Hoe stek ik een rubberplant?

november 24th, 2010 · 73 Comments

De Rubberplant of “Ficus elastica” is een populaire plant. Deze klimplant met grote en rubberachtige bladeren vormt immers een elegante verschijning die maar weinig plaats nodig heeft. Ook de verzorging is relatief eenvoudig. Deze plant heeft vooral nood aan standvastigheid en regelmaat. Hem regelmatig watergeven en niet verdraaien of verplaatsen dus. De bladeren zouden bovendien over een luchtreinigend vermogen beschikken waardoor hij ook ineens functioneel kan zijn in ruimtes waar bijvoorbeeld gerookt wordt.

De Rubberplant

Oorspronkelijk komt de Ficus elastica uit Azië (Indië, Java, Malasië). Daar groeit hij uit tot een heuze boom met veel luchtwortels. De Nederlandse naam (rubberplant) is eigenlijk niet correct. Het is namelijk een andere boom, de Hevea brasiliensis, die gebruikt wordt voor de commerciële rubberproductie. Het witte sap van de Ficus elastica is ook latexachtig maar wordt niet gebruikt voor in de rubberproductie.

In potcultuur blijft hij natuurlijk kleiner waardoor hij bij ons over het algemeen verkocht wordt als onvertakte stengel. Pas op termijn vormt de plant vertakkingen. Dit proces kan wel geforceerd worden door de top uit de plant te knippen.

Er zijn verschillende variëteiten van de Rubberplant op de markt, gaande van een egaal donkergroen groot blad zoals de Ficus elastica ‘Robusta’ naar de bontbladige Ficus elastica‘Tineke’.

Vermeerderen

De Rubberplant kan worden gestekt door middel van een bladstek.
Maar omdat het bij stekken altijd afwachten is wat het resultaat zal zijn hebben we gekozen voor het marcotteren. In de onderstaande stappen ontdekt u hoe eenvoudig deze ingreep is. Het grootste voordeel is dat u perfect kunt volgen hoe de aanmaak van wortels verloopt, bovendien verliest noch de plant noch de stek hierbij zijn sierwaarde!

Marcotteren

Stap 1

Verwijder enkele bladeren aan de basis van een vertakking.
Pas hierbij op voor het witte sap dat direct uit de wond zal sijpelen. Dit sap is giftig!

Stap 2

Snijd de stengel voor 2/3 door tussen twee ogen (waar de weggesneden bladeren aan de stengel zaten). Buig de snede voorzichtig open en steek er een luciferhoutje tussen zodat de twee zijden van de wond elkaar niet meer raken. Ga hierbij voorzichtig te werk om de stengel niet volledig af te breken. Ondersteun de stengel indien nodig. Let ook nu weer op voor het sap!

Stap 3

Omwikkel de wond met vochtig gemaakt mos en omwikkel het geheel met plastic. Sluit het plastic aan de beide uitersten af.

Stap 4
Controleer regelmatig of het mos nog vochtig genoeg is en bevochtig wanneer nodig. Hierbij kan ook de wortelvorming gecontroleerd worden.
Dit proces kan enige tijd in beslag nemen. Bij dit voorbeeld duurde het 14 weken. Wanneer er enkele wortels zijn gevormd kan doorgegaan worden met de volgende stap.

Stap 5

Knip de stengel onder de nieuw gevormde wortels af. Let hierbij op voor het giftige sap.

Stap 6

Verwijder enkele bladeren aan de onderzijde van de stengel en pot de stengel op in goede potgrond. Eventueel kan beendermeel toegevoegd worden voor het stimuleren van de aanmaak van nieuwe wortels en Perliet voor een verbeterde bodemstructuur.

Stap 7

Houd de potgrond slechts licht vochtig totdat de plant opnieuw groeit. Dan pas kan de watergift geleidelijk opgevoerd worden.

© La Palmeraie

73 reacties »

  • Reactie door Rik Wassenaar — 8 januari 2011 08:48 @ 08:48

    Hallo, Kent u een manier om te stimuleren dat de hoofdstam van een ficus elastica decora sterker/dikker wordt?

    Ik heb twee ca. 10 tot 20 jaar oude exemplaren samen in een pot in de kamer staan. De planten zijn enorm uitgegroeid. De hoofdstammen zijn echter te zwak/dun om zelfstandig te kunnen staan, zodat ik ze met behulp van stokken moet opbinden. Omdat de planten zo zijn uitgegroeid, moeten de ondersteunende stokken ook zwaar en sterk zijn: geen fraai gezicht. Daarom hoop ik dat ik de hoofdstammen kan stimuleren tot groei in de breedte. Is dat misschien een kwestie van een grotere pot (meer ruimte tot wortelvorming)? Met dank & vriendelijke groet! Rik


  • Reactie door lapalmeraie — 9 januari 2011 12:42 @ 12:42

     Beste Rik

    Een interessante vraag!
    Ik heb ze in pot ook nog nooit gezien met een dikkere stam, zelfs grotere exemplaren. Maar aangezien ze in de natuur wel een secundaire diktegroei kennen vermoed ik dat de oorzaak inderdaad bij de wortelruimte gezocht moet worden. 
    In welke mate een voldoende grote pot haalbaar is binnenshuis en of dit inderdaad het gewenste effect heeft is natuurlijk nog maar de vraag. 
    Als alternatief voor de ondersteuning kunt u wel zelf iets maken dat natuurlijker oogt, door bv een dikke pvc buis te bekleden met jute. 

