EHBO-gids voor bananenplanten

augustus 4th, 2012 · 358 Comments


Bananenplanten spreken tot de verbeelding. Ook zijn ze redelijk algemeen te verkrijgen. In het tuincentrum vormen ze een standaard onderdeel van de kamerplanten en ook de Musa basjoo staat steeds vaker tussen de overige courante kuipplanten. Toch zijn velen nog steeds wat terughoudend om ook effectief een bananenplant aan te schaffen. Qua verzorging zijn ze echter helemaal niet zo moeilijk. Loopt het toch mis? Dan vindt u hier vast de oplossing.

Blad wordt lelijk

(meestal bruin-gele randen en vervolgens heel het blad)

Dit kan verschillende oorzaken hebben waarvan de meeste courante zijn;

  • de plant staat te nat/droog of heeft een gebrek aan voedingsstoffen
  • de plant heeft last van een plaag
  • de luchtvochtigheid is te laag voor de plant

  • de plant staat te nat/droog of heeft een gebrek aan voedingsstoffen

Controleer eerst de vochtigheid van de grond. In de zomer lust de bananenplant erg veel water en meststoffen. In de winter moet hij echter relatief droog gehouden worden. Beperk u niet enkel tot de bovenlaag maar controleer ook dieper in de pot. Haal de plant desnoods even uit de pot. Het verschil kan verbazingwekkend zijn. Overtollig water moet in ieder geval kunnen wegvloeien. Cocopeat is niet geschikt als potgrond, deze grond bevat namelijk te weinig voedingsstoffen voor de bananenplant.

Oplossing: Pas indien nodig de omstandigheden aan.

  • de plant heeft last van een plaag

Controleer het blad zorgvuldig op de aanwezigheid van ongewenste bewoners. Honingdauw (een plakkerige transparante substantie) wijst op de aanwezigheid van luis. Ook mieren op de bladstelen kunnen aangeven dat er bladluis aanwezig is. Die worden namelijk “gemolken” door de mieren. Schildluis, kleine platte bruine diertjes, zijn al iets lastiger om te vinden. Bekijk bladeren met honingdauw stukje voor stukje aan zowel de boven- als onderkant. Spintmijt is met het blote oog nauwelijks waarneembaar. Op plaatsen waar ze met velen samen zitten lukt dat vaak beter. Bekijk daarom vooral de onderzijde van het blad langs de bladnerven, de bladpunten en de bladoksels. Spintmijt maakt ook typische wollige spinnenwebben op die plaatsen aan. Wolluis ziet er uit als witte schimmel of vlokken die van dichtbij nog het meest lijken op witte harige pissebedden.

Oplossing: behandel de plaag met een speciaal chemisch product. Het lokale tuincentrum heeft voldoende geschikte producten in hun assortiment. Biologische varianten zijn meestal iets minder doeltreffend, en worden bij dergelijke hardnekkige problemen beter niet gekozen.

bladluis1 schildluis spint
Bladluis                           Schildluis                         Spintmijt

  • de luchtvochtigheid is te laag voor de plant

Binnen kan de luchtvochtigheid ook een probleem vormen. Zeker gedurende de wintermaanden wanneer de centrale verwarming aan staat.

Oplossing: zie “Luchtvochtigheid voor uw palm/bananenplant te laag? Zo opgelost!

Zwarte vlekken op het blad

Zwarte vlekken in het blad komen vaak voor bij bananen buiten in combinatie met koud/nat weer. Normaliter zijn de nieuwe bladeren weer mooi wanneer het weer wat warmer en droger wordt.

Blad is gescheurd

De grote bladeren van bananenplanten scheuren vrij vlug in de wind. Dit valt helaas niet te voorkomen maar vormt gelukkig ook geen probleem voor de plant.

Blad ontrolt niet

In het hoogseizoen kan de groei behoorlijk snel gaan. Elke paar dagen een nieuw blad is bij een goed groeiende bananenplant dan ook niet vreemd. Hierbij kan het dus wel gebeuren dat er al een nieuw blad klaar zit terwijl het vorige nog niet volledig ontrold is. Normaliter lost dit zichzelf wel op. Enkel wanneer de plant dit fenomeen blijft herhalen en de verschillende bladeren elkaar echt in de weg zitten kan er sprake zijn van een opstopping.

Oplossing: de oplossing bij een opstopping is eenvoudig maar rigoureus nl. het toppen van de plant. Snijd net onder de bladkroon de stam horizontaal door. Hierdoor snijdt u ook de opstopping weg. De plant is uiteraard even bladloos maar dankzij de snelle groei is daar na enige tijd niets meer van te zien. De bananenplant groeit gewoon verder vanaf dit punt.

Musa groei

Druppels aan het blad

Waterdruppels aan het blad zijn niet abnormaal. Dit fenomeen heet guttatie. U leest hier meer over in het artikel “Waarom hangen er waterdruppels aan het blad?

Uitlopers in de pot

Het is heel normaal dat de plant na verloop van tijd ook uitlopers vormt naast de hoofdstam. Hierdoor staan er na enige tijd één of enkele mini-plantjes rond de moederplant.

Oplossing: u kunt ervoor kiezen om deze vlak boven de grond weg te snijden, deze af te steken om apart op te potten (zie: Hoe stek ik een bananenplant?) of gewoon te laten staan. In het laatste geval kan en grotere pot wel nodig zijn.

© La Palmeraie


358 reacties »

  • Reactie door veroon — 17 augustus 2012 11:34 @ 11:34

    Hallo, heb sinds een paar maanden een bananenboom in een grote pot binnen staan. Hij maakt heel veel nieuwe bladeren aan, maar sinds een paar weken zijn de stengels slap en door hun eigen gewicht knikken deze vervolgens helemaal door.De plant ziet er een beetje futloos uit. Der bladeren zijn ook niet meer mooi strak, maar een beetje “gegolft”. Ik weet niet waar het aan ligt, te veel water, te weinig water? graag advies!mvg, veroon


  • Reactie door lapalmeraie — 17 augustus 2012 12:29 @ 12:29

    Beste Veroon

    Het blijft altijd lastig om de exacte oorzaak te bepalen zonder de plant te zien.
    Lange en dunne bladstelen kunnen worden veroorzaakt door een te donkere standplaats.
    De plant gaat als het ware op zoek naar licht en vormt uitgerekte bladeren en bladstelen.
    Een lichtere standplaats is hiervoor de enige oplossing.

    Daarnaast heeft een bananenplant veel water nodig op zulke warme dagen.
    Hun waterbehoefte is wel eenvoudig te zien aangezien de bladeren meer doorhangen en een beetje samenvouwen wanneer ze dorst hebben.
    Door de vochtigheid van de grond eens te controleren door eenvoudigweg een vinger in de grond te steken kunt u direct controleren of de grond inderdaad droog aanvoelt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door danny — 18 oktober 2012 17:09 @ 17:09

    Door de dauwdruppel ontstaan op onze vloer plekken (eerder randen) na het opdrogen ervan. ik krijg die maar niet weg. hoe verwijder ik die?
    al geprobeerd met water, zeep, ruitenreiniger, badkamer (kalk) reiniger, maar niets lijkt te helpen.
    gr


  • Reactie door lapalmeraie — 19 oktober 2012 08:57 @ 08:57

    Beste Danny

    Op houten vloeren gaan die kringen er niet meer uit vrees ik.
    Op tegels moet dat wel te doen zijn met een krachtig schoonmaak product.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door guido — 12 december 2012 11:44 @ 11:44

    hoe verwijder ik bruine bladeren van mijn bananeboom en hoe verkom ik dat


  • Reactie door lapalmeraie — 12 december 2012 16:47 @ 16:47

    Beste Guido

    Verdroogde bladeren mogen vlak bij de stam worden afgesneden.
    Het bruin worden kan verschillende redenen hebben, zoals beschreven in het artikel.
    In de wintermaanden ligt een te lage temperatuur, te donkere standplaats of een te vochtige grond vaak aan de grond van het probleem.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Gerard — 5 februari 2013 09:57 @ 09:57

    Beste heer, mevrouw,
    Al enige jaren heb ik een prachtige bananenplant. Sinds een paar maanden gaat het echter niet goed. Vrijwel alle bladeren worden geel. Ongedierte heb ik verdreven. Mogelijk is de plant een tijdje te nat geweest, maar ik geef nu al enkele maanden nauwelijks water meer. De lage luchtvochtigheid bestrijd ik met een luchtbevochtiger. De plant blijft echter achteruitgaan. Wat kan ik nog doen? Ik zou een foto kunnen sturen.
    Heel veel dank alvast,
    Gerard


  • Reactie door lapalmeraie — 5 februari 2013 13:19 @ 13:19

    Beste Gerard

    Bedankt voor de foto, dat maakt het altijd een stuk duidelijker.
    Al met al lijkt het nog mee te vallen. Voor een Musa is de winter binnenshuis immers toch altijd een beetje behelpen.
    Daarbij staat hij relatief donker zo naast het raam. De voorgaande jaren was dat waarschijnlijk minder een probleem omdat de bladkroon lager en kleiner was en op die manier ook meer licht ving. Nu vangt maar een stukje van de plant direct licht.

    De lelijke bladeren mogen in ieder geval verwijderd worden. Indien mogelijk zou het ook goed zijn om hem iets meer voor het venster te zetten. Het besproeien is wel goed, net als de behandeling tegen de ongedierte.

    Controleer zeker ook goed de vochtigheid onder in de pot, daar blijft vocht immers veel langer staan.
    Indien te nat kan het verpotten in verse potgrond zeker aan te raden zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Peggy Keersmaekers — 6 juli 2013 20:10 @ 20:10

    Beste,

    Ik ontdekte vandaag jullie site, en dat maakt me heel blij.
    heb 2 jaar geleden een klein stekje gekregen van een dwarf
    cavendish. Als stekje deed hij het niet super, maar de eerste winter heeft hij bij een vriendin doorgebracht, en daar stond hij supergoed, en is daar fameus gegroeid. In dit voorjaar deed hij het eigenlijk ookn fantastisch, maar ineens ging het bergaf. er blijven telkens maar 2 à 3 bladeren mooi, de rest vergeeld en verdord.
    Maar ik heb al gelezen dat de plant in de zomerperiode heel wat water nodig heeft. mij werd altijd gezegd, max. 1 keer per week water. Ik heb hem nu ontdaan van al zijn dorre bladeren, en ga hem dag na dag opvolgen en water toevoegen indien nodig. Zou ik hem er zo nog door kunnen halen? Hij blijft wel wekelijks een mooi nieuw blad maken.
    Van uitlopers is bij mijn plant op die 2 jaar nog niets te merken. Is dat dan een beetje abnormaal, of juist het bewijs van geen heel gezonde plant?
    Alvast heel erg bedankt voor jullie antwoord en de vele informatie


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juli 2013 14:58 @ 14:58

    Beste Peggy

    Het feit dat hij blijft groeien is alvast een goed teken. Zorg dat de plant een gezonde kluit heeft (voldoende water maar met een goede drainage) en voldoende licht krijgt. Spuit de bladeren ook gerust eens af met de tuinslang of in de douche bv. Dan zal de plant uiteindelijk wel wat gezonder en sterker worden en langer het blad behouden.

    Het al dat niet aanmaken van uitlopers zegt niet zoveel over de gezondheid van de plant. Ik denk dat dit eerder een gevolg is van een bepaalde maturiteit van de wortels.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door a.v.mierlo — 31 oktober 2013 12:47 @ 12:47

    ik heb een vraag ik heb een bananenplant een dwarf cavendish maar het nieuweblad komt niet hoog genoeg eruit en rolt uit en scheurt dan in wat moet ik doen kunt u mij dat vertellen bijvoorbaat dank antoon


  • Reactie door lapalmeraie — 4 november 2013 16:56 @ 16:56

    Beste Antoon

    Dit is een normaal fenomeen. De oorzaak kan wat verschillen en ook de meningen lopen wat uitéén maar over het algemeen groeit de plant hier vanzelf wel overheen. Soms is dit zelfs de voorbode van de bloei!

    Meer info kunt u hier vinden:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/bananenplant-bladeren-over-elkaar/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Alwina — 24 november 2013 21:47 @ 21:47

    Beste,

    Wij hebben zo’n 5 jaar geleden een bananenplant gekocht. Hij staat binnen in een pot en heeft al een hoop pups opgeleverd waarvan we sommigen apart gezet hebben maar de laatste paar hebben we laten doorgroeien in de pot. Nu kreeg de moederplant anderhalve maand geleden plotseling kleinere bladeren en vervolgens een bloem met mini (niet eerbare?) banaantjes. De bloem is nu afgestorven maar er komen ook geen nieuwe bladeren meer bij. Het lijkt ook alsof de overblijfselen het midden blokkeren. De pups groeien daarentegen als kool. Hoort het dat de plant na een bloem/banaantjes niet meer bladeren krijgt, of duurt dit gewoon langer?

    Mvg,
    Alwina


  • Reactie door lapalmeraie — 25 november 2013 07:38 @ 07:38

    Beste Alwina

    Na de bloei sterft de moederplant af. U mag deze dan ook meteen vlak boven de grond afsnijden. Zo krijgen de uitlopers meer ruimte en begint de hele cyclus weer opnieuw.

    Afhankelijk van de soort is het trouwens zeer goed mogelijk dat de banaantjes eetbaar zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Minke — 12 maart 2014 16:30 @ 16:30

    Hallo!

    Al een aantal jaren heb ik een bananenplant (de soort weet ik niet). Hij werd steeds groter en is inmiddels 2x verpot. Bij de tweede verpotting is het groeiproces van de plant gestopt. Alle bladeren werden dor en het nieuw opkomende blad is gestopt met doorgroeien. Ik begrijp niet hoe dit komt. De pot is groter, de grond in principe vruchtbaarder (ik heb universele potgrond gebruikt) en ik geef de plant ook voldoende water. Plus hij staat mooi in het licht in de vensterbank (zoals hij eerder ook stond).

    Kan iemand mij hiermee helpen?

    Alvast bedankt!
    Minke


  • Reactie door lapalmeraie — 12 maart 2014 16:49 @ 16:49

    Beste Minke

    Ik vermoed dat het verpotten in de winter gebeurde en dat u nadien goed water hebt gegeven? Hierdoor zal de plant juist in de donkere tijd een tijdje te nat gestaan hebben waardoor wortelrot is opgetreden.

    Probeer de grond wat droger te houden tot de groei weer herneemt of indien de grond echt te nat is of wanneer de plant blijft aftakelen; verwijder hem opnieuw uit de pot en controleer de wortels. Rotte delen mogen worden weggesneden. Pot de bananenplant nadien opnieuw op in drogere potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Paula — 15 mei 2014 13:20 @ 13:20

    Beste Palmeraie,

    ik heb een hele mooie bananenplant en hij groeit hartstikke goed, ongeveer een groot blad per week. Hij staat binnen en krijgt voldoende licht en water. Er zitten ook gaatjes in de pot, dus er blijft geen overtollig water staan. Hij heeft alleen hele zwarte bladeren. Het zijn niet dezelfde zwarte plekken als hierboven op de foto en hij staat warm binnen.
    Weten jullie misschien hoe dit komt, of het ernstig is en wat ik eraan kan doen?

    Groet, Paula


  • Reactie door lapalmeraie — 15 mei 2014 14:06 @ 14:06

    Beste Paula

    Ik denk dat u het heeft over de donkere “wijnvlekken”, typerend voor bepaalde soorten. Maw dit is heel normaal maar verdwijnt meestal wel weer vanaf een bepaalde grootte.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mandy — 4 juli 2014 22:24 @ 22:24

    Beste La Palmeraie,

    Inmiddels hebben wij onze banenboom al weer een tijdje en zijn er erg wijs mee.
    Ze is zòn 4 meter hoog en geeft veel bladeren.
    Helaas kwam er in de uitloper, die zòn meter was geworden,na een dagje de tuindeuren open te hebben gehad, hele wollige luis.
    Alle bladeren werden geel. Deze plant heb ik afgesneden.
    Maar nu is het ook in de moederplant gekomen en worden alle bladeren geel.
    We vinden het zo jammer!! Wat moeten we doen??
    Ben ook bang dat het in mijn andere bananen plant of palmen komt.

    Geen idee welke bestrijdingsmiddelen goed zijn.
    Kunt u ons helpen?!

    Groetjes,
    Mandy


  • Reactie door lapalmeraie — 5 juli 2014 14:26 @ 14:26

    Beste Mandy

    Wolluis is heel hardnekkig. Gelukkig heeft elk tuincentrum standaard bestrijdingsmiddelen hiertegen. Behandel de plant zeer grondig op alle delen, ook de onderzijde van de bladeren. Herhaal de behandeling na een week nog eens om ook de volgende generatie volledig uit te roeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ak — 22 juli 2014 17:39 @ 17:39

    Dag,

    Vandaag heb ik besloten om de bananenpuppies te verpotten. Ik heb ze eraf gestoken en in een andere pot gezet. De moeder plant had ook een grotere pot nodig en heb ik dus overgepot. Echter een paar uur na het overpotten beginnen de bladeren heel erg te hangen. Ben ik te rigoureus geweest met het afsteken van de pups en het overpotten, of is dit wellicht normaal en hersteld hij hier weer van?

    Alvast bedankt voor een antwoord op mijn vraag.

    Groeten,

    Ak


  • Reactie door lapalmeraie — 4 augustus 2014 15:33 @ 15:33

    Hallo

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Soms ziet de plant inderdaad redelijk af van het afsteken, zeker wanneer er veel uitlopers ineens worden verwijderd. De moederplant verliest zo immers toch heel wat wortels. Bij de moederplant ook een aantal bladeren verwijderen kan de verdamping wel aanzienlijk beperken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lei — 20 augustus 2014 15:55 @ 15:55

    heb een mooi banaanboompje, op eens worden de bladeren geel en dan verdorren ze. hij heeft misschien op de tocht gestaan. Bovenste blad stopt met ontvouwen. ik lees dat ik de plant compleet kan afsnijden, onder aan de stam, waardoor hij weer verder kan groeien, klopt dat?


  • Reactie door lapalmeraie — 20 augustus 2014 19:27 @ 19:27

    Beste Lei

    Afsnijden is het laatste redmiddel bij een verstopping. Dat lijkt me hier niet het geval.
    Het de plant geen last van spintmijt? Inspecteer daarvoor grondig elk (geel) blad.
    Tevens moet de watergift natuurlijk ook aangepast zijn aan de behoefte van de plant.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wilbert Link — 3 oktober 2014 08:24 @ 08:24

    Goedendag,

    Mijn musella lasiocarpa heb ik sinds mei en naar ik vermoed is hij 2 jaar oud, staat buiten,geef bloedmeel en naar behoefte water hij is mooi gegroeid met bijna iedere week een nieuwe speer en al veel uitlopers maar nu is de laatste speer zwart en rot. Wat kan ik hier aan doen?

    Met vriendelijke groet
    Wilbert Link


  • Reactie door lapalmeraie — 3 oktober 2014 09:43 @ 09:43

    Beste Wilbert

    Misschien staat hij iets te nat?
    Het is nu immers niet meer zo warm buiten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wilbert Link — 3 oktober 2014 11:51 @ 11:51

    Wat kan ik hier het beste aan doen? hij staat in volle grond.

    Vriendelijke groet
    Wilbert


  • Reactie door lapalmeraie — 3 oktober 2014 13:25 @ 13:25

    Beste Wilbert

    In volle grond valt er inderdaad weinig aan te doen.
    Maakt u zich niet te veel zorgen, doorgaans redden ze zichzelf wel uit zulke situaties wanneer ze in volle grond staan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Thijs — 7 december 2014 17:18 @ 17:18

    Goedenavond.

    Wij hebben een bananenplantages die van een stekje is uitgegroeid tot een planten van 45cm.nu heeft hij echter iets te lang in de milde vorst gestaan op ons balkon. Hij is van groen naar zwart gegaan. Kan ik hem binnen nog herstellen? Of moet ik hem direct bij de stam afsnijden?

    Mvg Thijs


  • Reactie door lapalmeraie — 8 december 2014 12:22 @ 12:22

    Beste Thijs

    Het hangt er natuurlijk een beetje van af om welke soort het gaat en of de schade niet al te ver gevorderd is. Snijd in ieder geval alle hangende bladeren weg en zet de plant warmer en licht.
    Met een beetje geluk herneemt de groei gewoon weer.
    Indien niet, snijd u nog wat verder van de stam af. In het slechtste geval moet de hele stam worden afgesneden en komen er vanzelf weer nieuwe uitlopers boven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ria — 30 januari 2015 10:12 @ 10:12

    Beste

    Mijn bananenboom is ongeveer 5 jaar oud. Hij heeft volgens mij telang in de veranda gestaan en daarom heb ik hem na een heel koude nacht terug binnen gezet. De boom is ondertussen helemaal bruin. Mogelijk heeft hij deze winter ook teveel water gehad. Kan ik mijn plant nog redden?


  • Reactie door lapalmeraie — 30 januari 2015 10:27 @ 10:27

    Beste Ria

    Het is belangrijk dat de plant nu vooral niet te nat staat.
    Snijd de lelijke bladeren er van af en indien de stam ook zacht geworden is mag dit ook weggesneden worden tot aan het stevige weefsel.
    Houd de plant vervolgens aan de droge kant op een warme en lichte plaats zodat de groei weer kan hernemen. Pas wanneer er effectief groei plaats vindt, mag er langzaam aan weer water gegeven worden.

    Vriendelijke groet
    La Palmeraie


  • Reactie door Ria — 31 januari 2015 19:57 @ 19:57

    Dank je wel, dat ga ik proberen.
    vriendelijke groeten
    Ria


  • Reactie door Iris — 25 februari 2015 12:00 @ 12:00

    Goede morgen,

    Afgelopen zondag heb ik mijn bananenboom om geplant daar de pot veel te klein was geworden. Hij staat nu in een heel grote pot zodat hij weer even verder kan, maar sinds gisteren zijn de onderste grote bladeren gaan hangen ondanks hij toch al veel water heeft gehad… Wat kan ik doen??

    Gr Iris


  • Reactie door lapalmeraie — 25 februari 2015 15:06 @ 15:06

    Beste Iris

    Misschien staat hij juist wel te nat?
    In de wintermaanden is het beter om maar heel beperkt water te geven aangezien de plant ook maar weinig water verdampt. Zeker in een hele grote pot is dit niet onbelangrijk omdat de pot nog niet volledig doorworteld is en de grond dus relatief langer nat blijft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marielle — 11 maart 2015 21:49 @ 21:49

    Goedenavond,

    Ik heb al ruim 10 jaar een bananenplant, wat begon met 1 plant zijn er inmiddels 10. 5 stuks van 30-50 cm en 5 kleintjes. 2 weken geleden heb ik ze verpot. Bleek dat de aarde erg nat was en ze staan nu in een grote pot met verse aarde. De kleine planten doen het goed maar de grote sterven helemaal af. Ik heb al meer dan de helft van de bladeren weg gesneden maar er blijft geen blad over. Inmiddels weet ik niet goed met wat ik moet doen. De bladeren beginnen met bruine puntjes aan de uiteinde van het blad en binnen 3 dagen is het blad afgestorven. Bruine puntjes was eerder een teken van vochttekort maar de grond is vochtig. Na het lezen van deze site heb ik de planten onderzocht en zag witte aarde tussen de wortels. Dit heb ik weggehaald maar heb je misschien tips wat ik moet doen? Het is een lang verhaal geworden, sorry, maar hoop dat je me verder kan helpen.
    Met vriendelijke groet,
    Marielle


  • Reactie door lapalmeraie — 12 maart 2015 07:30 @ 07:30

    Beste Marielle

    Ik vermoed dat de planten nog steeds te nat staan. Het witte in de grond wijst op schimmelvorming.
    Tijdens de wintermaanden moet de kluit vrijwel droog blijven en moet er net genoeg water gegeven worden dat de kluit niet volledig uitdroogt.

    Pas wanneer de groei weer herneemt mag ook de watergift geleidelijk aan weer worden opgevoerd.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Suzanne — 14 maart 2015 17:40 @ 17:40

    Hallo,

    ik heb sinds 2 jaar een bananenboompje, helaas rollen sinds een maand of 2 de bladeren niet meer goed af, het laatste blad is het met wat hulp en aanmoediging toch nog afgerold het volgende blad lijkt echter heel kort en zit ook al vastgerold in het nieuwere blad. Is er iets dat ik hier aan kan doen of moet ik wachten en hopen dat het zich zelf oplost?

    Groeten.


  • Reactie door lapalmeraie — 16 maart 2015 07:23 @ 07:23

    Beste Suzanne

    Dat is een normaal fenomeen in deze periode van het jaar. Laat de plant gewoon zijn ding doen, normaal gezien groeit hij hier weer vanzelf overheen.

    In dit artikel wordt het probleem ook besproken: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/bananenplant-bladeren-over-elkaar/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Susanne — 19 maart 2015 13:11 @ 13:11

    Goedendag,

    Mijn bananenboom heeft sinds een aantal weken een niet ontvouwd blad in het midden. Er zit ‘geen beweging’ in het blad en ondertussen is het niet ontvouwde blad bruin geworden tot aan de kern. Verder heeft de boom zelf ook maar 3 bladeren, waarvan 1 half bruin. Wel zijn er de afgelopen maanden 3 kleine boompjes bijgekomen die als kool groeien. Mijn vraag: wat moet ik met de boom doen, zodat het middelste blad gaat ontvouwen? Moet ik ‘m aftoppen?

    Alvast bedankt voor uw reactie!

    Vriendelijke groet,
    Susanne


  • Reactie door lapalmeraie — 19 maart 2015 13:20 @ 13:20

    Beste Suzanne

    Ik zou nog even aankijken in uw plaats.
    Het is normaal dat ze in deze periode een beetje haperig groeien en daarbij wat in de knoop lijken te zitten. Normaliter zijn ze daar binnen enkele weken weer overheen. Pas wanneer het echt zienderogen verslechtert, dan kunt u alsnog toppen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Susanne — 19 maart 2015 13:30 @ 13:30

    Ok, ik zal het nog even aankijken. Bedankt voor de snelle reactie!


