven en na een paar dagen ook salamanders er in en later een paar kikkers terwijl er in de buurt geen water te bekennen is ,of ze ruiken dat er een nieuwe bron is gekomen.

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 22 apr 2015 09:27
door Eduard
Hier ook salamanders als hoofdgerecht, een genot om te observeren in het voorjaar, kikkers en padden soorten komen ook aan lopen /springen.
Ik denk dat stekelbaarsjes wel kunnen, de larven van de libel zijn de grootste vijanden van de jonge salamanders en kikkervisjes!

Groet Eduard.

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 22 apr 2015 22:05
door Arno
Hier zijn we ook altijd blij wanneer we de salamanders weer zien. Tegenwoordig zijn er ook enkele die gaan overwinteren in de serre, toch slim gevonden van die beestjes.
Groet Arno

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 16 jun 2015 06:16
door Alexander
Best is geen vis als je kikkers en salamanders wil!

Alexander

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 17 jun 2015 13:14
door griphuz
Alexander schreef:Best is geen vis als je kikkers en salamanders wil!

Alexander


In theorie klopt dat, maar ik heb er elritsen (N-Amerikaanse) in en chinese danio's erin, beide kleine visjes, en de salamanders komen bij mij vanzelf aanlopen en leggen ook eieren in de vijver.

Winde is echter funest, om over baars-achtigen nog maar niet te spreken!

Groetjes,
Remko.

Re: Salamanders!

BerichtGeplaatst: 17 jun 2015 19:38
door fernman
Inderdaad Remco, kleine visjes kan geen kwaad. Ik heb drie vijvertjes en het wemelt er van de salamanders en groene kikkers (groene kikker en meerkikker). Overal zitten goudelritsen, alleen is het bestand zeer sterk afgenomen daar er ganse winter een ijsvogel heeft komen vissen!
Zonnebaars is wel een roofvis!
Toch zit er één (anders paren ze!) op elk vijvertje om het zieke spul weg te halen!
Groeten
www.greendragongarden.be