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Katherine — 24 mei 2012 16:18 @ 16:18

    Ik had mijn ficus de voorbije 10 dagen buiten gezet, wegens acuut plaatsgebrek in huis. Geen goed idee, blijkt nu. Hoewel de zon nauwelijks geschenen heeft en de plant niet de hele dag vatbaar was voor mogelijke zonneschijn, zijn de meeste bladeren toch bruin verkleurd. Ik heb die plant al 25 jaar en vind het echt zonde. Valt er nog iets te redden?
    Dank voor jullie advies.
    Katherine


  • Reactie door lapalmeraie — 25 mei 2012 11:42 @ 11:42

    Beste Katherine

    Rubberplanten kunnen slecht tegen het verplaatsen.
    Dit samen met de lichtreflectie zou wel eens de oorzaak kunnen zijn.

    Ik vrees ervoor dat het bruine blad niet meer mooi zal worden.
    De kans is zelfs reëel dat deze bladeren uiteindelijk zullen afvallen.
    Wel vermoed ik dat de plant zelf zoiets overleeft en uiteindelijk zal verder groeien.

    Om niet met een volledig kale plant te blijven zitten kan hij verjongd worden door het mooie deel te marcotteren zoals beschreven.
    Het duurt wel een redelijke tijd voordat het gemarcotteerde deel weer aanslaat maar uiteindelijk zal dat deel ook weer uitgroeien tot een volwaardige plant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gracie Janssens — 3 juni 2012 12:19 @ 12:19

    Mijn rubberplant groeit enorm. Ik heb hem een jaar geleden duchtig gesnoeid met de toppen weg te snijden.
    Nu begint hij weer omhoog te schieten met nieuwe scheuten. Ik wil hem steeds intomen en heb de nieuwe scheuten afgeknipt en in een vaas met water gezet.
    Komen er op deze manier ook wortels aan of is de enige methode om een nieuwe rubberplant te bekomen het marcotteren? Dank bij voorbaat.


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2012 17:47 @ 17:47

    Beste Gracie

    Met stekken op water van deze plant heb ik zelf geen ervaring.
    Wel nam ik ten tijde van het artikel ook een bladstek maar die is nu 1,5 jaar na dato nog altijd niet aangeslagen.
    Daarom raad ik aan om te marcotteren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Monique — 19 juni 2012 22:00 @ 22:00

    Ik heb een bondkleurige ficus. Staat in een hoek, is niet verplaatst en staat niet in de zon. Toch worden de bladeren van onderaf bruin en sterven af. Is dit een normaal proces of geef ik teveel water??


  • Reactie door lapalmeraie — 20 juni 2012 10:33 @ 10:33

    Beste Monique

    Mijn Ficus liet enkele jaren geleden ook ineens enkele bladeren vallen vlak na elkaar.
    Het waren enkel de onderste en is gelukkig gebleven bij die enkele bladeren. Ik vermoed dat het inderdaad om een normaal proces gaat van veroudering en stamvorming. Tenzij wanneer het blijft aanhouden of zich ook voordoet bij nieuwe bladeren. Dan moet de oorzaak elders gezocht worden.
    Te nat kan inderdaad en is in principe nooit goed aangezien dat tot wortelrot kan leiden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door edwin — 14 juli 2012 21:17 @ 21:17

    ik heb een tip en een vraag.
    de tip is, ik heb een ficus elastica en deze zat met tweestammen bij elkaar waarvan er een zo schuin groeide dat hij ondersteund moest worden groeien deed hij ook niet goed de bladeren vielen er af ik heb de plant toen in een emmer uitgespoeld en ze voorzichtig uit elkaar getrokken er gingen wel een paar wortels verloren maar ik heb ze elk in een pot gezet en nu zit ik met twee uit de kluiten gewassen ficussen dus de tip is als de ficus het niet goed doet spoel de wortels goed uit en verpot hem.
    dan mijn vraag deze dus uit de kluiten gewassen planten worden erg breed kan ik daar zomaar een tak afknippen? en hoeveel takken kan ik er tegelijk afknippen?

    edwin


  • Reactie door lapalmeraie — 20 juli 2012 11:34 @ 11:34

    Beste Edwin

    Bedankt voor het delen van de tip.
    Mooi opgelost zo.