  • Reactie door Sander — 15 april 2015 01:21 @ 01:21

    goedenavond,

    Ik heb 2 bananenplanten van ongeveer een meter hoog in de volle grondin de tuin staan. vorig jaar groeide de planten erg goed en de bladeren waren mooi groen. Voor de winder toen de bladeren bruin werden heb ik het blad afgeknipt. Nu is de winter voorbij enheb ik nog,aals een stukje van 15cm van de stam afgeknipt omdat er pissenbedden in het bovenste stukje zaten.

    De stam net onder de buitenste laag is heel erg vochtig, volgens mij is dat goed voor zo ver ik weet.

    Mijn probleem is dat ik twijfel of hij nog leeft. Hoe kan ik zien dat de plant nu in het voorjaar weer ga groeien?
    Hoe kan ik zien dat er nog leven in de plant zit?
    Moet ik de stam mischien nog verder afknippen?

    Na het afknippen van de stam zag ik geen groen/ kleur verschil. Het ziet er bruin uit.

    Heeft u advies voor mij?

    Alvast bedankt.

    Mvg Sander


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2015 07:02 @ 07:02

    Beste Sander

    Buiten, in volle grond, zonder bescherming, is de kans groot dat er een stuk van de plant kapot gevroren is. Het vochtige bruine gedeelte zal ook zacht zijn vermoed ik? Dat deel is rot en mag worden weggesneden. U moet dit net zo ver doen tot u weer op stevig fris groen weefsel uitkomt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Davy — 29 juli 2015 14:09 @ 14:09

    Beste

    Ik heb sinds begin van dit jaar een musa basjoo gekocht en deze deed het tot over een 2 tal weken heel erg goed, (elke week een nieuw blad) is ongeveer 2 m hoog (staat uit de wind en altijd in volle zon) (wel in grote pot)

    De speer is nu opeens gestopt met groeien, aan de bladeren de buitenkant zie je niets, niet geel of verkleurd, maar mooi groen,
    maar de speer groeit niet meer… enig idee wat dit kan zijn en wat de oplossing is?

    de plant krijgt alle 2 dagen water en na 2 dagen is de schaal onderaande pot ook leeg, +- 5liter water
    en om de 2 weken geef ik een klein handje gedroogde koemestkorrels gemengd met klein beetje blauwe korrel

    alvast bedankt

    Davy


  • Reactie door sethfreq — 7 augustus 2015 19:21 @ 19:21

    je plant krijgt te veel water, het moet weg kunnen lopen, 2dagen water in de schotel is teveel van t goeie,normaal gooi ik na een half uur t water uit schalen


  • Reactie door lapalmeraie — 18 augustus 2015 16:36 @ 16:36

    Beste Davy

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Zoals een andere lezer inmiddels al opmerkte is het niet verstandig om een potplant zo nat te laten staan.
    De plant zit er gelukkig nog prima uit dus is er ook geen man over boord, maar probeer toch een hoeveelheid en frequentie te vinden waarbij de onderschaal binnen enkele uren maximaal weer leeg gezogen is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 18 augustus 2015 16:38 @ 16:38

    Beste Sethfreq

    Bedankt voor uw bijdrage!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anne — 10 september 2015 06:17 @ 06:17

    Beste,

    Wij hebben een bananenplant sinds een paar maanden. Hij deed het fantastisch maar we kwamen er naar een tijdje achter dat de het overtollig water uit de pot liep en een enorme kring in onze vloer achter liet. Toen hebben we er een opvang ‘plaat’ (lijkt op een pannen onderzetter) onder gelegd zodat het water niet op de grond loopt. Sindsdien worden de bladeren geel en slap en is de plant gestopt met nieuwe bladeren maken. Ik denk dat het komt omdat de onderkant nu feitelijk dicht zit. Echter, weer ‘open’ zetten zodat het water weer op de grond loopt is geen alternatief. Heeft u tips?

    Groet,
    Anne


  • Reactie door lapalmeraie — 10 september 2015 07:03 @ 07:03

    Beste Anne

    Het lijkt me inderdaad dat de grond te nat is. Een gewone pot heeft doorgaans een plastic rand aan de onderzijde met wat uitsparingen zodat het water kan wegvloeien. Een standaard onderschaal heeft bovendien ook ribbels zodat de schaal de bodem niet kan afsluiten en een hoge rand zodat het water ook effectief in de schaal blijft.

    De pot in een grotere cachepot plaatsen met wat grind onderin is ook een optie.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kerensa — 26 februari 2016 15:42 @ 15:42

    Beste,

    Ik heb mijn bananenplant al een dikke 3 jaar.
    Heb die al meermaals verpot en groeit ongelofelijk snel .
    Ook komen er telkens pups uit de grond tevoorschijn .
    Mijn bloempot bevat momenteel 3 grote, 1 kleinere plant en 2 pups .
    Maar na de zomer is die precies achteruit gegaan .
    De pups werden bruin, de kleinste plant zijn blad wordt bruin en vertoont witte poeder op de stam en het blad .
    Wat is er gaande met mijn plant ?

    Groetjes
    Kerensa


  • Reactie door lapalmeraie — 29 februari 2016 10:03 @ 10:03

    Beste Kerensa

    Witte poeder duidt op schimmel. Zou het kunnen dat de plant te nat staat?
    Zeker in de winter mag er maar heel beperkt water gegeven worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ivo — 29 februari 2016 13:03 @ 13:03

    Hoi,

    Ik heb inmiddels zo’n 4 jaar mijn Musa. Hij is inmiddels bijna 2 meter groot!

    sinds deze winter gaat het slechter. De bladeren worden stuk voor stuk bruin en er zit geen mooi blad meer aan. Normaal in de winter worden de bladeren wel minder mooi en/of af en toe bruin, maar nooit zo extreem.

    De banaan heeft 4 kleine banaantjes om zich heen en omdat het wat krap werd heb ik hem van het weekend omgepot naar een zeer ruime pot. Bij het ompotten viel de grote stam om, er zat/zit geen wortel aan!

    ik heb hem wel weer terug in de verse potgrond gezet en hoop dat de wortels er weer uit schieten. De grond was overigens niet te droog en niet te nat, snap niet waarom hij geen kluit heeft.

    De andere 3 bananen, waarvan 1 nu een cm of 60 is doen het overigens prima. Groeien niet snel, maar dat is ivm de winter logisch, maar zien er groen en gezond uit.

    gaat m’n grote banaan het nog doen? Kan ik iets doen om het te bevorderen?

    De banaan heeft sinds deze winter (net als ons) een nieuw huisje maar staat de hele dag voor het raam op het zuiden. Het is echter wel wat koeler in huis (koelste is een graad of 15/17)

    Gr.
    Ivo


  • Reactie door lapalmeraie — 29 februari 2016 15:05 @ 15:05

    Beste Ivo

    Gefeliciteerd met de nieuwe woning om te beginnen.
    Vreemd dat de grote plant geen wortels had? Ik zou haast denken dat hij tijdelijk te nat heeft gestaan waarbij de wortels zijn gaan rotten en het inmiddels weer is opgedroogd. Zonder wortels kan zo’n plant immers nooit zo groot worden. Of er moet een andere reden zijn waardoor hij vlak boven de grond is afgescheurd maar dan zou je de gezonde wortels nog moeten zien zitten. Ik vrees evenwel wat voor zijn voortbestaan zonder wortels. Houd de grond voorlopig zeker wat aan de drogere kant en verwijder gerust wat blad om de verdamping tegen te gaan.
    Uiteraard zal het gemis van wortels ook aan de basis liggen van het lelijke blad.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Claudia — 29 maart 2016 20:15 @ 20:15

    Hallo, ik heb gisteren mijn prachtige volle groene en gezonde bananenplant verpot met bemeste universele potgrond. De oude aarde viel voor het grootste gedeelte van de wortels af. Ik heb de plant goed in de pot gezet en stevig (niet te strak)aangedrukt. Daarna water gegeven. Nu, een dag later, hangen de onderste bladen slap en zijn samengevouwen. Hoe kan dit en wat is er aan te doen? Bvd voor uw reactie, m vr gr , Claudia


  • Reactie door lapalmeraie — 30 maart 2016 10:35 @ 10:35

    Beste Claudia

    Dit is geen abnormale reactie na het verpotten.
    Ik vermoed dat er toch wat wortels zijn beschadigd.
    Eventueel kunt u de doorhangende bladeren verwijderen indien ze beginnen te verdrogen.
    Het voornaamste is dat de nieuwste bladeren mooi blijven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Geert — 11 april 2016 12:50 @ 12:50

    Goedemiddag,

    Ik heb sinds 2 jaar bananenplanten en zet deze in de winter binnen. De planten heb ik vorige week verpot en buiten gezet. Ze lijken langzamer door te groeien maar de bladeren worden glazig. Ze hangen iets en lijken wat gelig te kleuren maar grond is vochtig, niet nat, en bemest. Wat kan er aan de hand zijn dat de bladen glazig zijn en iets hangen/verkleuren? Teveel meststof, te weinig water?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 april 2016 12:59 @ 12:59

    Beste Geert

    Wanneer de planten relatief donker stonden is het normaal dat het blad zeer licht geel en slap is, dat komt door het lichtgebrek. Indien dit niet het geval was en de bladeren eerder een grijs-gele gloed hebben vermoed ik dat er spintmijt op het blad zit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Carolien — 26 juni 2016 22:12 @ 22:12

    Beste,
    Ik heb een bananenplant als klein stekje gekregen in 2009. Ondertussen is hij ongeveer 2m hoog geworden. Sinds twee weken heeft hij een mooie bloem waar steeds meer banaantjes uitkomen. Ik tel er nu al een 20-tal en er zijn nog steeds dichte bladeren waar vermoedelijk dus ook nog banaantjes inzitten… Ik vrees echter dat de tak waar de bananen aangroeien helemaal niet sterk genoeg is, hij is al hard gaan doorhangen. Kan ik de onderste kleinste bananen weghalen om zo de grotere meer kans te geven om te groeien? Of kan ik dit probleem anders oplossen?
    Alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 27 juni 2016 08:51 @ 08:51

    Beste Carolien

    U kunt inderdaad wat kleine banaantje wegnemen die de moeite niet zijn of eventueel de hele tros ondersteunen met een bamboe stok oid?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Doris — 4 juli 2016 11:07 @ 11:07

    Beste,

    Mijn bananenplant heeft een maand geleden een uitloper gekregen die ik met veel succes heb gestekt. Sindsdien maakt hij in een hoog tempo nieuwe bladeren aan, zoveel dat er een verstopping zit en dat het lijkt of hij twee kronen wil maken (hij schiet twee nieuwe bladeren tegelijk).
    De nieuwe bladeren zijn allemaal onvolgroeit en zitten elkaar in de weg zodat ze niet volledig uitrollen.
    Nu zou ik hem wel willen toppen, maar hij heeft ook drie kleine uitlopers in de pot die ik later weer wil stekken. Is het toppen een goed idee om dit nu te doen of gaan de stekken dan dood?

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juli 2016 15:06 @ 15:06

    Beste Doris

    Het toppen zou de uitlopers in principe niet mogen hinderen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wilco — 9 juli 2016 10:30 @ 10:30

    Hallo. Ik heb een groepje bananenplanten die buiten staan verplaatst. Nu staan ze op de nieuwe plek en is de groei er uit. Ook worden de grootste planten geel en het nieuwe blad is misschien 20cm gegroet in ruim een maand. De kleinere planten doen het wel. Ze staan in de volle grond. Graag enig advies.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juli 2016 06:50 @ 06:50

    Beste Wilco

    Bij het verplaatsen worden de wortels uiteraard wat verstoord. Het is dus heel normaal dat de groei hierdoor even stilvalt de tijd dat de plant herstelt van de wortelschade. Door de verstoring is het ook niet abnormaal dat het bestaande blad wat lelijk wordt. De groei zou vrij snel weer moeten hervatten met nieuwe mooie bladeren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bouwe — 12 juli 2016 12:04 @ 12:04

    Hallo!
    Ik heb een grote bananenplant in mijn woonkamer staan. Maar sinds hij de afgelopen tijd 3 stekken heeft gemaakt komen er geen nieuwe bladeren meer aan. De stekken heb ik nu succesvol verpot, maar toen zag ik dat de top/kern van m’n grote plant helemaal rot was. Ik heb het grootste deel weggesneden, maar nu zit er geen nieuwe punt/blad in. Betekent dit het einde van mijn grote plant, of kan ik hier iets aan doen.
    Ik hoor het graag!
    Fijne dag,
    Bouwe


  • Reactie door lapalmeraie — 12 juli 2016 14:04 @ 14:04

    Beste Bouwe

    Wanneer de kern rot is, dan klinkt dat inderdaad niet veel hoopgevend. Ik heb het zelf ook wel eens voor hoor. Bij het wegsnijden van het rotte deel blijft er uiteindelijk niet veel meer van de moederplant over en beginnen we dus weer van voor af aan met de kleine uitlopers. Vermoedelijk heeft de plant toch net even iets te nat/koel/donker (: combinatie) gestaan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Njord — 10 augustus 2016 08:27 @ 08:27

    Beste La Palmeraie,
    een maand geleden hebben wij een bananenplant gekocht van ongeveer 1 meter hoog waar we heel erg blij mee zijn. Hij groeit flink en er zijn enkele uitlopers maar sinds dat hij bij ons staat worden alle bladeren slap. De nieuwe beginnen sterk en gezond maar gaan na enkele dagen ook hangen. De bladeren worden wat rimpelig en zijn dichtgeklapt. We denken dat het aan het wateren van de plant ligt maar weten het niet zeker. We dachten eerst dat we teveel water hadden gegeven en daarom besloten we om hem een week geen water te geven. Na het checken van de grond bleek hij na die week echter helemaal droog te zijn. Daarom denken we nu dat we te weinig water hadden gegeven. Hoeveel water heeft de plant gemiddeld nodig? Heeft u raad voor ons? We kunnen wat foto’s opsturen.
    Heel veel dank!
    Vriendelijke groet,
    Njord


  • Reactie door sam — 11 augustus 2016 09:18 @ 09:18

    Ik heb een Musa Tropicana, nadat ik hem vorig jaar in de winter had binnengehaald was het fout afgelopen,moederstam weggerot omdat de aarde te vochtig was bij binnenhalen in een warme woning was de enige optie die ik had. Nu staat hij sinds mei weer buiten in een pot.
    Lange tijd liep er veel vocht uit na het verwijderen van alle rotte delen en slechte bladeren. Nu Nieuwe uitlopers gekregen en is hij 50 cm weer hoog. MAAR waarom hebben alle bladeren groen met rood/bruine vlekken, niet zwart.Ik kan het nog niet terug vinden[zal aan mij liggen ] hier op deze geweldige informatieve site, ik moet deze site nog even onder controle krijgen/leren hoe het werkt.Ik heb hem mestkorrels gegeven in juni.
    Groetjes Sam


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 09:48 @ 09:48

    Beste Njord

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De handigste manier om de exacte waterbehoefte te kennen is als volgt; geef ruim water tot dat de onderschaal vol gelopen is. Deze moet vervolgens binnen maximum 48u leeggezogen zijn door de plant. Is dit niet het geval, dan staat hij te nat. Is de schaal vrijwel direct leeg, dan heeft de plant veel dorst en mag er nog wat bijgegeven worden. Tijdens de wintermaanden werkt u best omgekeerd en giet u enkel af en toe een beetje in de onderschaal. Zo blijft de grond wat droger en zullen de wortels niet wegrotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 09:55 @ 09:55

    Beste Sam

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De “wijnvlekken” zijn heel normaal voor deze soort. De correcte naam is overigens Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’, “tropicana” is een commerciële naam die waarschijnlijk beter verkoopt. Met de juiste naam zal u direct meer info op de site terugvinden. Deze vlekken verdwijnen overigens vanzelf na een bepaalde leeftijd. Kijk dus niet vreemd op wanneer u ze ineens niet meer ziet.

    Wat betreft de site; rechts in het navigatiemenu vindt u de diverse onderdelen van de site.
    Bovenin beeld kunt u ook naar het overzicht met alle “artikels” gaan. Vragen stellen kan ofwel onder elk artikel zoals u nu deed, ofwel via de contactpagina via het vragenformulier.
    Laat het gerust weten indien er nog onduidelijkheden zijn!

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door dirkjan Lukasse — 22 augustus 2016 10:34 @ 10:34

    Hallo ,

    OOk ik heb een bananenboom , is nu ong. 80 cm hoog, ik ben van plan om die boom uit te doen , en voor de winter in een grote kuip te zetten , i.v.m. vorst , kan dat ?
    Ik wil de boom absoluut niet kwijt..
    Groeten Dirk_Jan


  • Reactie door lapalmeraie — 22 augustus 2016 11:38 @ 11:38

    Beste Dirkjan

    Dat kan zeker!
    Meestal combineer ik het waarbij ik enkele planten in de grond laat zitten en enkele uitlopers afsteek en binnen overwinter. Bekijk ook even het artikel over de winterbescherming van bananenplanten:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/09/winterbescherming-bananenplant/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Daisy — 1 september 2016 16:53 @ 16:53

    Hallo,

    Graag wil ik weten wat een juiste afmeting van de pot is voor een bananenplant.

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 1 september 2016 16:56 @ 16:56

    Beste Daisy

    Dat hangt er uiteraard vanaf hoe groot de plant is. Bekijk zeker eens dit artikel:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2012/08/potmaat/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Rene Tebbens — 10 september 2016 16:00 @ 16:00

    Geachte Heer/Mevrouw waarom worden mijn bladeren van mijn Bananenplanten wit achtig/ grijs? Komt dit door de potgrond Pokon met NPK 14-16-18. Of is er iets anders aan de hand wat IK niet weet.

    Met Vriendelijke Groet Rene Tebbens.


  • Reactie door lapalmeraie — 12 september 2016 06:47 @ 06:47

    Beste Rene

    Ik vermoed dat de plant binnen staat? Het zal hoogstwaarschijnlijk om spintmijt gaan. Blad dat enorm is aangetast wordt het beste volledig verwijderd en afgevoerd. De overige delen van de plant moeten grondig behandeld worden met een product tegen spint. In uw lokale tuincentrum is er voldoende keus qua producten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Thomas — 13 september 2016 17:02 @ 17:02

    beste La Palmeraie

    ik heb sinds het voorjaar een banaanplant (precieze soort niet bekend) in mijn woonkamer staan.
    staat mooi in een 60 cm hoge pot zonder hydrokorrels oid.

    maar sinds 4-5 weken geleden groeit ie niet zo lekker, bladeren die in elkaar uit willen rollen, bladeren die snel bruine randen krijgen en sinds deze week ook schimmel in de punt van het nieuw te vormen blad, 2 weken geleden maar omgepot in de hoop dat ie dat wat lekkerder zou vinden, ook een aantal dagen buiten gezet met mooi weer maar niks mag baten.
    ik hoop dat u de oplossing voor mij heeft.
    gr. Thomas

    ps. hier wat foto’s van de plant en situatie

    https://afbeelding.im/670uOh9K
    https://afbeelding.im/VjriDeit
    https://afbeelding.im/8psU0W4T
    https://afbeelding.im/eMCyh4RC


  • Reactie door lapalmeraie — 14 september 2016 07:10 @ 07:10

    Beste Thomas

    Het betreft een Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’, een hele mond vol maar in feite gewoon dezelfde familie als de bekende Chiquita banaan. Ik vermoed dat hij iets te nat staat. Geeft u toevallig ook water via het blad/hart? De bladeren zijn immers nat, wat op zich goed is indien het door benevelen komt, maar minder indien u via daar water geeft. Zeker nu het daar al begint te beschimmelen.
    Ik zou voorlopig de grond wat luchtiger maken, door er wat in te prikken met een stokje oid zodat de grond sneller opdroogt. Doe indien mogelijk ook het gordijn volledig open zodat hij volop licht krijgt. Buiten kan eventueel ook maar dan wel in de schaduw zodat het blad (wat niet gewend is aan de zon) niet verbrandt.
    Indien het rotten toch doorzet snijdt u rigoureus de volledige kop van de plant af zodat er nog enkel een stam overblijft. Daaruit komt vervolgens weer nieuw blad omhoog indien hij inderdaad niet meer te nat staat. In het slechtste geval vormt hij enkel nog maar nieuwe uitlopers.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Laura — 4 oktober 2016 13:39 @ 13:39

    hallo, ik heb een vraag over een blad dat gekakt is door een ongeluk en nu slap naar beneden hangt. Groeit het na als ik het afknip? Zo niet kan ik het blad beter laten hangen of toch afknippen? Dank! Laura


  • Reactie door lapalmeraie — 4 oktober 2016 14:12 @ 14:12

    Beste Laura

    Een geknakt blad zal geleidelijk aan afsterven en niet meer aangroeien.
    U mag deze er gerust van af knippen, vlak langs de stam.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lies — 22 oktober 2016 13:04 @ 13:04

    Beste La Palmeraie,

    Onze bananenboom (geen idee welke soort) lijkt aan het afsterven. De bladeren zijn helemaal bruin geworden en verdroogd.
    We hebben de boom twee drie weken geen water gegeven omdat we denken dat hij te nat stond. Als we water gaven, trok het water nl. niet snel weg en de bladeren gingen ook slap hangen. In het begin toen we hem hadden (februari) groeide hij heel goed (een mooi groot groen blad per week). Sinds dat de bladeren slap begonnen te hangen, hebben we hem af en toe ook wat vloeibare meststof gegeven. We hebben hem nu verpot in de hoop dat hij terug tot leven komt. Het was geen kleikluit, maar de wortels voelden wel nat aan.
    Het laatste blad dat eruit kwam ging opeens ook slap hangen en werd bruin en hebben we afgeknipt. Is nu zwart/afgestorven…
    Hier ook een foto van de huidige staat van de boom:
    https://www.dropbox.com/s/x0ot52vqed9vngq/IMG_20161022_135632.jpg?dl=0
    Hoe moeten we hem nu verder verzorgen?
    Mogen we de bladeren eraf knippen?
    Zal hij er nog doorkomen of is hij ten dode opgeschreven?
    Alvast bedankt voor uw reactie.

    Vriendelijke groet,

    Lies


  • Reactie door lapalmeraie — 24 oktober 2016 07:13 @ 07:13

    Beste Lies

    Ik denk inderdaad dat deze Musa basjoo te nat heeft gestaan. Indien die radiator aanstond is dat overigens ook niet ideaal zo vlak bij de plant, de droge lucht verhoogt namelijk de kans op spintmijt.
    Ik denk dat u de lelijke bladeren er nu inderdaad beter vanaf haalt en desnoods de plant een beetje topt indien het opgerolde blad in het midden ook rot is.
    Haal de plant opnieuw uit zijn pot en verwijder met losse vingers grofweg de meest natte grond. Ze de plant vervolgens zo, zonder extra potgrond in een bak of emmer op een koele maar vorstvrije plaats (garage, zolder, onverwarmde kamer,…) welke best donker mag zijn. De plant gaat zo in rust voor de wintermaanden en de kluit kan zo ook mooi rondom wat drogen.
    Geef om de maand enkel een klein scheutje water zodat de kluit niet volledig uitdroogt.
    Gedurende de winter zal waarschijnlijk wat uitgerekte en bleke groei optreden maar dat is niet erg. Snij dat blad er in het voorjaar (april) weer af wanneer u de plant opnieuw oppot. De groei zal langzaam weer hernemen en u geeft dan zeer geleidelijk ook weer meer water.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Lies — 26 oktober 2016 13:10 @ 13:10

    Dag La Palmeraie,

    Super bedankt voor jouw deskundige uitleg!
    We hebben jouw goede raad uitgevoerd.
    Nu hopen dat hij een goede winterrust neemt.

    Met vriendelijke groet,

    Lies


  • Reactie door Ilse — 6 november 2016 18:50 @ 18:50

    Beste La Palmeria,

    Onlangs krgen we een bananboom van meer dan 2m. De bladeren hingen wat naar beneden (door transport, vermoed ik) en er begonnen enkele bladeren bruin te worden sinds twee weken.

    We hebben enkele bladeren verwijderd, maar helaas tot helemaal beneden eraf gehaald…. De plant begon meer en meer door te buigen en is vandaag afgebroken. We hebben nu nog zo’n 50 cm stam staan nu… Echt zonde want was echt een prachtige plant!

    Gaat onze boom nog terug groeien? Is er iets dat we kunnen/moeten doen?

    Alvast bedankt!

    Mvg,
    Ilse


  • Reactie door lapalmeraie — 7 november 2016 16:35 @ 16:35

    Beste Ilse

    In principe is er geen man overboord. Uit het overgebleven stammetje komt vanzelf een nieuw blad omhoog. Belangrijk is wel om de grond nu niet te nat te houden. Er is geen blad dus er vindt ook geen verdamping plaats. Pas wanneer de groei weer herneemt neemt u ook de watergift wat toe.
    In het slechtste geval loopt het stammetje niet meer uit maar worden er uitlopers gevormd.

    In het vervolg snijdt u bladeren vlak langs de stam af. Vervolgens laat u de rest aan de stam verdrogen. Pas wanneer het aan de voet ook loslaat verwijdert u het van beneden naar boven. Zo voorkomt u dat u de stam opnieuw “pelt” en hij opnieuw bezwijkt onder zijn eigen gewicht.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ilse — 7 november 2016 18:55 @ 18:55

    Heel erg bedankt voor je snelle reactie en de goede moed! Komt weer goed dan!


  • Reactie door Laida — 21 januari 2017 14:57 @ 14:57

    Beste La Palmeraie,

    We hebben in Oktober onze musa basjoo binnen gezet. Hij staat ik een grote pot op een zonnige plek. Dit is maanden goed gegaan maar gaat nu steeds slechter, steeds weer ongedierte en dorre naderen. Ik heb hem daarom behandelt tegen plagen en later getopt. Nu ben ik bang dat de stam aan het rotten is. Het onderste gedeelte van de stam ik geel met bruine plekken en op sommige plekken zelfs wit schimmel?! Is hij nu ten dode opgeschreven? Of is er nog iets wat ik eraan kan doen?
    Ik hoor graag van jullie.

    Mvg Laida


  • Reactie door lapalmeraie — 23 januari 2017 11:03 @ 11:03

    Beste Laida

    Het is vooral belangrijk om de plant nu heel droog te houden. De kluit mag net niet uitdrogen. Indien de grond wel nog (te) nat is, verpot u hem beter even naar drogere grond. Pas wanneer de groei weer herneemt dan mag er ook iets meer water gegeven worden.
    Stel dat de bestaande stam toch al te ver gerot is, dan zal de kluit toch nog een nieuwe uitloper kunnen aanmaken en begint de cyclus weer opnieuw. Op voorwaarde dat de rhizoom zelf niet gerot is natuurlijk.

