Pagina 1 van 2
Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 16:38
door Maurice
Dit voorjaar een dubbelstammige T. campestris in de volle grond geplant en ik moet zeggen dat de groeisnelheid me helemaal niet tegenvalt, beide stammetjes zijn nu met het derde blad bezig. Had ik eerlijk gezegd niet verwacht, zeker niet direct na aanplant. Wat zijn jullie ervaringen met deze pracht palm?
Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 16:42
door orinoco
Juist dat 'ie tergend langzaam groeit...
Groet,Ben
Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 16:50
door amourath
Idem hier! Ik heb er gezaaid in de winter van 2009 op 2010 en die is nu, anderhalf jaar later, pas aan zijn 2e blad begonnen!
Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 17:02
door Maurice
Dan is die van mij een uitzondering

Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 17:37
door palmguy
Hallo,
De Trithrinax Campestris is zonder enige twijfel mijn favoriete palm. Ik heb slechts een kleiner exemplaar sinds 19 feb 2011. Hij stond in een wat kleine pot en heb hem na een week of twee verpot wat me toen opviel waren de vele (en gezonde) wortels. Ik dacht ik zet em in een pot dan kan hij nog altijd naar binnen in de winter. Maar een pot in de tuin is maar niets dus ik dacht ik zet plant met pot voor 3/4 de grond in en dit op de meest zonnige plaats. Om de argentijnse pampas te simuleren heb ik een soort kweekkoepel (ik vind nu even geen beter woord ervoor) erover gezet. (absoluut geen schoon zicht) Als de zon schijnt - en hij staat op de meest zonnige plaats - wordt het snel 30°C en nu zelfs 40°C eronder. Blijkbaar kan het dan ook helemaal geen kwaad dat de temperatuur ' s nachts onder nul gaat.
Zo nu en dan - eigenlijk heel regelmatig "google" ik wat rond om informatie te vinden over het zaaien, kweken van palmen, groeisnelheid en zo verder. Op één of ander engelstalig forum las ik dat de T. Campestris de eerste jaren vooral onder de grond groeit ( wortelvorming dus ) En toen begon ik te denken, wat als de wortels niet verder kunnen groeien of misschien groeien er wel een paar door de bodemgaten door ... enkele weken terug was ik te nieuwsgierig en heb de plant met pot en al terug uitgegraven gewoon om eens te kijken (tja een beetje overdreven zeker). Wat ik toen zag overtrof wel alle verwachtingen, verschillende wortels hadden hun weg gezocht door de bodemgaten van d e pot, verschillende waren zelfs al 40 cm in de grond gegroeid (ik lieg niet). Dus gezien het hierboven gesimuleerde microklimaat waren sommige wortels 60 cm gegroeid in nog geen 5 maanden tijd ! Ook mijn vrouw was hiervan onder de indruk. (en zij heeft slecht matig interesse in die planten)
Toen heb ik voorzichtig de bodem van de pot weggeknipt en het resterend gedeelde potwand omwikkeld met noppenfolie en dit ganse geheel in een grotere pot gestoken waar dat ik tevens de bodem van had uitgeknipt. Zo diep mogelijk put gegraven, gevuld met vele lavakorrels, wat zeewierkalk, stenen, vrij veel zand, wat bodemverbeteraar en koemestkorrels. En dit allemaal voor een plantje dat je nu op foto ziet. ( maar dat dus al wortels heeft van 80 cm ! )
Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 17:56
door palmguy
Hallo
Misschien nog even vermelden dat mijn T. Campestris van Palmhunter komt. Marc heeft me verteld dat zijn ervaringen met de T. Campestris niet zo goed zijn. Hij zei "ik zal u eens wat laten zien, toen ik 7 jaar terug Trithrinaxen heb gezaaid heb ik de overschot van de zaden weggegooid in een bui van daar komt toch niets van ... en toch zijn sommigen van de zaden ontkiemd onder een boom zonder zonlicht" Ik heb die plantjes gezien het waren net veredelde grassprieten. De T. Campestris heeft dus zeker maximale zonnewarmte nodig om te groeien, maar toch een kanshebber voor ons (klote) klimaat
Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 18:23
door Maurice
Hier staat ie niet eens in de volle zon (nog niet), er staat een Tr. fortunei voor. Als deze nog wat hoger groeit komen de zonnestralen er weer onderdoor maar de kroon van de fortunei zal 'm dan nog wel wat beschermen tegen de regen.
Ik heb ook veel tijd en aandacht besteed aan de standplaats. Verhoogde border gemaakt, diep uitgegraven en terug opgevuld met een mix van mediterraanse potgrond, veel brekerszand en lavastenen en extra kalk. De medebewoners in deze border zijn een Brahea armata en een Chamaerops "vulcano" en de bodembedekkende Delosperma cooperi.

Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 19:15
door palmguy
Maurice,
Hoe groot waren de wortels van uw Trithrinax ?
Ik meen ook gelezen te hebben dat naarmate dat ie groter wordt de groei wat betert (zoals bij de meeste palmen)
Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
07 aug 2011 20:08
door Maurice
Er zat een mooie maar kurkdroge wortelkluit aan, maar met het uit de pot halen brak de kluit doormidden

. Daar baalde ik toen enorm van maar hij lijkt er totaal geen last van te hebben gehad.
Re: Trithrinax campestris

Geplaatst:
08 aug 2011 13:50
door lapalmeraie
Mooi verhaal Guy!
Maar waarom heb je 'm toch weer in een (bodemloze) pot gezet en niet gewoon zo in de volle grond?