    U kunt de planten inderdaad gewoon snoeien op de gewenste plek.
    Wel zal er waarschijnlijk wat wit plantsap uit lekken dus let op voor vlekken e.d.
    Er is ook niet echt een bepaalde hoeveelheid die gesnoeid mag worden per keer bij mijn weten.
    Ik zou zeggen, op gevoel en in alle redelijkheid.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Esther — 1 september 2012 09:28 @ 09:28

    enorm bedankt voor deze volle uitleg!. mijn ficus maakt een enorme uitloper waardoor de plant aan 1 kant te zwaar word en dus pasgelee omgevallen was! :-O. dus die ga ik marcoteren. hopelijk heb ik straks nog zo’n mooie plant :)


  • Reactie door lapalmeraie — 3 september 2012 15:18 @ 15:18

    Beste Esther

    Veel succes!
    Wees daarbij geduldig want buiten het groeiseizoen kan het lang duren voordat er uiteindelijk wortels gevormd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door peter — 3 november 2012 19:36 @ 19:36

    hallo Peter hier ik heb pas een paar maanden een ficus elastica (verschillend bladkleur) in een grote pot gecombineerd met wat laagblijvende vetplanten .
    in het begin kwam er een nieuw blad bij(zomer).
    later begonnen de bladeren her en der bruine plekken te vertonen niet allemaal.
    hij staat constant op dezelfde plek.
    wat kan er aan de hand zijn is dit normaal?
    ik had er vroeger ook een 20 jaar geleden die groeide tegen de klippen op ook in grote pot.

    Groet peter


  • Reactie door lapalmeraie — 6 november 2012 12:36 @ 12:36

    Beste Peter

    Eerlijk gezegd heb ik niet direct een idee wat de juiste oorzaak kan zijn.
    Verplaatsing is niet aan de orde aangezien u uw plant al enkele maanden hebt.
    De grote pot lijkt me ook niet direct een probleem.

    Misschien is de grond te nat of juist te droog?
    Qua waterbehoefte liggen de Ficus en vetplanten immers behoorlijk uitéén.

    Ook kunt u de bladeren goed inspecteren op de eventuele aanwezigheid van ongedierte.
    In de EHBO-gids voor palmen staan de meest courante plagen allemaal op een rij.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Peter — 6 november 2012 21:30 @ 21:30

    hallo peter weer hier bedankt voor de reactie en de bijgeplaatste EHBO link voor palmen.
    ik kijk het even aan de verkleurde bladeren vallen er stuk voor stuk af.
    ik vermoed dat de verkleuringen ook door transport en de verpakking komen(in plastic verpakt supermarkt een van die goedkopere).
    vermoed wel dat het goed komt.
    ik vond soorten combinatie vetplanten met deze ficus wel geslaagd (ook de verschillende soorten blad). vetplanten hebben in winter minder water nodig en zo ook de ficus.
    ik vraag me af of er meer mensen zijn die uiteenlopende combinaties hebben in 1 bak/pot??

    met vriendelijke groet weer Peter


  • Reactie door lapalmeraie — 7 november 2012 11:50 @ 11:50

    Beste Peter

    Dan ligt het misschien toch aan de verplaatsing/transport en heeft de plant tijd nodig om te wennen.
    De combinatie van planten is zeker geslaagd qua stijl hoor, ik bedoelde meer de combinatie qua behoeften. Een Ficus heeft graag wat meer water, vetplanten juist weer niet.
    Maar wie weet lukt het toch.
    Als alternatief kunt u de ventplantjes ook in hun eigen potje in de potgrond steken. Zo kunt u de vochtigheid enigszins laten variëren per plant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Margot — 5 december 2012 13:00 @ 13:00

    Beste Peter,

    Een heleboel vragen;
    Mijn Bonte Ficus Elastica heeft nogal wat te verduren gehad de laatste maanden. Eerst een jonge kater die het leuk vond om tegen de bladeren te slaan,…gevolg bladverlies. Toen van plaats moeten veranderen omdat ik hem te donker had staan en vervolgens een verhuizing.
    Hij ziet er niet meer uit vind ik. Drie lange stelen met aan de onderkant niets, dan een stel half bruine bladeren en aan de bovenkant een top van zo’n 50 cm. die er dan wel weer goed uitziet. Sinds de verhuizing heeft de plant wel weer nieuw blad aan de toppen gevormd. Nu wil ik hem gaan marcotteren zodat ik alleen de mooie toppen overhoud. Mijn vraag is echter of ik dat nu wel moet doen of beter kan wachten tot het voorjaar. En kan ik de plant even op een andere kamer zetten tijdens dit proces? Moet ik iets doen met de plant om het bloeden te stoppen? Kan ik er ook voor zorgen dat de plant zijscheuten gaat krijgen in plaats van drie lange stengels zoals hij er nu uitziet? En, last but not least, kan de plant samen met hedera in één pot staan?