    In de wintermaanden zijn bananenplanten altijd wat gevoelig voor ongedierte binnenshuis. De Musa basjoo wordt eigenlijk nog het best droog en koel overwinterd, bv op zolder, een onverwarmde kamer of een vorstvrije garage,… Daar mag al het bestaande blad worden afgesneden en mag er slechts 1x per maand een heel klein scheutje water op de kluit gegeven worden om niet volledig uit te drogen. Na de winterrust, kan de plant in het voorjaar weer naar buiten van zodra de nachtvorsten grotendeels achter de rug zijn. Meestal is dat ergens eind april, begin mei. Op die manier gaat het wel prima.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ineke — 4 februari 2017 12:17 @ 12:17

    Ik heb me recent laten verleiden om weer twee (redelijk goedkope) bananenplanten aan te schaffen. Ken de plant uit het verleden en vind hem nog steeds bijzonder.
    Nu blijken de geleverde planten eigenlijk zelf nog pups te zijn, terwijl ze ook al omringd zijn door eigen pups – de een één en de ander drie. Vooralsnog zien de beide planten er gezond uit.
    Is het verstandig om deze nieuwe pups weg te snijden zodat de plant zichzelf eerst wat meer kan ontwikkelen?
    Gokje wagen met oppotten van de (nieuwe) pups?
    En hoe zit het nu met zwaardpups en waterpups – kan ik deze nu al herkennen?


  • Reactie door Ineke — 4 februari 2017 12:23 @ 12:23

    Nog even dit: mijn complimenten voor uw website, erg duidelijk allemaal!


  • Reactie door lapalmeraie — 6 februari 2017 07:09 @ 07:09

    Beste Ineke

    Bedankt voor het compliment. Altijd leuk om te horen natuurlijk.

    Ik zou de pups nog niet wegnemen of hooguit vlak boven de grond afsnijden indien u de energie wat meer wilt “sturen”. Ze afnemen zou onnodig veel schade bij een nog kleine moederplant kunnen veroorzaken. Zwaardpups onderscheiden zich van waterpups door eerst enkele lange en smalle bladeren te maken gedurende de eerste 30/40cm. Als pup zien ze er daarom veel fijner uit dan de waterpup welke al meteen op een mini bananenplantje lijkt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Aber — 24 februari 2017 13:38 @ 13:38

    Beste La Palmeraie,

    Sinds 1,5 jaar hebben wij een bananenplant. Sinds 9 maanden staat hij in een andere omgeving i.v.m. een verhuizing. Sindsdien doet hij het slechter. Bladeren sterven in een rap tempo en er zit witte schimmel in de binnenkant van de plant. Ook de nieuwe bladeren hebben wij daarom weg moeten snijden, en de nieuwste goede bladeren beginnen van binnenuit dood te gaan. Staat de plant op een te donkere plek? Of is hij te nat? Wat kunnen wij het beste doen? Bij voorbaat dank.

    Vriendelijke groet, Aber


  • Reactie door lapalmeraie — 24 februari 2017 14:53 @ 14:53

    Beste Aber

    Zonder de plant te zien is dat natuurlijk altijd moeilijk te zeggen maar mijn aanvoelen op basis van uw schrijven is een combinatie van te nat en te donker. In de wintermaanden mag de grond slechts licht vochtig zijn.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door David — 1 juni 2017 18:12 @ 18:12

    Ik heb mijn musa basjoo 6 dagen geleden in de volle grond gezet. Eerst had ik em 2 dagen in schaduw gezet. Na het planten ging die wel wat hangen maar dat is normaal als er veel zon op staat naar het schijnt. Maar gisteren zag ik opeens wat bruin randen verschijnen. Nu zag ik wel dat er een paar bladluizen in het nieuwe blad zaten en die heb ik behandeld met product. Nu vandaag zie ik dat het nieuw blad dat gevormd is vanaf dat die in volle grond staat ook een klein beetje bruin aant worden is aan de rand. Nu is mijn vraag is dit nog steeds verbranding door de zon of laat ik de musa te nat staan in volle grond? Ik geef ze smorgens en s’avonds een halve liter water. Ik heb ze bemest met korrels van gazon.

    Mvg

    David


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juni 2017 21:41 @ 21:41

    Beste David

    Twee dagen is wel wat kort om verbranding tegen te gaan. Normaal duurt de gewenningsperiode een week of 2-3. Nu is dit bij Musa’s minder relevant. Door de hoge groeisnelheid hebben ze toch vrij snel nieuwe bestendige bladeren gevormd. Let daarom niet te veel op de bestaande bladeren. Qua watergift kijkt u het best naar de grond. Deze mag vochtig zijn maar niet te nat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Emma — 13 juni 2017 20:53 @ 20:53

    Beste,

    Onze musa van inmiddels 1,5 meter hoog doet het ontzettend goed, Hij ziet er gezond groen uit, geen gele randen ed en er groeien Achter elkaar mooie bladeren aan.
    Vandaag moesten we hem verpotten, maar omdat hij verschrikkelijk strak in de pot zat hebben we helaas door onze kracht wortels beschadigd bij het verpotten.

    Toen ik vanavond thuis kwam zag ik dat de bladeren slap hingen. Ik denk dat hij niet genoeg water uit de grond nu kan opnemen. Is de Bananenplant nu ten dode opgeschreven?
    Ik heb inmiddels mest gehaald in de hoop dat de wortels zich beetje bij beetje willen gaan herstellen.. ik vind het treurig om mijn groene vriend zo te zien.. en ik heb behoorlijk spijt van het verpotten.


  • Reactie door lapalmeraie — 14 juni 2017 13:05 @ 13:05

    Beste Emma

    Die reactie is heel normaal bij het verpotten en aangezien de kluit toch zodanig strak zat in de pot was het verpotten zeker wel nuttig. Verwijder desnoods enkele oudere bladeren (die zitten van onder) om de verdamping tijdelijk wat te compenseren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anky — 29 juli 2017 11:45 @ 11:45

    Beste,

    Het nieuwe blad van mijn bananenboom is weggerot. Het jongste blad dat is uitgerold was misvormd en de randjes van de andere bladeren zijn bruin geworden. Er zijn heel wat gezonde uitlopers aan de plant waarvan we er een paar ondertussen gestekt hebben. De plant staat zeker vochtig genoeg, en het overtollige water kan voor zover ik weet uit de pot. Er staat gen water in de cachepot. Hoe pak ik dit best aan? Of waar kan dit aan liggen? Er is ook geen bladluis of zo te zien. De bladeren groeien ook slechts in twee richtingen, het lijkt alsof de plant in twee gesplitst is. Alle tips zijn welkom!

    Groetjes,
    Anky


  • Reactie door Petra — 2 augustus 2017 21:29 @ 21:29

    Hoi! Wij hebben sinds enkele weken een grote musa. Circa 2 meter.
    Hij heeft heel wat mooie groene bladen en geen verkleuring, maar sinds enkele dagen groeit hij niet meer zo snel en sinds vandaag is de stam ineens bruin verkleurd.
    Hij staat voor het raam met middagzon, we geven wel elke dag water en de grond voelt inderdaad wat nat aan. Water kan in principe wel weglopen…
    Ik beb bang dat de stam verrot is..
    Wat kan ik hieraan doen?
    Dank!
    Groet
    Petra


  • Reactie door Suzanne — 8 augustus 2017 21:01 @ 21:01

    Hi, ik heb zo’n 6 weken geleden een bananenplant gekocht. Inmiddels zijn alle bladeren dood en heb ik deze eraf moeten halen. De stam wordt steeds donkerder van kleur. Toen ik hem kocht, was het bovenste blad nog niet ontrolt en dat is sinsdien ook niet meer gebeurd. Ik heb een gesprek gehad met de vekoper een pasr weken geleden en lees al steeds dit forum maar kom niet de situatie van mijn plant tegen. Hij staat niet te nat/droog. Heeft geen luis. De bladeren werden geel en verschrompelden naar uitgedroogd geel met bruin. De plant staat in een flink ruime pot. Niet in direct zonlicht. Maar wel voldoende daglicht. De plant krijgt extra voeding en spray hem iedere dag met plantenspuit met water. Er zit nog 1 blad aan, het niet ontrolde. Wel komt er nu een stek. Ik vind het zo zonde en heb naar mijn gevoel alles gedaan wat ik kon. Wat nu? Graag advies! Gr Suzanne


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 08:52 @ 08:52

    Beste Anky

    Mijn excuses voor het late antwoord, ik was met vakantie.

    Het is natuurlijk altijd lastig om met zekerheid te zeggen wat er misloopt, zeker zonder de plant te zien.
    Ondanks het feit dat het water goed kan wegvloeien kan de grond misschien toch wat veel water vasthouden en dus te vochtig zijn. Dat resulteert meestal in wat rot in de groeikern. Voel daarom zeker even met een vinger wat dieper in de grond of nog beter in dit geval, til de plant even uit zijn pot om de toestand van de kluit te inspecteren.

    Indien dit gewoon mooi droog is moet de oorzaak elder gezocht worden. Nu doorgaans groeit de banaan zelf wel over zulke probleempjes heen, mits de overige verzorging goed zit. Blijft het probleem zich manifesteren dan kan het betekenen dat het blad wat knel zit in het groeipunt en dan kan het eventueel helpen om de plant volledig te toppen. Met andere woorden, de volledige bladerkroon er net onder het onderste blad volledig af te snijden. Maar dit is uiteraard een vrij drastische “laatste” redmiddel.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 9 augustus 2017 09:26 @ 09:26

    Beste Petra

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    De grond mag inderdaad niet té nat zijn. Het is beter om minder vaak wat meer water te geven dan elke dag een beetje. Laat de grond desnoods even wat opdragen en geef anders enkel nog water via de onderschaal. Dat is namelijk makkelijker op te volgen. Giet de schaal daarbij helemaal vol. Binnen maximum 48u moet dit water zijn opgezogen. Gebeurt dit sneller dan geeft u nog wat bij. Blijft het staan, dan was de grond te nat en leegt u de schaal en laat u de grond opnieuw wat langer opdrogen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 10 augustus 2017 12:41 @ 12:41

    Beste Suzanne

    Wat vreemd. Natuurlijk is het moeilijk om de oorzaak in te schatten zonder de plant te zien.
    De symptomen lijken mij toch te duiden om een te natte potgrond. Zeker als hij vrij ruim staat en nog nauwelijks blad heeft. Wel kan de situatie soms erg vertekend worden waarbij de bovenlaag van de potgrond kurkdroog lijkt terwijl de grond onder in de pot nog kletsnat is. Het beste haalt u de plant even volledig uit de pot om de kluit te bekijken. Zo ziet u ineens de exacte vochtigheid en kunt u kijken of de plant ook voldoende gezonde wortels heeft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Kiki — 14 augustus 2017 17:24 @ 17:24

    Goedenavond!

    Ik heb in april een Bananenplant gekocht bij de Ikea en die deed het echt super goed tot een maand geleden. Ik heb hem toen een halve dag op het dak gezet om aan de zon te kunnen wennen maar sinds dien krijgt hij alleen nog maar kleine witte bladeren, waarvan de randjes opgekruld blijven en ook zijn er al bruine vlekken aanwezig op de nieuwe bladeren.
    Ik heb toen oudere bladeren er af geknipt in de hoop dat, omdat hij daar niet meer voor hoeften te zorgen de nieuwe bladeren weer mooi groot en groen zouden worden, maar dat is niet het geval.
    We hebben de boom nu een beetje verplaatst, want hij staat in een pot (dus dat kan) en hij krijgt nu nog meer daglicht en ( naar mijn mening) voldoende water. ( ik zorgt dat er altijd een beetje water in het waterreservoir zit en geef tevens ook over de grond water, ik hoop dat u daar iets van snapt).
    De nieuwere bladeren zijn nu wel iets meer groen gekleurd maar het nieuwste blad is nog alweer wit.

    Weet u wat er met mijn boompje aan de hand is en hoe ik hem er weer boven op krijg?

    Met vriendelijke Groet,

    Kiki


  • Reactie door lapalmeraie — 15 augustus 2017 09:36 @ 09:36

    Beste Kiki

    Zou u enkele foto’s van de plant kunnen doormailen? Dan kan ik de toestand van de plant beter inschatten en gepaster adviseren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Chiquita — 22 augustus 2017 16:25 @ 16:25

    Beste La Palmeraie,

    Zeer handige site heeft u! Wellicht dat u mij ook kunt helpen met het volgende:
    Mijn bananenplant (ik denk een musa dwarf canvendish) staat sinds een week in bloei. Ik heb vernomen dat hierna de plant afsterft. De plant heeft nooit uitlopers gekregen. Is het hierna dan einde oefening als de plant na de bloei afsterft of Is het mogelijk om uitlopers te kweken?

    Alvast dank en groet,


  • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2017 06:52 @ 06:52

    Beste Chiquita

    Bedankt voor het compliment!

    Na de bloei sterft de moederplant inderdaad af. Dit is voor de plant eveneens een signaal om uitlopers te produceren om zijn voortbestaan te garanderen. Indien dit niet spontaan gebeurt, komen ze wel wanneer de plant vlak boven de grond wordt afgeneden. Het is dan wel zaak om de grond iets droger te houden zodat de jonge planten niet wegrotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Chiquita — 24 augustus 2017 07:41 @ 07:41

    Ok dank voor uw reactie en advies. Als de stengel waar de bananen aan groeien na bloei wordt weggesneden, komen hier dan ook geen nieuwe bladeren meer uit?

    Met vriendelijke groet,


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2017 11:31 @ 11:31

    Beste Chiquita

    Nee, de bloei is het laatste wapenfeit van de plant. Vervolgens sterven alle bovengrondse delen van deze moederplant geleidelijk aan af. Het wegsnijden van de bloei of het snoeien van de stam heeft daar verder geen invloed meer op.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bernard — 2 september 2017 16:51 @ 16:51

    Beste,

    Sinds een paar jaar hebben we een mooie bananenboom in pot in onze living. Intussen is hij 1 – 1,5 m hoog, en is hij zeer productief in het kweken van nakomelingen (waarvan we er intussen een aantal succesvol hebben verpot). Toen ik daarnet keek bleek echter het middenste blad volledig verdord. Toen ik dat weg nam blijkt de volledige kern bruin en vochtig te zijn… Net alsof de plant van binnen uit aan het weg rotten is. De grond staat echter droog. Enig idee wat er aan de hand is, en wat we zouden kunnen doen?

    Alvast bedankt!

    Bernard


  • Reactie door Diana — 3 september 2017 08:47 @ 08:47

    Beste La Palmeraie,

    Ik heb sinds een jaar een musa dwarf canvendish. De plant heeft het goed gedaan tot aan de lente. Sindsdien groeit de plant niet meer.
    In al die tijd is er 1,5 blad bijgekomen en er komt nog 1 opgerold blad aan maar die blijft ook al weken “steken”.
    De oude bladeren sterven snel na elkaar af.
    De plant heeft altijd voor het raam gestaan en ik heb onlangs de potgrond vervangen en de pups eraf gehaald in de hoop dat het beter gaat worden.

    Wat kan dit zijn?

    Alvast bedankt.

    Diana


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2017 06:21 @ 06:21

    Beste Bernard

    Dat is inderdaad niet zo goed teken maar heb het zelf ook al voor gehad. Doorgaans komt het doordat de grond onderin de pot wel veel natter is dan de bovenlaag doet uitschijnen. Het beste is om de plant even uit zijn pot te halen om de kluit even te controleren op vochtigheid en de algemene condities van de wortels welke licht geel en hard moeten zijn. Pot vervolgens op in drogere potgrond.
    De rotte plant zelf zal vermoedelijk afsterven en een uitloper zal uitgroeien tot volwaardige moederplant. Wel kunt u nog proberen op de plant net onder het onderste blad te toppen. Is de kern daar nog bruin snijdt u opnieuw een plakje af enzovoorts tot u op gezond weefsel uitkomt (als dat er nog is). Van daar zou de plant opnieuw kunnen uitgroeien. Maar bij mijn laatste geval eindigde het afsnijden net boven de potgrond en was het einde verhaal voor de moederplant zelf.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2017 06:36 @ 06:36

    Beste Diana

    Nu is de groei van planten natuurlijk nooit helemaal regelmatig. Wel zou de groei juist in het voorjaar moeten toenemen. Doordat de dagen langer zijn en de temperatuur veel hoger (zeker achter een raam met zon) zijn de behoeften ook wel iets anders dan tijdens de winter. Met name de watergift maar ook de voeding moet daaraan aangepast worden (lees opgevoerd). Het verpotten en afnemen van de jongen zal de groei ook wel weer even afremmen maar uiteindelijk kan de verse potgrond wel weer de nodige nieuwe voedingsstoffen bieden voor een goede groei.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Karen — 19 oktober 2017 10:21 @ 10:21

    Hoi,
    Ik heb 2 jaar geleden een kleine bananen plant gekocht in het tuincentrum. De plant doet het op zich goed, krijgt ook regelmatig scheuten. Het probleem.is dat er erg veel nieuwe bladgroei is, maar de bladeren worden niet groot en de plant groeit niet in de hoogte. Ik heb nu dus een erg bossige groene compacte plant met een 20 tal bladeren, maar ongeveer 30cm hoog. De pot is ong even groot als de plant. Is dit gewoon het type? Groetjes Karen


  • Reactie door lapalmeraie — 19 oktober 2017 11:33 @ 11:33

    Beste Karen

    Dat kan inderdaad de soort zijn. Er is bijvoorbeeld een soort Musa acuminata ‘Super Dwarf Cavendish’ die relatief klein blijft. Het voornaamste is dat de plant gezond is en blijft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marrit — 12 november 2017 16:21 @ 16:21

    Goedendag,

    Ik heb een bananenplant die heel mooi was voor de verhuizing en op dat moment beginnende bananen had. De verhuizing heeft hem niet goed gedaan en ik heb de moederskant moeten inkorten. Gelukkig waren er meteen veel nieuwe scheuten die het goed maken te doen. Helaas groeien ze opeens niet meer in de lengte en hoewel er regelmatig nieuw blad is, blijven de bladeren altijd reeds na een dag dichtgevouwen en oenen ze niet meer. In de hoogte groeit de plant ook niet meer. Ik heb al bijgevoegd, gecheckt op ongedierte (maar ik zie niets). Wat kan dit zijn?
    Mvg,
    Marrit


  • Reactie door lapalmeraie — 13 november 2017 07:45 @ 07:45

    Beste Marrit

    In deze periode van het jaar, wanneer de dagen plots veel korter en somber zijn is het niet abnormaal dat de groei ook wat hapert. Belangrijk is het om dan ook de watergift daarop aan te passen. Met andere woorden, de grond mag zeker niet te nat zijn omdat de wortels (en dus ook de plant) dan wegrotten. Het dichtvouwen van het nieuwe blad zou daar wel eens een teken van kunnen zijn. Controleer dus zeker de vochtigheid van de potgrond, ook wat dieper in de pot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Andre — 25 november 2017 10:11 @ 10:11

    Beste Palmvrienden,
    Ik heb sinds een jaar een mooie bananenplant en heb al flink wat stekjes eraf kunnen halen. Vooralsnog met succes. Ik zie echter al een tijdje dat er wel nieuwe bladeren komen bij de moeder, maar dat de bladeren klein blijven en heel compact op elkaar groeien, op dezelfde hoogte. De plant lijkt niet groter te worden. Verder lijken de bladeren maar aan 1 kant te groeien. Wat kan er aan de hand zijn? Ik geef 2x/week water waarvan 1x met voeding voor palmen.


  • Reactie door lapalmeraie — 27 november 2017 09:02 @ 09:02

    Beste Andre

    Het is heel normaal dat de groei nu sterk terugvalt nu ook de dagen veel korter en donkerder zijn. Draai de plant zeker af en toe een slag zodat alle kanten evenveel licht ontvangen en verminder ook de watergift. Een licht vochtige grond is in de wintermaanden meer dan voldoende. Voeding is ook niet meer nodig tijdens de rustperiode, dat mag weer vanaf april toegediend worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Amy — 1 december 2017 07:46 @ 07:46

    De grond can mijn bananenplant is te nat wat nu?


  • Reactie door lapalmeraie — 1 december 2017 13:27 @ 13:27

    Beste Amy

    Het beste haalt u de plant even volledig uit de pot om de potgrond te controleren. Indien deze inderdaad te nat is verwijdert u het best grofweg met de vingertoppen de natte potgrond zonder daarbij de wortels al te veel te verstoren.
    Vervolgens pot u de plant opnieuw op in drogere potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door sanne — 8 december 2017 11:42 @ 11:42

    Beste

    We hebben een bananenplant staan in volle grond die na de vorst van de afgelopen dagen heel hard heeft afgezien.
    Alle bladeren zijn bruin geworden en geknakt door het naar beneden hangen.
    Wat kunnen we het beste doen nu? De kans dat het nog gaat vriezen deze winter is heel groot, het regent ook vaak en we vragen ons af of hij nog te redden valt na de winter. Heeft het nog nut om de stam te beschermen met vliesdoek? Wachten we beter gewoon af?
    Alvast bedankt voor uw antwoord


  • Reactie door lapalmeraie — 8 december 2017 13:13 @ 13:13

    Beste Sanne

    Er van uitgaande dat het een winterharde bananensoort betreft (Musa basjoo, Musa sikkemensis,…) is er geen reden tot paniek. Het is heel normaal dat het blad volledig kapot gaat bij de eerste nachtvorst. Dit mag dan vlak langs de stam afgesneden worden. De stam is iets beter bestand tegen vorst maar zal bij aanhoudende vorst ook tot moes vriezen. Het bestaat immers voor 80% uit water! De winterhardheid slaat op de rhizomen. De plant zal dus opnieuw terugkomen vanuit de rhizoom na de winter. Om dit te voorkomen kunt u de stammen wel beschermen maar dan volstaat een vliesdoek alleen niet. Het meest gebruikelijk is om een dikke mulchlaag rond de stammen te strooien. Op deze pagina vindt u daar meer informatie én een instructievideo over: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/09/winterbescherming-bananenplant/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Amy — 11 december 2017 13:42 @ 13:42

    Ik heb mijn bananen plant verpoot omdat de grond te nat was en de bladen die geel werden. Nu netjes en voorzichtig de plant over geplant met nieuwe aarde. Maar er worden steeds meer bladen geel. Hoe kan dit .???


  • Reactie door lapalmeraie — 12 december 2017 09:39 @ 09:39

    Beste Amy

    Dat kan verschillende redenen hebben. Ten eerste reageren planten natuurlijk niet direct om veranderingen. Bij een aanpassing in de verzorging, bijvoorbeeld het verpotten, zal het effect ook pas de weken nadien zichtbaar worden. Dat het bestaande blad nog wat verder aftakelt is niet abnormaal. Het nieuw gevormde blad zou echter niet lelijk mogen worden.
    Verder is het zeker aan te raden om te kijken of de plant geen spintmijt heeft. Daar zijn ze in de droge verwarmingslucht immers erg gevoelig voor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Alex — 10 januari 2018 17:50 @ 17:50

    Beste,

    Sinds 3 maand hebben we een bananenplant in huis. Hij deed het in het begin zeer goed, maar volgens mij hebben we hem recent te veel water gegeven, waardoor de stam verschillende rotplekken vertoonde. We hebben ze afgepeld en weggesneden, maar ik ben bang dat ze terugkomen. Hoe ver mag je de stam terugpellen? Hebben jullie nog andere tips?

    Vriendelijke groeten,

    Alex


  • Reactie door lapalmeraie — 11 januari 2018 15:22 @ 15:22

    Beste Alex

    De stam pellen is sowieso niet aan te raden; de stam verliest hierdoor alle steun en zal uiteindelijk af kunnen breken.
    Het beste bij een te natte potgrond is verpotten naar een drogere potgrond waarbij u zo veel mogelijk natte aarde met de vingertoppen van de wortels verwijdert.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Rozemarijn — 17 januari 2018 11:21 @ 11:21

    Hallo!

    Ik heb mijn vriend afgelopen zomer een bananenplant cadeau gedaan, maar het gaat heel slecht met de plant. Ik heb hem wellicht niet vaak genoeg voeding gegeven, wel elke week een paar keer helemaal natgesproeid en water gegeven (niet te veel). 2 maanden geleden heb ik hem naar boven verhuisd waar hij onder een dakraam kon staan zodat hij genoeg licht kreeg. Nu zijn echter alle bladeren bruin en dood en kan ik ze er zo af trekken. De pups doen het allemaal nog wel redelijk (hier en daar wat bruine randjes). De stam van de plant zelf is ook helemaal week, lijkt wel verrot. Wat kan ik het beste doen? De stam boven de grond afsnijden en de pups laten staan of de pups in een andere pot stekken?

    Vriendelijke groeten,
    Rozemarijn


  • Reactie door lapalmeraie — 17 januari 2018 17:40 @ 17:40

    Beste Rozemarijn

    Het klinkt alsof de plant te nat heeft gestaan. Stond hij toevallig in een gesloten pot zonder drainage gaten onderin? Zonder de plant te zien blijft het natuurlijk altijd lastig om de juiste conclusie te trekken.
    U mag wel altijd een foto doorsturen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Bas — 21 januari 2018 08:41 @ 08:41

    Beste mensen, we hebben een prachtige bananenplant die volop groeit.De laatste tijd komen er uit de bladeren druppels water. Kunnen jullie uitleggen hoe dat komt, en wat we eventueel moeten doen om dat te voorkomen? De plant heeft altijd op één plek gestaan: veel licht en geen rechtstreekse zon; hij krijgt regelmatig water. Ik hoop dat jullie me kunnen helpen. Dank voor de reactie alvast! Bas


  • Reactie door lapalmeraie — 22 januari 2018 07:35 @ 07:35

    Beste Bas

    Dat fenomeen heet guttatie. Hier leest u er alles over: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/07/guttatie/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jorien — 13 februari 2018 20:02 @ 20:02

    Hallo,

    Twee weken geleden hebben wij wegens verhuizing een mooie grote bananenplant gekregen van familie. De plant is daarvoor verpot. Hij staat bij ons op een zelfde lichte plek in huis en heeft goed water gekregen. Sinds een week laten verschillende bladen echter gele randen zien. Dit lijkt zich ook uit te breiden. Het gaat vooral om de bladeren aan de onderzijde, de bovenste bladeren ogen nog steeds groen en sterk. Wat zouden we kunnen doen om de hele plant weer gezond te krijgen?

