Hoe stek ik een bananenplant?

juni 17th, 2009 · 155 Comments

exotentuin merelbeke3Exotentuinen zijn de laatste jaren zeer populair. Een bananenplant mag hierin zeker niet ontbreken. Bananenplanten groeien snel en vormen een ideale blikvanger voor de tuin. Daarbij creëren ze zonder meer het ‘tropen’ gevoel. Bananenplanten maken dan ook steeds vaker deel uit van het standaard assortiment van tuincentra. Het zelf kweken is natuurlijk ook mogelijk en zelfs veel leuker. De zaden zijn gemakkelijk te verkrijgen via het internet. Maar het zijn geen gemakkelijke kiemers, daarbij vergt deze methode veel geduld. Van de meest populaire bananenplant, de Musa basjoo (Japanse vezelbanaan), zijn bovendien geen zaden te verkrijgen. Een veel eenvoudiger manier van vermeerderen is het afsteken van de uitlopers. Deze methode wordt ook gebruikt door bananenboeren. Het is immers snel en eenvoudig én geeft direct resultaat. In dit stappenplan wordt deze techniek op een eenvoudige manier uitgelegd.

Uitlopers

Bananenplanten zijn rizoomvormend. Met andere worden; rond om de moederplant komen kleine uitlopers boven de grond door de aanmaak van wortelstokken. Meestal gebeurt dit pas als de kluit een bepaald volume heeft bereikt. Eerst zal de plant altijd zorgen voor een goede ontwikkeling van de eigen wortelkluit. Zodra dat goed op weg is zal de plant zelf beginnen groeien en worden ook de uitlopers gevormd. Deze uitlopers kunt u afsteken en vervolgens apart uitplanten of oppotten.


De methode in 5 stappen:

Stap 1

Eerst en vooral moet de uitloper groot genoeg zijn zodat er voldoende eigen wortels zijn gevormd om te kunnen overleven. Een goede richtlijn is tussen de 20-50cm (afhankelijk van de soort).

Stap 2

Graaf de aarde rond de uitloper voorzichtig weg. Enerzijds kunt u zo controleren of hij inderdaad voldoende wortels heeft, anderzijds ziet u zo beter waar u kunt snijden. Eventueel kunt u hierbij de plant uit de pot halen maar dit is niet noodzakelijk.

Stap 3

Snijd met een scherp mes de uitloper af, zo dicht mogelijk bij de moederplant.

Stap 4

Plant de stek opnieuw uit in de volle grond of bij voorkeur in een pot met zaai- en stekgrond.

Stap 5

Zodra de stek opnieuw begint uit te lopen mag u weer bemesten en water geven voor een optimale groei. Zodra de stek opnieuw over een gezond wortelstelsel beschikt kan hij ook weer in de volle grond gezet worden.

Experiment:operation bananasplit
musa-nana-exp-bs-20090607Bij wijze van experiment hebben we 4 uitlopers van de Musa nana gestekt die nog niet over eigen wortels beschikten. Deze stekken zijn na het afsnijden meteen weer in een pot met zaai- en stekgrond geplaatst. De aarde wordt droog gehouden.
Hiermee kijken we of ook deze stekken alsnog zullen aanslaan en uitgroeien tot volwaardige planten. Het verloop van het experiment zal regelmatig aangevuld worden in dit artikel.

21-06-2009: 20 dagen na start experiment. Enkele bladeren verdord.
Eén stek is inmiddels overgepot wegens te natte potgrond.
op-bs-20090621-1 op-bs-20090621-2

07-07-2009: 2 van de 4 stekjes zonder wortel zijn inmiddels kapot. Die bladeren waren verdord en de punt van het nieuwe blad was zwart geworden. Bij het opensnijden blijk de binnenkant volledig gerot. De andere 2 stekjes staan er voorlopig nog redelijk bij.
op-bs-20090621-1

01-08-2009: Geen enkele wortelloze stek heeft het overleefd. Dit toont ineens aan dat het verstandiger is om iets langer te wachten met stekken zodat de stek wel eigen wortels heeft.
Op die manier zal het stekken zeker succesvol verlopen!

Nb. Het lukt wél op deze manier wanneer u de wortelloze stek eerst op water zet totdat deze wortels gemaakt heeft.

© La Palmeraie
Met dank aan TropiRo voor de foto’s.

rarepalmseeds.com - palm seeds, cycad seeds, banana seeds

155 reacties »

  • Reactie door Palmpje — 17 juni 2009 21:05 @ 21:05

    Ik heb een artikel gelezen ( die ik later nog zal proberen te posten ) uit een Dominicaans wetenschappelijk artikel waar de professionele kweek van ‘guineo’ en ‘rulo’ ( bananen ) planten worden besproken.

    Men neemt hier de stelling aan dat stekken zonder wortels, aldus niet mature “suckers” wel kunnen worden afgesplitst van de moederplant. Dit wordt echter ten stelligste afgeraden omdat dit specimen zijn die trager zouden groeien, en mogelijk veel vatbaarder zouden zijn voor bepaalde ziekten. Ziekten worden gemeden als de ‘pest’ omdat dit natuurlijk een hele plantage kan verwoesten. Men vertelt dat je op die manier in feite ‘blijvend’ zwakkere specimen aanmaakt.


  • Reactie door lapalmeraie — 17 juni 2009 21:11 @ 21:11

    Bedankt voor deze toevoeging! Zeer interessant.
    Het experriment is vooral gestart omdat men vaak ongeduldig te vroeg begint. Hierbij zal uitgewezen worden of de plant überhaubt zal aanslaan. Maar we zullen nav uw bijdrage ook de verdere groei goed opvolgen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tropical Blog — 18 juni 2009 12:38 @ 12:38

    Echt een super artikel!!!

    Bij het aanmaken van de bananencategorie op ‘Palmvrienden wiki’ zal ik deze link ook toevoegen aan de individuele pagina’s. ;-)

    Groeten,
    Christophe


  • Reactie door Jungle — 18 juni 2009 14:10 @ 14:10

    Heel leuk artikel! Laat je de stekken niet een paar dagen uitdrogen alvoor je ze plant?


  • Reactie door lapalmeraie — 21 juni 2009 11:40 @ 11:40

    Dank jullie wel ;)
    Nee, bij de Musa kun je ze meteen in de stekgrond plaatsen. Enkel bij het afsteken van succulenten, zoals de Aloë vera, moet je ze enkele dagen laten drogen.


  • Reactie door MisterX — 25 augustus 2010 20:24 @ 20:24

    Handig artikel als je een leek bent en voor het eerst een bananen plant koopt. Zaten meteen al 5 stekken in waarvan 1 dubbele.
    Heb gedaan zoals jullie geschreven hebben. (voorlopig maar 1 stek er uitgehaald)
    Heb de stek in de volle terug gezet.
    Hoeveel tijd gaat er overheen voordat de stek weer begint uit te lopen?


  • Reactie door lapalmeraie — 25 augustus 2010 20:34 @ 20:34

    Beste

    Bedankt voor uw reactie.

    Binnen enkele weken zou er al iets van groei zichtbaar moeten zijn.
    Dit is natuurlijk wel afhankelijk van enkele factoren. Bijvoorbeeld van de hoeveelheid wortels die met de stek zijn meegekomen, de temperatuur,…
    U hebt er goed aan gedaan om eerst één enkele stek eraf te halen. Te veel uitlopers ineens kan te veel van het goede zijn voor de moederplant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door MisterX — 26 augustus 2010 21:10 @ 21:10

    De pot zat tjok vol wortels.
    De stek heb ik door gesneden tegen de de stam en helemaal tot onder aan toe voor de wortels.
    Verder staat de plant in de huiskamer bij het raam.
    Vorige week heb ik die stek dus in de volle grond gezet maar ik vind de grond nu al droog. De grond is ook erg los, valt zo uit elkaar. Volgens het artikel zou ik dus geen water mogen geven. Mijn vraag is nu houd de plant dat zo lang vol zonder water?


  • Reactie door lapalmeraie — 27 augustus 2010 08:35 @ 08:35

    Beste

    Aangezien de stek toch blijkbaar al heel wat wortels meegekregen heeft kunt u wel een beetje water geven zodat de grond licht vochtig is.
    Maar zeker niet te nat, om rotting te voorkomen. Voor een normale watergift moet toch echt gewacht worden tot er weer groei optreedt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lobke — 8 oktober 2010 15:12 @ 15:12

    Is er ook een werkwijze om te stekken als er geen uitlopers naar boven komen?
    Of ben ik nu te ongeduldig :-) .

    Mijn ervaring is dat de uitlopers in de lente vanzelf voldoende wortels hebben maar dat de uitlopers van september of het najaar nooit eigen wortels hebben en dus niet overleven. Die van het voorjaar stek ik ook al als ze nog klein zijn en dat is echt geen enkel probleem.

    Groetjes,
    Lobke


  • Reactie door lapalmeraie — 8 oktober 2010 20:10 @ 20:10

    Beste Lobke

    Uitlopers worden op termijn vanzelf gevormd. Afhankelijk van de soort kan het soms wat langer duren.
    Bij bepaalde soorten zoals de Ensete’s worden er enkel uitlopers gevormd wanneer de hoofdstam afgestorven is.

    U hebt inderdaad gelijk dat het belangrijkste aspect voor succes de hoeveelheid wortels is. De grootte van het bovengrondse gedeelte is van minder belang.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door hanne — 10 oktober 2010 14:56 @ 14:56

    hallo,

    ik heb van mijn vriendin een uitloper van haar hele grote banaanplant gehad, hij is ongeveer 20 cm groot en staat in een pot die voor die grote is, een paar dagen geleden begon er een uitloper te groeien in te pot, maar niet tegen de moederplant. Ik wil hem zo snel mogelijk stekken en in een apparte pot steken, maar weet niet of het mag het is nog maar ongeveer 3 centimeter boven de grond.
    Weten jullie wanneer ik die mag stekken?

    groetjes Hane


  • Reactie door lapalmeraie — 10 oktober 2010 23:15 @ 23:15

    Beste Hanne

    U kunt het best wachten tot deze uitloper ook een grootte heeft van zo’n 15 à 20cm.
    Zo hebt u het meeste kans op succes aangezien de uitloper dan zelf voldoende wortels zal hebben.
    Zonder eigen wortels is de kans op mislukking vrij groot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door rik — 11 november 2010 10:30 @ 10:30

    beste,
    heb sinds enkele jaren musa basjoo en nog een andere bananeplant in de tuin, scheuten nemen van de basjoo is heel gemakkelijk , maar van de andere-hoger en ook vlugger groeiende- banaan groeien de rizomen echt op de wortelkluit. kan ik daar ook gewoon de rizoom wegsnijden of wat staat er mij te doen.
    grtz
    rik


  • Reactie door lapalmeraie — 11 november 2010 11:12 @ 11:12

    Beste Rik

    Het hangt er een beetje vanaf om welke soort het gaat.
    Misschien kunt u mij een foto bezorgen via mail, dat maakt het wat eenvoudiger.

    Indien het effectief om een Musa gaat is het inderdaad aangeraden om toch wat wortels aan de stek te laten bij het afsnijden zonder al te veel in de moederplant te moeten snijden. Een beetje kan echter geen kwaad.

    Indien het om een Canna musafolia gaat, die inderdaad een stuk sneller groeit, dan kan de de rhizoom perfect gedeeld worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Daniëlle — 20 november 2010 19:06 @ 19:06

    Beste,

    Is het ook mogelijk om de Basjoo nu nog te stekken, of beschadig ik de moederplant dan teveel? We gaan toch de winter in….

