Pagina 1 van 1

Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 02 jul 2015 16:37
door draco
Na de aanleg werd een vijftal grondels in de vijver uitgezet. Sindsdien laten ze zich nog zelden zien. Vanmorgen in het zonlicht aan de rand van de vijver waren ze echter massaal verzameld om van de algen op de stenen te snoepen. Het visvoer (gammarus) voor de rosettes en windes vinden ze blijkbaar niet aantrekkelijk. Slechts af en toe flitst er een naar de oppervlakte om het voer te verschalken.

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 02 jul 2015 19:49
door Hitch
Dat is een fabeltje hoor dat grondels algen eten. Veel mensen gaan daar van uit omdat hun mondje onderaan zit maar dat is omdat ze in de bodem zoeken naar voedsel als wormpjes e.d.
Grondels eten voornamelijk levend voer maar bij mij snoepen ze eveneens van het steurvoer (klein formaat) en wanneer ik meelwormen gooi en daarvan zinken er naar de bodem gaan die er ook met smaak in. Als je brood tot kleine bolletjes rolt vliegen ze er ook wel op. Vroeger viste ik trouwens op zonnebaars en op grondel met vliegemaden.
In ieder geval, je bent er met enkele begonnen, volgend jaar zit je vijver (als die gezond is) er vol van want ze kweken ongelooflijk hard.

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 02 jul 2015 23:00
door draco
Dat ze snel aankweken heb ik ondervonden Hitch, ik heb ze al sind 2007 maar de vijver is nu in evenwicht. Ook de rosettes (goudvoorns) plantten zich aanvankelijk snel voort, maar ik zie de laatste jaren geen vissenbroed meer. Vermoedelijk worden ze opgegeten door de grote vissen.
Ik heb ook eens een zonnebaars uitgezet, maar die heb ik daarna niet meer gezien. Een tweede poging heb achterwege gelaten omdat mij dit werd afgeraden. Twee zonnebaarzen leidt ofwel tot ruzie danwel nageslacht met daarna kans op nog meer ruzie. :roll: Ik vind dat wel spijtig want ik had ooit een diamantbaars die ik af en toe met een regenpier verwende.

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 03 jul 2015 08:11
door Hitch
Ruzie? Dat klopt ook niet hoor. Bij mij zit de vijver er ook vol mee (kweken als gekken!) maar ze jagen zelfs in groepjes van 4-5 tesamen op zoek naar waterinsekten e.d.
Het zijn enorm nuttige en prachtige visjes die eventuele bloedzuigers, muggenlarven en zelfs karperluis eten zodat je andere vissoorten er geen last van hebben. Over 2 jaar heb ik 10 zonnebaarsjes in de vijver gezet, denk dat ik er nu wel een 150 tot 200 heb maar ik heb plaats zat met 160m³ water dus ik laat ze maar doen. Ze delen mijn plas met andere vissen zoals Koi's, Steuren, Goudwindes, Goudzeelt, Sarassa, Chumbukin Riviergrondels, mijn 3 waterschildpadden en mijn Indische loopeend die er sporadisch eens induikt om af te koelen :fluiten: .
Ruzies heb ik niet in mijn vijver. :lol:

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 03 jul 2015 14:24
door Itrme
draco schreef:Na de aanleg werd een vijftal grondels in de vijver uitgezet. Sindsdien laten ze zich nog zelden zien. Vanmorgen in het zonlicht aan de rand van de vijver waren ze echter massaal verzameld om van de algen op de stenen te snoepen. Het visvoer (gammarus) voor de rosettes en windes vinden ze blijkbaar niet aantrekkelijk. Slechts af en toe flitst er een naar de oppervlakte om het voer te verschalken.


Leuke beestjes Draco, jammer dat ze niet zo opvallen natuurlijk :lol: maar leuk als je ze ziet. Echte bodembewoners eigenlijk. Dat ze het voer niet interessant vinden is misschien te wijten aan dat ze de bodem afstruinen naar eetbare dingen. Het liefste insectenlarven etc. misschien dat je ze wel kan verleiden met wormpjes etc.

@, Hitch & Draco
Ruzie bij zonnebaarsjes is niet waarom ik deze visjes af zou raden.... Deze vissen hebben de nare gewoonte alles (wat kleiner is dan zichzelf) en dan ook alles wat leeft in de vijver op te eten. Als je houd van jonge goudvisjes of waterjuffers rond de vijver dan zullen dat er behoorlijk wat minder zijn. Misschien dat je er wat overhoud die zich ophouden tussen de plantjes maar daar blijft het bij.

Daar komt nog bij dat zonnebaarsjes soms nog wel eens buiten de vijver belanden (Opeens in een plas/ven of ander watertje) waar ze vervolgens massaal vermeerderen en alles in de plas opeten.
Groot water met andere roofvissen is niet zo'n probleem maar met name gesloten kleine systemen als vennetjes bospoelen etc die worden totaal leeggevreten. =/

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 03 jul 2015 19:05
door draco
Goed te horen dat zonnebaarzen in meervoud geen 'ruzie' maken. Dat was mij verteld en ik dacht daarbij aan de Ciclides waarbij de mannen hun territorium verdedigen. Mijn plas van 8 m3 is natuurlijk niet te vergelijken met de vijver van Hitch. Ik maakte de bekende beginnersfout om te veel vissen uit te zetten. Inmiddels is er evenwicht tussen plantengroei en het vissenbestand. Dat evenwicht behoeft wel enige ondersteuning door 's zomers een deel van de uitbundige plantegroei te verwijderen. Ook wordt de vijver geleidelijk ondieper als gevolg van bezinksel. We zien wel waar het op uitdraait.
@Itrme Het zou inderdaad jammer zijn om de jufferlarven met een exotische zonnebaars te belagen. De frêle rode en blauwe lijfjes boven de vijver horen bij een 'natuurlijke' vijver.

groet
Han

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 03 jul 2015 21:02
door Itrme
Het blijven wel baarzen. Dus dat ruzieen valt mee maar ze eten wel zonder pardon hun eigen soortgenootjes op ;)

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 03 jul 2015 21:10
door Kajsa12
Leuk die "grondels' , Han.
Ik heb er hier ook een paar in de vijver zwemmen en zie ze eigenlijk altijd wel.
Vlokvoer lusten ze hier heel graag(met bijbehorende smakgeluiden).

Ik vind de Nederlandse naam altijd wat misleidend, omdat het eigenlijk helemaal geen grondels zijn.
Dit visje (Gobio gobio) behoort tot de karperachtigen, terwijl de grondels allen tot de baarsachtigen behoren.
Ik heb een aantal "echte" grondeltjes boven in één v/d aquaria zwemmen; ook algetende (Stiphodon, Lentipes en Sicyopterus)

Re: Beekgrondels

BerichtGeplaatst: 03 jul 2015 21:28
door draco
Als uitgesproken plantenman voel ik me hier een vreemde eend in de bijt tussen jullie 'kenners' ;)