    Vriendelijke groet,
    Margot


  • Reactie door lapalmeraie — 6 december 2012 23:18 @ 23:18

    Beste Margot

    U kunt de plant nu marcotteren, ik deed het zelf ook in deze periode voor het artikel, maar het duurde daardoor wel een stuk langer. De plant groeit nu immers veel trager dan tijdens het hoogseizoen. In het voorjaar gaat het vermoedelijk een stuk sneller.
    Voordeel van deze methode is wel dat u de plant gewoon kunt laten staan, op de plastic zakjes na ziet de plant er dus nog goed uit. U kunt de plant wel verzetten maar houd er rekening mee dat dit opnieuw een aanpassing is voor de plant.
    U hoeft niets te doen tegen het bloeden, dat stopt redelijk snel vanzelf. Indien u er echt niet gerust in bent kunt u het ook afdekken met as.
    U kunt de plant zijtakken laten vormen door hem te toppen.
    Een Hedera in dezelfde pot lijkt me geen enkel probleem.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sylvia — 19 oktober 2013 13:16 @ 13:16

    Goedemiddag,
    Ik vroeg mij af of u mij kunt vertellen hoe ik een klein dik stammetje krijg bij de ficus elastica?
    Ik zou het mooi vinden als mijn ficus een klein stammetje heeft met daarboven een mooie bladeren” bol” .

    De plant zou ik rond 1 meter hoog willen laten worden, maar dan met een kleine stam die zichtbaar is en daarboven natuurlijk die prachtige bladeren van de ficus elastica.
    In de winkel hadden ze het over een moerplant, maar dit vind ik dan weer een te hoge stam hebben.

    Kunt u mij helpen?

    Vriendelijke groeten,
    Sylvia


  • Reactie door lapalmeraie — 21 oktober 2013 07:11 @ 07:11

    Beste Sylvia

    U zou de plant moeten toppen op de gewenste hoogte. Nadien zal de plant uitlopers vormen en door die op termijn ook weer te toppen krijgt u meer volume bovenin de plant.
    De stam verliest met de jaren vanzelf het onderste blad en wordt zoals elke loofboom ook automatisch dikker met verloop van tijd dankzij de secundaire diktegroei.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan van Breugel — 23 december 2013 21:20 @ 21:20

    Beste mensen,
    heeft een ficus elastica speciale potgrond nodig of wat voor extra voeding kan ik het best gebruiken? Graag Uw reactie hierover. B.v.d.
    Jan van Breugel.


  • Reactie door lapalmeraie — 26 december 2013 09:49 @ 09:49

    Beste Jan

    Hier deed hij het altijd prima op een gewone kwalitatieve potgrond en vloeibare meststof voor groene kamerplanten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door gabrielle — 16 juli 2014 19:09 @ 19:09

    Mijn ficus elastica is nu 1.20 m lang. Vooral het bovenste deel is erg mooi, met grote volle bladeren. Dat deel (ongeveer 40 à 50 cm) wil ik topppen. Kan dat ook ipv marcotteren, en zo ja kan ik dan die top na het ‘bloeden’in de aarde poten? Dank voor uw antwoord en
    vriendelijke groet,
    Gabrielle


  • Reactie door lapalmeraie — 28 juli 2014 11:17 @ 11:17

    Beste Gabrielle

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Volgens mij is marcotteren de enige methode. Bovendien is dit ook veiliger aangezien u de top pas volledig afsnijdt wanneer er nieuwe wortels zijn en de plant dus zeker zal verder groeien.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Loes — 24 november 2014 16:48 @ 16:48

    Ik ben van plan om mijn ficus Tineke te gaan marcotteren. Is het belangrijk in welk jaargetijde je dit doet??
    M.vr.gr.
    Loes


  • Reactie door lapalmeraie — 25 november 2014 07:17 @ 07:17

    Beste Loes

    Mijn ervaring is dat het beter is om dit tijdens het groeiseizoen te doen, anders duurt het oneindig lang. Best beginnen in het voorjaar dus.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sabine Peeters — 21 april 2015 08:24 @ 08:24

    Beste mensen van La Palmeraie,
    Ik ben jullie website juist tegengekomen en het is leuk om te lezen dat ik niet de enige ben die zo blij is om een ficus elastica in huis te hebben en er zo van geniet! Deze plant kan inderdaad enorm groeien. Omdat ik op een duplex appartement woon, heb ik het geluk dat ik mijn plant heb kunnen geleiden rond de trap in de woonkamer en de plant groeit dus gewoon verder op de tweede verdieping. Ook daar gaat het groeien verder en via haken in het plafond kan ik de plant ondersteunen. De dakramen zorgen voor voldoende licht alhoewel in volle zonlicht er inderdaad bladeren verbranden. Mijn vraag is de volgende. Mijn plant heeft last van bladeren die echt geel worden en dan uiteindelijk vanzelf afvallen. Wat is hiervan de oorzaak? Heel erg bedankt voor jullie hulp. Met vriendelijke groeten, Sabine