    A.s. woensdag ga ik de basjoo inpakken, met een lichtslang beneden aan de stam, een rietmat rondom en opvullen met stro. Bovenop komt een oude paraplu ;) Als het goed is moet hij volgend jaar gaan bloeien. Na 2 jaar overwinteren is hij inmiddels 3m hoog en 2,5m breed. Echt een eyecatcher in mijn 60m2 tuintje!!!!
    Voor mijn trachy heb ik een hele grote fleecedeken die hij krijgt als het echt te extreem koud wordt!
    Ik hoor graag van u.

    Groet,
    Daniëlle


  • Reactie door lapalmeraie — 21 november 2010 12:28 @ 12:28

    Beste Daniëlle

    De basjoo kan nu zeker nog gestekt worden hoor.
    Sterker nog, ik denk dat de meesten juist nu stekken.
    De moederplant wordt immers ingepakt of uitgehaald voor de vorst invalt.
    Eén of enkele stekken vormen ineens een mooie back-up voor wanneer de moederplant de winter niet zou doorkomen.
    Natuurlijk is het niet aan te raden om te veel stekken in één keer weg te nemen, om zoals u zelf al aangaf, de moederplant niet te veel te beschadigen.
    De stek kan nu binnen neergezet worden zodat deze voldoende warmte krijgt om aan te slaan.

    Nog veel plezier met de mooie plant en veel genot van de bloei als het zover is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door JER0EN R0LAND — 27 november 2010 14:13 @ 14:13

    Hoi iedereen bij lapalmeraie. Het lijkt mij veel leuker om je eigen Bananenplant in een kweek tent. Die zelf temaken met transparant folie, een beetje knutselen,
    en je maakt je eigen kweektent voor in de tuin, daarin zet je dan een ventilator en luchtbevochtiger. Dan kan je daar de bananenplant, lekker laten broeien in de zon op een zomerdag met hogenluchtvochtigeid. En wanneer de bladeren van de Bananen grootte genoeg zijn breek je de
    tent af. Ook voor de palm geld het zelfde preciepe, palmen groeien slecht in ons klimaat, dus de natuur een handje help kan geen kwaad.


  • Reactie door Kathy — 26 januari 2011 21:09 @ 21:09

    Hallo,
    Ik heb sinds 2 jaar een bananenboom in huis. Hij is al super groot geworden, 3 maand geleden zijn er 2 scheutjes bijgekomen, naast de moederplant. De moederplant is sinds dan wel gestopt met groeien… ik ben een beetje bang om de scheuten eraf te doen. Of moet ik het juist wel doen? Gaat mijn moederplant dan weer groeien? of moet ik de moederplant afzagen, en de scheuten laten groeien? (de stam van de moederplant is al zo’n 10cm)


  • Reactie door lapalmeraie — 27 januari 2011 00:09 @ 00:09

    Beste Kathy

    Het is niet vreemd dat de groei tijdens de winterperiode sterk terugvalt. De plant is dan in rust.
    Het verwondert mij dat de moederplant na 1 jaar nog maar een stam van 10cm heeft?
    Dat is niet zo heel veel, aangezien bananenplanten snelle groeiers zijn.
    De pups zullen dan ook nog niet zo heel groot zijn neem ik aan. Het afsteken van pups vormt in principe geen probleem voor de moederplant mits er niet te veel wortels in één keer worden verwijderd. Maar er wordt aangeraden om pas te beginnen met afsteken wanneer de pups een 20cm groot zijn.
    Voorlopig raad ik u aan om de plant gerust te laten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ricky — 6 februari 2011 10:05 @ 10:05

    Ik had een vraagje. Hoe kan ik een bananenplant kweken. Waar kan ik die zaden vinden?


  • Reactie door lapalmeraie — 6 februari 2011 12:41 @ 12:41

    Beste Ricky

    Zaden van bananenplanten kun je vinden bij de gespecialiseerde handelaars op internet.
    Bv.: Exogarden.nl, 123zaden.nl, Europalms.be,…
    Vervolgens gaat u te werk zoals beschreven in de zaaihandleiding voor bananenplanten.

    Het is heel belangrijk dat de zaden zeer vers zijn.
    Bananenplanten zijn anders geen goede kiemers.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door eric — 27 februari 2011 20:50 @ 20:50

    hoi ,
    ik heb vorig jaar zomer bij een tuincentra een musa gekocht ,en toen zaten er al jonge scheuten aan het zijn er een stuk of 10 waar van er een 5 tal al best groot zijn en de rest nog niet ,wou deze 5 binnenkort als dat al kan er afhalen en apart oppotten.
    de rest nog een jaar laten zitten en de plant weer in de zelfde pot en potgrond terug planten .
    is dit aan te raden.

    graag hoor ik van jullie


  • Reactie door lapalmeraie — 27 februari 2011 22:02 @ 22:02

    Beste Eric

    Het is zeker aan te raden om niet ineens alle scheuten te gelijk af te steken.
    Hierbij kan de moederplant immers te veel wortelschade oplopen en zelf doodgaan.
    Enkele per keer is dan ook veiliger.

    Veel succes!
    La Palmeraie


  • Reactie door eric — 1 maart 2011 11:28 @ 11:28

    hoi mag ik de jonge scheuten in palmen potgrond op potten of een mengsel van zaai-stekgrond en palmen grond


  • Reactie door lapalmeraie — 1 maart 2011 11:33 @ 11:33

    Beste Eric

    Het best gebruikt u zaai- en stekgrond.
    Dit bevat geen meststoffen en is hierdoor minder gevoelig voor schimmelvorming.
    De jonge stek heeft immers nog te weinig of geen wortels en verbruikt deze meststoffen onvoldoende.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lotte — 9 maart 2011 19:52 @ 19:52

    beste

    wanneer mag je een stek nemen van een musa basjoo?
    mag het nu of is het beter om te wachten tot het warmer word?


  • Reactie door lapalmeraie — 10 maart 2011 18:59 @ 18:59

    Beste Lotte

    Het is beter om nog even te wachten met het afsteken van de uitlopers.
    Momenteel is de plant waarschijnlijk nog in winterrust waardoor er geen groei plaatsvindt.
    Eind april, begin mei beginnen ze opnieuw langzaam te groeien.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Bob de Groot — 24 augustus 2011 15:42 @ 15:42

    Hallo, ik had een vraag.
    Kan je ook een bananenplant kweken door gewoon een banaan in de grond te doen die is gekocht in de winkel ?


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2011 17:42 @ 17:42

    Beste Bob

    Helaas is dat niet mogelijk. :)
    De bananen die gekweekt worden voor de consumptie zijn juist de soorten die geen zaden bevatten.
    Het enige dat er nog over is gebleven zijn de zwarte puntjes in het midden.
    Deze soorten worden vooral gekweekt dmv het afsteken van uitlopers en in laboratoria mbv zogenaamde weefselkweek.

    De bananen die wel zaad bevatten zijn daar weer nauwelijks eetbaar door de hoeveelheid zaden per banaan en worden dan ook niet te koop aangeboden in de supermarkt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sandra — 4 september 2011 10:29 @ 10:29

    Beste

    Ik heb dit voorjaar drie bananenboompjes gekocht in een tuincentrum. Het zou om een winterharde soort gaan: Musella Lasiocarpa. Ze zijn ondertussen al wat gegroeid en hebben ook uitlopers onderaan de stam. Sommige van die uitlopers zijn al groter dan 30 cm. Mag ik deze ook afsteken zoals in bovenvermelde reacties? Eentje per jaar per plant bijvoorbeeld? Kan dat nu nog of wacht ik beter het voorjaar af? En dan nog een vraagje over de bladeren. De onderste bladeren verdorren telkens er een nieuw groen blad bovenaan te voorschijn komt. Mag ik deze gewoon afsnijden als het “lelijk” wordt, of wacht ik beter tot het blad helemaal dor is en de plant alle voedingsstoffen heeft kunnen recupereren?

    Vriendelijke groeten
    Sandra


  • Reactie door lapalmeraie — 5 september 2011 13:05 @ 13:05

    Beste Sandra

    De Musella lasiocarpa is inderdaad behoorlijk winterhard maar denk eraan dat hiermee enkel de wortelkluit bedoeld wordt.
    Bij een beetje nachtvorst vriezen alle bladeren kapot en bij aanhoudende nachtvorst vriezen ook alle stammen tot op de grond weg.
    Indien het warm/droog genoeg blijft overleeft de wortelkluit de winter wel en zal in april/mei opnieuw uitlopen.
    Hierdoor moet de plant elk jaar van 0 beginnen en zal de plant ik nooit in bloei komen terwijl dit juist zo mooi is bij de lasiocarpa.
    Voor meer informatie hierover kunt u een kijkje nemen in ons artikel over de winterbescherming van bananenplanten.

    De uitlopers mogen zeker gestekt worden. De plant op de foto’s in het artikel is ook een lasiocarpa.
    Er kunnen gerust meerdere uitlopers tegelijk weggenomen worden zolang de moederplant maar niet teveel wortels in één keer verliest.
    Maar een paar tegelijk vormt zeker geen probleem. Zodra de moederplant weer groei vertoont kunt u weer enkele uitlopers wegnemen etc.
    Het wegnemen kan heel het jaar door. Vaak wordt het op het einde van het seizoen gedaan omdat de meeste bananenplanten juist dan uitlopers hebben.

    Dat de oudste bladeren lelijk worden is perfect normaal, zolang er ook maar nieuwe bladeren blijven bijkomen.
    Zo wordt immers de stam gevormd.
    Persoonlijk haal ik de bladeren weg wanneer de helft à 2/3 bruin geworden is. Zo ziet de plant er iets meer verzorgd uit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Arno — 18 september 2011 11:58 @ 11:58

    Ik heb vernomen dat de banaan Familie is van de Strelitzia. Hoe kan je een Strelitzia snel vermeerderen.
    Kan het enkel maar door scheuren of is er een andere manier van vermeerderen.
    Dus vermeerderen van een plant, niet van zaaien want dan krijg je verschillende Strelitzia’s.

    Vriendelijke groet,

    Arno


  • Reactie door lapalmeraie — 18 september 2011 14:07 @ 14:07

    Beste Arno

    Strelitzia’s vormen op termijn, net als bananenplanten, uitlopers.
    Deze kunnen perfect worden afgestoken en apart worden opgepot.
    De uitlopers komen wel pas na een heel aantal jaren in tegenstelling tot bananenplanten.
    Wel worden Strelitzia’s in de winkel vaak verkocht met verschillende exemplaren samen in één pot om een vollere plant te krijgen.
    Deze kunnen natuurlijk ook worden gedeeld, maar dan gaat het niet over uitlopers van één zelfde plant maar over verschillende planten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Koos — 22 januari 2012 14:31 @ 14:31

    Hartelijk dank, erg duidelijk.


  • Reactie door Bart — 19 april 2012 22:23 @ 22:23

    Ik zie in je uitleg dat je stekken zonder wortel gelijk in de droge grond zet ? Lijkt mij ook de reden van uitdroging en dat de plant dood gaat omdat al het vocht in de plant verdampt en niks binnen krijgt..
    ik heb zelf nu 3 uitschieters gestekt, schuin afgesneden in de wortel protender gedaan en in steenwolletje gedaan..
    Ik ben benieuwd..word vervolgd :)

    Goede site en handige info
    bedankt..
    Gr B


  • Reactie door lapalmeraie — 20 april 2012 09:42 @ 09:42

    Beste Bart

    Bedankt voor het compliment.

    De verdamping zorgt inderdaad voor uitdroging maar daarom moet ook het meeste blad worden weggesneden.
    Water geven (of vochtig houden) heeft echter geen zin aangezien de stek zonder wortels toch geen water kan opnemen.
    Omdat ik zelf toch ook altijd te rap weer water geef uit ongerustheid rotten dergelijke stekken steeds weg. Eén van de andere Palmvrienden moderators werkt wel steeds op die manier en met succes.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Monique — 1 juli 2012 15:42 @ 15:42

    Wat een fijne site dit!