    Met vriendelijke groet,
    Jorien


  • Reactie door lapalmeraie — 14 februari 2018 07:32 @ 07:32

    Beste Jorien

    Het is natuurlijk niet ondenkbaar dat er wat bladschade is ontstaan bij het verpotten en/of het verhuizen. Zorg ervoor dat de plant nu zeker niet te nat staat, in de relatief donkere en korte winterdagen blijft de grond beter slechts licht vochtig. Controleer de bladeren gedurende deze periode ook regelmatig op de eventuele aanwezigheid van spintmijt, daar zijn ze binnenshuis met de verwarming aan extra gevoelig voor.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Den — 16 maart 2018 06:58 @ 06:58

    Beste Jorien,

    Ik heb gisteren een musa basjoo(150cm) binnen gekregen. Deze heb ik laten bezorgen. Bij aankomst bleken alle 4 de grote bladeren doorgeknakt. Bij de leverancier gaven ze aan de dit normaal is in de winter. Klopt dat? Of is er toch sprake van vervoersschade?


  • Reactie door lapalmeraie — 19 maart 2018 15:19 @ 15:19

    Beste Den

    De grote bladeren van de bananenplant zijn inderdaad wel gevoelig voor knakken wat bij een verzending dus vrij vlug kan gebeuren. In de wintermaanden maken ze bovendien vaak wat langere slappere bladeren aan die ook eerder sneuvelen. Heel netjes ingepakt zou ik het wel niet noemen als ze allemaal sneuvelen maar een ramp is het niet. De plant groeit er wel gewoon overheen. Houd hem zeker niet te vochtig nu, aangezien hij zonder blad ook minder vocht verdampt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anoek — 23 maart 2018 14:09 @ 14:09

    Hallo,

    Onze bananenplant had drie nieuwe jonge stekken die ik zoals hierboven staat heb afgestoken en in zaai en stek grond heb geplaatst. De moederplant lijkt echter al haar voeding aan de jongen te hebben gegeven en knakte toen ik de jongen eraf had gestoken tot op de kluit af. Zou de moederplant ook nog weer uitlopen of is deze helemaal op en dood gegaan? Ik twijfel of ik de grote pot met kluit van de moederplant weer binnen moet zetten zodat deze weer uit loopt of kan ik hem net zo goed weg doen? En hoe nu verder met de stekken? Er waren er twee met eigen worteltjes en 1 zonder wortels. De stekken zijn ongeveer 25 cm groot. Geen water geven las ik, maar wanneer wel water? Het zou toch mooi zijn als onze grote moederplant ook nog te redden is. Alvast bedankt voor uw reactie. Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 26 maart 2018 06:25 @ 06:25

    Beste Anoek

    Het valt altijd wat af te wachten of de moederplant inderdaad nog uitloopt. Ik zou het daarop zeker nog wel even aankijken. De aarde mag daarbij slechts licht vochtig zijn, anders rot de rhizoom alsnog volledig weg.
    Met de uitlopers zal het wel goed komen. Enkel die zonder wortels zou ik eerst op water laten wortelen. Gewoon zo in een bekertje totdat er wel wortels zijn.
    Bij de andere mag de grond slechts licht vochtig zijn zodat de wortels echt gestimuleerd worden om op zoek te gaan naar water. Pas wanneer de groei er weer in zit kunt u de watergift ook wat opvoeren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anoek — 26 maart 2018 12:18 @ 12:18

    Top heel erg bedankt voor uw reactie. We wachten rustig af.. mvg


  • Reactie door william — 5 april 2018 12:04 @ 12:04

    Hallo,

    wij hebben een bananenplant welke voorgaande jaren het perfect heeft gedaan, nu heeft de plant sinds enige tijd twee jonge uitlopers welke het zeer goed doen, mijn bedoeling is dan ook om deze niet weg te halen, alleen lijkt het wel of de moederplant nu niets meer doet.
    is dit normaal?


  • Reactie door lapalmeraie — 5 april 2018 12:37 @ 12:37

    Beste William

    Het kan heel goed dat de groei van de moederplant nu iets minder is. Ik ervaar zelf in deze periode ook altijd een wat lastiger groei.
    Ik vermoed door het veranderen van het weer met plots weer hogere temperaturen en langere dagen. Normaal vormt dat echter geen enkel probleem en hervat de groei iets later weer als vanouds.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wytze — 6 april 2018 14:54 @ 14:54

    Beste Palmeraie,

    Allereerst mijn complimenten voor de site. Erg leuk om zo veel informatie te kunnen vinden.

    Wij hebben een mooie bananenplant in huis, maar sinds eind vorig jaar komen de bladeren niet meer helemaal goed door. De bladeren komen als het ware niet meer helemaal omhoog voordat ze ontrollen, daardoor is er een soort verstopping ontstaan. De bladeren ontrollen wel, maar stonden zowat recht omhoog. Ik dacht dat de plant te ‘strak’ was, dus heb ik een heel aantal buitenste bladeren verwijderd. Nu zitten we met een ‘verminkte’ plant die inmiddels wel weer groeit, maar nog steeds zonder echte verticale groei.

    Is er een reden waarom de bladeren niet meer helemaal omhoog komen? Kan het met de luchtvochtigheid te maken hebben?

    Er zitten ook een aantal pups aan die ik wel gaan scheiden. In een artikel staat dat pups het beste in zaai- of stekgrond geplaatst kunnen worden. Dit heb ik helaas niet liggen, maar wel ‘gewone’ aarde. Is het verstandig om deze aarde te vermengen met wat plantenvoeding en de pups daarin te planten?
    En wat is de optimale verzorging voor die pups?

    Groet,
    Wytze


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2018 16:19 @ 16:19

    Beste Wytze

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Bedankt voor het compliment.

    De groei verloopt in de winter altijd wat ongelukkig en met name wanneer de dagen weer lengen. Het lijkt of de plant zich wat vergallopeert in de groei. Normaal gezien groeit hij hier weer vanzelf overheen. Wanneer de plant al ouder en groter is kan het ook duiden op de komst van een bloem en dus vruchten.

    Stekken worden het beste op stekgrond gezet omdat dit geen voedingsstoffen bevat. Wanneer er voldoende wortels aan de pup zitten kan gewone grond ook wel. Zitten er geen wortels aan dan laat u de stek beter eerst wortelen op water.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Erik — 16 april 2018 20:03 @ 20:03

    Beste la palmeraie,

    Sinds een paar weken heb ik een sikkimensis red tiger banaan in de tuin staan maar die doet tot nu toe vrij weinig. De stam is ongeveer een meter hoog en er zit 1 blad aan die niet uitrolt. Kwaliteit voeding en water zou hij voldoende moeten krijgen.

    http://erikbrouwer.com/IMG-20180416-WA0006.jpeg hier nog een foto van de plant.

    Alvast bedankt


  • Reactie door lapalmeraie — 17 april 2018 14:14 @ 14:14

    Beste Erik

    Dat lijkt me heel normaal. Het is immers nog erg vroeg in het seizoen, zeker voor deze soort die voldoende warmte nodig heeft. Het is met name de grond die nog lang niet genoeg opgewarmd is. Ik verwacht eigenlijk pas groei eind mei.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Robert — 18 mei 2018 12:10 @ 12:10

    Beste La Palmeraie,

    Het nieuwe blad van mijn bananenplant rolt al enige maanden niet uit. Om te groei te bevorderen heb ik de plant op een lichtere plek gezet, voot het raam. Ook geef ik, nu het warmer is, meer water.

    Het nieuwe blad wordt aan de tip zelfs gelig en onderaan donker. Het lijkt dus juist de verkeerde kant op te gaan. Wat kan ik doen?

    Alvast dank.

    Robert


  • Reactie door lapalmeraie — 18 mei 2018 15:41 @ 15:41

    Beste Robert

    Het is niet abnormaal dat de groei niet regelmatig verloopt. Het is niet aan te raden om de groei te proberen te forceren door meer water of meststoffen. Controleer nu zeker even de kluit of deze niet te vochtig is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Alain — 19 mei 2018 10:20 @ 10:20

    euh enkel een kleine opmerking… wat is bluidluis? :-D
    (zie foto van uw “bluidluis”)


  • Reactie door lapalmeraie — 19 mei 2018 13:10 @ 13:10

    Beste Alain

    6 jaar en ruim 70 trouw beantwoorde vragen later maar juist is juist…

    Ik heb het aangepast. Bedankt voor het laten weten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mick — 4 juni 2018 12:52 @ 12:52

    Sinds een klein halfjaar hebben wij een bananenplant. Het is een enorm ding en hij groeit snel met ook veel nieuwe bladeren en uitlopers. Er is echter een donkere plek op de stam van de moederplant gekomen. Bij deze donkere plek is de stam ook zachter. Ik weet niet of ik het ‘vel’ dat eroverheen zit – en aan de bovenkant van de stam al wat losser zit (ver weg van de donkere plek) – moet verwijderen. De oorzaak is sowieso nogal onduidelijk omdat de boom verder kerngezond lijkt en zoals gezegd groeit als kool. De plek zit ter hoogte van eenderde van de stam vanaf de grond gezien. Overigens staat de boom binnen, dus komt niet met regen oid in aanraking.

    Enig idee wat de oorzaak en oplossing zouden kunnen zijn?

    Mvg

    Mick


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2018 14:36 @ 14:36

    Beste Mick

    Verwijderen is sowieso niet aan te raden. De oorzaak is wat raden. Misschien een beschadiging die een beetje is gaan rotten of een te natte potgrond? Zolang de plant wel netjes blijft doorgroeien met gezond blad zou ik me er niet al te veel zorgen over maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wouter — 8 juni 2018 11:40 @ 11:40

    Hallo,
    Mijn bananenplant zag er tot vandaag zeer gezond uit en groeide goed. Mooie stevige groene bladeren en in de afgelopen zonnige periode ontvouwden elke week wel een of enkele nieuwe bladeren. tot deze week .. Plotseling ziet mijn plant er futloos uit en krijgt bruine/gele bladeren. Wat is hier aan de hand? ik geef regelmatig water en ook regelmatig voeding (voor groene kamerplanten). Enige wat ik mij voor kan stellen is dat ik iets te enthousiast water heb gegeven en de wortels in het water staan, oid…
    Als jullie advies hebben hoe ik de oorzaak kan achterhalen en, beter nog, de plant weer gezond kan krijgen, heel graag! Ik kan ook foto’s mailen, hoor graag naar welk adres..
    Dank!
    Vr grt, Wouter


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2018 12:27 @ 12:27

    Beste Wouter

    Teveel water kan maar zou voor een goed groeiende plant met dit weer geen probleem moeten vormen. Het valt ook makkelijk te controleren, haal de plant daarvoor even uit zijn pot om te zien hoe de kluit eruit ziet. Is deze nat? Hoe zien de wortels eruit? Die moeten wit-gelig zijn en mogen niet stinken. Als de kluit kletsnat is en de wortels bruin zijn en rot ruiken heeft u de oorzaak gevonden. Anders is het wat verder zoeken naar andere mogelijke oorzaken. Bekijk zeker of er op en onder het blad geen plaag te vinden is zoals spintmijt. Ik neem aan dat er verder geen andere veranderingen zijn: andere standplaats, zaken die veranderd zijn in de omgeving, iets bij de plant gegoten of iets dergelijks?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Carolien — 30 juni 2018 10:52 @ 10:52

    Beste,

    Tot voor kort stond mijn bananenplant binnen in een pot, omdat hij echter meer dan twee meter hoog geworden was en de groei sterk belemmerd werd door plaatsgebrek, heb ik besloten om hem buiten in volle grond te plaatsen. Omdat de plant mij heel dierbaar is heb ik dit met de grootste voorzichtigheid aangepakt. Helaas stel ik nu drie weken later vast dat hij er heel triestig bijstaat. De bladeren zijn geel geworden en hangen allemaal slap. Mijn vader zegt dat hij kapot is en wil hem weer uitsteken, ik ben echter bereid om alles te doen om de plant nog een kans te geven. Heeft u nog tips of is de strijd verloren?


  • Reactie door Carolien — 30 juni 2018 10:55 @ 10:55

    Ik heb foto’s genomen maar weet niet goed hoe ik ze hier kan posten.
    Bedankt voor de hulp!
    Groetjes,
    Carolien


  • Reactie door lapalmeraie — 2 juli 2018 12:56 @ 12:56

    Beste Carolien

    Foto’s zouden inderdaad handig zijn om onder andere alvast te weten om welke soort het gaat bijvoorbeeld.
    Om een foto in de reactie zelf te plaatsen moet deze al ergens online staan zodat u de link kunt overnemen. U mag ze echter ook gewoon per mail bezorgen met uw vraag; lapalmeraie@palmvrienden.net

    Sowieso is het niet abnormaal dat de plant lelijk wordt bij het plots buiten in volle zon zetten. Net als onze huid kunnen de bladeren immers verbranden in de zon en moeten planten dus altijd geleidelijk aan, gespreid over een week of 2, gewend raken aan direct zonlicht. Dit gezegd zijnde, is het helemaal niet per se verloren omdat al het blad lelijk is. Zelfs zonder blad kan de groei perfect weer opnieuw hernemen met mooie bladeren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Thieme — 5 augustus 2018 22:25 @ 22:25

    Beste,
    Ik heb een kleine bananenplant staan die het goed deed. Sinds dat we ‘m in een grotere pot hebben gedaan kwamen er steeds kleinere bladeren uit die al uitrolde voordat het vorige blad klaar was.
    Nu komen er helemaal geen nieuwe bladeren meer maar zijn er wel wat pups verschenen die het zo te zien redelijk doen. Wat kan ik doen zodat mijn bananenplant weer nieuwe bladeren gaat maken? Ik hoop dat jullie kunnen helpen. Met vriendelijke groet, Thieme


  • Reactie door Michelle — 10 augustus 2018 13:33 @ 13:33

    Hoi,
    Ik heb sinds een jaar een musa acuminata die het altijd goed heeft gedaan. Met het warme weer van de afgelopen tijd is hij een stuk harder gaan groeien en heeft hij ook kleintjes gekregen. Ik heb de eerste hiervan gestekt, maar een aantal dagen later zag ik dat op deze plek, waar de stam de aarde in gaat, veel kleine (1mm) witte beestjes de stam lijken aan te vreten. Ik heb inmiddels ook de tweede uitloper gestekt omdat ik bang ben dat het niet goed gaat met de moederplant, en de overige 3 uitlopers die ik nog wel had laten staan groeien nu ook veel minder. Zijn deze beestjes wolluis? En wat kan ik hieraan doen? Hopelijk weten jullie raad!
    Bedankt!
    Groet, michelle


  • Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2018 12:22 @ 12:22

    Beste Thieme

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Dat is een vrij natuurlijk fenomeen dat ik ook in dit artikel beschrijf: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/bananenplant-bladeren-over-elkaar/
    Over het algemeen groeit de plant daar weer vanzelf overheen. Het is vermoedelijk een reactie op de nieuwe omstandigheden waarbij er even meer energie gaat naar de aanmaak van nieuwe wortels.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 14 augustus 2018 13:27 @ 13:27

    Beste Michelle

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Wolluis lijkt me niet waarschijnlijk. Dat ziet er meer uit als witte pluizige pissebedden. Indien het om kleine insectjes in de potgrond gaat, zijn het vermoedelijk onschuldige springstaartjes die in vrijwel alle potgrond zitten en zorgen voor het afbreken van organisch materiaal. Maw een gezond bodemleven. Bij het afnemen van uitlopers vindt er altijd wat wortelverstoring plaats en het is dus niet abnormaal dat de groei hierdoor even wat terugvalt. Het is om die reden ook aan te raden om het afnemen van uitlopers wat te spreiden in de tijd zodat de impact ook beter verdeeld wordt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ginger — 19 augustus 2018 17:13 @ 17:13

    Goeiendag,

    Ik heb nu zo een 2 maanden mojn eerste bananenplant in de woonkamer staan. Op het kaartje staat tropical green, maar dat is denk ik eerder een bedrijfsnaam dan een planten soort. Het staat ongeveer 3,5 meter van het raam af. De bladeren worden nu hier en daar geel met zwarte vlekken in het midden van de gele plekken. Nou denk ik dat de grond te nat is, heb de binnenpot met drainage gaten (stond op htdrokorrels) er al af gehaald zodat het sneller kan drogen en ik heb een rot gedeelte onderaan de stam weggesneden tot ik op gezonder plant kwam. Ben ik nu goed bezig geweest of is het einde verhaal van de plant? Daarnaast vroeg ik me af hoe je de jonge uitlopers het beste kunt verpotten. Er zaten er 4 waarvan ik nu 2 weg heb gesneden om energie te besparen voor de moederplant omdat het nieuwe blad niet meer doorzet met groeien. Haal je de jonkies met of zonder wortel eraf en hoe dan verder? Alvast bedankt.


  • Reactie door lapalmeraie — 20 augustus 2018 16:57 @ 16:57

    Beste Ginger

    Dikke kans dat het de Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ betreft. Deze is gemakkelijk te herkennen aan zijn matgroene bladeren met zwarte “wijn” vlekken in het blad en en groene stam met zwarte vlekken en een witte waslaag. Het lelijk worden van het blad kan inderdaad komen door een te natte potgrond. Bekijk anders ook even mijn video op de site over de juiste manier van het inschatten van de waterbehoefte en het correct water geven. Of u juist heeft gehandeld is moeilijk in te schatten maar het feit dat u überhaupt heeft ingegrepen lijkt me positief. Houd zeker de watergift erg beperkt zolang de groei niet herneemt.
    De pups kunt u afsnijden met wortel en dan zo direct oppotten of, indien ze zonder wortel loskomen, op water zetten en zo laten wortelen. Neem de pups pas af als ze zo’n cm of 25-30 groot zijn, dan maakt u het meeste kans. Snijd ook altijd een deel van de bladeren af na het afnemen van de pups. Dit om te verdamping tijdelijk te beperken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Patricia — 21 september 2018 11:38 @ 11:38

    Hallo,

    Mijn bananenplant groeit al een paar weken niet meer. Terwijl het wel mooi weer is geweest en hij staat gewoon voor het raam op het zuiden. De onderste 3 bladeren hangen slap en beginnen nu geel te worden. Als ik water geef hangen er de dag erna druppels aan de bladeren. Kan het zijn dat de pot te klein is? En is het verstandig om nu te verpotten of moet ik dat absoluut niet doen?deze periode.. Hij is nog geen meter hoog en de pot is 27cm doorsnede en 28 cm hoog.
    Kan worteldruk te maken hebben met te weinig ruimte of is dat altijd teveel water?

    Groeten Patricia


  • Reactie door lapalmeraie — 21 september 2018 13:53 @ 13:53

    Beste Patricia

    De pot lijkt me voor zo’n formaat plant wel groot genoeg. De guttatie kan zeker komen door iets te veel water hoewel bananenplanten eigenlijk altijd wel wat druppen. Dat is zeker geen slecht teken. Dat de bladeren geel worden kan wel weer te wijten zijn aan te veel water. Of spintmijt. Controleer zeker het blad even op de eventuele aanwezigheid daarvan. Geef vervolgens volgens behoefte water zoals ik ook laat zien in het filmpje dat op mijn site staat. Het niet groeien is ook niet direct problematisch hoor. De groei verloopt nu eenmaal niet heel regelmatig. Juist wanneer de groei wat langzamer gaat is het ook verstandig om iets minder water te geven zodat de wortels niet gaan rotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Patricia — 27 september 2018 18:00 @ 18:00

    Ik heb even gecontroleerd met een prikker onderin lijkt hij nog genoeg water te hebben, maar de onderste bladeren hangen slap. Hoe kan dit nog meer komen? Hij heeft geen spuntmijt of andere ziektes.

    Gr Patricia


  • Reactie door lapalmeraie — 28 september 2018 11:03 @ 11:03

    Beste Patricia

    Het slap hangen kan ironisch genoeg ook komen door een teveel aan water hoor. Wat eveneens meer strookt met het druppen. Hij zou immers niet druppen indien hij te droog zij staan. Bij een te natte grond kunnen de wortels gaan rotten. Hierdoor kan hij ook minder water opnemen en lijkt het alsof hij niet genoeg krijgt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Patricia — 28 september 2018 11:23 @ 11:23

    Wat is dan nu het advies om te doen?
    Mag ik m verpotten? Dat wordt aangeraden in het voorjaar.

    Gr Patricia


  • Reactie door lapalmeraie — 28 september 2018 12:13 @ 12:13

    Beste Patricia

    Er wordt over het algemeen aangeraden om pas in het voorjaar te verpotten omdat de groei er dan weer goed inzit en de plant de nieuwe aarde en ruimte dus optimaal kan benutten. In dit geval gaat het echter niet om het groter zetten maar het oplossen van een probleem. Dan is het zeker geen probleem. Haal de plant dus even uit de pot en verwijder grofweg rond om de kluit de aarde die te vochtig is. Bekijk ineens even de wortels. Deze mogen niet bruin zijn en/of stinken wat zou wijzen op rot. Verwijder eventueel rotte wortels en pot de plant vervolgens op in een drogere goede potgrond. De plant zal nog even stil staan nadien door de hele operatie maar zou in principe niet te veel meer mogen aftakelen. Houd de potgrond slechts licht vochtig tot de groei er weer in zit.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door gertjan — 28 september 2018 18:30 @ 18:30

    hallo, ik heb sinds enkele maanden een bananenplant. deze deed het altijd zeer goed, op zich nu nog steeds, maar op de onderste bladeren begint volgens mij een schimmel te komen.
    wat stoffig bruin grijzig spul op beide kanten van het blad. ik vroeg me af hoe erg dit juist is, en kan je zoiets met iets als eminent of bravo gewoon behandelen als dat nodig is ?


  • Reactie door lapalmeraie — 29 september 2018 14:52 @ 14:52

    Beste Gertjan

    Schimmel op de bladeren is eerder uitzonderlijk. Wolluis kan wel lijken op schimmel. Stuur gerust enkele foto’s door anders. De genoemde producten ken ik overigens niet maar een anti schimmel product voor het huishouden lijkt me niet geschikt voor planten. Daar wordt eerder een fungicide gebruikt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door gertjan — 1 oktober 2018 08:00 @ 08:00

    de genoemde producten worden normaal gebruikt om phytophthoras te behandelen zoals de buxusschimmels, en aardappelziekte, fotos zijn normaal gezien verstuurd


  • Reactie door lapalmeraie — 1 oktober 2018 08:21 @ 08:21

    Beste Gertjan

    Dat is overduidelijk spintmijt!
    De bladeren die al geel gekleurd zijn knipt u het beste af en de rest van de plant moet grondig behandeld worden met een product tegen spintmijt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door gertjan — 1 oktober 2018 08:25 @ 08:25

    goed dat ik dat weet, ik spuit niet graag overbodig met zulke stoffen.
    dankjewel voor de hulp


  • Reactie door Evelien — 7 oktober 2018 14:05 @ 14:05

    Goedemiddag,

    Ten eerste, wat een super pagina en wat een goede adviezen in de reacties hier, precies waar ik naar op zoek was! Misschien in deze vraag ongeveer al eens gesteld (sorry in dat geval) want het gaat over stekken, maar ik twijfel toch nog steeds wat ik het beste kan doen:

    Mijn moederplant is ongeveer 5 jaar oud en heeft deze zomer vanuit de pot in de tuin 5 pups gemaakt. Ze staan vrij dicht bij de stam en zijn 5-15 cm hoog, waarvan de grootsen al een redelijk dikk stammetje hebben en zo’n 6 bladeren. Ik heb de pot met moeder en pups sinds een paar weken weer binnen staan omdat de nachten me te koud leken worden, waardoor ze allemaal een beetje stil zijn gaan staan in de groei. Ik denk dat dat logisch is omdat ze nu minder licht hebben en we richting de winter gaan (hij groeide altijd al heel langzaam in de winter binnen en heel snel in de zomer buiten), maar ik weet niet wat ik met de pups aan moet. Ik wilde ze eigenlijk in de zomer eraf halen zodat ze nog een beetje energie hadden om te groeien, maar ik was de hele zomer weg en weet dus niet of het verstandig is om ze nu nog te scheiden, of dat ik ze beter in de pot kan laten staan en hopen dat ze met z’n alle in deze pot de winter overleven?

    Sorry voor het lange verhaal en alvast veel dank voor het meedenken!

    Evelien


  • Reactie door lapalmeraie — 8 oktober 2018 06:39 @ 06:39

    Beste Evelien

    Fijn om te horen dat de site bevalt!

    In principe is het geen probleem om de uitlopers nog wat te laten staan hoor. Het zal alleen een wat voller geheel geven.
    Indien u de uitlopers toch wilt afsnijden kan dat in feite altijd hoewel ze natuurlijk sneller zullen aanslaan wanneer u het doet tijdens het groeiseizoen.

    Sowieso is het verstandiger om te wachten tot ze toch een cm of 30-40 zijn. Dan hebben ze gegarandeerd eigen wortels.

    In dit artikel vindt u de volledige handleiding:
    http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2009/06/bananenplant-stekken/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Maryline — 22 oktober 2018 13:45 @ 13:45

    Beste

    Sinds 2 weken krijgt mijn bananenplant een soort witte schimmel op de ‘stam’ en in op de potgrond, voorlopig Is er nog niets te zien op of onder de bladeren.. De schimmel heeft een ‘wollige’ structuur en heb deze steeds verwijdert als ik hem zie opduiken.

    Nu heb ik de bananenplant 2 dagen geleden verpot en ik zag deze ochtend weer de schimmel opduiken.