  • Reactie door lapalmeraie — 21 april 2015 13:35 @ 13:35

    Beste Sabine

    Ik zou denken dat het hier kan gaan om een tekort aan iets.
    Een potplant die zo’n grootte bereikt, heeft veel blad tov de beschikbare potgrond.
    Geef zeker in deze periode daarom voldoende voedingsstoffen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door peter — 3 september 2015 18:02 @ 18:02

    beste mensen van la palmeraie,

    ook ik ben zeer gelukkig met mijn rubber plant.
    dus wil ik graag mijn ervaring delen.
    mijn plant is ca 8 jaar oud.
    in eerste instantie is hij flink opgegroeid van een klein plantje tot een enorme (ontilbare) plant.
    door verhuizing moest de plant tijdelijk in een appartement staan waar hij te dicht bij een schuif deur naar het balkon stond (enkel glas).
    hierdoor kreeg hij vlekken op de bladeren en uiteindelijk zijn al deze aangetaste bladeren uitgevallen, waardoor de stam geheel kaal geworden was.
    na wederom een verhuizing is de plant totaal bekomen en ben ik uiteindelijk over moeten gaan op snoeien.

    leuk feitje in dit alles is dat als je een stekje afsnijd (in de lente of zomer) dat je vrij eenvoudig een geheel nieuwe plant krijgt. ps. dit lukt alleen als het stekje nog groen is en niet al een houterige steel heeft.

    veel plezier iedereen.
    groetjes peter


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2015 16:19 @ 16:19

    Beste Peter

    Bedankt voor het delen van uw ervaring.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Vankeerberghen Marleen — 16 maart 2016 12:27 @ 12:27

    IK heb een rubberplant van mijn overleden moeder en zou hem niet graag verliezen. Is er ook geen mogelijkheid dat je de plant kan stekken en in groeipoeder even dept en dan in een gewone pot zet.

    groetjes Marleen


  • Reactie door lapalmeraie — 16 maart 2016 12:30 @ 12:30

    Beste Marleen

    Marcotteren wordt eigenlijk altijd aangeraden als meest succesvolle methode.
    Wanneer u dit op een zijtak doet is er eigenlijk geen risico.
    Ik heb zelf nog geen succesvolle bladstekken gezien bij deze plant maar het is zeker het proberen waard toch?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Evelien — 12 mei 2016 16:24 @ 16:24

    Ik heb een ficus robusta en heb een probleem dat ik nergens vind… hij sta mooi maar onderaan zijn er al bladereren afgevallen al enkele maanden geleden…komen er daar geen nieuwe terug dan ? Onderaan is hij zo kaal anders …kan iemand me helpen mvg Evelien


  • Reactie door lapalmeraie — 13 mei 2016 08:11 @ 08:11

    Beste Evenlien

    Inderdaad, wanneer er onderaan bladeren afvallen komen daar geen nieuwe bladeren meer in de plaats. De rubberplant is in feite immers een boom en zo ontstaat de stam.
    Eventueel kunt u de plant toppen en die top onderin de pot bij plaatsen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sanne — 25 augustus 2016 15:12 @ 15:12

    Ik heb een tak afgescheurd en in een fles water gehangen. Na een aantal maanden zitten er weet ik veel hoeveel lange wortels aan. Ik ga hem nu in de pot zetten! Echt leuk! Er zijn ook al een aantal nieuwe bladeren aangekomen. De fles staat niet in de zon, in een niet al te lichte kamer. De orginele vond ik als half dode stengel in een pot aan de kant van de weg, is nu een prachtige boom. Ze kunnen veel hebben. Beetje liefde, zon en af en toe water. Ze kunnen trouwens best wel heel lang zonder water, in de volle Spaanse zon. En kennelijk groeien ze dus ook in een fles water :)


  • Reactie door lapalmeraie — 25 augustus 2016 17:09 @ 17:09

    Beste Sanne

    Wat een leuke ervaring. Zulke reddingsoperaties zijn altijd de leukste projectjes. Bedankt voor het delen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bo Konings-Stolk — 21 november 2016 18:53 @ 18:53

    ik vond een bijna kale stok met 2 grote bladeren bovenin, de eigenaar had hem al weggegooid. Ik heb de plant die kurkdroog was. een nacht in lauw water met pokon gezet en dan met plantenaarde in een andere. Hij loopt uit als een tierelier aan het stammetje en ook weer tussen de paar groene blaadjes die er nog aan zaten. wel 10 of 12 nieuwe spruiten. Koel in de huiskamer of gewoon op 20 graden?
    de 4 kleine onderste blaadjes worden geel, 1 al eraf.Hij kan niet voor het raam helaas, maar wel onder een lamp in de kamer. Alvast dank voor advies.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 november 2016 11:05 @ 11:05

    Beste Bo

    Wat leuk dat het gelukt is om de plant een tweede leven te geven.
    Deze plant staat inderdaad het beste op kamertemperatuur. Qua standplaats is voldoende licht aangeraden maar dat hoeft zeker niet direct achter het raam te zijn. Onder een lamps is enkel zinvol wanneer het juiste kleurenspectrum wordt uitgestraald maar in principe doet deze plant het prima in een doorsnee huiskamer qua lichtinval.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kieboom henk — 20 juli 2017 15:39 @ 15:39

    Ik heb een ficus elastica met drie stammen 1stam staat er goed levendig bij.de overige twee daarvan blijven de bladeren slap hangen
    Ondanks dat men genoeg water en licht krijgt.graag uw advies aub.