    Er wordt veel gesproken over het stekken van bananenplanten, dus weet eve niet zeker wat ik in mijn situatie het beste kan doen:

    Vorig jaar heb ik een Musa gekocht bij Intratuin (er staat allen Musa op het kaartje, geen toevoeging verder). Ik heb de plant behandeld zoals op het kaartje staat: grond vochtig houden, niet te nat. De bladeren zijn direct in de eerste twee weken al geel geworden aan de randen en steeds bruiner over de tijd heen. Er hebben zich geen nieuwe bladeren gevormd: de stam is gelijk groot gebleven.

    Een tijdje terug ontstond er een scheut, deze is afgestorven toen het zo’n centimeter of 5/6 groot was. De bladeren van de moederplant zijn ondertussen allemaal geel/bruin, een aantal echt dood (bruin, gekruld) deze heb ik op de stam wegsneden – uit gevoel, zonder internet raad te plegen, weet dus niet of ik daar goed aan heb gedaan..

    Nu groeien er sinds kort twee scheuten, de ene is < 10 cm. met drie bladeren al, de andere nog piepklein, maar groeit met de dag. De moederplant is echt een ramp: ziet er niet meer uit.. Ik geef nog steeds evenveel water: vochtige grond, niet te nat.

    Het idee is om de scheuten door te laten groeien in bestaande pot, op wortel van de moederplant en de moederplant zelf straks bij voldoende hoogte weg te snijden net boven de grond.. Is dat wel een goed idee??
    Dank alvast!!

    Groet,
    Monique


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juli 2012 12:55 @ 12:55

    Beste Monique

    Grote kans dat het de Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ betreft.

    Het wegsnijden van het verdroogde blad vlak aan de stam was alvast een prima stap.
    Uw plan om de uitlopers te laten uitgroeien en de moederstam weg te snijden ook maar ik denk dat het toch verstandig is om de reden te achterhalen van het wegkwijnen voordat er straks hetzelfde gebeurt met de twee uitlopers.

    Een EHBO-gids voor bananenplanten is nog in de maak dus voorlopig zal ik u zo helpen.
    Doorgaans zijn er drie hoofdredenen waarom het blad geel-bruin wordt:
    - Potgrond te nat of juist te droog
    - Plaag (spintmijt, bladluis,…)
    - Te lage luchtvochtigheid

    Controleer om te beginnen de potgrond eens. Is de aarde niet te nat? Zeker in gesloten potten wil het water nog weleens blijven staan onderin met wortelrot tot gevolg. Haal de plant daarom eens uit de pot om de aarde en wortels te controleren. De aarde mag licht vochtig zijn en de wortels moeten mooi wit-gelig van kleur zijn.

    Controleer de bladeren daarna grondig op de evt. aanwezigheid van ongenode gasten. Bladluis is gemakkelijk te herkennen, voor spint zal u iets beter moeten zoeken. Vooral aan de onderzijde van het blad, langs de bladnerven en aan de bladpunten zitten ze in grote aantallen.

    Indien geen van bovenstaande zaken het geval zijn dan kan de luchtvochtigheid te laag zijn voor de plant. Zeker in de wintermaanden wanneer de centrale verwarming lekker aan staat is dat vaak het geval. Het valt wel eenvoudig op te lossen. Hoe dat vindt u in het artikel “Luchtvochtighei te laag? Zo opgelost!” op de site.

    Bedankt voor het compliment trouwens.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Monique — 2 juli 2012 15:01 @ 15:01

    Dag Niek,

    Dank voor de snelle en uitgebreide reactie!
    Ik heb direct de binnenpot uit de buitenpot gehaald en yep: een laagje water!

    Ik denk dat ik tóch teveel water heb gegeven op een bepaald moment.. ga dat vanaf nu goed in de gaten houden.

    Spint of andere beestjes heb ik niet gevonden, dus ik denk dat de te vochtige grond de oorzaak is van het doodgaan van de moederplant.

    Dank!!

    Groet,
    Monique


  • Reactie door Noeska — 31 oktober 2012 12:53 @ 12:53

    Hallo,

    Afgelopen zaterdag heb ik een musa gekocht, geen idee welk type want dat staat niet op het kaartje.

    Bij het uitpakken ontdekte ik dat de plant geen ruimte meer had in de binnenpot. Flinke wortels groeide door de gaatjes aan de onderkant. Voorzichtig hebben wij de binnenpot kapot geknipt en verwijderd. De plant is in een stenenpot gezet voor tijdelijk, zit namelijk geen gaatje onderin om het overtollige water weg te laten lopen. Ik had nog potgrond en daar heb ik de pot mee gevuld.
    Nu valt het mij op dat de bladeren slap zijn aan de onderkant. Ik heb al 1 blad afgescheurd maar het geheel hangt er gewoon zielig bij.
    De plant heb ik nog maar 1 keer water gegeven, heel voorzichtig omdat de aarde te hoog is en water over de pot stroomt. Komende week ga ik een grotere pot kopen voor de plant.

    Vraagje:
    Horen de bladeren slap te hangen soms?
    Welke aarde kan ik het beste gebruiken?

    De plant heeft al twee kleine scheutjes, wel grappig om te zien.

    Plant staat op het oosten in de huiskamer voor het raam. De kamer is erg licht.

    Alvast bedankt voor het antwoord en tips zijn welkom

    Mvg Noeska


  • Reactie door lapalmeraie — 31 oktober 2012 13:41 @ 13:41

    Beste Noeska

    Afgelopen zaterdag was het toevallig heel koud; net boven het vriespunt.
    Ik vermoed dat het om de meest verkochte bananenplant, de Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ gaat.
    Deze tropische soort blijft het best bij temperaturen van minimum 10°C.
    Het kan dus zijn dat hij door de verplaatsing, koude, verpotten en kleine klap heeft gehad.
    Normaal gezien komt hij daar wel weer bovenop.
    Was voorlopig nog wat terughoudend qua watergift tot hij duidelijk weer groeit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marc — 21 april 2013 20:09 @ 20:09

    Heb stek genomen van bananenplant maar er hangt maar 1 worteltje aan
    Heb hem geplant in potgrond heeft hij kans op groei?


  • Reactie door lapalmeraie — 22 april 2013 08:16 @ 08:16

    Beste Marc

    Eén wortel kan in principe voldoende zijn. Houd de plant voorlopig wat een de droge kant tot de groei weer hervat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marc — 19 mei 2013 18:08 @ 18:08

    Heb de stek met 1 kleine wortel geplant in droge potgrond alle bladeren zijn verdroogd maar er is een nieuw blad uit de stam gekomen die zich langzaam ontvouwd we geven hem nu wekelijks water . wanneer mag ik de stek verplanten in zijn defenitieve pot? de moederplant heeft lange tijd geen groei meer gehad en onderste bladen staan geel hoe verwijderen we die best ?er is nu terug langzame groei.


  • Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2013 10:38 @ 10:38

    Beste Marc

    Het is niet vreemd dat de moederplant wat afziet na zo’n ingreep. Het gele blad mag vlak langs de stam afgeknipt worden.

    Bij een afgestoken uitloper kan het aangeraden zijn een 2/3 van het blad te verwijderen opdat de stek niet zo uitdrogen. Gelukkig is er inmiddels een nieuw blad zichtbaar. De watergift mag heel geleidelijk aan dan ook weer opgevoerd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Corry — 7 juli 2013 10:16 @ 10:16

    Hey La Palmeraie,

    25 jaar geleden heb ik op mijn trouwdag een bananenboompje gekregen.
    Die had ik in een grote pot geplant en het staat altijd binnen.
    Het groeit niet snel maar hij heeft al veel stekken voortgebracht.
    Gelukkig want na de bloei en het dragen van bananen is de moederplant afgestorven.
    Ik heb er 2 stekken van gehouden en die weer in een grote pot gezet.
    De stekken zijn nu 1,10m hoog.
    Kan je mij advies geven over de verzorging van de stekken die binnen wordt gehouden?
    (grote van de pot, water geven, bemesten, wat kan je het beste doen met de gele/bruine verdroogde bladeren,…)
    Hoe kan ik de soort identificeren?

    Met vriendelijke groeten
    Corry


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juli 2013 15:10 @ 15:10

    Beste Corry

    Aangezien uw moederplant zelfs al gebloeid heeft hebt u qua verzorging denk ik geen advies meer nodig. :)
    In ieder geval mag de watergift in dit seizoen stevig zijn zolang de stekken ook groeien. Bemesting kan in de groeiperiode eigenlijk ook nauwelijks te veel. Qua soort meststof zijn ze ook niet kieskeurig.

    Bruin geel blad kan diverse oorzaken hebben. Daarvoor verwijs ik graag naar dit artikel: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2012/08/ehbo-gids-voor-bananenplanten/

    De soort is vermoedelijk een Musa acuminata Dwarf Cavendish.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door els castelein — 19 juli 2013 20:06 @ 20:06

    Mijn bananenboom deed het al jaren goed. Plots laat hij mooi gevormde nog groene bladeren (de onderste) hangen. Ze zijn niet dood maar hangen verticaal naar beneden. Het is heet in mijn appartement maar ik geef hem veel water. Hij heeft ook een pup die ik net heb afgesneden heb en verplant. Deze vertoont op zich ook niet veel leven. Er komt een nieuw blaadje, maar het topje is zwart. Wat doe ik met die afhangende bladeren van de grote boom? Gaat deze afsterven of geef ik te veel water? En het pupje, zelfde vragen, te veel water?
    bedankt


  • Reactie door Isabelle — 26 juli 2013 12:44 @ 12:44

    Hallo,

    ik had ook jonge uitlopers aan mijn bananenplant hebben deze afgesneden en elk ik een pot geplant. Geen enkele heeft het overleefd… Zelfs de moederplant begint het te begeven. Is dit mogelijk dat het door de scheiding komt? Het blad komt niet open en begint precies te verdrogen…

    Toen we die kleintjes er af gesneden hebben, hebben we de moederplant in een grotere pot geplant, wat ik wel gedaan heb, ik heb aan de grond turf toegevoegd… misschien mocht ik dit niet doen… Kan ik hem nog redden door hem te verplanten in gewone potgrond?

    Kan iemand mij helpen?

    Bedankt, groeten
    Isabelle


  • Reactie door kris — 6 augustus 2013 17:09 @ 17:09

    Beste, onze bananenplant heeft veel last gehad van dr hete zomer, en waarschijnlijk overijverig watergevende buurvrouw. De boom is ferm gekrompen en de stam wordt zwart, waarschijnlijk aan het verrotten:( kan hier procedure stekken zonder wortels(het goede geeelte van stam met bladeren afsnijden gebruikt worden, of is het te laat?


  • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 14:11 @ 14:11

    Beste Els

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Het afhangen van het blad zal te maken hebben met het afsteken van de pup.
    De moederplant moet er toch iets van schade opgelopen hebben.
    Probeer de grond niet al te nat te houden om rotting te voorkomen.

    Dit geldt ook voor de pup, zolang er geen groei zichtbaar is dan blijft de grond het best lichtvochtig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2013 14:46 @ 14:46

    Beste Isabelle

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Normaliter lukt deze ingreep zonder al te veel problemen wanneer de uitlopers voldoende groot zijn en eigen wortels hebben. Zo moet er niet te veel worden weggesneden van de moederplant.
    Wel is het verstandig om nadien een heel deel van het blad te verwijderen om de verdamping te beperken.
    Ook mag de grond in eerste instantie niet te nat zijn.

    Nu heb ik zelf ook één bananenplant die altijd doodgaat als ik uitlopers afsteek. Gelukkig redt één uitloper het dan telkens en ga ik daar weer mee verder. Vanaf nu laat ik deze plant voor wat het is met veel uitlopers in één pot samen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2013 15:18 @ 15:18

    Beste Kris

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie. Hopelijk is het nog niet te laat?