    Wat is dit en wat kan ik er verder aan doen? Ik wil mijn banaantje niet kwijt


  • Reactie door lapalmeraie — 22 oktober 2018 14:58 @ 14:58

    Beste Maryline

    Bedankt voor het doormailen van de foto’s, dat maakt het altijd een stuk duidelijker.
    Het is dus wel degelijk schimmelvorming. Op de potgrond is dat vrij normaal wanneer deze wat vochtig is. Op de banaan zelf is het ook niet abnormaal op de delen die toch al aan het afsterven zijn zoals de verdroogde resten aan de stam. Ik geef zelf eigenlijk enkel nog maar water via de onderschaal zodat de grond zelf vrijwel droog blijft. Dat werkt perfect. Op de stam zelf zou het in principe niet moeten voorkomen maar dat kan ook door “besmetting” komen door het aanraken van de schimmel in de grond en vervolgens de stam. Veeg het hier gewoon weg met een doekje. Eventueel afspuiten met een fungicide zou ook nog kunnen maar dat lijkt me niet direct noodzakelijk.
    Wel hoop ik dat het water niet te koud was waarmee de kluit is schoon gespoten zodat de plant een niet al te grote temperatuurshock gekregen heeft.
    Voorlopig is het sowieso wel verstandig om hem binnen wat te laten bijkomen waarbij u de potgrond zeker niet te vochtig mag maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hanneke S — 4 november 2018 21:53 @ 21:53

    Goedenavond

    Onze bananenplant heeft waarschijnlijk teveel water gehad waardoor de stam zwart werd binnenin en ontzettend stonk. Wij hebben vanmiddag de plant eruit gehaald, alle natte grond eraf/eruit gehaald en droge potgrond erin gedaan. Ook de rotte bladeren eraf gesneden en het zwarte rotte gedeelte in de stam ook eruit gehaald.
    Nu kijken we vanavond weer naar de plant en helaas zien we dat de stam waar we het afgesneden hebben alweer helemaal bruin is en stinkt.
    Wat kunnen we nu nog doen? Ik kan graag foto s doorsturen?
    Hopelijk is de plant nog te redden. Ontzettend bedankt voor de reactie!

    Mvgr
    Hanneke


  • Reactie door lapalmeraie — 5 november 2018 07:59 @ 07:59

    Beste Hanneke

    De rot zal dan toch nog iets dieper zitten. U mag dat ook weer wegsnijden. Het verpotten was wel een zeer goede zet. Verder moet de grond nu droog blijven. Slecht heel licht vochtig is voldoende. Geef hiervoor het best water via de onderschaal. Indien de hoofdstam niet meer uitloopt is er wel een grote kans dat er nieuwe uitlopers verschijnen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Esther — 1 december 2018 12:59 @ 12:59

    Help! Hoe hard zou de banenplant moeten groeien in deze periode van het jaar?

    Ik heb een klein plantje musa dwarf gekocht rond juni/juni. Toen groeide hij heel snel. De gehele zomer ong 1 nieuw blad per 1,5 week. Goed bij gehouden, voldoende licht en water, in september de uitlopers weggehaald, wortels zagen er goed uit, grotere pot en nieuwe potgrond. Dus hij zou voldoende moeten hebben om te groeien. Echter is hij al sinds half oktober een nieuw blad aan het maken…. en deze is nog maar halverwege.

    Komt dit door de kou?

    Hij staat voor de pui, tuin op het zuiden.


  • Reactie door Muriel — 2 december 2018 13:34 @ 13:34

    Goedendag!

    Ik heb sinds 2 jaar een bananenplant, en hij doet het wisselend. In de zomer groeide de plant snel, om de haverklap een nieuw blad. De bladeren bleven echter niet lang, ze werden redelijk snel bruin/geel en verdorden dan. Op dit moment zitten er maar 2 bladeren aan, waarvan eentje alweer aan het vergelen is. Wat gaat er mis?
    De plant staat in mijn badkamer, voor het raam met lamellen, dus wel voldoende licht maar geen direct zonlicht. Het raam staat wel regelmatig op een kier, kan dat een probleem zijn? Soms besproei ik de bladeren, daarnaast geef ik de plant ongeveer eens per week twee grote glazen water. Hij zit in een afgesloten pot, misschien dat het daaraan ligt?
    Alvast bedankt voor de hulp!
    Groeten, Muriel


  • Reactie door lapalmeraie — 4 december 2018 07:24 @ 07:24

    Beste Esther

    Dat het volledig door de kou komt is weinig waarschijnlijk. Hoewel de zon minder intens zal schijnen en het achter het raam dus minder hard opwarmt zal de temperatuur binnenshuis toch altijd rond de 20°C liggen. Vermoedelijk komt het door lichtgebrek met de veel kortere dagen nu.
    Het is in ieder geval volkomen normaal.
    Pas de watergift hier overigens wel op aan. Heel beperkt water geven is voldoende.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 4 december 2018 07:29 @ 07:29

    Beste Muriel

    Zonder de plant te zien blijft dat natuurlijk altijd wat gissen. Normaliter is een te lage luchtvochtigheid een probleem maar in de badkamer is dat minder waarschijnlijk, zeker als u ook nog eens besproeit.
    Qua licht valt het moeilijk te oordelen zo. Verder is een gesloten pot inderdaad niet ideaal.
    Bekijk zeker even mijn video met tips over hoe u precies genoeg water geeft en verwijder de plant eens uit de pot om de kluit te inspecteren. Verpot indien nodig naar een geschiktere pot en verse potgrond. Controleer het bestaande blad voor de zekerheid toch ook even op de eventuele aanwezigheid van spintmijt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anouk — 7 december 2018 21:05 @ 21:05

    Hallo,
    Ik heb een bananenplant van 2,5 mrt staan. Ineens worden de bladeren geel, slap en gaan dood. Onderaan komen wel nieuwe bladeren en bovenin zit ook een nieuwe scheut. Wat kan ik doen? Gele bladeren verwijderen aan de stam en minder water geven?


  • Reactie door lapalmeraie — 10 december 2018 07:13 @ 07:13

    Beste Anouk

    Gaat het om een plant die binnen in pot staat? In dat geval moet u zeker even het blad controleren op de eventuele aanwezigheid van spintmijt. De kans is zeer groot dat dit de oorzaak is.
    Uiteraard moet in deze periode ook de watergift drastisch teruggeschroefd worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Filip — 25 december 2018 13:52 @ 13:52

    Dag Niek, even een update rond “mijn binnenjungle” dagelijks wordt alles met de plantensproeier met regenwater beneveld , zowel onder als bovenzijde van de bladeren krijgen hun deel. Watergift is minimaal (0,5 tot 0,75 liter water / dag voor alle planten samen) buiten in de zomer was dat toch al gauw 10 – 20 liter/dag).
    Dagelijkse controle op onregelmatigheden…. Zo heb ik ook ontdekt dat de washingtonia robusta en de mussa basjoo belaagd worden door een soort kleine zwarte beweeglijke stippen , ik denk een soort bladluizen die soms kunnen vliegen.
    Ik veeg ze er zoveel mogelijk af en de planten lijken er vooralsnog geen echte last van te ondervinden.
    In een tuincentra heb ik me Biosect Insecticide laten adviseren en het lijkt er op dat de betreffende beestjes een tweewekelijkse besproeiing daarmee helemaal niet aprecieren.
    Het ziet er toch naar uit de de plaag niet groter wordt.
    Het is alvast verlangend uitkijken naar de lente, vanaf maart/april hoop ik toch al sommige planten terug buiten te kunnen zetten.
    Bij tuincentra Wannyn in waarmaakte staat een prachtig uitgegroeid exemplaar van een yuka rostrata, zoiets staat alvast op mijn verlanglijstje als aanwinst voor het komende seizoen…..
    Hoe gaat het er bij jou inmiddels aan toe ? Al plannen voor het één of ander ?


  • Reactie door Niels — 28 december 2018 17:58 @ 17:58

    Hallo,

    Wij hebben in augustus dit jaar een klein banenplannen ekocht. Als het goed is, is dit de dwarf Cavendish. Deze groeide extreem snel. Zeker elke 1,5 week een nieuw blad. Hij is nu ongeveer 30cm groot met bladeren van zeker 20cm groot. Sinds half oktober is hij bezig met het maken van een nieuw blad. Dit bld lijkt niet te groeien. In oktober hebben wij versie potgrond gegeven en de uitlopers eraf gesneden. Naar ons weten zijn weinig wortels beschadigd. Mogelijk dat het niet groeien door minimaal zonlicht komt en of de kou?

    Alleen sinds twee dagen zien we dat het nieuwe blad (wat nog moet groeien) aan de bovenkant al bruin en heel slap wordt. De massa wordt als het waren heel dun…
    Van de 3 uitlopers (die we hadden overgepot) hadden er 2 nog niet voldoende wortels. Deze 2 gingen dood en ook hier begon dit bij het nieuwe blad.

    wij zijn bang dat de bananenplant nu dood gaat en willen graag advies.

    Ook zagen we wat kleine vliegjes rond de plant. Dit waren er maar enkele en nu zien we ze niet meer. Eerder dit jaar hebben we met algjes bestrijd tegen rouwvliegjes.

    De watergift houden we goed in de gaten dmv water meter. Staat op de zuidkant en we hebben de potten altijd aangepast aan de grootte van de plant. Wij hebben ook vloerverwarming (weet niet of dit hiermee te maken heeft?)

    Graag sturen wij een foto mocht dit nodig zijn.,

    We horen het graag.

    Mvg
    Niels Remis


  • Reactie door lapalmeraie — 31 december 2018 16:46 @ 16:46

    Dag Filip

    Door de feestdagen een beetje vertraging in de reactie. Leuk om weer van je te horen!

    Het valt lastig te zeggen wat die stippen zouden kunnen zijn. Bij twijfel mag je altijd een foto sturen.
    Ik heb binnen in de wintermaanden enkel last van de varenrouwmugjes en vanaf deze periode doorgaans ook wat spintmijt en luis op de banaanachtigen die binnen overwinteren. Aangezien die toch hun blad weer verliezen is dat niet zo’n ramp.
    Verder heb ik niet direct grootste plannen, behalve misschien toch ook een spot onder de grote Trachycarpus in de voortuin nu heel de achtertuin al mooi verlicht is. Zo wordt het ‘s avonds langsrijden ook nog de moeite :)
    Verder wil ik ook verder werken aan mijn Youtube kanaal om het allemaal wat interactiever te maken.

    Alvast een fijne jaarwisseling en in 2019 spreken we anders eens af voor een bezoek aan de tuin hier.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 31 december 2018 17:03 @ 17:03

    Beste Niels

    Een foto sturen mag natuurlijk altijd hoewel ik denk dat het toch door een teveel aan water komt.
    De rouwvarenmugjes zijn in principe niet zo’n gevaar en ook de vloerverwarming hoeft geen probleem te zijn. Wel moeten deze planten, in tegenstelling tot de zomermaanden, juist nu relatief droog gehouden worden aangezien ook de groei vrijwel stil ligt tijdens deze donkere periode.
    Controleer desnoods ook gewoon even met de vinger wat dieper in de pot of nog beter, til de plant eens uit zijn pot. Eventueel verpot u nogmaals naar een iets drogere potgrond. Ook geeft u voorlopig best enkel wat via de onderschaal zodat de plant zelf de nodige hoeveelheid kan opzuigen. Zelf doe ik dat hier enkel elke 2 weken en dan gaat het om een plant van 1M80. De bovenlaag van de grond is hierdoor kurkdroog en de plant doet het zo prima.

    Fijne jaarwisseling voor straks.
    La Palmeraie


  • Reactie door amelia — 10 februari 2019 10:56 @ 10:56

    er verschijnen rustkleurige vlekjes op mijn musa blad, wat zou dat kunnen zijn en hoe kan kan ik dit behandelen? ik heb mijn musa pas een klein maand, en doet t verder prima. Ik hoor graag je reactie mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 11 februari 2019 07:15 @ 07:15

    Beste Amelia

    Het is moeilijk in te schatten wat het probleem kan zijn zonder de plant te zien. De vlekjes zouden kunnen wijzen op een te natte ondergrond maar kan even goed komen door een plaag. Wanneer u enkele foto’s kan doormailen kan ik u beter helpen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Laura — 23 februari 2019 19:42 @ 19:42

    Goedenavond, ik had dit bericht per ongeluk bij de EHBO voor palmen geplaatst. Nu ook hier, op de juiste plek!

    Allereerst mijn complimenten voor de fantastische website. Jullie hebben me al vaak geholpen.

    We hebben een grote bananenplant die toe was aan een nieuwe pot. Daarom hebben we hem in december verpot, en maakten toen waarschijnlijk de fout om hem te veel water te geven. Vorige week ontdekte ik dat buitenste bladeren aan het vergaan waren, waardoor ook het buitenste deel van de stam nat en pappig werd. Ik heb deze bladeren losgetrokken en de op de stam ‘geopereerd’. Er bleven namelijk natte pappige stukjes blad plakken aan de nog gezonde kern van de stam. Die heb ik weggesneden, maar toen is de oppervlakte van de stam een klein beetje beschadigd. Daar zit nu een soort wit pluis op, ik vermoed schimmel. Wat kan ik nu het beste doen? De plant staat nu erg warm, in de buurt van de radiator. We hebben een paarse ‘groeilamp’ die de groei van planten stimuleert. Hiermee proberen we hem te helpen.

    Sinds de rotte bladeren zijn weggehaald groeien de bladeren weer, maar ik maak me zorgen om die schimmel op de stam. Kan ik die weghalen of moet ik de plant met rust laten? En hoe zit het met water, pokon, warmte en het extra licht van de groeilamp? Ik begrijp dat een foto u zou helpen, hoe kan ik die opsturen?

    Met vriendelijke groet en bij voorbaat dank,
    Laura


  • Reactie door lapalmeraie — 25 februari 2019 13:31 @ 13:31

    Beste Laura

    Geen probleem hoor, de berichten komen toch allemaal op dezelfde plek terecht.
    Bedankt voor het compliment. Fijn om te horen dat de site al goed van pas kwam.

    Een foto doorsturen mag natuurlijk altijd. De witte pluis zo gewoon onschuldige schimmel kunnen zijn en mag in dat geval weggeveegd worden, het zou echter ook wolluis kunnen zijn dat een stuk hardnekkiger is en behandeld moet worden. Maar ik vermoed het eerste.
    Qua watergift moet u geven volgens “behoefte”. Omdat dit natuurlijk wat vaak is laat ik in een video zien hoe u dit kunt opvolgen. De link staat oa rechtsboven in het navigatie menu van de site.
    Meststoffen mogen vanaf nu inderdaad weer stilaan in het gietwater gemengd worden. Hierbij volgt u de instructies van de verpakking.
    Zelf werk ik overigens niet met groeilampen, enkel op een heel donkere standplaats zou ik dat nu nog steeds gebruiken maar vlak bij een raam is dat zeker niet meer nodig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door clarysse nele — 27 februari 2019 19:13 @ 19:13

    beste mijn bananenboom heefd last van stamrot. wat kan ik het beste doen om hem te redden?


  • Reactie door lapalmeraie — 1 maart 2019 09:48 @ 09:48

    Beste Nele

    U verpot hem het best zo snel mogelijk naar een drogere potgrond en daarbij verwijdert u grofweg met de vingertoppen alle te natte aarde van de kluit.
    Eventuele rotte delen mogen worden weggesneden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Barbara — 24 maart 2019 13:10 @ 13:10

    Ik heb mijn plant nu 8 wk en het 1ste nieuwe blad is net pas uitgerold. Waarom krijg ik geen nieuw blad per week. Plant staat binnen. Geef teveel water heb hier al begrepen. Waarschijnlijk te weinig licht. Wat kan nog meer een oorzaak zijn? Staat in zijn oppot in een overpot.


  • Reactie door lapalmeraie — 25 maart 2019 06:53 @ 06:53

    Beste Barbara

    Eén nieuw blad per week geldt enkel voor een gezonde goed aangeslagen banaan, op kruissnelheid tijdens het hoogseizoen.
    Tijdens de wintermaanden is de groei slechts heel beperkt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jan — 10 april 2019 10:26 @ 10:26

    Goedemorgen,

    Ik heb een vraag over mijn musa dwarf. Deze heb ik ongeveer een jaar en afgelopen zomer groeide hij enorm goed ondanks dat hij op het noorden staat en maar af en toe wat zon krijgt via weerspiegeling (dit is de enige plek in mijn huis waar hij kan staan). Vanaf oktober is de groei langzaam afgenomen; er kwamen steeds kleinere bladeren uit. Sinds enkele weken staat de groei stil. De plant ziet er nog gezond uit en er vormen ook waterdruppels na het water geven. Sinds oktober ben ik ook gestopt met plantenvoeding. Dit heb ik in de winter nog een enkele keer gedaan maar dit had geen effect op de groei. Verder is de pot nog niet te klein. Hoe zorg ik dat mijn plant weer gaat groeien?

    Alvast dank! Mvg Jan


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2019 13:47 @ 13:47

    Beste Jan

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Met het korten van de dagen neemt ook de groei langzaam af. Het is dus heel normaal dat de plant gedurende de wintermaanden niet veel meer doet.
    Vanaf nu herneemt de groei langzaamaan weer en binnen enkele maanden groeit hij weer als vanouds.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Cherida — 20 april 2019 07:11 @ 07:11

    Goedemorgen,

    Al googelend kwam naar een oplossing voor een plaag op mijn bananenboom kwam ik op deze pagina. Fijn dat er zoveel info gedeeld wordt.
    Mijn probleem: ik heb gister ontdekt dat hij luizen heeft. Maar de luizen van de foto’s komen niet overeen met de luizen die ik zie. Het zijn minuscule platte, lichtbruin/beige beestjes. Het lijkt nog het meest op 2 platte ‘pluisjes’ aan elkaar. Wat zou ik hier tegen kunnen doen? Mijn eerste poging, het afspoelen van de bladeren en stam, heeft gefaald


  • Reactie door lapalmeraie — 23 april 2019 07:00 @ 07:00

    Beste Cherida

    Dat klinkt eigenlijk nog het meeste als schildluis. Zou dat kunnen? Stuur anders gerust enkele foto’s.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Laura — 4 juni 2019 09:43 @ 09:43

    Goedemiddag!

    Aan het einde van de winter was mijn bananenplant erg ziek. Hij was een beetje rot en papperig. Ik heb jullie toen om hulp gevraagd en ik kreeg goede tips. Het mocht niet baten, de kern van de stam was helemaal rot. Nooit meer te veel water geven in de winter, dus! Ik heb de plant uiteindelijk helemaal afgesneden, en de pot buiten op het balkon gezet (eind maart). Ik had nog een klein beetje hoop dat hij weer zou gaan groeien, maar zijn stompje bleef door en droog. Net toen ik hem had opgegeven, kwam daar een uitloper/pup naar boven! Dit kleine bananenplantje doet het inmiddels fantastisch en groeit als kool.

    Mijn vraag is nu alleen: moet ik deze pup afsnijden en verplanten? Of kan ik hem laten zitten? Ik denk dat hij nu gebruik maakt van het wortelsysteem van de (niet meer zo levendige) moederplant. Is dat op de lange termijn ook nog goed?

    Ik hoor graag jullie advies. Heel erg bedankt!

    Met vriendelijke groet,
    Laura


  • Reactie door lapalmeraie — 4 juni 2019 12:36 @ 12:36

    Beste Laura

    Jammer om te horen dat het niet heeft mogen baten. Gelukkig heeft u wel genoeg geduld gehad om een uitloper de kans te geven.
    Laat deze voorlopig lekker zitten en pas wanneer de plant een stuk groter is zou ik deze verpotten naar een eigen pot waarbij u hem weer iets mooier in het midden kunt plaatsen. Tegen die tijd is het meeste van de moederplant ook vast weggerot en kunt u de dode resten makkelijker verwijderen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jolanda — 10 juni 2019 11:50 @ 11:50

    Hallo ik heb sinds 2 jaar een bananenplant. Nu maakt hij veel pups maar de groei van de plant zelf lijkt stil te staan na gekeken te hebben bleek er in de kern toch een verrot blad/nat/bruin te zitten ik heb dit verwijderd. Heeft u een mailadres dat ik een foto kan sturen? Ik vraag me af of ik de plant namelijk moet toppen tot de gezonde kern of dat ik hem zo door kan laten groeien.


  • Reactie door lapalmeraie — 11 juni 2019 08:07 @ 08:07

    Beste Jolanda

    Als de kern rot is kan u de stam best stukje voor stukje afsnijden tot u weer op gezond weefsel stuit.

    Een foto mag altijd op lapalmeraie (at) palmvrienden.net

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Selina — 14 juni 2019 09:35 @ 09:35

    Hallo allemaal,

    Sinds een paar maanden verzorg ik mijn supermarkt bananen plantje en hij is gegroeid als kool ! Elke week een nieuw blad en al 2x zo groot geworden. Vorige week kwam ik tot de conclusie dat hij allemaal rouwvliegjes o.i.d onderin de pot had en dat de grond erg nat was. Ik heb de potgrond van de plant verschoond omdat ik bang was voor een plaag van de rouwvliegjes. Echter hangt mijn bananen plant bladeren al een paar dagen slap en opent er geen nieuw blad meer. Help, hoe red ik mijn plant?


  • Reactie door lapalmeraie — 14 juni 2019 12:20 @ 12:20

    Beste Selina

    Het is normaal dat bij een dergelijke interventie de wortels behoorlijk verstoord raken en de groei dus tijdelijk stopt en de plant zijn blad wat laat hangen. Trap niet in de verleiding om dan weer heel rijkelijk water te geven maar houd de plant juist iets aan de droge kant tot de groei weer herneemt.
    Tegen de varenrouwmugjes helpt het goed om enkel maar water te geven via de onderschaal.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nienke — 15 juli 2019 23:10 @ 23:10

    Goedenavond!
    Wat een geweldige website heeft u! Heel veel van mijn vragen worden al beantwoord in uw artikelen. Mij rest nog een vraag over de grootte van een mijn banaan.

    Ik heb een prachtige bananenplant hier thuis die het geweldig doet (helemaal zo in de zomer). Hij blijft alleen zo klein! Hij is nu na een jaar of 3/4 nog geen 40 centimeter (de stam heeft een diameter van zeker 10cm) en ik heb ‘em vorig jaar verpot naar een ontzettend grote pot. Heb ik toevallig zo’n superdwerg te pakken? Zal deze nog hoger worden? Of ben ik te ongeduldig? Ik zorg dat zijn (haar?) babies worden verwijderd als deze te groot worden.

    Heel veel dank alvast!


  • Reactie door Hanneke — 25 juli 2019 15:02 @ 15:02

    Beste palmerale

    Ik heb hetzelfde prpbleem als Kiki op 14 augustus 2017 17:24. Was er een antwoord voor haar probleem?

    Ik hoor het heel graag!!

    Hanmele


  • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2019 11:55 @ 11:55

    Beste Nienke

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Fijn om te horen dat de website bevalt.
    De kans lijkt me inderdaad groot dat het een Super Dwarf betreft. Laat desnoods eens zo’n uitloper zitten en uitgroeien om te kijken of deze ook zo klein blijft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2019 13:52 @ 13:52

    Beste Hanneke

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Uiteraard worden alle vragen beantwoord, zo ook die van Kiki twee jaar geleden. Het was wel even zoeken maar de conversatie ging verder via mail naar aanleiding van de gevraagde foto’s.

    Beste Kiki

    Dat lijkt me persoonlijk eerder zonnebrand. Op het dak zal de zon behoorlijk krachtig zijn vermoed ik en wanneer zo’n plant dan voor het eerst buiten staat, direct in de zon, verbrandt het blad net zoals onze huid dat zou doen. Hij zou heel geleidelijk aan moeten wennen door hem eerst een week of 2 à 3 in de schaduw buiten te zetten en dan geleidelijk aan steeds meer zon. Dit witte blad wordt niet meer mooi maar nieuwe bladeren die buiten aangemaakt worden zullen wel weer groen moeten zijn. Of wanneer u de plant weer binnen zet, dan is het nieuwe blad ook weer gewoon.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marissa — 14 oktober 2019 12:58 @ 12:58

    Hallo,

    wij hebben van vrienden een bananenplant gekregen die zij online besteld hebben en laten bezorgen, nu is de bezorger zo stom geweest hem op zijn kop de vervoeren en bezorgen, waardoor alle bladen nu op meerdere plekken geknakt en gebroken zijn. is hier nog wat aan te doen of zal hij nu afsterven. hij staat er nu zo triest bij. ik hoor graag of hij nog een 2e leven kan hebben en hoe.

    Met vriendelijke groet,

    Marissa


  • Reactie door lapalmeraie — 14 oktober 2019 14:35 @ 14:35

    Beste Marissa

    Dat was vooral niet handig van de verkoper lijkt mij. Bezorgdiensten houden daar immers geen rekening mee. Een serieus bedrijf verpakt zijn planten dus “verzend-proof”. Dit gezegd zijnde, normaal gezien komt de plant daar wel weer overheen hoor. De beschadigde bladeren worden weliswaar niet meer mooi maar er is geen reden waarom hij geen nieuwe, gezonde bladeren zou vormen.Houd de plant voorlopig eerder aan de droge kant, met minder blad ligt de verdamping immers ook lager. Lelijk blad mag vlak langs de stam afgeknipt worden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door SARA — 26 oktober 2019 15:48 @ 15:48

    Beste,

    Ik heb al enkele maanden een bananenplant muso basjoo, sinds april of mei dit jaar.
    Nu heb ik hem verpot voor de winter en vroeg ik mij af of er iets mis is.
    De stam is echter bruin aan de onderzijde en hij heeft gele vlekken op de,stam en de bladeren hangen slap. De oudste bladeren vertonen ook een gele rand.
    Ik ben bang dat de bruine stam ervoor zorgt dat hij afsterft?
    Jammer genoeg kan ik hier geen demonstrerende foto posten :)


  • Reactie door lapalmeraie — 28 oktober 2019 07:02 @ 07:02

    Beste Sara

    Enkele foto’s zouden inderdaad handig zijn om de situatie beter in te schatten. Al was het maar om te snappen of de plant binnen of buiten staat en in welke omstandigheden.
    U mag de foto’s met uw verhaal naar mijn mailadres sturen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door hans mohr — 11 november 2019 19:50 @ 19:50

    hallo

    Onze bananenplant (Dwerg Cavendisch) Heeft er een mooie tros bananen aanhangen. Deze hangen er nu al ruim 2 maanden aan en de tros wordt steeds groter. Mijn vraag is echter , hoelang duurt het voor ze rijp zijn?
    De plant zelf is nu ruim 4 jaar oud en ruim 2 meter hoog.