    Henk


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 08:00 @ 08:00

    Beste Henk

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie. Voel eens aan de basis van de stammen waar het blad slap hangt. De kans is groot dat deze zacht is wat wijst op rot. Dat gebeurt wel eens wanneer verschillende planten samen staan, één of enkelen slaan goed aan en ontwikkelen veel wortels, de andere kwijnen langzaam weg. Indien de stengels wel hard aanvoelen kan het nog een concurrentie probleem zijn waarbij ze minder water kunnen opnemen dan een beter ontwikkelde “buur”. In dat geval valt er denk ik weinig aan te doen. Iets groter verpotten is misschien een optie.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Myrthe — 5 september 2017 22:13 @ 22:13

    Hallo.
    Ik heb een focus met 3 stammen in een pot.
    Nu valt bij 1 stam alle blad uit. De hoofd stam is al voor driekwart kaal. Zou daar nog weer blad kunnen groeien?


  • Reactie door lapalmeraie — 6 september 2017 06:34 @ 06:34

    Beste Myrthe

    Ik vrees er wat voor. Wel kan het groeipunt natuurlijk verder groeien en vanaf daar weer nieuw blad ontwikkelen. Daarvoor is het wel belangrijk dat de basis van die stam nog stevig is en niet zacht aanvoelt. Dat zou namelijk wijzen op stamrot wat meestal het gevolg is van een te natte grond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Remy — 11 november 2017 14:47 @ 14:47

    ik heb mijn ficus iets meer dan een jaar, ik had een kopstek genomen van een zwaar verminkte plant die bij het huisvuil stond, daar ik niet wist wat soort het was stak ik deze in een grote pot met simpele potgrond waarbij ik deze heel vochtig hield, de stek was een 15 cm groot, ik heb hem om de drie maanden een paar roze korrels gegeven als meststof met als resultaat, de plant is nu ruim één meter hoog en er heeft zich een zijscheutje gevormd, ben er trots op zeker daar de “moederplant het niet overleefd heeft


  • Reactie door lapalmeraie — 13 november 2017 07:36 @ 07:36

    Beste Remy

    Wat leuk. Planten op zo’n manier nog een kans geven is natuurlijk altijd extra speciaal. Bedankt voor het delen! (Voor de Nederlandse lezers: « roze korrels » is een vrij sterke chemische meststof voor bloeiende planten)

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gert — 27 januari 2018 09:29 @ 09:29

    Hallo,
    Heb mijn ficus nu 2 jaar. Hij heeft 3 takken maar helaas ook al vele bladeren verloren. Ik ga na het lezen van deze artikels het markoteren proberen. Aangezien de pot misschien ook wat klein is denk ik helm ook te verpotten. Heb ik speciale grond of vitaminen nodig? Wanneer kan ik dit het beste doen? Leg ik draineerkoreels op de bodem?
    Bijkomend, hoe vaak je deze plant water te heffen? Heb nog steeds geen regelmatig schema gevonden waar ik me aan kan houden. Veel dank!


  • Reactie door lapalmeraie — 29 januari 2018 12:14 @ 12:14

    Beste Gert

    U mag de plant gerust nu al verpotten. Gebruik daarbij het beste een potgrond van een goede kwaliteit en verrijkt met voedingsstoffen en kokosvezelfs voor een optimale drainage. De nieuwe pot moet zeker drainage gaten bevatten zodat het teveel aan water makkelijk kan wegvloeien. Deze pot zet u ofwel op een onderschaal danwel in een iets grotere sierpot. Onderin de pot kan inderdaad een drainerende laag geplaatst worden om het afvloeien van het water te veréénvoudigen. Een laagje hydrokorrels of grind is daarvoor perfect.

    Het marcotteren kunt u nadien doen of iets later in het seizoen. In deze periode ligt de groei wat stil waardoor u ook langer moet wachten op resultaat.

    Qua watergift verbaast het mij niet dat u geen schema heeft gevonden. Diverse factoren beïnvloeden immers de exacte behoefte van de plant waardoor er onmogelijk een kant en klaar altijd geldend advies gegeven kan worden.
    In deze video leg ik uit hoe u de behoefte wel zelf kunt nagaan: https://youtu.be/-hgzd7CByRI

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Rosanne — 22 maart 2018 15:59 @ 15:59

    Hallo,

    Als eerste wat een leuke en leerzame berichten kun je hier terug vinden. Nu heb ik al veel gelezen, maar ik vroeg me toch af wat uw advies zou zijn in dit geval.
    Ik heb 3 stammen in 1 pot, waarvan 1 stam alle bladeren zijn uitgevallen. De verplaatsing heeft hem duidelijk geen goed gedaan, maar waarschijnlijk ook rot, want de laatste bladeren waren helemaal slap aan de stengel.
    Kan ik deze kale stam nu het beste gewoon helemaal afknippen, zodat de andere 2 de ruimte hebben om wel te groeien. Of zit de rot in de pot en moet ik de plant opgeven? Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 23 maart 2018 10:10 @ 10:10