    Het lijkt me inderdaad ook dat de plant wegrot. Volledig afsnijden lijkt me geen succes. Verwijder eerder zo veel mogelijk natte potgrond en snijd eventuele rotte delen weg. Verpot vervolgens weer op in droge potgrond en wacht geduldig af of de plant zich herpakt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Karel — 31 december 2013 20:48 @ 20:48

    Hallo,

    Lang geleden (2002) had ik eens bananenplant opgekweekt van een zaadje gekocht op een schoolreis. Het kwam een mooie plant met mooie,grote bladeren die veel indruk op me heeft gemaakt. Maar die is dan doodgegaan na een jaar.

    En ik heb dit altijd nog eens willen herdoen. En via deze pagina vond ik een paar goede online winkels voor zaden.

    Maar de gewone cavendish bananen zoals men ze kent in de winkels worden alleen via stekjes en weefsel technieken voortgezet. Dus geen zaden.
    Of bijvoorbeeld van een ‘blue java’ heb ik verschillende keren gelezen dat ze heel robuust en koudebestendig zijn en dus een populair als beginnersplant zijn. (perfect om eens uit interesse te proberen)

    Zijn zo’n kleine stekjes in België verkrijgbaar? (veelal worden er alleen grotere planten >1m verkocht wat ik niet wil)
    Gewoon eens informeren voor ik eens zaadjes koop.
    Bedankt voor de info op deze pagina!

    Vriendelijke groeten,

    Karel


  • Reactie door lapalmeraie — 6 januari 2014 07:27 @ 07:27

    Beste Karel

    Het zaaien van bananenplanten is niet zo eenvoudig waarbij vooral de succesfactor erg wisselend is. Het direct kopen van een plantje is dan ook een stuk eenvoudiger.

    Bij een aantal soorten, specifiek gekweekt voor de consumptie en waaronder dus de Dwarf Cavendish,
    werden de zaden uit de vruchten gekweekt. Het enige dat er nog van de zaden over blijft zijn de typische zwarte stipjes in het hart van de banaan. Maw u vindt geen zaden omdat deze soorten steriel zijn.

    Wilt u het zaaien toch proberen dan is het misschien een idee om de Musa sikkimensis te proberen. Kakelvers zaad is wel een vereiste als u enig resultaat wenst.

    Kleine plantjes zijn makkelijk te vinden via andere liefhebbers. De eenvoudigste manier is om een zoekertje te plaatsen op het forum v Palmvrienden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door suus — 18 mei 2014 18:00 @ 18:00

    Beste,
    Super leuk om verschillende bananenplant verhalen te lezen.

    Wij hebben nu ruim 10 jaar bananenplanten in huis allemaal ontstaan uit 1 moederplant die inmiddels is overleden.
    Tevens hebben we ook al een boel vrienden blij gemaakt met stekjes (die ik overigens gewoon in een glaasje water wortel laat schieten en als de wortels mijn inziens groot genoeg zijn dan gaan ze de aarde in. Dit is bijna altijd succesvol).

    Nu lijkt het erop dat ” de oudste dochter” een bloem aan het maken is.
    Gaat de plant daarna altijd dood? (Dit is onze 1e bloem)
    Kunnen we dit voorkomen?
    Alle tips zijn welkom.

    Alvast dank suus


  • Reactie door lapalmeraie — 19 mei 2014 15:50 @ 15:50

    Beste Suus

    Bedankt voor uw leuke bijdrage.
    Na de begint de cyclus inderdaad weer van voorafaan waarbij de moederplant afsterft en enkele uitlopers het overnemen. Dit kan helaas niet voorkomen worden maar het is wel schitterend om zelf eens mee te maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 19 oktober 2014 10:32 @ 10:32

    Hoi, hoi iedereen.

    Sinds een dikke week nu heb ik stekjes van een bananenplant gekregen. Niet wetende welke soort het is, maar er werd me verteld dat ze goed tegen de winter konden en eetbare banaantjes konden hebben. Ik ben nog altijd aan het rondkijken welke het zouden kunnen zijn…, maar tijd en zoekwerk brengt raad zekers… ;-)
    Van de 3 stekjes hadden er 2 een mooie wortel en 1 was er per ongeluk af geschupt zonder wortel. Die met wortel had in direct in onze tuin gezet op een vrij beschut plekje… En sindsdien lijken ze in de groei stilgevallen… Maar tijd zal wel zeggen hoe ze het stellen zekers? En het begint ook stilaan kouder te worden… Kan ook misschien er mee te maken hebben? Voor de rest zie ik er niets anders aan, positief of negatief.
    Het ene stekje zonder wortel heb ik in een lekke emmer geplant met net opgeschept bosgrond. Ik houd int oog dat de grond zachtjes vochtig is in de zin dat het zand net aan de vinger blijft kleven. Hij blijft ook gewoon buiten onder een afdakje staan (aangezien ie de buitenlucht toch al gewoon was.) Nu na een weekje zie ik uit het midden een blaadje op het gemakje naar boven schieten.
    Blij dat te zien. Dat wil toch zeggen dat het stekje zijn voedingsstoffen opgenomen krijgt, ook al had ie geen eigen wortel…? We zijn ook maar een weekje ver en eigenlijk zegt het nog niet veel, maar wel ben ik al trots dat ik dit al bereikt heb met een bijna onbekende stek. ;-)

    Groetjes van mij. :-)


  • Reactie door lapalmeraie — 20 oktober 2014 14:31 @ 14:31

    Beste Ellen

    Misschien gaat het om een Musa sikkimensis? Deze is immers vergelijkbaar met de Musa basjoo maar heeft wel eetbare banaantjes. De onderzijde van het blad is bij de sikkimensis donkerrood gekleurd. Hierdoor is hij makkelijk te herkennen.

    Het is normaal dat ze nu in volle grond nauwelijks meer groeien. Het wordt hiervoor stilaan te koud buiten. Misschien is het zinvoller om ze allemaal op te potten en zo buiten te laten staan.

    Het verder groeien van de laatste, zonder wortel, lijkt me inderdaad een goed teken. Knap!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gunter — 11 maart 2015 22:40 @ 22:40

    beste
    om een lang verhaal kort te maken ben ik sinds vorig jaar half oktober de blije bezitter van een bananenplant.ik heb twee stekken van ongeveer 1,5 meter gekregen en deze thuis direct in de grond gestoken waar deze blijkbaar wel weer begon te groeien later heb ik dan de bladeren afgesneden en de stammen van toch wel enkele centimeters ingepakt met zon folie die men onder een parket legt wel met nog stroopvulling en bovenop een omgedraaide emmer geplaatst.door het warme weer de afgelopen week en mn eigen nieuwsgierigheid heb ik alles weer uitgepakt . nu was deze winter naar mijn mening niet zo hard en heb ik kunnen zien dat er niks bevroren was beide stammen staan er nog hard en stevig .nu wat kan ik nu best doen met de bruine buitenkanten ? gewoon zn gang laten gaan laten opdrogen in de buitenlucht en hopen op leven of moeten alle toch vochtige bruine toestanden er af.
    bedankt voor een reactie en deze mooie forum die ik regelmatig lees
    Gunter


  • Reactie door lapalmeraie — 12 maart 2015 07:37 @ 07:37

    Beste Gunter

    Leuk om te lezen dat er trouwe volgers zijn!

    Laat de planten voorlopig hun gang gaan. Gelukkig is het zacht weer buiten. Het beetje nachtvorst deze week maakt daarom niet zo veel meer uit. Normaal gezien moet er binnen enkele weken weer wat groei te zien zijn.

    Bruine droge delen mogen blijven zitten; die vallen er vanzelf wel af. Regel is zelfs dat er enkel van beneden naar boven verwijderd mag worden omdat je in de omgekeerde richting het risico loopt de plant te pellen waardoor er maar een klein dun stammetje overblijft.

    Zachte weke delen moeten verwijderd worden tot op de hardere weefsels.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Saskia — 2 februari 2016 13:06 @ 13:06

    Dag Palmvrienden!

    Ik heb een prachtige bananenplant van +- 1m50 groot en deze had 5 pups tussen de 20 en 30 cm elk. In mijn enthousiasme heb ik ze een 3-tal weken elk in hun eigen potje gezet. (Ik kon echt niet wachten op de lente..)
    Allemaal hadden ze al wortels. “Hoera!”.. dacht ik dus.
    Maar 3 weken later is de moeder plant en haar allerkleinste babietje dat ik niet verpotte is goeie staat maar de andere 3 staan er troosteloos bij: alleen nog verdorde bladeren.
    Ik geef héééééél klein beetje water, ze staan waar ze altijd stonden (plekje bij het raam met een beetje zonlicht), de stam voelt nog hard.
    Overleven ze het? Komen ze erdoor? Wat moet ik (niet) doen?
    Hopelijk weten jullie raad..

    Bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 2 februari 2016 15:18 @ 15:18

    Beste Saskia

    Indien ze inderdaad wortels hadden dan blijf ik hoopvol.
    Geef voorlopig even helemaal geen water meer tot de groei weer herneemt.
    De terugval komt doordat de verdamping wel gewoon doorgaat maar de plant geen water kan opnemen door de wortelverstoring. Om die reden is het ook altijd zinvol om wat oud blad van de pup te verwijderen om de verdamping te beperken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Saskia — 2 februari 2016 16:42 @ 16:42

    Oh wat zijn jullie geweldig én snel! Ik hoop ook dat ze het overleven. Als ze erdoor komen en ik eraan denk stuur ik foto’s door!
    Mijn Trachycarpus fortunei waarover ik een eeuwigheid geleden mailde doet het inmiddels ook fantastisch, dankzij jullie raad!
    Danku danku!


  • Reactie door kitty — 20 februari 2016 11:12 @ 11:12

    ik heb dus een bananenboom en ik heb hem gekocht met 1 kleine eraan nu heeft hij sinds enkele weken nog een kleintje erbij mijn mamaplant is wel rotte bladeren aan het krijgen zouden die kleintjes teveel voeding nemen? ik durf ze er niet goed afstekken zou mijn mamaplant dan kunnen doodgaan? vriendelijke groetjes kitty


  • Reactie door lapalmeraie — 22 februari 2016 09:21 @ 09:21

    Beste Kitty

    De kleine pups hebben doorgaans minder last van omgevingsfactoren dan de moederplant. Wel zou ik ze voorlopig laten zitten om de moederplant niet nog meer te verstoren. Probeer eerst te achterhalen waarom de moederplant het slechter doet.

    Is het een enkel blad of worden alle bladeren lelijk? Staat de plant niet te donker en/of te nat? etc.

    De EHBO-gids voor bananenplanten die u ook op de site vindt kan daarbij vast helpen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Arjuna — 17 april 2016 13:03 @ 13:03

    Ik heb een opstopping in de bananen plant.
    En heb er een heel stuk van de stam afgesneden maar ik zie nog wel drie hart punten Is het noodzakelijk de steel verder weg te snijden tot één hart punt te zien is ofzo.??

    En over stekjes gesproken heb ik er al tientallen weggeven maar de voorzorg behandel ik wel anders zelf bedacht en het werkt goed.
    Ik snij de pups al vanaf tien tot 15 cm al boven grond af deze komt al over een paar maanden weer terug grappig.
    Dus zonder wortels duw ik de pup in natte normale potgrond in een glazen pot +-20 cm op de venster in de zon en de grond hou ik wel vochtig en naar een paar weken zie ik de wortels langsde glaze wand verschijnen tot 30 cm en dan geef ik ze weg (tip).
    Groetjes


  • Reactie door lapalmeraie — 19 april 2016 07:35 @ 07:35

    Beste Arunja

    Bedankt voor het delen van de tip. Dit ga ik zeker ook eens proberen.

