Pagina 1 van 7

Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 18 feb 2013 12:35
door Hitch
Heb deze nu in 7 jaar 4 keer uitgeplant maar langer dan 1 winter houd ik hem niet in leven. Dit jaar ga ik hem nogmaals proberen en ditmaal ga ik hem beschermen met een afdakje. Misschien levert dat wat op.
Nu zette ik hem vroeger steeds vol in de zon omdat gezien zijn oorsprong het een beetje moeilijk is om nu de juiste middenmoot te vinden. Oorspronkelijk staat hij in de schaduw van bossen maar daar is het in de zomer pokkeheet. Bij ons zou hij dus om aan hogere zomert° te geraken best in volle zon moeten staan denk ik dan maar het resulteert steevast in gelig gekleurde bladeren wat dan weer niet echt mooi is.
Zijn er eigenlijk mensen hier die deze toch al enkele jaren in de volle grond hebben staan? Hoe zetten jullie deze wat zon betreft en wat doen jullie er in de winter aan van bescherming?

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 18 feb 2013 14:36
door junglegarden
De mijne staat 6 jaar in de tuin maar groeit heel langzaam waardoor hij klein blijft, heeft 's winters altijd wel wat bladschade met alleen een oud winterjack erover als bescherming tijdens vorstperiodes maar overleeft zonder problemen, staat maar gedeeltelijk in de zon.

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 18 feb 2013 15:21
door erna
Hallo,

Hier staat hij de eerste winter in de volle grond Werd enkel beschermd met een paraplu, zie foto's. Hij ziet er nog steeds goed uit na de toch wat lange winter..

groetjes, Erna

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 18 feb 2013 17:29
door Marc_S
Beste Hitch,
Die van mij staat al enkele jaren onbeschermd in de tuin en daarbij op die plaats waar ik de meeste zon heb.
De bladeren kleuren niet geel en hij heeft al jaren achterelkaar gebloeid.

Ik denk ook dat het eraan ligt of je een sterke plant hebt of niet.
Je hebt 2 verschillende vormen, een die uit Noord Florida komt en een uit centraal Florida die nooit meer als 10 segmenten in het blad heeft. Daarbij zijn de bladeren dieper ingesneden bij die uit noord Florida.

Ik heb die uit noord Florida.

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 18 feb 2013 18:46
door Dennis_S
Ik heb er ook een in de volle zon staan, in de vollegrond. Alleen in de dec en jan geen zon, verder bijna volop. En de afgelopen drie winters geen schade, niets, nouja, soms een bruin bladpuntje. Maar groeien doet ie niet hard. Met twee bladeren per jaar mag ik tot nu toe blij zijn. Ik hoop dat daar dit jaar vernadering in komt!

ik doe niets aan bescherming. Dat heeft de sneeuw gedaan, net zoals afgelopen winters. Soms schep ik er nog wat sneeuw overheen.

Ik vindt het echt een verassing. geplant als experiment in oktober, en zelfs na die eerste strenge winter niets aan de hand.

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 19 feb 2013 01:35
door draco
Vandaag bracht ik een bezoek aan de Hortus van de Vrije Universiteit Amsterdam (vrij toegankelijk) en daar trok toevallig deze palm mijn aandacht. Jaren terug heb ik deze als jonge plant gedoneerd en inmiddels is deze Rhapidophyllum die in de Alpinekas werd geplant tot een flinke dwergpalm uitgegroeid. De luchtige alpine kas wordt niet verwarmd en krijgt bijna continu zon. De moerplant die inmiddels tegen het glas groeit heeft ondertussen meerdere zijscheuten gevormd. De palm zou eigenlijk verplant moeten worden, maar dat durft men niet aan vanwege de te verwachten gevolgen door de schade aan het wortelgestel.

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 19 feb 2013 11:01
door Hitch
Dus bij zowat iedereen die er eentje heeft (verbazend weinig vind ik afgaande op de reacties) staat die het overwegende deel van de dag in de zon en word hij niet beschermd. Geen geelverkleuring bij jullie van het loof?
Hoe groot waren jullie exemplaren eigenlijk bij uitplant?
Ik denk dat ik de mijne voor dit jaar naar een grotere kuip ga overzetten en hem de hele zomer laat bakken in de serre om hem toch nog een jaar wat groter te laten worden en een flinke kluit te laten ontwikkelen want het is nog een vrij klein exemplaar (+/- 25 cm) en hij heeft nog maar een klein stammetje. Grote exemplaren heb ik nog nooit te koop gezien al heeft James van Europalms er momenteel wel redelijk flinke staan (toch al de grootste die ik ooit al gezien heb in de verkoop) voor 70€ als ik het goed heb. Hij heeft trouwens een groot exemplaar in de tuin staan met een stammetje van zo'n 40 cm of zelfs meer. Staan serieuse stekels op ook, daar wil je niet tegenaan lopen :lol:

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 12 aug 2013 17:34
door Dennis_S
Een van mijn exemplaren in de kweekhoek begint nu met het maken van uitlopers. Maar ik zag dat er ook al een heeft gebloeid. Erg onopvallend zodat ik het hoogtepunt gemist heb. Tis wat slecht te zien op de foto, maar als je goed kijkt zie je een trosje. Degene in de vollegrond bloeit nog niet, maar begint nu ook met uitlopers. Tweede blad 'al' dit jaar en de derde komt eraan. Is al 1 meer dan vorig jaar . Erg langzaam dus helaas.
SDC12258.JPG
SDC12258.JPG (275.69 KiB) 8596 keer bekeken

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 12 aug 2013 20:43
door palmguy
Hallo,

Mooi onderwerp.

Ik heb ook een R. Hystrix, sinds 30 juni 2011 vanaf de eerste dag in de volle grond. De plant krijgt vanaf maart tot oktober zon vooral s ochtends en in de vroegere namiddag.

Na de big freeze in feb 2012 leek hij aanvankelijk een van de winnaars, maar uiteindelijk kreeg de plant toch speerrot en was het verval aanzienlijk, verschillende bladeren volledig bruin. Ik had de plant enkel beschermd met een klimaathoes. Ik dacht niet dat hij het zou redden ... Maar toch herstelde de plant langzaam.

Dit jaar heb ik getracht om wat meer warmte naar de plant toe te brengen door er zo nu en een minder mooie kweektunnel over te plaatsen wat de temps wat hoger brengt. Dit heeft alleszins geloond, reeds 2 nieuwe bladeren en speer nummer 3 groeit redelijk. Dat is al bij al redelijk voor deze ... Langzaaaaaaaaammme groeier.

Niet de mooiste palm, zeker niet, ... Maar toch een van de sterkste een kanshebber in ons klimaat.

Re: Rhapidophyllum hystrix

BerichtGeplaatst: 13 aug 2013 05:42
door Alexander
Ik heb ze in april in het Torreya State Park in Florida gezien. Ze staan daar plaatselijk massaal en ook zeer veel variatie tussen de diverse exemplaren. En ik heb ze daar soms ook in de volle zon gezien zonder vergeling. Meestal staan ze in de schaduw. Onder andere onder Fagus americana, de Amerikaanse beuk. Wel een grappige combinatie, beuken en palmen. Een andere palm die daar veel voorkomt is Sabal minor. En Hydrangea quercifolia komt daar ook voor.

Alexander