    Graag hoor ik van u

    Gr Hans Mohr


  • Reactie door lapalmeraie — 12 november 2019 08:55 @ 08:55

    Beste Hans

    Wag leuk!
    De bloei en met name de ontwikkeling / rijping van de vruchten duurt bij ons natuurlijk veel langer door het ontbreken van de benodigde hoeveelheid warmte, licht en vochtigheid. Het hele proces kan daarom toch tot zo’n 6 maanden in beslag nemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hanneke — 13 januari 2020 22:28 @ 22:28

    Beste Palmeraie,

    Ik heb een bananenplant (weet niet welke) staat al een tijd binnen: vlakbij het raam. Hij had stekkies welke ik (tot nu toe) succesvol heb overgepot.
    Alleen geeft de grote bananenplant: blijven alle bladeren bovenin hangen. Ik dacht dat ze in eerste instantie niet zakte door de kleine stekkies, maar nu zakken ze nog steeds niet. Kan ik hier iets aan doen?
    Bedankt.
    Hanneke


  • Reactie door lapalmeraie — 14 januari 2020 08:49 @ 08:49

    Beste Hanneke

    Het is heel normaal dat de groei in deze periode met donkere en korte dagen vrijwel stil ligt. Hierdoor blijven de bladeren langer in hun huidige positie staan. Normaal gezien groeit de plant daar vanzelf weer overheen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Hanneke — 16 januari 2020 14:50 @ 14:50

    Beste Palmeraie,

    Bedankt voor je snelle reactie.
    Ik snap dat de winter wel invloed heeft op de plant. Maar ik heb hem nu denk bijna een jaar en denk dat hij eigenlijk altijd ‘bovenin’ alleen zijn bladeren heeft gehad.
    Kan ik dit nog op een andere manier stimuleren? Door de bladeren een soort naar beneden te halen?
    Of gebeurd dit echt alleen met meer geduld;)

    Bedankt.
    Hanneke


  • Reactie door lapalmeraie — 16 januari 2020 15:12 @ 15:12

    Beste Hanneke

    Het is misschien handiger als ik de plant eens op foto zie om de situatie correct in te schatten maar zoals ik het hoor lijkt me alles normaal.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Yoni — 8 februari 2020 08:19 @ 08:19

    Goedemorgen, wij hebben sinds 2 maanden een bananenplant en 3 grote bladen hangen slap en dubbel.
    Alleen de bovenste 2 bladen zijn mooi en stevig. Ik heb een vochtmeter gekocht, die geeft blauw rood aan. Zou dit toch te droog zijn ? Ik ben ook bang dat ik te veel water geef. De onderste bladen zijn zelfs dubbel gevouwen.


  • Reactie door lapalmeraie — 10 februari 2020 07:13 @ 07:13

    Beste Yoni

    De symptomen voor te veel en voor te weinig water zijn ironisch genoeg vrij gelijkaardig. Steek anders gewoon eens een vinger diep in de potgrond om te voelen hoe vochtig de aarde is.
    Bij twijfel mag u ook altijd wat foto’s doorsturen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Pieter — 11 februari 2020 21:23 @ 21:23

    Hi,

    De stam van de bananenboom is net boven de grond zwart en heeft een vrij grote inkeeping, alsof insecten hem rustig aan het doorvreten zijn en wachten is tot hij omvalt. Verder ziet de plant er gezond uit.

    Kan een schimmel/luis zoiets doen?


  • Reactie door lapalmeraie — 12 februari 2020 08:46 @ 08:46

    Beste Pieter

    Zwarte vlekken op de stam is heel normaal, bij veel soorten is dat onderdeel van de natuurlijke tekening van de stam.De scheur ontstaat in feite puur door de groei. Bananenplanten hebben namelijk een zogenaamde “schijnstam”. Dit betekent dat de stam eigenlijk niets meer is dan een opeenstapeling van oude, dode bladvoeten. Doordat er van uit het hart steeds nieuwe bladeren worden gevormd worden deze bladvoeten steeds iets meer uit elkaar geduwd waarbij de buitenste inderdaad na een tijdje zal scheuren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Tessa — 27 maart 2020 09:45 @ 09:45

    Hallo,

    Ik heb sinds kort een bananenplant, de bladeren groeien hard alleen zit op het laatste blad ineens zwarte vlekjes.
    Ik geef hem vaak om de 2 á 3 dagen water en spuit hem ook om de 2á3 dagen nat met een plantenspuit.
    Geef ik hem teveel water?

    Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 27 maart 2020 12:35 @ 12:35

    Beste Tessa

    Dat is moeilijk zo te zeggen. Grote zwarte “wijn” vlekken kunnen typisch zijn voor de soort ‘Dwarf Cavendish’. Wanneer het eerder kleine zwarte vlekjes zijn, samen met een vergeling dan is het blad aan het afsterven. Dit kan verschillende oorzaken hebben waarvan de meest courante in het artikel staan beschreven. Stuur anders eens enkele foto’s van de plant door.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Maerle — 14 april 2020 14:02 @ 14:02

    Hi,

    Ik heb sinds een week een Musa. Denk zelf de Dwarf Cavendish, maar dat kan ik niet met 100% zeggen.
    Wel maak ik mij een beetje zorgen om m’n plantje.De blaadjes hangen een beetje slap, donkere vlekken en sommige bladpunten zijn bruin.Zelfs bij de nieuwe bladeren. Ik zou eventueel een foto kunnen sturen.
    Naar mijn idee staat hij in voldoende licht. Probeer regelmatig te sproeien en de grond licht vochtig te houden. Misschien verpotten?

    Mvg


  • Reactie door lapalmeraie — 14 april 2020 15:15 @ 15:15

    Beste Maerle

    Een foto helpt altijd. De donkere vlekken zouden ook de typische bladtekening kunnen zijn van deze soort. De bruine bladpunten zijn binnenshuis vrijwel onvermijdelijk door de drogere lucht.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sandra — 16 april 2020 12:45 @ 12:45

    Hallo,

    Mijn Musa Dwarf heb ik nu sinds bijna drie jaar. Ieder jaar heeft ze wel eens een spintaanval gehad maar dat kon ik prima bestrijden. Deze winter ging het helaas erg slecht en was het een hardnekkige spintplaag die ik moeilijk kon bestrijden. Ook begon het binnenste blad te rotten. Ik heb eerst alle bladeren eraf gehaald maar dat hielp helaas niet, nu de hele top eraf. Ik zie sindsdien geen verschil qua herstel/groei. Met dit warme weer gaat ze overdag lekker naar buiten en nu zie ik drie baby’s. Dus blijkbaar gaat ergens nog wel iets goed.

    Wat adviseert u om te doen? Proberen om de moeder-banaan nog een kans te geven? Zou ze het overleven als je naar haar stam kijkt? Laatste foto is van enkele maanden terug.

    https://ibb.co/DfhkPDM
    https://ibb.co/LhcZ7GB
    https://ibb.co/hDmwv3X


  • Reactie door lapalmeraie — 16 april 2020 14:09 @ 14:09

    Beste Sandra

    Ik zou het nog even aankijken hoor. Het groene topje suggereert namelijk wel dat er nog groei optrad sinds het toppen. Bovendien ligt de groei nu toch nog wat stil. Laat de plant lekker buiten staan op een warme plek en dan zal de groei vast wel weer hernemen.
    Tegen spintmijt helpt een product op basis van neemolie erg goed trouwens. Dit laat namelijk eel film achter op de plant waar de mijt niet van houdt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sandra — 16 april 2020 15:30 @ 15:30

    Bedankt voor je reactie.

    Het groene topje was helaas al zo, ik had het eromheen weggesneden in plaats van volledig vlak af te toppen. Vandaar dat ik het zo vreemd vind dat hij geen groei/herstel laat zien aan de stam, maar wel uitlopers produceert.

    Ik laat de plant overdag inderdaad lekker buiten en zet hem dan ‘snachts weer binnen tot half mei dat hij volledig naar buiten kan. Ik zal het even afwachten.

    Bedankt voor je tip met neemolie, aangezien ik echt vanalles heb geprobeerd behalve dat ;) .


  • Reactie door Simone Degerink — 7 mei 2020 11:39 @ 11:39

    Dag Palmvrienden,

    Ik heb nu sinds drie jaar een Musa Banjoo. Deze had een pup en die hebben we denk ik wat te lang laten staan. De planten begonnen er beide slecht uit te zien. Vorige maand hebben we hem dan toch afgesplitst. De moederplant had schimmel in de pot.

    Allebei met verse aarde in een eigen pot gedaan (mix van kokos en potgrond). En gelezen dat we geen water moesten geven tot er weer groei was dus zo gezegd zo gedaan.
    De pup is nu zn eerste nieuwe blad aan het uitrollen. De moeder is echter nog verder achteruitgegaan en is nu volledig bruin.
    Wat kan ik doen om de moeder te redden, heeft u tips?


  • Reactie door lapalmeraie — 7 mei 2020 11:58 @ 11:58

    Beste Simone

    Hoewel een banjo ook leuk is zal het om de Musa basjoo gaan. Die groeit overigens ook heel goed in volle grond dus als u die mogelijkheid heeft is dat zeker een aanrader! In principe is het lang laten staan van de pup geen probleem, ze moeten dan wel concurreren om voedingsstoffen. De schimmel lijkt me er meer op te wijzen dat hij veel te nat heeft gestaan. Stond hij misschien in een gesloten pot? In dat geval kan het water namelijk niet voldoende wegvloeien en blijft het al snel te nat onderin. U heeft er dus goed aan gedaan om de plant te verpotten naar een betere potgrond. Houd de moederplant voorlopig wat droger zoals u nu al goed doet en zet hem lekker warm en licht weg. Met een beetje geluk slaat hij alsnog weer aan. Bij andere soorten zien we soms wel dat de moederplant helemaal wegkwijnt na het afnemen van een uitloper maar de basjoo is behoorlijk sterk. De echte groei moet echter, zelfs bij gezonde planten, nog op gang komen. Daarvoor is het, ondanks het mooie weer, nog net iets te vroeg in het seizoen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Esther vd Akker — 10 mei 2020 14:07 @ 14:07

    Beste,

    Mijn ouders hadden een bananenplant van zo’n 10 jaar oud (heel klein gekocht) en inmiddels hebben wij de plant nu 2 jaar geleden van hen gekregen. Geen idee welk soort. Hij heeft het altijd heel goed gedaan, veel mooie groene bladeren en om de paar dagen een nieuw blad. Staat in de winter in de schuur. Begin maart naar buiten gehaald, misschien iets te vroeg. In de winter niet veel water gegeven, maar nu wel dagelijks met het warme weer. Er was nog heel even nachtvorst en toen hebben wij de plant ingepakt met plastic. Ook dat was denk ik geen juiste actie. Er leek namelijk een groen blad te komen, maar deze is inmiddels bruin en komt niet verder op. Van de stam hebben wij gisteren een aantal bladen afgehaald omdat deze heel bruin en zacht waren. Rot ook, want het rook niet goed. Inmiddels ziet de plant er zo uit:

    https://ibb.co/cctTzk0
    https://ibb.co/2t0LMN5

    Gaat dit nog goed komen? Kunnen we iets doen om hem weer gezond te krijgen?

    Groet,
    Esther


  • Reactie door lapalmeraie — 11 mei 2020 12:30 @ 12:30

    Beste Esther

    Op basis van de huidige toestand kan ik niet bepalen welke soort dit is. Ik weet dus ook niet in welke mate de vorst nefast is geweest. Sowieso was het beschermen met plastic niet echt handig omdat dit de kou totaal niet weert maar wel maakt dat de plant niet voldoende ademt en dus kan gaan rotten.Het is nu afwachten of de groei alsnog herneemt. Het kleine kerntje ziet er op zich niet heel kansloos uit dus met een beetje geluk loopt die alsnog opnieuw uit. Probeer dit stuk desnoods een klein beetje meer bloot te leggen door de omliggende droge delen voorzichtig wat te verwijderen met een schaar ofzo. Een heel klein beetje maar, de stam mag natuurlijk ook niet gepeld worden. Houd de grond voorlopig enkel licht vochtig, doordat er geen blad is, is er immers ook geen verdamping en met een te natte grond rotten de wortels helemaal weg. Verder kunt u dan alleen nog maar afwachten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door P — 14 mei 2020 18:11 @ 18:11

    Help,

    Mijn bananenplant ziet er slecht uit.. Bladeren zijn droog, 2 weken geleden buiten gezet toen het heet was, Is hij verbrand, geven we te veel of te weinig water, komt ‘t nog goed?
    Alvast bedankt voor uw reactie..

    Met vriendelijke groet, p

    https://ibb.co/z7nkst1


  • Reactie door lapalmeraie — 20 mei 2020 08:32 @ 08:32

    Beste Kim

    Volgens mij zijn de bladeren verbrand door de zon. Net als onze huid moet ook het blad van planten geleidelijk aan wennen om niet te verbranden. Dit wordt overigens ook niet meer mooi maar bladeren die gevormd werden in de zon kunnen natuurlijk wel gewoon tegen het zonlicht.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Loes — 1 juni 2020 14:28 @ 14:28

    Onze bananenplant hebben we nu bijna 1 jaar. Sinds een flinke tijd rollen de bladeren niet goed uit. De nieuwe lijken klem te zitten in de oude die net uitgekomen zijn. Snijden is dan enige optie, waardoor bladeren beschadigen. Tevens zijn onderste bladeren bruin. Inmiddels eem aantal aan onderzijde verwijderd. Ik ben op zoek naar een oplossing voor de nieuwe bladeren

    https://ibb.co/dBgLD6D
    https://ibb.co/6FMkY3r


  • Reactie door lapalmeraie — 3 juni 2020 07:29 @ 07:29

    Beste Loes

    Ik denk dat de plant te nat staat in de combinatie met een iets te sombere standplaats. Eigenlijk zou de plant het beste pal achter een raam staan. Wat voor onze ogen licht lijkt is voor planten namelijk vaak al snel te donker. Door te weinig licht is er minder groei en verdamping en wordt het water niet voldoende geabsorbeerd. Hierdoor is de kluit te nat en kan de plant wat gaan rotten wat in de kern inderdaad het geval lijkt.Hier zou de plant vanzelf doorheen moeten groeien als u even geen water meer geeft tot de groei weer herneemt en de plant lichter zet.Buiten zou ook zelfs kunnen maar dan even eerst in de schaduw gedurende een week of twee om de plant geleidelijk aan te laten wennen aan het zonlicht.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Maaike — 6 juni 2020 17:18 @ 17:18

    Ik heb twee bananenplanten en ze groeien goed, alleen de stam wordt steeds hoger maar wel zonder blad, dus kaal. Het blad rolt boven uit, maar onderaan de plant zijn geen bladeren te bekennen( die moeten weggehaald worden omdat ze geel worden) , het ziet er daarom wat vreemd uit. Hij komt als het ware steeds hoger op zijn stam te staan. Hoe kan dit?


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2020 09:07 @ 09:07

    Beste Maaike

    Dat lijkt me een hele normale groeiwijze hoor. Een grote bananenplant heeft altijd een kale schijnstam en zijn bladkroon enkel bovenin. De stam wordt immers opgebouwd uit restanten van dode bladvoeten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roy — 18 juni 2020 01:12 @ 01:12

    Beste,

    Het gaat binnen een paar dagen niet goed met mijn musa. Weet niet precies welke soort het is.
    Hij is in korte tijd van stekkie een stuk groter geworden en heeft 3 dagen geleden zelfs nog een blad gekregen. Maar nu, na 3 dagen hangen alle bladeren. De grond blijft nat. Wat kan ik doen.

    Groetjes Roy

    https://ibb.co/kJv67qY


  • Reactie door Roy — 18 juni 2020 01:21 @ 01:21

    Aanvullende info:

    Ik wilde graag weten of er wortel rot was opgetreden dus heb hem uit de pot gehaald.
    Alle wortels zagen er netjes wit uit en voelde niet sponzig aan.
    Ook heb ik hem in een grotere pot gezet met nieuwe potgrond omdat ik hem toch uit de pot had.

    https://ibb.co/HNcWK6H


  • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2020 11:10 @ 11:10

    Beste Roy

    Het betreft een Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’. Hij heeft blijkbaar wat moeite met de wateropname. Dat kan betekenen dat de grond te droog is of juist te nat. Vaak is het laatste het geval. Het verpotten naar een grotere pot was sowieso al goed, probeer de grond nu wat droger te houden tot hij weer herneemt. U zou hem zelfs buiten, op een schaduwrijk plekje, kunnen zetten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Roy — 18 juni 2020 12:09 @ 12:09

    Super! Bedankt voor de snelle reactie.

    Mijn plan is om te sproeien met een plantenspuit ( op de bladeren, in de kern en af en toe de grond).
    En nog 1x per week normaal water geven met wat plantenvoeding?
    Ik hoop dat ie t gaat redden en zijn groei voortzet.

    Roy


  • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2020 12:23 @ 12:23

    Beste Roy

    Het is eigenlijk handiger en beter om gewoon via de onderschaal water te geven.Op de site kun je daarvoor een video vinden met uitleg.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door frans — 18 juni 2020 15:18 @ 15:18

    geachte,

    Sinds nu,vandaag heb ik ineens een soort zwam/paddestoel op de bodem van mijn musa plant.
    Maar merkte ook aan de onderkant van de pot. Het hangt er aan de onderkant uit

    Betekent dit dat ik teveel water geef? Doe ik iets verkeerd? Hoort dit?

    Bvd. Mvg; frans


  • Reactie door lapalmeraie — 18 juni 2020 15:57 @ 15:57

    Beste Frans

    Dat lijkt me inderdaad te wijzen op een te vochtige potgrond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Daphne — 19 juni 2020 19:00 @ 19:00

    beste lezer,

    Ik heb sinds een aantal weken een musa waar ik erg trots op ben en graag goed voor wil zorgen! Hij maakt mooie nieuwe bladeren aan, echter sinds kort vouwen/klappen de overige bladeren dicht. Kijkend naar de kluit was het bijna een en al wortel en heb ik hem verpot naar een iets grotere pot. De bladeren blijven steeds dichtvouwen en zelfs de nieuwere bladeren gaan nu ook heel langzaam dicht. Na het water geven s’avonds zijn ze de volgende ochtend iets beter, maar wanneer ik s’avonds thuis kom zitten ze weer bijna helemaal dicht. De potgrond is echt wel vochtig en hij staat op een meter van het raam op het westen.
    Ik speur het hele internet af, maar ik kom er maar niet achter wat er mis gaat. Hoop zó dat u mij kan helpen! (2 foto’s bijgevoegd)

    Mvg, Daphne

    https://ibb.co/ZM6Rn4g
    https://ibb.co/0t2jxyG


  • Reactie door Nara — 20 juni 2020 12:30 @ 12:30

    Hallo!
    Ik heb al 5 jaar een bananenplant, inmiddels ongeveer 1.50 meter hoog. De afgelopen maanden heeft hij vanwege een lange reis bij een oppas gestaan waar hij waarschijnlijk in een te donkere hoek is geplaatst. Bij terugkomst zag ‘ie er niet heel gelukkig en vooral heel onsymmetrisch uit helaas. Ik heb ‘m als remedie verse potgrond gegeven, wat voeding en ‘m dichterbij het raam geplaatst. Daar lijkt ‘ie van op te knappen: er komt weer nieuw blad en binnen no time verschenen er 3-4 puppies. Het probleem is echter dat het nieuwe blad niet uitrolt. De eerste is half uitgerold maar daarna tot stilstand gekomen en twee nieuwe proberen zich nu ook zonder succes uit te rollen. Ik dacht dat dit wellicht een tijdelijke groeispurt was, maar het het zit nu zo’n 2 weken vast. Hoe weet ik of dit een verstopping is en hoe lang kan ik dit nog aankijken voordat ik ‘m rigoureus moet toppen?

    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 20 juni 2020 13:14 @ 13:14

    Beste Daphne

    Probeer hem eens vlak achter het raam te zetten en geef eens enkel water via de onderkant door eerst een laagje in de pot te gieten (2-3cm) en vervolgens de plant terug te zetten. Geef vervolgens een week niets meer. De kans is groot dat hij dan wel mooier blijft. Ik denk dat hij nu te veel water krijgt in combinatie met een net iets te donkere standplaats.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 20 juni 2020 13:19 @ 13:19

    Beste Nara

    Geef hem nog wat tijd met de huidige correcte verzorging. Hij zal er vanzelf weer doorheen groeien. Een verstopping uit zich doordat het blad zich letterlijk door de stam aan de zijkant uitsplijt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Peter — 27 juni 2020 12:43 @ 12:43

    https://ibb.co/pPcLYsX
    https://ibb.co/PwqF3SJ
    https://ibb.co/FYCcFm2

    Na het verpotten van mijn bananenplant lijkt deze er de brui aan te geven. Ik heb 3 pups weggehaald (meerdere eigen wortels) maar de moederplant heeft het lastig in de nieuwe grote pot. Ik las in de comments iets over geen water geven en kijken of er toch nieuw blad komt. Tot vorige week rolde er om de paar dagen een nieuw blad uit, maar dat is gestopt. De bovenste bladeren zijn goed, alleen de onderste verwelken/verschrompelen helemaal. Wat is wijsheid om nu te doen.


  • Reactie door Tamara — 29 juni 2020 09:25 @ 09:25

    Hallo,

    Wij hebben in de voortuin een grote bananenplant staan.
    Afgelopen weekend zijn 2 stengels (dus niet het blad zelf, maar de steel waar het blad aan zit), gebroken. 1 stengel is van zaterdag op zondag nacht gebroken. Het heeft toen alleen hard geregend en er was bliksem en de andere is vannacht afgebroken. Overdag was er niets aan de hand, maar in de ochtend is het opeens toch gebroken. Kan dit door het weer zijn gebeurd of is er toch sprake van dat iemand express onze bananenplant beschadigd.

    Met vriendelijke groet,
    Tamara


  • Reactie door lapalmeraie — 30 juni 2020 17:06 @ 17:06

    Beste Peter

    Dat zal het gevolg zijn van wat wortelschade door het afsteken van meerdere pups en het verpotten tegelijk.Snijd het oudste lelijke blad eraf om de verdamping wat te beperken zodat het bovenste blad mooi blijft. Geef inderdaad ook nog even beperkter water.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 30 juni 2020 17:22 @ 17:22

    Beste Tamara

    Planten die al een hele tijd buiten staan hebben behoorlijk sterk blad in tegenstelling tot planten die net aangeplant staan. De meer uitgerekte bladeren die in de kwekerij werden gevormd kunnen bij blootstelling inderdaad nog wel doorknakken. Bij volwassener planten zou je eerder verwachten dat het blad kapot waait waarbij ze dat typische gerafelde blad overhouden. Door knakken zie ik hier vrijwel niet. Of er dan toch iemand aan trekt of dat er bijvoorbeeld een zwaardere vogel op landt is moeilijk te zeggen. Als het enkel aan de straatkant gebeurt dan is misschien wel met opzet?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Nikki — 11 augustus 2020 15:50 @ 15:50

    Hoi,

    Vorig jaar november heb ik een bananenplant gekocht, een grote en ben er super blij mee. Destijds was hij super mooi maar hij verliest nu steeds meer bladeren terwijl er niets voor in de plaatst komt. Het laatste nieuwe blad heeft hij in januari geschoten en sindsdien niets meer dus. Het nieuwe blad zit wel al klaar en is half uitgerold. Ook heeft hij ineens 7 nieuwe pups die super hard groeien, maar dus nog steeds geen nieuw blad. Ik geef hem 1x per 2 weken voeding en ik geef hem water volgens de “plantsome” app. Kun jij me vertellen of ik een overbezorgde planten-moeder ben en gewoon geduld moet hebben, of moet ik iets anders doen met mijn plant?


  • Reactie door lapalmeraie — 17 augustus 2020 16:25 @ 16:25

    Beste Nikki

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Zo’n app is natuurlijk hartstikke modern en hip maar het is onzin om te kunnen voorspellen hoeveel water een plant nodig heeft, louter op basis van grootte en standplaats. De gezondheid van de plant, het seizoen, type substraat, type pot etc doen er allemaal toe. Water geven lijkt ingewikkeld maar is dat helemaal niet wanneer u weet waarop u moet letten. Bekijk daarvoor zeker eens mijn video op de site, waarin onder andere een Musa de hoofdrol speelt. Verder kan ik niet veel zinnigs over de plant zeggen zonder die eerst te zien. In ieder geval lijkt het me niet normaal dat hij al zolang niets meer doet behalve blad verliezen. Blind gegokt vermoed ik dat hij te nat staat of last heeft van spintmijt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sabrina — 21 augustus 2020 21:56 @ 21:56

    Hi bananenredder,

    Wij hebben een prachtige grote bananenplant gekregen omdat onze kennis een boom had die zoveel stekjes kreeg.

    Super happy!! Hij doet het goed, nieuwe bladeren blijven uitrollen, echter maak ik mijzelf een beetje zorgen … onze boom krijgt geen stekjes ….. dat vind ik een beetje vreemd omdat er 2 opkomende stekjes kwamen ( ik super blij en trots) maar Zijn helaas niet door gegroeid en zijn gestorven nog voordat ze 5 cm boven de grond groeide.