    Wat betreft de andere plant zou ik het even aankijken hoe het zich ontwikkelt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jef Daems — 16 mei 2016 14:53 @ 14:53

    Na de oogst van 2 trossen smakelijke bananen, verleden seizoen, was een tweede scheut al aardig opgegroeid. Ik las dat de oerstam moest weggezaagd worden. Dat heb ik ook gedaan en nu staat de resterende scheut al 1,70 m hoog. Intussen zijn aan de oerscheut verschillende scheuten ontstaan. Mijn vraag is nu: heb ik een bananenplant waarvan alle scheuten vruchten gaan dragen? Ik ga de kleine scheuten nog even laten opgroeien voor ik ze appart ga oppotten.

    Groeten


  • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2016 09:15 @ 09:15

    Beste Jef

    In principe wel hoewel er een onderscheid wordt gemaakt tussen waterpups en zwaardpups.
    (zie ook “Anatomie”: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2010/03/verzorging-bananenplanten/)
    Het zijn de laatste de het snelste groeien en meer vruchten zullen dragen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ser — 11 juni 2016 16:43 @ 16:43

    Beste La Palmeraie,

    Vandaag heb ik 4 hele kleine scheuten van mijn bananenplant van ruim 1,75 meter verwijderd die slechts 4-6 cm groot waren en ook 1 scheut die al ruim 25-30 cm groot was en al 3 redelijk grote bladeren had.

    Bij het verwijderen van die laatste grote heb ik de scheut zo veel als mogelijk uitgegraven om de wortels bloot te leggen want de plant geheel uit de pot halen lukt me niet meer zo 1, 2, 3.. Vervolgens heb ik de scheut zo dicht als mogelijk langs de moederplant afgesneden. Blijkbaar zat de scheut zo diep en laag aan de moederplant vast/gegroeid dat ik uiteindelijk geen wortels mee heb kunnen krijgen maar wel een groot wit gedeelte dat lijkt op een dikke wortel.

    Is de scheut nu kansloos? En wat kan ik het beste doen? In potgrond stoppen of in een glas water om op die manier wortels te laten schieten? Ik zou het heel zonde vinden als zo’n grote scheut al kansloos is zoals het experiment hierboven met de kleine scheuten..

    Indien nodig kan ik foto’s mailen. Verder vroeg ik me af of de moederplant nu dood kan gaan, omdat ik heel erg diep heb moeten snijden en ik het gevoel had dat ik heel veel wortels heb horen kraken bij het snijden en ik neem aan dat dat allemaal wortels van de moederplant zijn geweest? De moederplant is in januari 2015 gekocht en was toen al bijna 1 meter groot en groeit hier al ruim 1,5 jaar heel goed behoudens wat onderste bladeren die zijn gaan hangen en dicht aan de stam zijn afgesneden. Moet de moederplant de komende tijd na het afsnijden van wortels minder water krijgen?

    Groet,
    Ser.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 juni 2016 07:10 @ 07:10

    Beste Ser

    Het afsteken is altijd een beetje spannend en nadien wat afwachten hoe de planten reageren. Zonder wortels zijn de kansen van de uitlopers natuurlijk een stuk kleiner maar zet de grote gerust in wat water en verwijder een groot deel van het blad. Wie weet worden er alsnog wortels gevormd uit die witte stengelbasis.

    De moederplant zal ongetwijfeld ook wat tijd nodig hebben om te herstellen, geef dus voorlopig wat minder water tot de groei weer herneemt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Charlotte — 27 juni 2016 17:25 @ 17:25

    Beste La Palmeraie,

    Ik heb al een paar keer bananenstekjes gekregen en geprobeerd op te kweken. Tot nu gaan ze iedere keer dood. De stekjes hebben wel al wortels.
    Enkele dagen nadat ik ze heb gekregen en in de aarde gezet, gaan de bladeren hangen en worden ze langzaam bruin. Dat proces krijg ik niet meer omgekeerd. Nu lees ik her en der dat je in het begin geen water mag geven. Dat heb ik juist wel gedaan. Is dat mijn fout? Moet je echt geen water geven totdat de plant doorgaat met groeien?
    Groet,
    Charlotte


  • Reactie door lapalmeraie — 28 juni 2016 07:05 @ 07:05

    Beste Charlotte

    Inderdaad, alles in uw beschrijving wijst op een te natte potgrond. Zet de plantjes de volgende keer op hele luchtige, losse potgrond en sproei desnoods enkel even kort met een plantenspuit zodat er maar heel beperkt water bij de wortels komt. Vervolgens wacht u tot de groei herneemt. Nadien mag er geleidelijk aan weer water worden gegeven maar de grond mag nooit nat zijn en het overtollige water moet kunnen wegvloeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Rich — 12 juli 2016 06:58 @ 06:58

    hallo :)

    een aantal dagen na het lezen van dit artikel met daaronder de vele reacties, heb ik het aangedurfd om mijn de uitlopers van mijn bananenplant te stekken.

    de uitlopers waren ongeveer 30 à 40cm hoog en heb de gehele plant uit de pot gehaald om de wortels bloot te leggen. op deze manier kon ik ze scheiden van de moederplant om zo min mogelijk de wortels te beschadigen.

    de moederplant en de 2 stekjes heb ik in gehusselde potgrond gezet om het zo luchtig mogelijk te houden. daarna heb ik de plant lichtjes besproeid maar geen water gegeven.

    al een uur erna begonnen de bladeren al te hangen en tot nu toe steeds meer. ook beginnen de bladeren de krullen. de onderste bladeren van de stekjes zijn ook al aan het verkleuren.

    mag ik nog steeds geen water geven? de stekjes hadden al redelijke wortelvorming. het begint er allemaal een beetje sneu uit te zien en ben bang dat ze allen nu aan het afsterven zijn.

    groet,

    rich


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juli 2016 07:03 @ 07:03

    Een beetje water geven mag wel aangezien de planten voldoende wortels hebben laar de grond mag hoogstens licht vochtig zijn. Meestal is potgrond dat al vanuit de zak. Een kleine beetje terugval van de plant is na zo’n ingrijpende behandeling overigens heel normaal. Na enkele dag zouden de planten wel weer wat moeten opfleuren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door declercq viviane — 6 augustus 2016 21:31 @ 21:31

    Mijn puppy van een bananenplant doet het niet
    zo goed.
    Ik heb die in een pot gezet… en water gegeven.
    De bladeren langs de onderkant verdorren, bang dat hij het niet zal halen.
    Wat staat mij te doen ?


  • Reactie door Andre — 9 augustus 2016 17:14 @ 17:14

    Vraagje, ik heb mijn Musa nu 1 jaar. Vast aan de hoofdstam zitten nu twee grote uitlopers tussen de 30 en 40 cm hoog, ik wil deze graag stekken maar weet niet goed hoe. Graag jullie advies.
    Alwaar bedankt voor het antwoord.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 07:08 @ 07:08

    Beste Viviane

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Hopelijk is het nog niet te laat, anders is het voor een volgende keer.
    Wanneer een bananenplant niet goed groeit stopt u best even met watergeven. De water opname is dan immers ook beperkt en de wortels zouden anders wegrotten. Pas als de groei weer herneemt mag er ook weer meer water gegeven worden. Tussentijds geeft u enkel net genoeg zodat de grond niet helemaal uitdroogt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 09:45 @ 09:45

    Beste André

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De uitlopers zijn in principe groot genoeg. Ze kunnen dan ook vlak langs de stam van de moederplant worden afgesneden. Wanneer u eerst een beetje potgrond weghaalt kunt u beter zijn waar u snijdt. Probeer in ieder geval een beetje wortels bij elke uitloper mee te krijgen. Verwijder nadien ook enkele bladeren van de uitlopers, de onderste uiteraard. En zet ze weg in licht vochtige potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lode — 12 september 2016 19:00 @ 19:00

    Handige tips. Mijn moederplant is wel afgestorven maar het 3 stekjes van 10 a 15 centimeter nu. Ik ga zeker lang genoeg wachten vooraleer ze elk een eigen pot te geven :)

    Bedankt om te delen :)


  • Reactie door lapalmeraie — 13 september 2016 15:33 @ 15:33

    Beste

    Leuk op te horen dat het artikel van pas komt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hans — 3 februari 2017 12:15 @ 12:15

    Hallo info delende Bananen liefhebbers, chapeau Lapalmeraie
    Zeer interessante en waardevolle info die hier gedeeld wordt.
    Waar ik zeer in geinteresseerd ben is of Lapalmeraie nog gepoogd heeft te stekken in water? En na de reactie van Ser zou ik graag weten met welke bananenplantjes dit is gelukt, maw of daar eventueel nog verschil in zit.
    Hoop dat deze link nog steeds actief is, mvg
    Hans


  • Reactie door lapalmeraie — 3 februari 2017 14:30 @ 14:30

    Beste Hans

    Uiteraard is de link nog steeds actief! En bedankt voor het compliment. :)
    Ik heb het stekken niet meer op water geprobeerd. Het is immers veel eenvoudiger om gewoon iets langer te wachten zodat de pups groot genoeg zijn (zo’n 30 à 40cm) zodat ze eigen wortels hebben. Dan slaan ze vrijwel meteen aan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hans — 12 maart 2017 21:21 @ 21:21

    Hallo La Palmeraie, kon het natuurlijk niet nalaten uit te proberen of niet gelukte afgebroken stekken van de moederplant ZONDER wortels het in water zouden doen :) . Dus tijdens het chirurgisch verwijderen kwam er een kleiner stekje (puppie van 5-10 cm?) met slechts 2 blaadjes los van de moederstam, in een jeneverglaasje gezet met ietsie pietsie palmbooster en onder een boterhamzakje op 25 Feb op een lichte maar geen zon bevattend plekje in de serre weggezet, temp tussen 15 en 20 graden. Totaal vergeten maar vanavond zaten er 3-4 wortels aan van reeds een paar cm. Puur om even te melden dat het idd lukt als je een stek hebt zonder wortels, niet opgeven dus :-) .
    Heb foto’s gemaakt en reeds ook de stek nu opgepot in een transparante beker voor het verdere verloop van de groei. Laat maar weten waar ik deze het best kan plaatsen, is een leuk experiment om te delen.
    mvg Hans
    PS: ander experiment met mijn reeds 180cm banaan te laten overwinteren in een niet verwarmde schuur is helaas mis gegaan, temperaturen van rond de 2 graden voor een wat langere periode hebben de kern/speer tot nagenoeg de grond doen laten rotten. Weer wachten op de nieuwe pups en bij 10C laten overwinteren, groei gaat gelukkig snel genoeg.


  • Reactie door Hans — 12 maart 2017 22:44 @ 22:44

    PS: heb foto’s geplaatst op
    http://palmvrienden.net/forums/viewtopic.php?f=11&t=19790
    Ga nog even de datum checken en zal per maand updaten hoe het gaat. mvg Hans


  • Reactie door lapalmeraie — 13 maart 2017 10:52 @ 10:52

    Beste Hans

    Dat is inderdaad een leuk experiment. Wie niet waagt wie niet wint toch?
    Bedankt voor de reactie in ieder geval en ik zal de foto hier bij deze ook publiceren.

    stek

    Wat betreft de overwintering; boven het vriespunt zou het moeten lukken. Bent u zeker dat het vorstvrij is gebleven? Daarnaast is ventilatie natuurlijk ook belangrijk om rotting te voorkomen. Bij 10 graden moet het overigens zeker probleemloos lukken hoor.

    Veel succes
    La Palmeraie


  • Reactie door Hans — 13 maart 2017 11:50 @ 11:50

    Dank voor de plaatsing en de extra toevoeging, komende winter groot gedeelte van de bladeren net onder het blad verwijderen en de zolder op, had ik nu niet gedaan en door plaatsgebrek de schuur :-( gekozen. En vergeten te melden, te nat gestaan.


