Pagina 1 van 3

Vijver vies

BerichtGeplaatst: 08 mei 2017 21:50
door draco
Wij hebben een natuurlijke vijver waarin flora en fauna geacht worden in evenwicht te zijn. De vissen een school rosettes en enkele goudwindes krijgen voer met mate (gammarus). In het voorjaar als de plantengroei nog niet is hersteld is het water troebel van de groene zweefalg. Wanneer de vijverplanten (hoornblad, gele lis en Carex) eenmaal goed groeien, wordt het water weer helder. Momenteel ligt er een geelgroene (vettige) laag op het water die de vissen aan het zicht onttrekt. Dit onsmakelijke fenomeen doet zich vooral voor wanneer het een poos niet of weinig heeft geregend. Na een flinke regenbui is het weg. Herkent iemand dit verschijnsel ? Wat zou ik eraan kunnen doen, een vijverskimmer inzetten wellicht ? Ik lees gemengde berichten over de effectiviteit daarvan.

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 08 mei 2017 22:02
door jaak
Draco misschien ben je hier iets mee http://www.wesselvijvers.nl/uncategoriz ... et-najaar/

Groeten , Jaak

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 08 mei 2017 22:25
door yme
Dit is een kaamlaag met waarschijnlijk algengroei erin. Hierdoor wordt de gas uitwisseling tussen het water en de lucht ernstig belemmerd. Ik zou zeker een skimmer erop zetten. Dit helpt niet tegen de oorzaak, alleen symptoom bestrijding.
De oorzaak geef je zelf al: organische belasting​ van het water door de vissen, terwijl er geen planten groeien.

Groetjes,

Yme

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 09 mei 2017 00:50
door draco
In afwachting van de aan te schaffen skimmer zal ik morgen het drijvend fontein aanzetten om de oppervlaktelaag te doorbreken. De vijver zit overigens alweer bomvol met hoornblad maar die zal nu minder licht ontvangen door de bruine laag. Door het koude weer is de ontwikkeling van de waterplanten waarschijnlijk achterop geraakt. Eind vorig jaar heeft buurman met koivijver de waterwaarden gemeten. Die waren prima en er was geen meetbaar nitraat of nitriet aanwezig.
De link die Jaak geeft, verwijst naar een verklaring voor de olieachtige laag, het bodemslib. Dat zal in 10 jaar een flinke laag hebben gevormd. Ik heb eerlijk gezegd ook niet de intentie om dit te op te vissen. Wel verwijder ik in de loop van de zomer containers vol overtollige plantengroei voornamelijk hoornblad.

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 09 mei 2017 10:30
door jos944
Wat zijn de waterwaardes.
Ik vermoed dat de GH en KH wat aan de lage kant zal zijn.

Daarnaast Hoornblad heeft veel ijzer nodig aan het begin van het jaar. Maar pas op met ijzermest dit kan zeer snelle daling van het zuurstofgehalte in het water tot gevolg hebben met mogelijke vissterfte.

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 09 mei 2017 21:24
door draco
Jos, meestal kieper ik in het voorjaar een paar scheppen maërl in het water, maar heb dat vanwege de gemeten KH dit jaar achterwege gelaten. In sept. 2016 werden voor GH, KH en pH resp. 10, 8,5 en 7,5 gemeten. Een eerdere meting dateert van voor 2010. Het vijverwater komt bij de hoogste waterstand in contact met de omringende kleigrond die waarschijnlijk rijk is aan mineralen.
Ter verduidelijking een foto van vandaag. Bij de fontein is de oliefilm doorbroken en is zichtbaar dat het water met het opkomende hoornblad helder is.

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 09 mei 2017 22:19
door jos944
pH is aan de hoge kant. Rest is super. pH hoog CO2 gehalte laag en dus trage planten groei. Heb je een waterval of heb je vaak de fontein aan?

Kabbelend water wast CO2 uit.
Misschien moet ik een keer komen kijken en een emmer slib van mijn vijver meenemen. Mijn vijver is zo helder dat ik tot anderhalf meter diep kan kiken het hele jaar door.

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 10 mei 2017 01:35
door draco
Je bent van harte welkom Jos, maar van trage plantengroei is doorgaans geen sprake. Dit jaar komt deze wel later op gang door het koude weer. Ik heb de fontein en waterval zelden aan. Alleen soms als we buiten zitten en daar is tot nu toe nog weinig van gekomen. Ondergedoken waterplanten verbruiken ook CO2. Door het opgehoopte bodemslib is van de oorspronkelijke vijverdiepte waarschijnlijk weinig over. :roll: Mogelijk is dat (mede) oorzaak van het huidige probleem. Misschien is de beste oplossing, de boel komend najaar een keer goed uit te mesten? Gebruik jij een filtersysteem en houd je vissen in de vijver ?

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 10 mei 2017 09:38
door jos944
Dan moeten we inderdaad maar een keer bij je langskomen Han.
Altijd gezellig.

Ik heb vissen in het water (soms ook op het droge :-).
Ik gebruik eigenlijk geen filter systeem :-) ik heb wel een beekloop met veel grind (groot oppervlak voor bacteriën en een moeras deel waar planten instaan die ook het een en ander verbruiken aan afvalstoffen.
En ik heb wat riet in de vijver staan.

Moerasplanten zoals riet en lisdodde nemen veel voedingstoffen op vanuit het water. En die houden ook het water helder.

De bodem slib is over het algemeen juist goed omdat dit vol zit met bacteriën die afvalstoffen afbreken. Maar als op een gegeven moment de laag te dik wordt houdt je te weinig zuurstof over in deze laag.

al met al misschien toch een idee om de vijver een keer opnieuw "aan te leggen" en te enten met bodemslib uit een vijver die goed draait.

Re: Vijver vies

BerichtGeplaatst: 11 mei 2017 17:42
door draco
Van een bedrijf krijg het advies om Natural Pond plus in de vijver te kieperen. Het bevat probiotica die het organische vuil helpen omzetten in voornamelijk CO2. Voor eerste toepassing moet ik het gedurende een week dagelijks toevoegen in totaal 5 liter à raison van € 90. Zou het werken? Wat houdt dat in 'probiotica' ? Tijdens mijn studie biologie en microbiologie was deze term nog niet bedacht. Dat was volgens mij het geval toen Jakult op de markt kwam. Ik heb niet bar veel fiducie in dit soort middelen. In ieder geval lijkt mij de prijs in geen verhouding tot de waarde van de inhoud. Bij het opstarten van deze vijver heb ik eenmalig een kilo aangeschaft van een onduidelijk product om de waterwaarden op peil te brengen. Daarna heb ik bij de Boerenbond voor enkele tientjes 2 zakken met 25 kg Calciumchloride en Natriumbicarbonaat gekocht. Het gebruik daarvan heb ik alweer snel gestaakt omdat er weinig spannende veranderingen bij de metingen optraden.