    Beste Rosanne

    Ik denk dat u het beste enkel de rotte stam afknipt om de plant niet nog meer stress te geven. Uiteindelijk doen die andere twee stammen het nog goed.
    Controleer wel even de vochtigheid van de grond en pas de watergift aan indien nodig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door F. — 13 mei 2018 14:03 @ 14:03

    Hallo,

    Ik heb een vraagje i.v.m. mijn rubberplant.
    Ik had een tijd geleden perongeluk een blad afgebroken toen ik mijn plant weer wou verstevigen met stokken. Nu heb ik dit blad gewoon in het water gezet, en is er een wortel aan beginnen groeien. Dit heb ik nu in de grond gezet. Maar nu is mijn vraag, hoe krijg ik hier meerdere bladeren aan als hij begint te groeien? Kan ik het blad eventueel splitsen op een of andere manier? Want nu is het enkel een blad in een pot met een wortel aan. :D


  • Reactie door Daisy — 14 mei 2018 12:31 @ 12:31

    Ik heb onlangs een stek van de elastica gekregen. Het is maar 1 stuks dus 1 stam. Kan ik zelf zorgen voor zijtakken? En zoja hoe gaat dit in zn werk? Misschien een snee in de stam maken?

    MVG


  • Reactie door lapalmeraie — 14 mei 2018 18:35 @ 18:35

    Beste F.

    In feite is dat dus gewoon een bladstek. Ik vermoed dat er uit dit blad opnieuw een stengel zal worden gevormd op termijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 14 mei 2018 19:42 @ 19:42

    Beste Daisy

    De plant wordt gestimuleerd tot vertakken door het toppen. Met andere woorden, wanneer u de top eraf knipt groeien er elders op de stam zijtakken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bart — 18 mei 2018 10:01 @ 10:01

    Beste,

    Ik heb een tak van mijn plant gemarcotteerd en hij lijkt aan te slaan. Is er een manier om van deze ene stam meerdere takken te maken, zodat de plant breder wordt?

    Mvg,
    Bart


  • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2018 10:13 @ 10:13

    Beste Bart

    Leuk dat het gelukt is.
    De plant kan gestimuleerd worden tot het maken van zijtakken door de top eruit te knippen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nicky — 12 juni 2018 10:53 @ 10:53

    Bij ons huwelijk kregen wij een Ficus Elastica. Groeide (te) goed dus regelmatig een kopstek genomen. Toen mijn man ziek werd en overleed deed de Ficus synchroon mee. Ik kreeg toen een bontbladige Ficus. Groeide goed, 1 x goed gestekt. Een stek aan een kwakkelende vriendin gegeven in de hoop op herstel voor haar. Zij gooide hem weg bij verhuizing. Sindsdien ging mijn Ficus hard achteruit. Boos?? Na vergeefse stekpogingen (gooide hem weg, maar haalde het zielige restant uit het vuilnisvat) heb ik nu een blad zonder wortels in een pot. Ziet er niet uit, maar ik begon er aanmoedigend tegen te praten. Werd zelf ziek en “voelde” de verbondenheid. Niet lachen: ik ben niet zweverig, maar mij wel ervan bewust dat de natuur sterker is dan de mens. Nu komt er onderaan bij het “ziekelijke” blad een minuscuul puntmutsje tevoorschijn dat per dag 0,01 millimeter groeit. Een miniatuur van een normale ontwikkeling van een nieuw blad.
    Jullie kunnen wellicht mijn vreugde begrijpen. Zelf voel ik mij ook langzaam aansterken. Ik blijf aanmoedigen uiteraard. Deze ervaring wilde ik graag delen.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juni 2018 13:10 @ 13:10

    Beste Nicky

    Wat een bijzonder verhaal! Bedankt voor het delen van uw verhaal en heel veel sterkte nog.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Niels Spierings — 22 juni 2018 20:33 @ 20:33

    Ik wil graag de top uit mijn Ficus knippen, zodat ie gaat vertakken. Wat is de beste tijd hiervoor?


  • Reactie door lapalmeraie — 23 juni 2018 09:38 @ 09:38

    Beste Niels

    In principe kan dat altijd maar nu tijdens het groeiseizoen is helemaal ideaal.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door j. de vries — 25 juni 2018 19:30 @ 19:30

    moet bij het stekken van rubberplant stekgrond gebruikt worden +stekpoeder?


