Pagina 1 van 2

vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 03 nov 2016 23:29
door Marcel
hallo,

Sinds dit voorjaar heb ik, na een paar jaar een troebele vijver gehad te hebben een fliter geplaatst en een schitterende vijver als beloning nu.

Echter nu het er naar uit gaat zien dat we vorst gaan krijgen vraag ik me af wat ik met me filter moet doen.
Hij zit ingegraven naast de vijver.

Wat zijn jullie ervaringen met vijverfilters in vorstperiode?

Marcel

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 04 nov 2016 09:49
door Hitch
Ik heb 3 grote meerkamerfilters staan voor mijn vijver van 160 m³ water. Ik heb ze net allemaal proper gemaakt en afgezet nu. Ze staan allemaal bovengronds. Ik wil het risico niet lopen dat er het één en ander zou bevroren geraken en kapot zou gaan. 2de reden is dat je pomp(en) normaal gezien in het diepe gedeelte van je vijver ligt/liggen net daar waar je vissen gaan overwinteren. Wanneer je deze laat draaien maak je dat het water van je vijver overal kouder word. 3de reden is het energieverbruik dat ik wil temperen, alle pompen samen gaat het bij mij om +/- 1500 Watt welk continu draait. Het enige wat ik aan laat staan is mijn zuurstofpomp in de vijver gezien ik ook Steuren heb en deze een erg hoge zuustofgraad wensen + dat de vijver dan steeds over een ijsvrije plaats beschikt zodat de giftige stoffen van al het rottende materiaal op de vijverbodem altijd weg kan.

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 04 nov 2016 12:00
door Marcel
Hey,

Bedankt voor je reactie.

Zal het ook eens overwegen om alles uit te zetten en een zuurtofpompje erbij te zetten.
Heb dit jaar ook wat steur geprobeert, maar die redden het niet, maar had al de gedacht om volgend jaar ook een zuurstofpompje te plaatsen.

Maar heb jij je filter materiaal allemaal schoongemaakt?
Ik dacht dat de bacterieen die erin zitten voor volgens jaar de vijver weer snel helder kunnen krijgen.

Marcel

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 04 nov 2016 20:53
door luc
klopt deels die bacterieen zitten inderdaad in uw filtermateriaal , maar die blijven enkel leven als er vers water doorstroomd
Ik weet niet meer juist hoelang , maar dacht aan een paar uur stilstaand water dat ze al dood zijn

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 05 nov 2016 07:11
door M.altispinosus
De pomp zorgt voor zuurstofrijk water in je filter, dit hebben de nitrificerende bacteriën nodig om ammoniak en nitriet om te zetten in nitraat. Ammoniak en nitriet zijn giftig voor de vissen en komen in het water door o.a het voeren van de vissen en hun uitwerpselen.
Nitraat is voeding voor de planten, door in de winter minder/niet te voeren komen er ook minder/geen afvalstoffen in je water. (google eens op stikstofkringloop)

Ik zet mijn pomp niet uit maar verplaats hem naar een ondieper gedeelte onder de uitstroom van de waterval. Hierdoor blijft het diepere water (zoals eerder vermeld) warm en wordt het niet vermengt met het koudere oppervlakte water. Door het laten draaien van de filter zal het wateroppervlak niet volledig bevriezen waardoor er gasuitwisseling mogelijk blijft. Dit effect bereik je ook door er een luchtpompje erop te zetten. Plaats deze dan niet in het diepere gedeelte om water vermenging (ondiep en diep) te voorkomen.

Voor de opstart van je filter in het voorjaar zijn potjes met nitrificerende bacteriën te koop, persoonlijk vind ik dit weggegooid geld. Ik ent mijn filter in het voorjaar door een filterspons vanuit mijn aquarium in het filter van de vijver te plaatsen en deze mee te laten draaien. Tevens zullen de bacteriën die op de bodem leven door het aanzetten van de pomp terecht komen in de filter en zich daar zullen vestigen.

Bij mijn aquarium staat de pomp/filter nooit langer stil dan een uur, staat ie langer stil dan meet ik een nitriet piek in het water.

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 05 nov 2016 14:18
door luc
Voila dat is een klaar en duidelijke volledige uitleg :thumb_up:

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 05 nov 2016 15:50
door Marcel
Hey

Inderdaad een goeie uitleg.
Maar bevriest het filter van binnen niet, want daar stroomt het water natuurlijk niet zo enorm snel doorheen.

Als sportduiker weet ik maar al te goed hoe vissen reageren mbt watertemp.
Vanaf november verdwijnt er steeds meer vis naar grotere diepten en is swinters bijna niet meer te vinden.
Oveigens, wat voor de vissen eeen warmwaterzone is, die is namelijk altijd 4C is voor ons duikers ook een warmwaterzone.
De eeste meters zijn koud, maar vanaf een meter of 4/5 wordt de temp 4C en blijft 4C, hoe diep je ook zit ( in Nederland dan ) Op het moment dat wij van 1C in de 4C zone zwemmen voelen we dat altijd gelijk
Maar dit alles terzijde

De potjes bacterien ken ik en heb ik ook regelmatig gebruikt, ook voor opstart aquarium.
Mijn aquariumpomp draait 24/7 en staat alleen even uit bij het schoonmaken.

Marcel

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 05 nov 2016 18:39
door oktober07
Ik heb al 18 j een koi vijver en kan de reactie van Hitch voor 100 % bevestigen . Doe het ook zo en natuurlijk wordt het water dan wat troubel maar in het voorjaar is dit met een GOED werkende filter bij mij op max 2 weken opnieuw glashelder . Ik leg pomp stil begin oktober en start opnieuw op in april onder voorbehoud dat het dan niet meer vriest.

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 05 nov 2016 19:03
door luc
Mijn bovengrondse filter staat in mijn onverwarmd tuinhuis, maar ik laat mijn filter doorwerken. .luchtpomp leg ik wel stil

Re: vijverfilter met vorst

BerichtGeplaatst: 07 nov 2016 12:19
door oktober07
Een pomp die je laat draaien vermengd het iets warmere water op het diepste punt van je vijver met de koudere bovenlaag en dan wordt je volledige vijver kouder. Dit is zeker niet goed ivm stres voor je vissen . Elks heeft natuurlijk zijn manier van werken en doe er zeker geen afbreuk aan . Maar weet wel dat 1 graad meer of minder voor een vis een enorm verschil is.