    Waarom geeft mijn boom geen stekjes? Ik denk dat de grond te nat is maar zolang de bladeren oppoppen neem ik aan dat de boom leeft en dat het goed gaat? Ik durf hem niet om te potten. ( bang dat hij af sterft als ik het niet goed doe)

    Help…


  • Reactie door lapalmeraie — 24 augustus 2020 11:22 @ 11:22

    Beste Sabrina

    Ompotten kan minder kwaad dan een te natte potgrond, zeker tijdens de wintermaanden. Uitlopers worden vanzelf gevormd wanneer de plant een bepaalde maturiteit bereikt heeft maar ook wanneer de moederplant in de problemen verkeert. Het afsterven kan inderdaad komen door een te natte potgrond. Geef desnoods enkel nog water via de onderschaal zoals ik op mijn site ook laat zien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door marjolein — 27 augustus 2020 15:44 @ 15:44

    Goedemiddag,
    Onze bananenplant heeft het maandenlang zeer goed gedaan. Hij staat op een zonnige plek in de keuken op het westen.
    Ineens begonnen de onderste bladeren grote bruine vlekken te krijgen, in te klappen en slap te hangen. Ze leken verdord, en voelden droog aan. Ik dacht dat de plant in de warme weken te weinig water had gekregen dus heb toen meer water dan normaal gegeven. Maar blad voor blad werd lelijk. Na een bruine vlek werden ze geel en kon ik ze beter afknippen. Toen zag ik onderop dat de stamp rot werd (nog niet volledig want de stam is zeer groot) en ook de pups zijn niet volledig groen maar wat bruin.
    Ik heb gisteren de plant verpot in droge, nieuwe potgrond in de hoop dat ik hem nog kan redden. De oude potgrond was volledig vochtig.
    Ik heb nu een laagje hydrokorrels onderin gedaan, en de pot staat ook in een schaal. Via de schaal heb ik maar een beetje water gegeven en ik laat het wel weer wat dagen staan voor ik water bij geef.
    Kan ik nog iets anders doen?

    https://ibb.co/4t7sr6k
    https://ibb.co/zrm0VhQ
    https://ibb.co/xJzL4Vv


  • Reactie door marjolein — 27 augustus 2020 15:46 @ 15:46

    PS het begon een week of 4 a 5 geleden toen het nieuwe blad opgerold bleef terwijl wij gewend waren 1 nieuw blad per week te zien groeien en ontvouwen. Dat nieuwe blad zit er nu nog en wordt inmiddels ook slap en ontvouwt niet.


  • Reactie door lapalmeraie — 28 augustus 2020 12:48 @ 12:48

    Beste Marjolein

    De plant zal inderdaad veel te nat hebben gestaan. U deed er goed aan om hem te verpotten en drogere grond te gebruiken. Geef enkel nog maar water via de onderschaal en zeker niet te vaak. In de huidige toestand is om de twee weken meer dal voldoende.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anouchka — 2 september 2020 15:12 @ 15:12

    Beste,

    Ik heb al een aantal jaar een bananenplant en deze is uitgegroeid tot al een flink formaat.
    Sinds een tijdje hebben de nieuwe bladeren bij het ontwikkelen al hele bruine plekken gekregen en zijn ze niet mooi om te zien.
    Wel blijft plant groeien en nu bij het nieuwste blad, zie ik dat de kwaliteit weer beter wordt.
    Het laatste volgroeide blad ik nog niet volledig uitgerold, maar dat zal langzaam aan wel gaan.
    Nu is de stam onderin wat zachter geworden. Ik ben dus een beetje huiverig voor wortel rot.
    De plant heeft enorm veel worstel en ook veel stekjes gegeven. Door het uitsnijden van de stekjes worden de wortels wel licht aan getast.
    Het formaat waar de plant in zit is relatief klein voor het formaat van de plant, maar hierin doet hij het heel erg goed.
    Doordat die nu een klap heeft gehad ergens van en dus nu er niet heel goed bij staat vraag ik me af of het slim is om te gaan verpotten. Het is niet echt het seizoen ervoor en ik vraag mij af of ik daarmee het probleem verhelp.
    Of de plant gewoon tijd geven om er weer boven op te komen.
    Suggesties?

    Groetjes A


  • Reactie door lapalmeraie — 2 september 2020 15:53 @ 15:53

    Beste Anoucka

    Het is denk handiger om enkele foto’s te sturen van de plant zodat ik de situatie wat beter kan inschatten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Irena — 3 september 2020 20:24 @ 20:24

    https://ibb.co/M6qrVxh
    https://ibb.co/1vS2rGN

    https://ibb.co/zrxQT84

    Ik hoop dat ik de fotos er nu bij heb. Maar ik heb een bananenboom en die heb ik in juni verpot. Grotere pot water kan niet weglopen. Geef hem om de dag wel water. Doe ik dat niet dan gaan de onderste blaadjes wat hangen. Dan geef ik het en dan zie ik ze weer mooi staan. Maar heb sinds vanavond ontdekt dat ie een beetje witte.poeder afgeeft. Ben zo bang dat ie ziek is.. en heeft vaak druppels op de de bladen.

    Geef hem 1 x per maand een beetje pokon.
    Irena


  • Reactie door lapalmeraie — 4 september 2020 11:57 @ 11:57

    Beste Irena

    Dat is de natuurlijk waslaag die heel natuurlijk is op deze soort banaan (Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’).U hoeft zich dus geen zorgen te maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Phaedra — 8 september 2020 09:07 @ 09:07

    Hoi!
    Ik heb ongeveer een dik jaar een musa dwarf Cavendish. Hij lijkt het zeer goed te doen, grond is niet te nat en maakt zelfs heel vaak stekjes aan ( makkelijk 1x/2 maanden). De laatste tijd wil hij zijn nieuwe blaadjes echter niet volledig ‘uitplooien’. Het is al een koek aan het worden, zeker 6-10 blaadjes vlak op elkaar. Hij maalt deze blaadjes ook heel vaak, ze worden gewoon niet groot…
    Kan ik hier iets aan doen? Of doe ik ergens iets fout in het onderhouden van deze plant?

    Alvast bedankt!
    Groetjes Phaedra

    https://ibb.co/J3Jt0M1


  • Reactie door lapalmeraie — 9 september 2020 07:51 @ 07:51

    Beste Phaedra

    Hij ziet er nog prima uit hoor. Het is niet abnormaal dat de bladeren soms wat compacter op elkaar groeien. Normaal gezien groeien ze hier vanzelf ook weer overheen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Eveline — 10 september 2020 08:27 @ 08:27

    Goedemorgen,
    Allereerst: wat een geweldige site. Ik heb hier afgelopen jaren erg veel aan gehad!
    Mijn Musa Dwarf Cavendish is alweer de tweede (een stekje van de vorige) en heeft het twee jaar goed gedaan. Helaas heb ik een basisfout gemaakt: teveel water gegeven toen ik een weekje op vakantie ging. Het was in Nederland toen bloedheet, dus het leek me verstandig, maar toen ik terugkwam waren er helaas twee kleine paddenstoeltjes en wat schimmel te zien. Ook een paar dode bladeren moeten verwijderen, maar het grootste probleem is dat de groei volledig gestagneerd is. Al een paar weken beweegt de plant niet, in de zin dat het nieuwste blad niet verder uitrolt en nog geen centimeter omhoog is gekomen. Wel is er opeens een stekje bij, maar de moederplant doet niets meer. De bovenste bladeren zien er nog redelijk goed uit, wel paar zwarte randen. Ik laat de grond nu zoveel mogelijk opdrogen (hij staat in een pot met hydrokorrels onderin), maar vraag me af of ik niet ook weer eens water moet geven. Of kan ik beter ompotten? Ik heb dit een paar maanden geleden nog gedaan om verse potgrond te geven.

    Alvast dank en groet,
    Eveline


  • Reactie door Eveline — 10 september 2020 10:17 @ 10:17


  • Reactie door lapalmeraie — 10 september 2020 18:03 @ 18:03

    Beste Eveline

    Wat leuk om te lezen dat de site al zo lang van pas komt.
    Al met al vind ik hem er nog mooi bij staan maar… als trouwe lezer kent u vast mijn reactie; hij staat in een gesloten pot! Dat maakt het natuurlijk ontzettend lastig om precies genoeg water te geven. Zoek daarom een simpele plastic pot met gaten onderin die nèt in deze pot past en verpot de plant met de huidige potgrond daarin en zet die pot vervolgens in deze sierpot. Tenzij u er niet per se aan gehecht bent en gewoon direct voor een andere pot gaat natuurlijk. Vervolgens kunt u water geven zoals ik in mijn video laat zien. Dat is een stuk eenvoudiger.
    Ziet u bij het verpotten dat de grond drijfnat is, verwijder dan grofweg de natte grond en pot op in drogere grond. Weersta de verleiding van opnieuw watergeven op de eenmalige watergift na het verpotten dan, tot de groei weer herneemt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Stacy — 10 oktober 2020 12:29 @ 12:29

    Hallo,
    Onze musa (van ruim een jaar) deed het tot voor kort geweldig. De laatste weken heeft hij het echter zwaar en we kunnen niet goed achterhalen waarom. De bladeren worden eerst gelig aan de randen (vlekkerig) en vervolgens bruin en dor. We hebben hierdoor al het meerendeel van zijn bladeren moeten afknippen. Nu zie ik hetzelfde verschijnsel ook op zijn laatste bladeren en zijn stam. De Musa staat in een verhoogde pot, binnenshuis voor het raam op het oosten. Hij krijgt maandelijks voeding en de aarde voelt tot zeker 10 cm diep droog/licht vochtig aan. We bewateren minder nu de zomerse temperaturen zijn verdwenen. 4 van de 5 uitlopers zijn inmiddels afgestorven. Sinds vandaag zien we ook een web onderaan zijn stam. Waarvan we niet weten of het onschuldig is of niet.
    https://ibb.co/H2tWs1P
    https://ibb.co/y8VM3Zh
    https://ibb.co/LgBGd0c
    https://ibb.co/QMtZ0j6

    We hebben nog een musa, kleiner van formaat, die het vooralsnog beter doet. Deze heeft meer uitlopers van formaat en staat er nog vol en fier bij. Wel zien we bij deze bruine bladeren, anders dan bij de grote zijn deze niet eerst geel en vlekkerig.
    https://ibb.co/5RB53WL
    https://ibb.co/dBYSKRJ
    https://ibb.co/bmPK7LH

    Wat kunt u ons adviseren voor onze beide musa’s?

    Vriendelijke groeten,
    Stacy


  • Reactie door lapalmeraie — 12 oktober 2020 08:21 @ 08:21

    Beste Stacy

    De eerste heeft last van spintmijt en moet daarvoor dus behandeld worden. De behandeling staat ook beschreven in het artikel zelf. De gele vale bladeren en de spinnenwebben zijn heel typische symptomen. Hij staat zo te zien ook in een gesloten pot wat natuurlijk niet ideaal is.De kleinere Musa heeft misschien wat te nat en te donker gestaan. Dat zou die bruine plekken kunnen verklaren.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sem — 23 oktober 2020 09:28 @ 09:28

    https://ibb.co/cX2gShr
    https://ibb.co/wy4jx47
    https://ibb.co/k8cfPQP

    Hoi Palmeraie,

    Ten eerste wil ik je bedanken voor je site en de handige informatie. Ik heb alleen een vraag over mijn mooie bananenplant. Het is al een flinke plant en deze zomer is die flink gegroeid. Alleen is de groei helemaal gestopt en heb ik donkere (rot?) plekken in de kern van de bladeren gesignaleerd. Ik ben bang dat ik de plant teveel water heb gegeven, omdat het herfst is geworden. Ik heb de plant al een tijdje geen water gegeven en op een plek gezet waar die het meeste licht krijgt. Daarnaast blijft die maar kleintjes aanmaken. Deze snij ik snel weg met het idee alle energie aan de moeder te geven. Mijn vraag is: zijn er nog andere dingen die ik kan doen om de vitaliteit van mijn plan te verhogen en is die überhaupt nog te redden?

    Ik heb wat foto’s toegevoegd ter verduidelijking.

    Ik kijk uit naar je reactie :)

    Sem


  • Reactie door lapalmeraie — 23 oktober 2020 15:41 @ 15:41

    Beste Sem

    Hij staat zo te zien ook in een gesloten pot lijkt het? Hierdoor kan het onderin toch behoorlijk nat blijven. Ook staat hij net naast het raam denk ik, in de slagschaduw van die muur. Misschien dat hij door de combinatie van beide factoren wat in de knoop lijkt te zitten. Probeer beide zaken wat bij te sturen en kijk het verder aan. Laat voorlopig ook de uitlopers gewoon zitten. Niet alleen verstoort dit de plant minder maar mocht deze moederplant inderdaad een rotte kern hebben, dan neemt een uitloper de rol gewoon over.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Pri — 16 november 2020 14:08 @ 14:08

    Goedendag,

    Sinds 2 maanden hebben wij een bananenboom. Hij deed het erg goed en er waren ook 2 kleintjes bij gekomen.

    Mijn man heeft onlangs de (moeder) boom per ongeluk afgebroken. De bladeren van de kleintjes zijn ook helemaal gaan hangen en donker aan het worden. De stam van de moeder is al helemaal uitgedroogd, maar de aarde is wel nog goed vochtig.

    Kan ik uberhaupt nog iets redden?

    Groet,
    Pri


  • Reactie door lapalmeraie — 16 november 2020 16:44 @ 16:44

    Beste Pri

    Het is zaak om de aarde dan nu vooral vrij droog te houden. Zonder blad is er immers ook geen verdamping en anders rotten de wortels weg. Als u dat goed aanpakt dan zullen de uitlopers gewoon weer netjes uitgroeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Joy — 25 november 2020 11:52 @ 11:52

    Beste La Palmeraie,

    Ik heb sinds deze lente een Musa dwarf. Deze stond in de lente en zomer buiten en nu sinds september binnen in de woonkamer. Er komen mooie bladeren aan. De bladeren met bruine randen van de zomer heb ik verwijderd. Nu zag ik dat het restant van het blad rondom de stam erg nat en zacht was. Het leek mij rot. Nu heb ik alle natte en zachte stukken weggehaald (zie foto). Ik denk ook dat ik hem te nat had staan, zal hem vanaf nu droger houden. Heeft u nog tips? Hoop dat hij het overleefd!

    Groetjes
    Joy

    https://ibb.co/Wg4Ymf8


  • Reactie door lapalmeraie — 25 november 2020 12:56 @ 12:56

    Beste Joy

    Die ziet er prima uit hoor. Inderdaad zeker de komende periode beter iets droger dan te nat houden en regelmatig controleren op spintmijt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Mayke — 2 december 2020 17:35 @ 17:35

    Hallo,

    Sinds vandaag heb ik opgemerkt dat mijn Musa zijn stam half bruin ziet. Kan ik iets doen om dit te verhelpen? Ook mijn blederen zien erg af van de winter maar het lijkt te helpen dat ik ze besproei. Dank je om eens te kijken! :D

    https://ibb.co/6bdLLwL
    https://ibb.co/tBmPwWC


  • Reactie door lapalmeraie — 2 december 2020 17:47 @ 17:47

    Beste Mayke

    Die stamkleur is heel normaal. Wel zie ik dat u de stam « stript » van dode bladvoet resten. Dat is af te raden omdat de stam hierdoor zijn steun verliest en zelfs kan breken. Verwijder enkel de delen die van onder, bij de voet, van zelf loslaten en werk zo naar boven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Inge — 21 december 2020 20:36 @ 20:36

    Goedenavond,

    Wat fijn dat dit blog bestaat! Ik heb nu een maand geleden deze bananenplant gekocht bij het tuincentrum. Veel van de bladeren worden geel, gestipt en krijgen bruine randen. Het nieuwe ingerolde blad staat ook sinds de aankoop al stil (het puntje daarvan is bruin aan het worden). De plant staat ongeveer anderhalve meter van het raam (NW) af en ontvangt nooit direct zonlicht. Ik geef hem momenteel ongeveer één keer per week een scheutje water. Ik weet ook niet of de kleur van de stam normaal is!

    Ik heb voor de zekerheid ook een foto van de wortels toegevoegd.

    Ik heb al met een zaklamp naar ongedierte gezocht, maar niets gevonden.

    Groetjes Inge

    https://ibb.co/0yX4GJw
    https://ibb.co/0mwHsdV
    https://ibb.co/YD4JZRX
    https://ibb.co/yf3HbZq


  • Reactie door lapalmeraie — 22 december 2020 10:36 @ 10:36

    Beste Inge

    Al met al valt het nog goed mee hoor. U hebt de plant pas net en hij komt dan ook van de perfecte omstandigheden bij de kwekerij en heeft daarna in veel gunstiger omstandigheden in de winkel gestaan en heeft zich bij u thuis opnieuw moeten aanpassen. Plus al het transport, verplaatsingen maakt dat de plant natuurlijk wel iets terugvalt. Het is alleen het oudste blad, van ouder dus dat is heel normaal gelet op de omstandigheden.

    Om hem de beste kansen te geven raad ik wel aan om hem te verpotten naar een iets grotere pot met vooral een betere potgrond. Nu staat hij in de turf van de kwekerij en dat is een heel arm substraat. Bij de kweker is dat op de voedingsmatten geen probleem maar thuis ligt dat iets anders. Neem wel weer opnieuw een pot met drainage gaten onderaan, die u uiteraard best weer in een mooi sierpot mag plaatsen, zolang het overschot aan water maar kan afvloeien of geleegd kan worden.

    Gebruik zeker een kwalitatieve potgrond voor een goede drainage en voeding voor de komende periode. Geef zeker maar heel beperkt water in de deze donkere maanden, liever iets te weinig dan te veel en het beste ook via de onderschaal (of door langs de pot in de bodem van de sierpot te gieten. Zo neemt de plant het water zelf op en blijft de potgrond relatief droog waardoor u ook niet te maken krijgt met die vervelende zwarte vliegjes.

    De exacte hoeveelheid en frequentie hangt af van diverse omstandigheden en op mijn site vindt u hierover veel meer info maar qua indicatie is momenteel een laagje onderin de pot 1x elke 2 à 3 weken meer dan voldoende ! Zeker niet elke paar dagen gieten, ook al is de verleiding groot. 

    Hij staat daar op het aanrecht heel mooi maar de plaats is niet echt geschikt wegens te donker. Eigenlijk moet hij echt pal achter een raam staan. Volle zon is daarbij geen enkel probleem. Draai hem wel af en toe een slag, zodat hij mooi recht blijft groeien.

    Knip het gele blad vlak langs de stam af en laat de resten zitten. Pel dit zeker niet van de stam af want daarmee verliest hij zijn steun.

    Houd eveneens het overige blad goed in het oog, ik zie daar witte vlekjes wat gewoon wat stof kan zijn maar spintmijt is in deze periode ook vijand nummer één. 
    Het klinkt allemaal wat ingewikkeld en veel moeite maar eens u het door hebt valt dat reuze mee en geniet u nog lang van een mooie plant.

    Fijne feestdagen
    La Palmeraie


  • Reactie door Inge — 22 december 2020 13:26 @ 13:26

    Heel erg bedankt voor de uitgebreide reactie! Ik ga ermee aan de slag en hoop dat het tot een mooie bananenplant uit mag groeien.

    Fijne feestdagen!

    Groetjes Inge


  • Reactie door Regina — 8 januari 2021 09:55 @ 09:55

    Beste,

    Mijn bananenplant heb ik als stekje 3 jaar geleden gekregen en deed het tot een maand geleden ontzettend goed, sinds een maand krijgt hij enorm veel baby’s maar groeit de moederplant niet meer, er komen geen nieuwe bladeren meer aan en alles wat er nog aan zit wordt helemaal bruin. 2x per week krijgt ze een sproeibeurt dus daar ligt het volgens mij niet aan. Enig idee hoe ik de moederplant kan redden?

    Groet,
    Regina

    https://ibb.co/KXRXwd2


  • Reactie door lapalmeraie — 8 januari 2021 11:52 @ 11:52

    Beste Regina

    De pups teren van de moederplant en zijn doordat veel minder gevoelig voor onaangepaste omstandigheden. Ze vormen dus ook niet echt een indicatie over de gezondheid van de plant. Ik zie dat de plant in een gesloten pot staat? Dat is niet ideaal want hoewel de grond bovenop eerder droog lijkt kan het onderin veel vochtiger zijn en blijven. Dit veroorzaakt wortelrot en uiteindelijk sterft de plant. Ook lijkt het alsof de bladvoeten tot volledig onderaan zijn verwijderd? Vermoedelijk heeft u dit bij elk weggeknipt blad weggepeld om de stam wat netter te maken. Dit verzwakt de plant echter.
    In de zomermaanden met voldoende licht warmte en een hogere luchtvochtigheid is dat allemaal minder zorgelijk maar in de donkere sombere wintermaanden kan dat er net te veel aan zijn.

    Ik zou aanraden om de plant nu alsnog te verpotten naar een pot met drainage gaten onderin, deze mag u dan wel in deze sierpot plaatsen als u wil.
    Verwijder daarbij grofweg met de vingertoppen de huidige aarde en gebruik een nieuwe drogere kwalitatieve potgrond. Geef voorlopig ook enkel nog maar water via de onderschaal of onderin de pot. Dit klein laagje water kan de plant dan zelf opzuigen. Gelet op zijn toestand en het seizoen is een klein laagje water één keer in de maand meer dan voldoende. Geregeld de plant eens benevelen mag wel zeker indien hij vlak bij de radiator staat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sanne — 19 januari 2021 16:46 @ 16:46

    Goedemiddag,

    Wat een mooie site met waardevolle info!

    Sinds een jaar heb ik een Musa Dwarf Cavendish. Ik ben dol op deze plant! Hij heeft in korte tijd al drie pups gegeven. Deze zijn met succes verwijderd. Helaas sinds dat de laatste pup bij de plant groeide, is de moeder gestopt met nieuwe bladeren maken. De top is bruin. Nu zie ik sinds een aantal dagen een uitstulping in de stam. Zou de top verstopt zitten en kan ik de plant nog redden? Ik voeg wat foto’s bij. Alvast bedankt eventuele tips.

    https://ibb.co/NVhjjHj
    https://ibb.co/x2RHhg1

    Groeten Sanne


  • Reactie door lapalmeraie — 19 januari 2021 16:52 @ 16:52

    Beste Sanne

    Bedankt!
    Dit lijkt me inderdaad een verstoppen want de top komt langs een alternatieve weg alsnog naar buiten. U mag de plant gerust net onder deze plek horizontaal afsnijden, de groei herneemt dan van daar. Houd de plant voorlopig wel wat droog want zonder blad is er ook geen verdamping. Als tip kan ik nog meegeven dat het soms geen kwaad kan om wat pups laten zitten om de moederplant minder te verstoren en dus niet te remmen in de groei.

    Met vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Teun — 18 februari 2021 15:23 @ 15:23

    Beste,

    Sinds een paar dagen heb ik ontdekt dat er roodbruine vlekken op de stam van mijn bananenplant ontstaan die groter worden en later een soort van uitdrogen. (zie foto)
    Het blad dat er aan vast zit overleeft het uiteraard niet.
    Wat zou er aan de hand kunnen zijn? Kan ik nu iets doen of gaat dit zich vanzelf oplossen? Ik hoop het in de toekomst natuurlijk te kunnen voorkomen dus ik ben benieuwd wat het is.

    Groet Teun

    https://ibb.co/GPY6Wy7


  • Reactie door lapalmeraie — 19 februari 2021 12:03 @ 12:03

    Beste Teun

    Dat is afstervend weefsel maar daarmee kennen we de oorzaak van het afsterven nog niet. Dat kan in feite van alles zijn dus om er een zinnige uitspraak over te kunnen doen zou ik eigenlijk de plant in zijn geheel moeten zien en iets meer weten over de verzorging die u geeft.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Teun — 22 februari 2021 15:54 @ 15:54

    Dag Palmeraie,

    Dank voor uw reactie.

    Bijgaand een foto van de plant in zijn geheel.
    https://ibb.co/k9mJP9x

    De plant staat naast een raam in een kamer waar het in de winter redelijk koud is.
    In de wintermaanden heb ik mogelijk een periode te veel water gegeven.
    Dat heb ik nu teruggeschroefd naar 1x watergifte per 3 weken.
    De terracotta pot waarin de plant zit staat een klein beetje verhoogd op de onderschaal zodat wortels niet in het water staan.
    Tijdens de winter ook behandeld voor spint, nu geen last meer van.

    Ik hoop dat deze informatie voldoende is iets over de oorzaak en oplossing te kunnen vertellen.

    Dank u wel.
    Groet Teun


  • Reactie door lapalmeraie — 23 februari 2021 12:47 @ 12:47

    Beste Teun

    Die heeft inderdaad te nat gestaan en zelf nu vind ik de aarde eigenlijk nog vrij nat ogen. Geef desnoods enkel via de zijkant water zodat er onderin een laagje blijft staan dat de plant zelf kan opzuigen. Dat laagje moet na zo’n 48u eigenlijk al niet meer in contact zijn met de wortels/onderkant van de pot in uw geval. Op die manier kan de kluit zelf veel beter opdrogen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door vere — 23 februari 2021 17:02 @ 17:02

    Hallo,

    Mijn Musa heeft een zware zomer gehad: verrotte wortels en rouwvliegjes. Eerlijk gezegd heb ik hem ook verwaarloosd qua sprayen. Voor de zomer groeide hij goed, maar nu erg traag. Zijn oude blad is al lelijk, maar er is nog weinig nieuw blad dus als ik hem afsnijd is hij haast kaal. Zijn laatste drie bladeren groeiden erg dicht op elkaar en zijn ook kleiner dan de voorgaande bladeren. Verder is de boom schuin gaan staan. Op een gegeven moment heb ik hem (eind zomer) bij het overpotten recht gezet, maar al snel begon hij weer schuiner te staan. Ook heb ik hem in het najaar twee meter verplaatst; evenveel zon, maar wel bij het open raam waardoor er tocht op staat.

    Mijn vraag is vooral:
    - Hoe komt het dat de boom schuin gaat staan en wat kan ik er aan doen?
    - Vind de boom tocht vervelend, of kan dat geen kwaad?

    Foto:
    https://ibb.co/mS0X8sS


  • Reactie door lapalmeraie — 24 februari 2021 09:39 @ 09:39

    Beste Vere

    Over tocht heb ik nog nooit zoveel klachten gezien/gehoord, ik denk dat het probleem hier vooral wat bij de pot ligt.Hij staat zo te zien in een relatief kleine en vooral gesloten pot. Hierdoor blijft de grond veel te nat waar de plant toch echt wel last van heeft. De varenrouwmugjes zijn hiervan ook wel een bewijs.
    U verplant deze banaan het beste naar een net iets grotere pot met drainage gaten. Gebruik daarbij een kwalitatieve potgrond en dek deze af met een laagje grind of zand oid. Zet de pot in een onderschaal en geef enkel nog maar water via de onderschaal. Zo kan de plant dit zelf opzuigen en blijft de grond veel droger en hebt u ook veel minder last van de vliegjes.
    De plant wordt zo ook gestimuleerd om wortels te vormen veel dieper in de pot waardoor hij wel netjes recht blijft staan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jelle — 24 maart 2021 09:21 @ 09:21

    https://ibb.co/d05ZDLM
    https://ibb.co/0QHwz4Y
    https://ibb.co/d2MMJS5

    Zie hierboven de foto’s van mijn Musa Basjoo. Hij staat op het balkon en heeft grotendeels buiten overwinterd (alleen met de strenge vorst in februari hebben we hem tijdelijk binnen gezet). De bladeren zijn gesneuveld maar de stam leek nog goed. Er was ook alweer een prachtig nieuw blad gegroeid, maar helaas troffen we die net geknakt aan. Toen ik verder ging kijken bleek de hele bovenkant van de stam papperig/rot. Na wat Googlen besloten om de stam af te knippen, zie ook de foto’s voor het resultaat. De binnenkant van de stam ziet er nog steeds niet goed uit. Wat kunnen we het beste doen? We hebben ook nog een grotere bananenplant buiten staan, die lijkt in mindere mate dezelfde problemen te hebben. Daar hebben we nog maar even besloten om niks te doen.


