Pagina 1 van 1

Bak of folie?

BerichtGeplaatst: 21 jul 2015 12:57
door Gouden HandPalm
Ik ben eindelijk over de streep: deze zomer komt er een vijver in de tuin.

Zelf zat ik te denken aan een niervormige vijverbak. Dat lijkt me iets sterker dan vijverfolie. Ik kreeg echter net een mailtje van een hovenier die me toch aanraadde vijverfolie te nemen. Dat is ook nog eens goedkoper, alsdus de groenwerker.

Vandaar mijn vraag hier:

Wat adviseren jullie? Bak of folie? Kunnen jullie de voor- en nadelen even voor me tegen elkaar opwegen?

Re: Bak of folie?

BerichtGeplaatst: 21 jul 2015 13:25
door jos944
Epdm rubberfolie. Vele malen sterker dan polyester kan tot 400 procent oprekken zonder dat het scheurt. Reparatie indien nosig kan met super 7 van tec gerepareerd worden.

Re: Bak of folie?

BerichtGeplaatst: 21 jul 2015 18:28
door Peleroly
Rubberfolie is inderdaad enorm sterk (zolang je er niet met scherpe voorwerpen aankomt). Bij mijn moeder in de tuin liggen nog 3 vijvertjes in rubberfolie van in de tijd dat ik nog sierwatervogels kweekte....wat inmiddels ongeveer 25- 30 jaar geleden is. De vijvertjes zijn nog steeds in prima conditie. Enige nadeel (vind ik) is dat je met dikke plooien zit als je een wat grillige vorm wil maken, of in de hoeken als je een rechte vijver maakt.
Peter

Re: Bak of folie?

BerichtGeplaatst: 21 jul 2015 19:03
door Itrme
Persoonlijk zou ik ook voor folie gaan, het is meer werk maar je kan wel de vijver precies de vorm geven die je wilt (ondergrond een beetje voorvormen natuurlijk). De plooien zijn inderdaad een nadeel, zijn die evt niet weg te lijmen? Bij mijn oma ligt al een aantal jaren een natuurvijver, die heeft redelijk wat te verduren gehad maar ligt er ook nog steeds en lijkt niet lek te zijn ;)

Re: Bak of folie?

BerichtGeplaatst: 21 jul 2015 19:47
door Gouden HandPalm
Ok, lijkt me duidelijk. Ik ga af op jullie expertise. Bedankt, mannen.

Re: Bak of folie?

BerichtGeplaatst: 21 jul 2015 23:08
door jos944
Peleroly schreef:Rubberfolie is inderdaad enorm sterk (zolang je er niet met scherpe voorwerpen aankomt). Bij mijn moeder in de tuin liggen nog 3 vijvertjes in rubberfolie van in de tijd dat ik nog sierwatervogels kweekte....wat inmiddels ongeveer 25- 30 jaar geleden is. De vijvertjes zijn nog steeds in prima conditie. Enige nadeel (vind ik) is dat je met dikke plooien zit als je een wat grillige vorm wil maken, of in de hoeken als je een rechte vijver maakt.
PeterAls je met tec 7 kit werkt kan je alle vouwen verlijmen en zie je er niets meer van.

Je kan de meest grillige vormen maken. (lijmt zelfs onder water.

Re: Bak of folie?

BerichtGeplaatst: 09 aug 2015 20:40
door Gouden HandPalm
Ik heb maar een hovenier de klus gegeven. Zag mezelf niet zo snel met tig kub zand sjouwen. Ook heeft zo'n man er verstand van. Vouwen worden netjes weggewerkt, zei hij. Lijmen hoeft niet. En een hovenier moet ook leven.

De rand gaat hij mooi maken met lichtbruine flagstones, waartussen nog wat plantjes kunnen worden geplaatst. In de vijver komen vooralsnog geen vissen. Planten voor in de vijver kan ik zelf uitkiezen. We rijden als het af is even langs de kweker. Helemaal top.

Ik heb gekozen voor een vijver zonder pomp.

Nog tips hoe ik mijn vijver, zonder zo' n pomp, een beetje gezond kan houden? Welke planten zijn het beste geschikt voor een natuurvijver?