  • Reactie door Ser — 28 mei 2017 10:46 @ 10:46

    Beste allen,

    Wat is de beste periode om stekken te verwijderen?
    De vorige keer heb ik 30-40 cm grote stek met wortels verwijderd en in een pot gedaan in het najaar/de herfst en die heeft het niet overleefd.
    Nu heb ik er wederom 2 van die lengte en twijfel of dit de juiste periode is of dat ik het zoals Hans al in februari had moeten doen. Ze hebben inmiddels 4-5 bladeren.

    Moet ik alle blad verwijderen en echt pas water geven als er weer sprake is van groei?

    Het is me nog nooit gelukt dus ik wil het een keer laten slagen ook al besef ik dat er een beetje geluk bij komt kijken..

    Alvast bedankt,
    Ser.


  • Reactie door lapalmeraie — 29 mei 2017 09:14 @ 09:14

    Beste Ser

    Nu is een prima periode, net als heel het groei seizoen. Enkel vlak voor of tijdens de winter is minder handig aangezien de groei dan vrijwel stil ligt. Verwijder slechts 2/3 van het blad zodat de verdamping beperkt wordt maar er toch nog bladeren zijn om de verdere groei te verzekeren. De grond mag wel vochtig zijn maar zeker niet te nat. Men heeft de neiging om maar te blijven gieten als de groei uitblijft en dan rotten ze inderdaad weg.

    Probeer er nu alvast eentje zodat ook de moederplant niet te veel afziet van het verwijderen van te veel wortels. En probeer over enkele weken bijvoorbeeld de volgende.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door liza — 2 juni 2017 07:34 @ 07:34

    Dag allen,

    Ik heb onlangs een stek van een bananenplant gehad, hij was al redelijk flink, maar door wat beweging met vervoer is de plant zelf wat losser geworden van de wortels, hij ziet er een beetje zielig uit. Ik wil hem graag redden, en op het moment geef ik hem alleen water. Graag zou ik advies willen over hoe ik de plant het beste kan ondersteunen in zijn aansterking zodat hij zichzelf weer goed kan herpakken. Heeft iemand advies voor mij?
    HIj ziet er wel uit alsof hij het zou kunnen redden, ik weet alleen niet zo goed wat de juiste behandeling is.

    Groeten,

    Liza


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juni 2017 21:45 @ 21:45

    Beste Liza

    Houd de grond nu vooral niet te nat, zo zullen de fragiele wortels niet wegrotten. Normaal komt het vanzelf wel weer goed.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door SAM — 3 augustus 2017 15:57 @ 15:57

    hallo,

    Ik heb ongeveer 1.5 maand geleden een stek van een musja basjoo
    gehaald bij de buurman(ong.1m groot.) ik heb vervolgens hem direkt in volle grond gezet zonder water bij te geven.Daarna heb ik alle bladeren weggesneden behalve het blad dat op ontrollen stond.Nu is dit blad nog steeds niet ontrold en gedeeltlijk bruin geworden.Maar de stam is nog groen en hard en ik heb de indruk dat er wel een nieuw blad is gevormd??wat te doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 09:30 @ 09:30

    Beste Sam

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Wacht gewoon nog even af. Het kan immers wel even duren voordat de groei weer herneemt. Eerst moeten er namelijk weer nieuwe wortels gevormd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door wesley — 24 augustus 2017 15:21 @ 15:21

    Ik heb net 5 stekken van de basjoo genomen en in volle grond gezet mogen deze water hebben
    En in oktober genomen stekken moeten deze de winter lang in droge potgrond?


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2017 16:14 @ 16:14

    Beste Wesley

    In volle grond mogen ze gewoon bewaterd worden. Qua overwintering hangt het wat af van de grootte. Uitlopers van een minstens 50cm kunnen al droog overwinteren. Kleinere zou ik eerder oppotten en warmer wegzetten zodat ze aan de groei blijven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Geert pattwm — 4 september 2017 09:25 @ 09:25

    Beste,vorige week heb ik voor de tweede keer een scheut afgestekt van zijn musa basjoo,de eerste mislukt door te veel water denk ik
    De stek is een 50 cm groot en heeft een viertal bladeren en is al goed geworteld,ik heb ze in de volle grond gezet,de bladeren hangen nu heel slap alsof er geen leven meer inzit,water heb ik nog niet gegeven zoals vermeld in jullie handleiding,is dit normaal dat alles nu zo slap hangt en komt dit er nog terug door?
    Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2017 12:49 @ 12:49

    Beste Geert

    Het is heel normaal dat de bladeren slap hangen na zo’n ingreep. De watervoorziening werd immers verstoord door het afsteken van de wortels. Na enig geduld zal u zien dat de plant weer herstelt. Het voornaamste is dat het nieuwste blad weer gaat groeien. Het oudere blad kan soms ook worden afgestoten. Met andere woorden, niets meer aan doen, over een week of 3-4 is die weer aan het groeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Geert pattwm — 29 september 2017 16:40 @ 16:40

    Beste,het nieuwe blad groeit heel traag maar is nog altijd niet ontrold,is dit normaal na ongeveer een maand tijd
    Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 29 september 2017 17:33 @ 17:33

    Beste Geert

    Dat is zeker niet abnormaal voor deze tijd van het jaar. Sowieso is de groei nooit regelmatig maar nu de dagen korter worden neemt ook de groeisnelheid sterk af.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bart — 24 oktober 2017 07:22 @ 07:22

    Hoi,

    Ik heb een paar vraagjes over mijn basjoo.
    Ik heb gister 2 totaal verschillende pups van mijn bananenplanten gehaald (de ene is lang en dun met smalle puntige bladeren en de ander een dikkere stam met kleinere bredere bladeren) maar nu is me niet echt duidelijk of ik ze water moet geven of juist niet.. ik heb ze afgesneden met behoorlijk wat wortels(en zand) en verder in een pot met zaai en stekgrond gezet.
    kan ik ze beter in de woonkamer zetten, of buiten of geisoleerde schuur..

    zo heb ik ook een grote banaan uit de grond gehaald omdat elk blad omknakte door de harde wind die op die plek voorbij raasde. ook die staat in een grote pot met de complete wortelkluit en uitgestoken zand.
    daarvoor dezelfde vraag mbt water en plaats om neer te zetten.

    Alvast bedankt!

    Grt. Bart


  • Reactie door lapalmeraie — 24 oktober 2017 10:45 @ 10:45

    Beste Bart

    U heeft dan een zwaardpup (die langere met fijne bladeren) en een waterpup. De zwaardpups groeien het snelst en dragen ook sneller/meer vruchten.

    De watergift is onder andere gelinkt aan de standplaats. Op een warme plaats (huiskamer bijvoorbeeld) zullen de planten blijven doorgroeien en mag er ook nog water gegeven worden. Minder dan in het hoogseizoen maar nog steeds voldoende voor de groei. Licht vochtige grond is perfect. De kleine planten zo ik aan de groei houden tot komend voorjaar. De grotere kan koel overwinterd worden en mag dus ook nauwelijks meer water krijgen. De grond mag net niet uitdrogen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marge — 26 oktober 2017 08:24 @ 08:24

    Beste allen,
    Ik heb ruim twee weken geleden een bananen stekje gekregen en die was toen zo’n 10cm met redelijke wortels. Hij had toen al wat bruine bladeren, en sinds dien is die er steeds slechter uit gaan zien… Ik heb ‘m geprobeerd goed te verzorgen, maar ben bang dat hij het niet gaat overleven als het zo doorgaat. Ik heb gelezen dat ik mijn stekje net boven de grond af kan snijden en hopen dat hij dan weer uitgroeit tot volwaardige plant. Heb je daar ervaring mee en evt tips? (ik durf m eigenlijk niet zomaar af te snijden;-)). Ik hoor het graag, dankjewel!

    Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 26 oktober 2017 09:10 @ 09:10

    Beste Marge

    Dat afsnijden werkt enkel maar wanneer er voldoende rhizomen aanwezig zijn, iets wat me bij zo’n jong stekje niet het geval lijkt.
    Heeft de stek überhaupt genoeg gezonde wortels? Staat hij niet te nat?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marge — 26 oktober 2017 10:01 @ 10:01

    Beste La Palmeraie,

    Hartelijk dank voor de snelle reactie. Voor zover ik kan beoordelen zien de wortels er wel gezond uit (2 langere van ong. 8 cm en een stuk of 4 van 2 cm), de stam ziet er ook nog wel gezond en groen uit, maar de bladeren zijn op helemaal bruin en verdord. Ik denk ook niet dat de plant te nat staat (misschien de eerste week wel, maar al zeker een week geen water meer gegeven omdat ik bang was voor wortelrot).
    Al is het voor jullie lastig beoordelen op deze manier, maar hebben jullie andere ideeën die ik kan uitvoeren om te voorkomen dat mijn stekje doodgaat?

    Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 26 oktober 2017 10:05 @ 10:05

    Beste Marge

    U mag altijd een foto doormailen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sabine — 12 november 2017 16:15 @ 16:15

    Hallo,

    Mijn 2 bananenplanten (ik weet de soort niet) staan in de onverwarmde serre. Kunnen ze daar in de winter overleven?
    Er zitten ook hele kleine stekjes aan (nog lang niet de beschreven 20cm), kan ik die nu stekken vd moederplant en binnen zetten of is het te vroeg?

    Sabine


  • Reactie door lapalmeraie — 13 november 2017 07:40 @ 07:40

    Beste Sabine

    Dat hangt er natuurlijk een beetje van af hoe koud het zal worden in die serre en om welke soort het gaat. Voor de determinatie mag u wel altijd een foto doormailen.

    Qua stekken is het beter om iets langer te wachten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door RMD — 15 mei 2018 20:08 @ 20:08

    Hallo,

    Moet je de stekjes ook overpotten of mag je het ook laten zitten zodat de stekjes verder kunnen groeien samen met de moederplant?

    Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 16 mei 2018 06:29 @ 06:29

    Beste RMD

    Die mogen ook best blijven zitten hoor. De plant krijgt dan een wat voller uiterlijk. Uiteraard zal er dan ook sneller verpot moeten worden naar een grotere pot zodat ze allemaal voldoende ruimte en dus voedingsstoffen krijgen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Els — 18 mei 2018 09:53 @ 09:53

    Hoi,

    Ik heb een week geleden mijn stek overgepot alleen de bladeren blijven slap hangen is dit normaal??

    Groetjess


  • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2018 10:08 @ 10:08

    Beste Els

    Bij het afsteken verliest de stek natuurlijk een groot deel van de wortels. Om te voorkomen dat de stek te veel vocht verliest is het daarom aan te raden om ook 2/3 van het oudste (dus onderste) blad te verwijderen. Het zal uiteraard wel nog even duren voordat er weer nieuwe wortels gevormd worden en de plant weer nieuwe mooie stevige bladeren maakt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 30 mei 2018 05:13 @ 05:13

    Dag Palmeraie, mijn musa basjoo plantje wat ik gisteren kocht is pas een centimeter of 30 groot, zou die nog in zaai en stek grond zitten ? Ik heb die van zodra ik die mee had van het tuincentrum immers water en een tiental roze korrels gegeven. Nu lees ik dat stekken best geen voeding krijgen. Weet jij of de plantjes die tuincentra verkopen al uit het “stekstadium” zijn en al in gewone potgrond verkocht worden ? Mvg, Filip


  • Reactie door lapalmeraie — 30 mei 2018 11:38 @ 11:38

    Beste Filip

    Om te beginnen is zo’n plantje van bij de kweker geen stek meer. Een stek is in feite een pas afgenomen plantdeel dat nog moet wortelen. Die zijn nog te fragiel om te kunnen verkopen. Eens de stek is aangeslagen en dus eigen wortels bezit en weer groeit is het geen stek meer maar een jonge plant. Kwekers zetten deze meestal in pure kokosvezel. Dat is super drainerend en heel licht wat natuurlijk voordelig is voor het transport. Dat substraat is wel heel arm en houdt totaal geen voedingsstoffen vast. Bij de kweker is dat ook geen probleem aangezien ze daar ofwel op voedingsmatten dan wel onder druppelaars staan.
    Na aankoop is het verpotten naar een rijkere potgrond dus zeker aan te bevelen.