  • Reactie door lapalmeraie — 26 juni 2018 06:47 @ 06:47

    Beste J. de Vries

    Stekpoeder is niet noodzakelijk maar versnelt het proces wel een beetje. Stekgrond is in feite arme grond zonder voedingsstoffen. Dat is wel aan te raden (of gebruik een ander arm substraat) omdat dit minder snel schimmelt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lies Vermeulen — 25 juli 2018 12:50 @ 12:50

    ik wil mijn bonte ficus marcotteren maar kan hier in Woerden geen mos kopen. Wat kan ik in plaats daarvan dan gebruiken?

    vriendelijke groeten
    Lies


  • Reactie door Nicky — 29 juli 2018 12:26 @ 12:26

    In vervolg op mijn berichtje van 12 Juni j.l. wil ik graag vertellen dat ik zelf pas een week of twee geleden weer min of meer de oude ben qua gezondheid. Veel interessanter is dat ook hier de ontwikkeling van de stek synchroon liep met het herstel. Het piepkleine “puntmutsje” is nu ruim 2cm groot. Het ziet er al echt als een blad in wording uit. Bij verpotten naar een stenen pot bleek het grote blad wortels te hebben ontwikkeld! Uiteraard blijf ik er prijzend tegen praten. Moge dat een aanmoediging zijn voor mensen met een kwakkelende stek.


  • Reactie door lapalmeraie — 13 augustus 2018 12:55 @ 12:55

    Beste Lies

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    In heel Woerden geen mos te vinden. Oei… Normaal heeft elke bloemist dat ook wel lijkt me maar zelf haalde ik gewoon enkele plukken uit het gazon.
    Ander materiaal dat goed vocht vast houdt zonder de schimmelen kan natuurlijk ook gebruikt worden. Bijvoorbeeld watten?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2018 09:46 @ 09:46

    Beste Nicky

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Leuk om te horen dat het (met beiden) zo goed gaat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nathalie — 18 augustus 2018 16:34 @ 16:34

    Hallo, ik heb een Ficus Elastica van de leeftijd van mijn dochter. 27 jaar. Na jaren naar het licht te groeien hangt die nu aan 1 kant en de achterkant bij muur is heel kaal. Ik ga die nu verpotten mag ik een paar takken afknippen.Er zijn namelijk ook takken die alleen helemaal aan de top een blad hebben en op de rest van de tak niets (niet mooi). Bedankt voor reactie. Nathalie


  • Reactie door lapalmeraie — 20 augustus 2018 16:40 @ 16:40

    Beste Nathalie

    Dat is behoorlijk indrukwekkend, zo’n oude plant.
    Afknippen mag maar u kunt deze toppen ook marcotteren zoals beschreven zodat u deze ook weer opnieuw kunt oppotten, desnoods in dezelfde pot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nathalie Van Iseghem — 21 augustus 2018 20:57 @ 20:57

    Dank u voor de tip. Is het dan gelijk waar ik marcoteer op de stengel, want als ik het aan de Basis doe zullen er dan nieuwe bladeren komen op de rest van de stengel naar boven toe ? Aangezien er sommige stengels enkel bovenaan bladeren hebben. Met vriendelijke groeten.


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2018 05:57 @ 05:57

    Beste Nathalie

    Ik denk niet dat er alsnog bladeren op dat onderste stuk gevormd zullen worden na het afnemen van de gewortelde stek. Hij zal verder groeien vanuit de punt. In dat geval marcoteert u dus best iets hoger en kunt u achteraf het overgebleven stompje alsnog afknippen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nathalie Van Iseghem — 22 augustus 2018 18:22 @ 18:22

    Ah ok vriendelijk bedankt voor de uitleg.
    Nathalie


  • Reactie door Sjaan — 29 mei 2019 13:45 @ 13:45

    ter info: Ik heb de Ficus Elastica gemarcoteerd, bladstek genomen en takstekken. Marcotteren gaat prima. De bladstekken niet, ze wortelen, maar er wordt geen tak gevormd. De takstekken (in water voor het raam op het oosten) wortelen prima. De een sneller dan de andere, maar ze slaan allemaal aan en groeien uit tot mooie planten. Ik marcoteer dus niet meer. Ik heb verschillende Ficussen (Elastica) met een dikke stam, de dikste 5 cm doorsnede. Dit is de moederplant, waar ik elke 2 jaar stekken vanaf haal. De plant is jaren oud, dus het duurt gewoon een tijd. Iedereen die ik ken heeft inmiddels een Ficus Elastica :-)


  • Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2019 06:09 @ 06:09

    Beste Sjaan

    Een erg interessante toevoeging. Bedankt voor het delen van uw ervaring!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bram Roelofs — 9 juni 2019 07:06 @ 07:06

    Goedendag,
    Mijn ficus is alle onderste bladeren verloren. Zijn er gewoon afgevallen zonder te verkleuren. Verder maakt hij boven wel nieuwe bladeren aan en een nieuwe stek helemaal onderaan. Maar op de plek waar de bladeren zijn afgevallen zie ik geen nieuwe knoppen of iets dergelijks. Kan dit nog komen of blijft de stam kaal?

    Gr Bram


  • Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2019 07:58 @ 07:58

    Beste Bram

    Mijn persoonlijke ervaring is dat dit deel gewoon kaal blijft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.