Pagina 1 van 1

Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 27 aug 2019 17:23
door Danycactus
Hallo,
Ik ben op zoek naar een geschikte moerasplant om in een zinken bad te zetten, het is de bedoeling dat de kuip winter en zomer buiten blijft hij moet dus goed winterhard zijn. Er zijn geen gaten in de kuip en het is ook niet de bedoeling om er gaten in te maken dus zal de plant goed nat staan in de winter.
De afmetingen langste zijde 60 cm de kortste 45 cm en de diepte 24 cm
Ik zou een laag vijvergrond leggen in de kuip en daar dan een moerasplant in zetten. Ik heb al gegoogeld op moerasplanten maar weet niet goed wat de meest geschikte plant zou kunnen zijn.
Graag roep ik jullie hulp in om mij enkele namen van geschikte planten te geven of een ander voorstel?

Afbeelding

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 27 aug 2019 21:45
door draco
Ze zou een bontebladig riet in de vijver kunnen zetten. Hier staat Carex morrowii 'Variegata' al 10 jaar in de vijver in een mand op 40 cm diepte. In de winter van 2012 lag er 20 cm ijs op de vijver maar deze Carex gaf geen krimp. Voorheen stond de plant in een ingegraven kuip met water. Dit winterharde groenblijvende zegge groeit zowel in het water als in vochtige grond.

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 27 aug 2019 22:05
door Rob
Je timing is perfect Han!
Heb net mijn vijverfilterbak gemaakt, en ik was al half begonnen met naar een geschikte kandidaat te zoeken.
Carex is niet allen probleemloos winterhard, maar tevens groen en daar had ik eigenlijk al niet meer op gerekend.

Doen alle Carexen dit, of alleen deze variant?

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 28 aug 2019 01:11
door draco
Ik ben niet goed thuis in grassen Rob en de juiste naam van deze Carex variegata weet ik niet meer en ik vond deze er het best bij passen. Kwekers van cultivars springen ook niet altijd zorgvuldig met naamgeving om. Het is hier in de tuin een van de onverwoestbare soorten. Groeit tevens in greppel die aanvankelijk werd gegraven om overtollig hemelwater te bergen. Dat is de laatste jaren nog maar zelden nodig. Deze Carex lijkt me in ieder geval zeer geschikt om het vijverwater te filteren en blijkt anderzijds ook nog eens goed tegen droogte bestand.

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 28 aug 2019 22:49
door Rob
:thumb_up: Thx Han.
De biofilterbak is inmiddels waterdicht en loopt keurig. Morgen nog even de doorvoer erin, en dan aankomend weekend medium en beplanting erin. Ik heb nog ergens een zak vijversubstraat en vijvergrond liggen en wat zand...
Klinkt alsof het een beetje experimenteren word, maar met grasjes van die prijsklasse (hier kosten Carexen 2-3 Euro) is dat niet zon ramp.
Word wsl combi van Moeraslobelia met Carex in de bak van bijna 70L, en een heel grote Gunnera manicata er net achter...(Thx Carlo!).
Later zullen daar nog wel een kwak varens als invulling bijkomen.

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 03 sep 2019 10:35
door Danycactus
De kuip is gevuld, het zijn misschien niet echt typische moerasplanten maar ik hoop dat ze toch goed tegen nattigheid gaan kunnen.
In de grote kuip staan 2 irissoorten een Sarracenia en Ophiopogon planiscapus 'Niger' die ik hier al staan had. Carex morrowii 'Vanilla ice' en Acorus gramineus 'Ogon' heb ik aangekocht.
In de kleine kuip staat het zelfde behalve Carex morrowii 'Vanilla ice' en Sarracenia maar een Carex oshimensis 'Everest'
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 03 sep 2019 12:39
door draco
Mooi aangekleed. Mocht het te nat worden dan kun je de bakken even kantelen. Ik doe dat met vochtminnende varens in een bak zonder afvoer.

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 04 sep 2019 22:59
door jaak
Danycactus , misschien een tip , Sarracenia mag enkel in turf worden aangeplant en geen voeding krijgen , is trouwens winterhard en een perfekte moerasplant

Re: Op zoek naar een moerasplant

BerichtGeplaatst: 05 sep 2019 14:29
door Danycactus
Bedankt voor de tip.
Dan zal ik ze best verpotten want ze zitten nu in een substraat van 50% potgrond en 50% turf