    De roze korrels (overigens een typisch Belgisch product, kunstmestkorrels nvdr) kunnen toegediend worden maar zeker met mate aangezien ze toch zeer agressief kunnen zijn. De blauwe variant is trouwens is geschikter, die is namelijk voor groei terwijl de roze eerder voor de bloei zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jean Claude Petit — 12 september 2018 08:10 @ 08:10

    Hallo, ik heb eind mei 3 musa basjoo’s van 50cm hoog geplant. Deze zijn inmiddels meer dan 2,5 meter hoog en elke plant heeft intussen wel 11 uitlopers die ook reeds 1,5m hoog zijn. Alles is buiten alle verwachtingen in, enorm gegroeid. Intussen komen er nog kleine uitlopers bij. Kan ik nu nog deze uitlopers stekken? Of is dit te laat op het jaar? En zo ja, mag dit nog in volle grond of niet? Mvg Jean Claude


  • Reactie door lapalmeraie — 12 september 2018 16:42 @ 16:42

    Beste Jean Claude

    Afsteken kan nu prima maar voor het opnieuw aanplanten in volle grond is het misschien wat laat. Ik zou het ofwel zo laten ofwel afsteken om op te potten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marinda — 25 september 2018 21:41 @ 21:41

    Hoi hoi, Ik heb sinds de lente ook een kleine bananen plant. Ik was benieuwd of iemand van jullie met een foto kan determineren welk soort het is. Ik heb hem namelijk gekocht bij de Jumbo waar alleen de benaming Musa bij staat. Ik lees ook overal dat ze vrij droog moeten staan. Toch drinkt mijn bananen plant ontzettend veel water en gaat hij slap hangen als hij niet genoeg krijgt. Hij heeft veel buiten gestaan maar is nu al weer een tijdje naar binnen verhuist. Ik merk wel dat hij nu steeds wat minder water nodig heeft en minder hard groeit. Is het normaal dat ze in de zomer toch best veel water vragen? In de hete periode van de zomer moest ik hem minimaal 1x per dag veel water geven.
    Ik hoor heel graag van jullie.
    Met vriendelijke groet,

    Marinda


  • Reactie door Marinda — 25 september 2018 21:48 @ 21:48

    Ik denk zelf dat het de acuminata is aangezien hij paarse vlekken op het blad heeft.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 september 2018 06:16 @ 06:16

    Beste Marinda

    Ze hebben inderdaad veel water nodig gedurende de zomermaanden hoor. De grote bladeren verdampen immers veel water en de plant bestaat voor zo’n 80% uit water. Er is online inderdaad veel tegenstrijdige informatie te vinden maar hier zou het toch goed moeten staan.
    Enkel tijdens de wintermaanden moet de watergift drastisch worden teruggeschroefd juist omdat de groei ook sterk afremt. U bent dus helemaal goed bezig.
    De soort zal inderdaad een Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Burt Klaassen — 12 oktober 2018 14:32 @ 14:32

    Hallo allemaal. Wat een leuke reacties en interessante wetenswaardigheden. Ik heb 5 jaar geleden een bananen stek gekregen van een vriend gekregen. Buiten in de volle grond geplant en tegen een warme gevel.
    Het resultaat is dat ik nu zo’n vijf planten heb, die met hun blad bijna de goot raken. Dus ze zijn ruim 5 meter hoog. En prachtige brede bladeren hebben. Echt genieten. Nu dit jaar voor de tweede keer is er één plant in bloei. Maar de bloemen vallen er gauw van af. Jammer maar toch mooi om te zien. Ik weet niet of het mogelijk is foto’s ook hier naar toe te sturen? Want anders had ik dat graag gedaan. Groetjes en geniet van onze tropische zomer.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 oktober 2018 10:19 @ 10:19

    Beste Burt

    Bedankt voor het delen van uw eigen ervaring. Leuk dat het zo goed lukt.
    In principe zouden er zelfs banaantjes ontwikkeld moeten worden tenzij de bloei pas heel laat in het seizoen optreedt natuurlijk.
    Foto’s mag u altijd delen via mail of indien u ze in de reactie wilt publiceren moeten ze ergens in een online fotoservice online staan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lotte — 10 november 2018 23:36 @ 23:36

    Ik heb zo’n twee weken geleden een Musa Banenplant gekocht bij de Intratuin.
    Hier zaten direct al twee stekjes aan, een best grote met al zes flinke bladeren en een kleinere.

    De kleinere staat in een glas water want die heeft nog geen eigen worteltjes

    Ik maak me wel zorgen om de grotere plant. Die heb ik in een pot gezet met verse pokon potgrond, hij had een lange wortel. Dat is nu bijna een week terug. Helaas hangen alle bladeren van deze plant nu slap en beginnen er ook wat blaadjes af te sterven. Ik heb wel gelijk water gegeven, maar daarna gelezen dat dit juist niet goed was, dus mee gestopt.

    Nog tips om hem weer levendig te krijgen? Of is dit normaal en heb ik te weinig geduld?

    Gr
    Lotte


  • Reactie door lapalmeraie — 12 november 2018 07:22 @ 07:22

    Beste Lotte

    Het duurt inderdaad wel eventjes voordat er weer leven inzit. De stek heeft bij het afijden toch aardig wat wortelschade. Het is heel normaal dat daarbij de bestaande bladeren lelijk worden. Houd hem aan de droge kant, goed warm en licht en uiteindelijk zou het wel moeten lukken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door DJ — 11 januari 2019 14:37 @ 14:37

    Ik wil graag en Musa kopen voor binnen. Het liefst één die snel groeit en grote bladeren krijgt. Ik wil dat hij ongeveer 2,5 meter hoog wordt en vooral bladeren aan de bovenkant heeft zodat de ‘stam’ goed zichtbaar is. Welke type kan ik dan het beste kopen? Een cavendish, tropicana of een andere? Wat is eigenlijk het verschil tussen alle verschillende typen (behalve winterhardheid) Ze zien er namelijk allemaal hetzelfde uit.
    Bedankt en groeten


  • Reactie door lapalmeraie — 14 januari 2019 07:26 @ 07:26

    Beste DJ

    Veel Musa soorten lijken inderdaad erg op elkaar. Voor binnen is het vooral de Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ die aangeboden wordt en die voldoet aan al uw verwachtingen. Deze soort wordt overigens ook vaak verkocht onder allerlei fantasie namen zoals Musa nana, Musa tropicana,… die vooral beter klinken voor de verkoop. Het betreft dus wel degelijk dezelfde plant, herkenbaar aan zijn grote mat-donkergroene bladeren met donkere vlekken erop en wit bepoederde onderkant van het blad. De stam is groen met soms wat rode verkleuring en eventueel zwarte vlekken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Willem — 5 maart 2019 16:22 @ 16:22

    Beste

    Ik heb twee uitlopers van dezelfde plant, maar de moederplant zelf doet het niet goed. Zie foto: https://imgur.com/a/qSq6OJY

    Tijdens de wintermaanden heeft de moederplant al zijn bladeren verloren. De stam zelf is wel nog stevig. Is dit normaal? Gaat de groei (en aanmaak bladeren) hervatten eenmaal er terug meer licht en zon is?
    De uitlopers zelf doen het wel goed, de stam hiervan is ongeveer 25cm hoog.

    Hebben de uitlopers invloed op de gezondheid van de moederplant? Verwijder ik deze best nu al om de moederplant te redden? Of laat ik de uitlopers best nog even staan totdat het groeiseizoen herbegonnen is?

    Bedankt alvast voor je advies.

    Groeten


  • Reactie door lapalmeraie — 6 maart 2019 07:07 @ 07:07

    Beste Willem

    De wintermaanden zijn altijd een lastige periode voor de bananenplant. De dagen zijn kort en somber de de lucht binnenshuis is erg droog door de verwarming wat de kans op spintmijt aanzienlijk doet toenemen.
    Het lijkt mij bovendien dat de plant in een gesloten pot staat? Hierdoor blijft de grond onderin vaak veel te nat.
    De uitlopers leven voor een stuk nog van de moederplant dus is het niet vreemd dat ze het een stuk beter doen. Ook staan ze veel lager waardoor ze meer licht krijgen.

    Ik zou nu nog even de laatste periode uitzingen en half april, zodra de vorst definitief het land uit is, de plant verpotten naar een pot met drainage gaten onderin.
    Snijd ook een klein stukje van de moederplant af. Een paar cm’s inkorten is voldoende. Als de stam verder nog gezond is zou er binnen enkele dagen/weken een nieuw blad moeten verschijnen.
    De uitlopers zou ik voorlopig laten zitten om de plant verder niet te veel te verstoren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Brigitte — 30 juli 2019 12:11 @ 12:11

    Vorig jaar hebben we een bananenplant gekocht en gelijk in een grote pot gezet. Hij zat echt in een mini potje. Hij staat in de tuin en doet het ontzettend goed. Moest vorig jaar op het heetst van de zomer, soms wel 2 keer per dag een gieter (10L) water hebben.
    Ook dit jaar gaat het geweldig en ge ben we een waterdruppellar gekocht. De boom krijgt nu bij 35° om de 4 uur 20 minuten water.
    Ook een nieuwe banaan gekocht, ik vermoed een andere soort, want de stam ik veel korter. Ook deze doet het prima, tot ik ontdekte dat het druppel systeem niet goed werkte. Nu lijkt hij tijdelijk gestopt met groeien (geen nieuwe bladeren) en het blad komt niet echt lekker omhoog. Moet hij nog meer water? Ik heb hem al extra voeding gegeven, of moet ik gewoon even afwachten tot hij zich hersteld?

    De andere boom heeft een “baby” gekregen. Deze groeide niet vlakbij de stam, maar op het uiterste randje van de pot. Ik heb netje gewacht tot hij meer dan 20cm was en toen wilden we hem dit weekend eruit halen.
    We kregen de moederplant niet uit de pot, die bleek helemaal vast te zitten met wortels, dus uiteindelijk toch de pot kapot geknipt “snif”.
    En toen bleek dat de stek ook zo’n 10-15 cm langer was. Doordat de pot helemaal vol zat met wortels kon ik niet goed vinden waar de stek aan de moeder vast zat. Uiteindelijk, na ruim 2 uur prutsen en de wortels aan 1 kant los gemaakt te hebben, een lang mes tussen de moederplant en de stek doorgehaald. Ik had niet verwacht dat er een conetie van ruim 10 cm doorsnee zou zitten.
    Ik heb de stek in een pot met kweekaarde gezet en een beetje water. Hij staat op een schotel en daar heeft hij nu, 2 dagen later het weggespoelde water ook uit( of het is verdampt). Moet hij ook meer water of moet ik even wachten. Ik weet niet wat voor soort het is, maar hij lijkt niet op de foto’s hier, hij is veel langer met dunne langwerpige bladeren.

    De moeder hebben we nu in de grond geplaatst met flink wat nieuwe potgrond. Ik hoop dat dat goed gaat, want de aarde is hier oranje kleiachtig met enorme rotsblokken. Moet de moeder nu extra water, of juist minder. Tot het laatste toe bleef ze nieuwe bladeren aanmaken.

    Bedankt voor jullie uitgebreide pagina met informatie, alleen jammer dat het eigenlijk allemaal gaat over bananenplanten die binnen staan.

    Groetjes uit Spanje.


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2019 12:14 @ 12:14

    Beste Brigitte

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De site wordt inderdaad vooral geraadpleegd door liefhebbers die helaas niet het prachtige Spaanse klimaat hebben waardoor de planten veelal binnen en/of in pot staan.

    De uitloper kan inderdaad vrij ver aan de moederplant opkomen maar toch nog steeds vast zitten maar kan gewoon worden afgesneden eens groot genoeg. De spitse bladeren wijzen eerder op een zogenaamde zwaardpup, deze groeien sneller en dragen uiteindelijk ook de vruchten. In bananenplantages worden dan ook enkel deze soort uitlopers overgehouden.
    De moederplant mag na het afsteken van de stek gewoon normaal bewaterd worden.

    Wat betreft de nieuwe banaan, die zal wel weer herpakken nu de watergift weer in orde is. Het zijn behoorlijk veerkrachtige planten wat dat betreft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Cindy — 2 februari 2020 10:42 @ 10:42

    Beste,

    Mijn palm is ruim 3jr oud en super sterk. Gaf altijd heel veel nieuwe uitlopers. Deze heb ik altijd weg gesneden tot een aantal weken terug. Ik heb ze gestekt, 7 stekjes in totaal. Maar sinds ik ben gaan stekken doet de moederplant het ineens slecht. Het lijkt alsof hij geen water meer opneemt. De groei ging ook in de winter altijd heel hard maar nu staat t sinds toen al stil. Geeft geen druppels meer af en de bladeren gaan hanger en de onderste worden nu ook al wat geel/bruin. Wat kan hier aan de hand zijn!? Help!!!!


  • Reactie door lapalmeraie — 3 februari 2020 20:33 @ 20:33

    Beste Cindy

    Bij het afnemen van een uitloper loopt de plant zelf natuurlijk ook altijd een beetje schade op. Daarom is het niet verstandig om heel veel uitlopers in één keer af te nemen.
    Houd de plant voorlopig zo droog mogelijk tot er weer groei optreedt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Helena — 12 april 2020 14:14 @ 14:14

    Beste Palmeraie,

    Een tijdje geleden heb ik mijn bananen pup zonder wortels op water gezet. Er zitten nu 4 wortels aan van ong. 6 cm. De bladeren zijn wel verdord (bij het ingevouwen blad aan de top zie ik wat schimmel) maar de stam is nog groen en er komen nog wortels bij/de wortels groeien. Hoeveel wortels zijn nodig om hem in de grond te zetten en moet ik de verdorde bladeren snoeien?


  • Reactie door Helena — 12 april 2020 14:26 @ 14:26


  • Reactie door lapalmeraie — 14 april 2020 15:06 @ 15:06

    Beste Helena

    Ik zou deze nu al oppotten, het lijken me genoeg wortels zo. Wacht nog even met het wegsnijden van alle lelijke bladeren totdat de groei echt weer herneemt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Yannick — 12 mei 2020 11:12 @ 11:12

    Beste,

    Ik heb volgens mij de dwerg variant van de Musa (maar dat weet ik niet zeker).
    Ze staat zo’n 50cm hoog en heeft erg mooi blad en blijft ook mooie nieuwe bladeren maken, het gaat erg goed met haar.
    Ik heb haar wel al die tijd verkeerd gesnoeid. Ik heb sinds het begin onderste/buitenste bladeren er helemaal afgetrokken tot de onderkant. Er zit nu aan de onderkant een soort verzameling van buitenste lagen om het zo maar te zeggen? kan het niet goed omschrijven maar het sterft niet perse af.

    Mijn vraag is dus: Wat zou ik hiermee doen? zou ik langs de stam naar beneden gaan en het allemaal weg halen of zou ik het laten zitten. heeft dit nog invloed op de groei van mijn plant?

    Vriendelijke groet,
    Yannick


  • Reactie door lapalmeraie — 12 mei 2020 11:15 @ 11:15

    Beste Yannick

    Ik begrijp het volledig. Het kan op zich niet zoveel kwaad behalve dat de stam veel steun is verloren.Laat het gewoon zo, aangezien hij toch nog mooi is. De kans is wel groot dat hij er gewoon overheen groeit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Melanie — 14 mei 2020 21:12 @ 21:12

    Beste ontvanger, leuk te lezen al deze info over de bananen plant. Wij hebben er sinds afgelopen november ook een. En er schiet echt op 1 plek van de stam wel 5 bladeren uit. Tevens zijn er nu al 4 pups aan het opkomen, 2 met bijna 3 bladeren en 2 nog mini.
    Wat is nu de beste tijd om deze pups op zichzelf te laten groeien?
    Is het oké om deze 4 pups te laten zitten? In hoeverre heeft dit effect op de moederplant?
    We sproeien de plant een paar keer per dag en staat er erg florissant bij.
    Alvast bedankt, groet Melanie


  • Reactie door lapalmeraie — 20 mei 2020 08:36 @ 08:36

    Beste Melanie

    Het was zeker goed gegaan hoor, het is gewoon erg druk om alles snel te kunnen beantwoorden.De pup wordt het best pas afgestoken (dus met wat wortels en niet gewoon afscheuren!) wanneer ze zo’n 30cm hoog zijn. Kleiner kan wel maar dan is de kans op eigen wortels ook veel kleiner. In dat geval moet de wortelloze pup dan eerst op water gezet worden om te wortelen en kan hierna pas opgepot worden. Ze laten zitten kan natuurlijk ook gewoon. U krijgt dan gewoon een wat voller geheel. Ze zijn met meer in dezelfde pot en hebben dan ook iets meer voeding en water nodig maar verder heeft het weinig effect op de moederplant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jet — 25 augustus 2020 10:42 @ 10:42

    Hoi!

    Mijn Musa Tropicana (ongeveer 25-30 cm groot inclusief kweekpot) heeft een uitloper. Ik wil graag lang genoeg wachten met stekken zodat ‘ie het overleeft, maar omdat de plant zelf best klein is leek die 20-60 cm hier niet van toepassing. De uitloper is ongeveer 5 cm hoog vanaf de potgrond gemeten. Kan ik hem al van de moeder afsnijden en in water zetten of kan ik beter nog even wachten?

    Alvast bedankt!

    Jet


  • Reactie door lapalmeraie — 25 augustus 2020 15:43 @ 15:43

    Beste Jet

    Die maat zou ik zeker nog gerust laten hoor. Laat de plant eerst lekker opgroeien voordat u moet de uitlopers aan de slag gaat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tonnie — 9 juli 2021 13:06 @ 13:06

    Vorig jaar de bananenplant geheel ingepakt met bladeren in bubbelplastic om een stuk gaas. Plasic tegen het water blad tegen de vorst.de stam was 0,75 meter hoog. Hij heeft de winter overleeft. Nu is de plant ongeveer 1,50 meter hoog en de bladeren 1,40 meter lang. Nu zitten er 2 uitlopers aan. Het lijkt mij verstandig dat ik deze nog even laat groeien. Hoe groot moeten ze zijn en in welk jaargetij kan ik ze het beste afsnijden?


  • Reactie door lapalmeraie — 9 juli 2021 18:07 @ 18:07

    Beste Tonnie

    Nu is ideaal aangezien de groei er goed inzit. Een 50cm is een ideale grote voor een uitloper.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leontine — 19 oktober 2021 19:53 @ 19:53

    Hey! Ik heb begin vorig jaar een kleine Musa Basjoo gekocht en afgelopen winter goed ingepakt nadat ik de bladeren had verwijderd. Dit jaar is de bananenboom echter enorm gegroeid, met inmiddels flinke stammen ernaast en veel grote, stoere bladeren. Maar er is ook heel veel jong grut tevoorschijn gekomen! Nu weet ik eigenlijk niet waar te beginnen met splitsen. Adviseren jullie om nu toch maar eerst de bladeren te verwijderen en het geheel, dus alle familieleden, deze winter samen te laten doorbrengen in een jas van stro en doek of adviseren jullie om de boel nu toch maar alvast te splitsen, dus vóór de winter. Ik kan ook wachten tot het voorjaar met splitsen of is dat geen goed idee? Probleem is dat als ik ze nu nog ga splitsen ik echt beschermingsmateriaal te kort kom. Ben bang dat ze dan de winter niet doorkomen. Graag jullie kijk op deze gevoelige familiekwestie.


  • Reactie door lapalmeraie — 20 oktober 2021 10:06 @ 10:06

    Beste Leontine

    Zelf combineer ik de methodes doorgaans. Dus enkele afsteken die toch wat ongelukkig aan de zijkant staan bijvoorbeeld. Die kunt u op alternatieve wijzen de winter doorbrengen. De rest kunt u dan ter plaatse beschermen. Wachten tot na de winter met afsteken kan ook maar de kans is altijd aanwezig dat er dan ook al enkele gesneuveld zijn. Door inzetten op verschillende overwinteringsmethoden heeft u als het ware een back-up achter de hand. Mogelijkheden zijn koel en droog overwinteren, toch nog uitplanten en enkel met een dikke mulchlaag overwinteren, doorverkopen,…
    Op mijn site vindt u een artikel over de verschillende manieren om bananenplanten de winter door te helpen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leontine — 5 juli 2022 15:30 @ 15:30

    Hoi! Ik heb grote pups afgestoken van de moederplant, maar de bladeren hangen er – in volle grond – tamelijk treurig bij. Is dat altijd in het begin, of zouden ze gewoon krachtig recht op moeten blijven staan?


  • Reactie door lapalmeraie — 5 juli 2022 19:04 @ 19:04

    Beste Leontine

    De bladeren van de pup dan neem ik aan? Heeft u ook enkele bladeren (de oudste) afgeknipt om de verdamping te beperken? Dat is wel aan te raden. Verder duurt het inderdaad even voordat het weer mooi wordt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Guilano — 2 augustus 2022 10:32 @ 10:32

    Zie foto: https://ibb.co/yFQBwRp kan ik de stekken van de musa basjoo in de winter laten staan? En hoe moet ik ze stekken?
    Zie foto 3 maanden geleden toen ik hem had aangeschaft:

    https://ibb.co/fCxJKYv


  • Reactie door lapalmeraie — 2 augustus 2022 11:53 @ 11:53

    Beste Guilano

    Die is mooi gegroeid hoor. De stekken kunnen prima blijven staan in de winter. Bij mij zitten er altijd wel enkele diep in de mulchlaag. Afsteken kan zoals ik beschrijf in dit artikel. Maw, indien ze groot genoeg zijn een schep rondom in de grond steken en zo afnemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leontine — 4 augustus 2022 16:06 @ 16:06

    https://ibb.co/6B0S3mX. Ik heb weer wat pups verwijderd bij de moederplant (Musa Basjoo) en ineens vond ik kleine witte peentjes met worteltjes. Ik ga er van uit dat het ook bananenboompjes zijn/worden?


  • Reactie door lapalmeraie — 5 augustus 2022 07:46 @ 07:46

    Beste Leontine

    Volgens mij niet maar ben er zelf ook niet helemaal uit wat het dan wel is. Ik zou ze apart oppotten om te zien wat het wordt. Houd me zeker op de hoogte.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Toon — 12 juni 2023 08:54 @ 08:54

    Ik heb een plant/boom staan met 1 moederplant en 2 stekken. Deze zijn nu bijna even groot. Dus 3 planten van een meter of 5. De moederplant gaat hoogstwaarschijnlijk bloeien. Sterft deze ook af? Gelukkig heb ik dan de 2 andere planten nog staan om daar weer uitlopers van te stekken.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2023 09:26 @ 09:26

    Beste Toon

    Na de bloei sterft de bloemdragende stam inderdaad af maar met de uitlopers begint de cirkel gewoon weer van vooraf aan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Henk — 14 juli 2023 16:18 @ 16:18

    Mijn stek groeit aan de plant boven de aarde


  • Reactie door lapalmeraie — 14 juli 2023 18:06 @ 18:06

    Beste Henk

    Er zijn twee soorten uitlopers; zwaardpups en waterpups. Deze laatste lijken al sneller op een volwaardige bananenplant maar leven langer van de energie van de moederplant alvorens zelf wortels aan te maken. Wanneer de aarde niet helemaal hoog genoeg zit dan zie je de pups inderdaad uit de moederplant komen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.