  • Reactie door Jelle — 24 maart 2021 10:23 @ 10:23

    https://ibb.co/tYNFhN0
    https://ibb.co/9rZ0NQR

    Hier nog een update, bij nader inzien nog een klein stukje extra eraf gehaald. Stam ziet er nu wel een stukje beter uit van de binnenkant vind ik.

    Dank alvast, ben benieuwd naar jouw mening!

    Groeten,

    Jelle


  • Reactie door lapalmeraie — 25 maart 2021 14:58 @ 14:58

    Dag Jelle

    Dat de groei toch weer hernomen was doet denken dat er pas schade is opgetreden nadien. Bijvoorbeeld toch nog een iets te strenge nachtvorst na het weer buitenzetten. De rotte binnenkant bewijst in ieder geval alvast dat het afknippen geen slechte keuze was. Nu is het afwachten tot de groei weer herneemt. Dat is bij bananenplanten sowieso wat later in het voorjaar dus kan het best nog tot mei duren voordat er iets gebeurt.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jenny — 27 maart 2021 10:41 @ 10:41

    Hallo,
    allereerst wil ik even zeggen hoe blij ik ben deze site gevonden te hebben ! Een paar weken geleden vond ik een ‘gedumpte’ bananenplant en heb hem mee naar huis genomen om te proberen hem te redden.
    Nul ervaring met de verzorging dus al googlend kwam ik hier uit. Wat fijn, zo veel informatie !
    De betreffende plant was meer dood dan levend (zie foto’s).

    https://ibb.co/R7TFxJT
    https://ibb.co/DQQ7ZXc
    https://ibb.co/QNRWNyX

    De bladeren heb ik afgeknipt maar ik vraag me af of ik niet beter ook de stam kan afsnijden, die voelt hier en daar wat zacht aan.
    Aan de voet verschijnen nu wel kleintjes..

    groet,
    Jenny


  • Reactie door lapalmeraie — 29 maart 2021 07:19 @ 07:19

    Beste Jenny

    Wat leuk om te horen. Bedankt. Zulke reddingsoperaties zijn altijd erg leuk en u hebt er goed aan gedaan want zelfs al lijkt de stam verloren, er zijn sowieso al twee nieuwe uitlopers die weer uitgroeien tot twee nieuwe planten. Ik denk dat het hier de Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ betreft, hoewel het in zijn toestand niet meer zo eenvoudig te bepalen is. Vermoedelijk is deze buiten blijven staan tijdens de vorst en zo grotendeels kapot gevroren. Ik verwacht dan ook dat de moederplant (de hoofdstam dus) verder zal wegkwijnen maar die uitlopers groeien gewoon netjes door. Houd de plant zeker niet te nat de komende periode.
    Veel succes met de nieuwe planten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jenny — 1 april 2021 10:17 @ 10:17

    dank voor de info !
    De twee uitlopers groeien goed, dus ik ben optimistisch :-)


  • Reactie door Wout Verhoeven — 2 april 2021 21:25 @ 21:25

    Hoi,

    Een tijd geleden heb ik hier de vraag gesteld wat er mis was met m’n plant. Er werd toen geadviseerd de plant in een pot met drainage gaten te plaatsen. Ondertussen gaat het wel een stuk beter met m’n musa dwarf.

    Maar ben toch bang dat het niet helemaal goed gaat komen. De nieuwe bladeren worden steeds kleiner (zie bijlage). Ook lijkt het erop dat de bladeren een beetje uit de zijkant van de stam groeien. Komt de plant hier vanzelf bovenop? Of wat kan ik doen anders?

    Met vriendelijke groet,
    Wout Verhoeven

    https://ibb.co/CWcDjc5
    https://ibb.co/HrpzMDb


  • Reactie door lapalmeraie — 3 april 2021 13:17 @ 13:17

    Beste Wout

    Goed om te horen dat het weer beter gaat met de plant. De groei die hij nu vertoont is vrij normaal, ik beschrijf het ook in dit artikel: http://palmvrienden.net/lapalmeraie/2013/03/bananenplant-bladeren-over-elkaar/

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 12 april 2021 16:19 @ 16:19

    Hallo plantenkenners!

    Wat fijn jullie gevonden te hebben.
    Ik heb mijn bananenplant nu ruim een jaar. Omdat hij het veel te benauwd had in zijn vorige potje heb ik hem een paar weken geleden verpot naar een grote pot met hydrokorrels. Ik maak me nu een beetje zorgen. 1 blad bleef heel lang opgerold. Toen gingen ze over elkaar heen. Ik las dat bladeren die over elkaar groeien niet direct een probleem zijn maar de nieuwe bladeren zijn klein, licht en de laatste lijkt zelfs zelfs verrot. Hij krijgt nu wel weer een pup.
    Voor het verpotten heeft hij wat extra uurtjes zon gehad maar dat heen en weer slepen gaat nu niet meer omdat de pot zo zwaar is. Hij heeft in de ochtend zon en staat niet naast een kachel.
    Wat kan ik het beste doen?

    https://ibb.co/6g3fXBw
    https://ibb.co/0smXjLx


  • Reactie door lapalmeraie — 12 april 2021 16:37 @ 16:37

    Beste Ellen

    Dat heen en weer slepen is niet nodig hoor, achter het glas wordt het meeste UV licht toch weggefilterd en kan de plant dus prima blijven staan. Ik zie dat de plant het inderdaad even moeilijk heeft gehad en wat in de knoop heeft gezeten maar er gewoon vanzelf weer overheen gegroeid is. Het nieuwste blad zal wat vervormd zijn en dat bovenste deel zal er af vallen maar dat heeft geen gevolgen op de verdere ontwikkeling van de plant. Wel lijkt me de nieuwe pot volledig gesloten van onder? De hydrokorrels zijn natuurlijk wel goed maar er kan nog steeds te veel water onderin de pot ophopen. Eventueel een paar gaatjes helemaal van onderen aan de zijkant boren en de plant op een onderschaal zetten is het gemakkelijkste. Zo hoeft de plant niet weer verpot te worden en kunt u toch gaatjes voorzien zonder er een knoeiboel van te maken.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Ellen — 12 april 2021 17:46 @ 17:46

    Hartstikke bedankt voor de snelle reactie!
    Dan heb ik meteen nog een vraag over mijn palmen. De ene gaat wat slechter dan de ander. Ik weet dat wat dorre punten er bij horen maar vroeg me af of dit normaal is? Ze verslechteren nogal en bij de kleine komt het ook al voor op de nieuwe stengels. Kan ik iets beter doen of kan ik het verwijderen?

    https://ibb.co/QDZLCnW
    https://ibb.co/txZMyvB
    https://ibb.co/0smXjLx

    Alvast hartelijk bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 13 april 2021 16:01 @ 16:01

    Beste Ellen

    Al met al ziet deze Kentiapalm er nog goed uit hoor. Let er enkel op dat de grond zeker niet te nat is want zo te zien staat ook deze in een gesloten pot.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Marco Patteet — 16 mei 2021 11:18 @ 11:18

    https://ibb.co/4jHpcpp
    https://ibb.co/pKwg7LJ

    Hallo! Ik zit ook met een vraag over mijn bananenplan. Sinds een aantal weken komt er geen blad meer uit het center. Nu heb ik gemerkt dat er nat weefsel in zit en heb dit weggeplukt om te zien of er toch nog iets doorheen wil komen maar tevergeefs. Het lijkt ook alsof de stam wat rot wordt. Nochtans staat de plant niet te nat voor zover ik kan controleren en meten .. heeft u enige tips of ervaringen waar ik verder mee kan? Sindsdien schieten er wel kleine zijplantjes uit de grond die ik overigens tijdig verwijder. Groeten Marco


  • Reactie door lapalmeraie — 17 mei 2021 13:14 @ 13:14

    Beste Marco

    Op de foto’s is het niet goed te zien, enkel het hart zoals u beschrijft. Doorgaans komt het toch door een te natte potgrond. Staat de plant toevallig in een gesloten pot? Het water moet onderuit namelijk wel weg kunnen stromen. Zeker in de wintermaanden mag de grond behoorlijk droog zijn. Uitlopers hoeven trouwens niet per se verwijderd te worden. Laat de plant anders voorlopig even gerust qua watergift, snoei en uitlopers. Normaal gezien groeit hij er dan wel doorheen. In het slechts geval zit de rot wel te diep en moet een uitloper het overnemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Remko — 20 mei 2021 18:01 @ 18:01

    Hallo,

    Sinds een maand of 3 hebben wij een bananenplant staan. Hij staat voor het raam op het zuidwesten en is behoorlijk gegroeid. Zijn onderste bladeren zijn echter erg dichtgeklapt, de bovenste bladeren staan er mooier bij. Is dit een teken dat hij te veel / weinig water heeft of hoort dit er gewoon bij? Volgens de Xiaomi watersensor die we in de pot hebben zitten zou de hoeveelheid vocht in de aarde OK zijn, maar weet niet zeker hoe betrouwbaar deze is.

    Groeten, Remko

    https://ibb.co/4K0g5dy
    https://ibb.co/LSRxHJN
    https://ibb.co/Fnmwqj3


  • Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2021 10:38 @ 10:38

    Beste Remko

    Met die watermeter heb ik zelf geen ervaring maar de plant staat er prima bij. Het is heel normaal dat de onderste bladeren na verloop van tijd lelijk worden en zelfs afsterven. Die kunnen dan vlak langs de stam worden afgesneden en zo ontstaat uiteindelijk ook de stam.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Remko — 21 mei 2021 17:08 @ 17:08

    Bedankt voor je reactie, goed om te horen dat hij er goed bijstaat en dit er dus gewoon bij hoort.

    Groeten, Remko


  • Reactie door Bo — 7 juni 2021 17:18 @ 17:18

    Ik heb een tijdje terug terug een bananenpant aangeschaft bij de ALbert Heijn. Thuis kwam ik er al snel achter dat er veel kleine larven in de potgrond zaten.. verder maar 1 vliegje gezien. Nu heb ik de potgrond een aantal dagen laten drogen, daarna heb ik de plant uit de pot gehaald, alle potgrond tussen de wortels weggehaald en de wortels kort schoongespoeld en heel even laten drogen. Daarna heb ik de pot met kokend water goed schoongemaakt en de plant in nieuwe potgrond gezet. De bladeren zijn daarna gaan hangen. Het lijkt er op dat de plant water wil, alleen de potgrond is nog redelijk nat (Ik weet zeker dat ik in ieder geval niet te veel water heb gegeven) Ik ben bang dat als ik meer water geef ik hetzelfde probleem ga krijgen als waar ik van af wou. Hij staat btw naast het raam op het zuiden, vaak half schaduw door het gordijn. Wat kan ik het beste doen?

    https://ibb.co/1L7b8cz


  • Reactie door lapalmeraie — 8 juni 2021 11:22 @ 11:22

    Beste Bo

    Het is zeer waarschijnlijk een reactie op de behandeling. De wortels zijn immers toch aardig verstoord en dan ga ik er nog vanuit dat u geen koud kraanwater hebt gebruikt voor het uitspoelen van de wortels. Het is nu vooral een kwestie van tijd tot de groei weer herneemt. In afwachting mag hij zeker niet te veel water krijgen en beter nog geeft u enkel water via de onderschaal / onderin de sierpot. Zo neemt de plant het nodige vocht zelf op en blijft de grond zelf een stuk droger. Dit gezegd zijnde, gezonde potgrond bevat altijd wel wat insectjes zoals springstaartjes. Zij zorgen voor een goede bodemstructuur en afbraak van organisch materiaal. Verder mag de plant zeker in de volle zon staan.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Angela — 5 augustus 2021 21:21 @ 21:21

    Hallo,
    Ik heb een vraagje. Mijn bananenplant is het sinds kort weer super goed gaan doen en komen er wekelijks prachtige bladen erbij. En worden de 2 baby plantjes ook al groter. Evt hangende bladen onderin snij ik 5 cm vanaf de stam weg.
    Nu wil ik hem graag verpotten naar een veel grotere pot 80 x 37cm, dit is een vrij hoge pot van 63L en wil dan op de bodem 40L hydrokorrels doen en daarbovenop verse potgrond. Enkel lees ik op andere websites dat er geen hydrokorrels op de bodem mogen van een bananenplant. Klopt dit en zo ja, wat kan ik dan beter doen? 60L aan grond storten lijkt mij ook wat overdreven, naast het feit dat de pot dan ook nog eens loeizwaar wordt. :) Ik hoor graag jullie advies, want wil graag m’n bananenplant mooi en gezond houden.
    Groetjes Angela


  • Reactie door Jard — 6 augustus 2021 08:38 @ 08:38

    Hallo,
    Ik heb nu ruim een jaar een bananenplant. Vorig jaar zomer groeide hij heel hard, nu gebeurt er echter niets. De bladeren worden bruin en sterven af, ik heb er nog maar drie over. Nieuw blad ontvouwt niet en wordt bruin bij de stam. Ik heb de plant al weken geen water gegeven en de grond is toch nog steeds vochtig. Hij staat 1,5 à 2 meter verwijderd van een raam op het zuiden.
    De plant maakt wel nieuwe scheuten aan. Twee weken geleden heb ik de twee stekjes verwijderd, maar die zijn helaas dood gegaan. Nu is er weer een nieuwe scheut van een centimeter of 6-10.
    Wat moet ik doen om de moederplant te redden? Kan het zijn dat alle energie in het maken van de scheuten gaat zitten?


  • Reactie door lapalmeraie — 11 augustus 2021 08:53 @ 08:53

    Beste Angela

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Ik zou niet weten waarom je geen hydrokorrels onder in de pot zou mogen doen? Maar uiteraard moet je wel altijd zorgen voor afwateringsgaten onderin zodat er geen water onder in de pot blijft staan. Misschien bedoelt men dat? Het idee kan dus maar… indien de plant buiten staat; een bananenplant vangt met zijn grote blad vrij veel wind. In zo’n hoge pot zal hij minder stabiel staan en dus sneller omwaaien. Een zware steen onderin de pot leggen, zonder de afwatering te belemmeren, is dan zeker verstandig. Als kamerplant is dit natuurlijk minder een probleem. Houd er ook rekening mee dat zo’n grote pot veel meer water zal vast houden. Er zal dus minder vaak water gegeven moeten worden. Zeker in de wintermaanden.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door lapalmeraie — 11 augustus 2021 08:57 @ 08:57

    Beste Jard

    Ik denk dat de plant inderdaad te nat en te donker staat. De pups zijn niet echt een representatief teken voor de verzorging omdat ze op de moederplant teren en dus veel minder last hebben van verkeerde omstandigheden. Verpot de plant dus even naar nieuwe drogere potgrond en verwijder daarbij losjes met de vingertoppen alle huidige te natte aarde. Geef enkel bij het oppotten even vlug wat water om de grond goed te laten aansluiten en probeer dan de verleiding van het opnieuw water geven te weerstaan tot de groei er weer inzit. Een plaats pal achter het raam zou eigenlijk ook beter zijn.
    Laat de pup ook zeker zitten om de plant niet nog meer te verstoren. In het slechtste geval sterft de moederplant verder af en dan neemt de pup het gewoon over.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Angela — 12 augustus 2021 06:14 @ 06:14

    Goedemorgen!
    Geen probleem, hopelijk een fijne vakantie gehad. Hartelijk dank voor je reactie.
    De pot staat binnen.
    Er zitten afwateringsgaten in de pot, ik zal deze openen en een schaal eronder zetten. Enkel vroeg ik mij af waarom dit noodzakelijk is, gezien de pot zo hoog is zal het overtollige water toch naar de bodem gaan en niet de wortels raken?
    En ik heb hem vorige week overgezet, maar merk nu meteen dat het nieuwe blad ineens is blijven hangen. Enige idee hoe dit komt? Hij is een op een overgezet met nieuwe grond eromheen (onder en zijkanten). Groetjes Angela
    https://ibb.co/JtjmY45
    https://ibb.co/xYbMk2Z


  • Reactie door lapalmeraie — 12 augustus 2021 07:35 @ 07:35

    Beste Angela

    Nu de plant er al in staat zal dat lastig worden zonder de plant te beschadigen. Laat het maar zo.
    Het water kan inderdaad wegvloeien naar onder maar wanneer dit elke week een beetje gebeurt zal er op termijn zoveel in staan dat het alsnog in contact komt met de wortels. Nu kunt u dit wel omzeilen met een trucje. Steek voor de watergift even een watermeter in de pot om te kijken hoe vochtig het wat dieper is. Een breinaald kan ook, dan kijkt u gewoon of er nog natte donkere aarde aan de naald blijft kleven. Is dit het geval, dan heeft de plant geen water nodig. Blijft er nauwelijks aarde plakken en is dit ook nog eens droog, dan mag u opnieuw gieten.

    Het is overigens normaal dat de groei even stil valt na het verpotten. De plant investeert eerst weer even in de aanmaak van nieuwe wortels.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Judith — 5 september 2021 19:45 @ 19:45

    Onze moeder bananen plant lijkt af te sterven. Het middelste blaadje kwam eerst groen door maar is nu ook bruin. De baby’s daarin tegen (twee achter de moeder plant groeien gestaag door. Wat kan ik het beste doen?

    https://ibb.co/nsytDL9


  • Reactie door lapalmeraie — 6 september 2021 18:09 @ 18:09

    Beste Judith

    Staat de plant toevallig in een gesloten pot? Dit afsterven komt normaal gezien door een te natte grond bij een te donkere standplaats. Wanneer de pot geen gaten heeft onderin, kan het overtollige vocht niet wegvloeien en blijft de grond onderin behoorlijk nat ook al lijkt de bovenlaag vrij droog.

    Verpot de plant dus even naar een nieuwe drogere potgrond en indien nodig dus naar een pot met gaten onderin. Controleer de plant daarbij grondig op spintmijt. Verwijder gerust alle lelijke bladeren en geef de moederplant zo toch nog wat tijd om te zien of het nog iets wordt. De focus zal nu wel iets meer naar de uitlopers gaan die vermoedelijk de rol van moederplant zullen overnemen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Regina — 17 november 2021 15:10 @ 15:10

    Goedemiddag,

    Onze banaan staat op een heerlijk plekje te shinen maar sinds een tijdje heb ik het idee dat hij het niet meer zo goed doet. Als ik tussen de bladeren kijk zie ik bruine en kapotte stukken en ook is de stam niet heel mooi meer.
    Water geef ik voornamelijk onderin de schaal.

    Doe ik iets fout?

    Groet, Regina

    https://ibb.co/pL4pK8C
    https://ibb.co/3vbR9n0
    https://ibb.co/kK6jtkJ


  • Reactie door lapalmeraie — 17 november 2021 17:27 @ 17:27

    Beste Regina

    Over het algemeen ziet de plant er nog prima uit. Ik zou wel adviseren om hem dikwijls een slag te draaien zodat hij minder scheef groeit (naar het licht trekt). Geef zeker de komende maanden enkel nog maar water via de onderschaal en weersta de verleiding om toch af en toe van boven te gieten. De symptomen zijn immers inderdaad toch van een plant die net even iets te nat staat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Megan — 27 januari 2022 09:50 @ 09:50


  • Reactie door Megan — 27 januari 2022 09:53 @ 09:53

    Hallo,

    Excuses ik verstuurde enkel de foto’s. Ik heb deze mooie plant mogen overnemen van iemand. Ik heb mee meegenomen naar huis, schoongemaakt en gecheckt voor beestjes en dan even 4 dagen apart laten staan (wel op een lichte plaats) om te zien dat er zeker niets van beestjes op de plant zat. Nu na die 4 dagen hem verhuisd naar de woonkamer maar nu beginnen de onderste bladen allemaal geel te worden en ineen te krimpen. Hopelijk kunt u me zeggen wat er aan de hand is. Hij heeft nog geen water gekregen sinds hij hier is.

    Groetjes en bedankt!

    Megan

    https://ibb.co/gdrS9B7
    https://ibb.co/PWcjzWK


  • Reactie door lapalmeraie — 27 januari 2022 13:54 @ 13:54

    Beste Megan

    Het gaat met name om het oudste blad dat lelijk wordt en een reactie van de plant volgt altijd een stukje later dan de oorzaak, zeker in deze periode wanneer de groei vrijwel stil ligt. Zo te zien heeft de plant vrij nat gestaan, als hij tenminste al in deze pot stond. Daarvan zijn de donkere vlekken en kalkkringen op de pot een duidelijke aanwijzing. Ik zie ook geen onderschaal onder de pot terwijl zulke potten doorgaans wel een afwateringsgat hebben? Ofwel heeft deze dat niet en is het logisch dat de aarde te nat bleef, ofwel, indien er wel een gat onderin aanwezig is, wordt het snel een probleem bij de eerstvolgende watergift.Verder is de plant dus verhuisd tijdens een vrij koude periode. Dat, samen met alle aanpassingen, maakt dat het niet abnormaal is dat de plant nu eerst wat terugvalt. 
    Zorg in ieder geval dat de plant voldoende licht krijgt. Geef zeker in deze winterperiode zeer beperkt water en controleer het blad regelmatig op spintmijt. 
    Het oude blad zal verder lelijk worden en mag nadien afgeknipt worden, het nieuwe blad zal op die manier wel mooi blijven.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jonna Vogt — 16 februari 2022 20:58 @ 20:58

    Hallo,

    Wat een mooi informatief artikel en heel fijn dat we onze vragen hier kunnen stellen. Ik heb nu een aantal weken een banenplant alleen ik vrees dat ik deze te veel water heb gegeven en de plant nu last heeft van wortelrot. Ik wil deze wortels dus nu gaan proberen eruit te halen en de plant weer te verpotten in andere potgrond. Nu heb ik ook nog vulcastrat in huis liggen en vraag me af of ik het beste de plant kan verpotten in alleen vulcastrat? Of een combinatie van potgrond en alleen in de onderste laag een laag vulcastrat of is dat juist af te raden? En watvoor potgrond? Ook kwam ik net perongeluk met mijn hand langs het blad waardoor die er een scheurtje is ontstaan in het midden van het blad in de steel zegmaar. Kan ik dit blad nu het beste helemaal eraf knippen of kan dit zich nog herstellen? Geprobeerd foto’s toe te voegen maar helaas lukt het niet, hopelijk kun je mij helpen. Alvast bedankt!

    Groetjes Jonna


  • Reactie door lapalmeraie — 17 februari 2022 09:57 @ 09:57

    Beste Jonna

    Bedankt voor de leuke feedback.
    Het is helemaal niet erg dat het blad/bladsteel een beetje gescheurd is. In de natuur blijven zo ook maar zelden mooi omdat het grote blad vrij eenvoudig stuk waait. Om de wortelrot aan te pakken neemt u de plant het beste even uit de pot en verwijdert u met de vingertoppen grofweg de te natte potgrond rond the kluit. Doorgaans valt het meeste er toch wel vanzelf in brokken van af. Eventuele rotte wortels kunt u dan meteen verwijderen door ze af te knippen of gewoon los te trekken. Pot vervolgens opnieuw op in een kwalitatieve potgrond voor kamerplanten. De iets betere potgronden zijn veel fijner van kwaliteit en bevatten bijvoorbeeld ook kokosvezels voor een betere drainage. Druk niet te stevig aan om de grond voldoende luchtig te houden. De vulcastrat zou ik er niet direct doorheen mengen. Een laagje onderin de pot mag maar het lijkt me vrij fijn waardoor het wellicht door de gaten onderin de pot weg kan lopen. Daarmee ook ineens het allerbelangrijkste; de pot moet gaten hebben onderin en vanaf nu geeft u het beste enkel nog maar water via de onderschaal zoals ik op de site in een video laat zien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sophia — 19 juni 2022 20:55 @ 20:55

    Help! Mijn banaan heeft een vastgelopen blad (nu al een maand ofzo) en onderin het nieuwe blad is het al prutterig.. ik heb al de zijkanten ingesneden in de hoop dat hij door zou komen, maar ik durf de top niet af te snijden! Hij is zeker 2 meter hoog en ik wil hem niet vermoorden


  • Reactie door lapalmeraie — 20 juni 2022 07:43 @ 07:43

    Beste Sophia

    Het kan natuurlijk zijn dat er een verstopping in de groeipunt zit maar dat komt niet zo ontzettend vaak voor eerlijk gezegd.
    Zonder de plant te zien is het uiteraard wel lastig om een zinnige uitspraak te doen. Enkele foto’s zouden al een stuk helpen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anne — 16 augustus 2022 21:32 @ 21:32

    Hi,
    Ik heb een bananenboompje van een jaar of 2, gekregen als stekje. Doet het goed, groeit prima. Dit voorjaar verpot en hij is ook weer lekker gegroeid daardoor. Ik heb ook al een grotere pot klaarstaan voor komend voorjaar want hij lijkt alweer uit zijn jasje te groeien!
    Nu las ik laatst dat de Musa elk jaar verpot dient te worden, maar ik vroeg me af of dat ook echt zo is en wanneer je daarmee stopt?
    En dan heb ik gelijk nog wel een vraag :-) Mijn exemplaar is nu zo’n 60 cm hoog en staat nu in een pot met een diameter van ongeveer 21 cm. Heb nu een mooie pot op de kop getikt bij het tuincentrum van ongeveer 32cm diameter.
    Is wel een beetje een grote sprong want ik lees dat je ongeveer 20% per keer opvoert, dus moet ik tussentijds nog een kleinere binnenpot gebruiken? Hij is dit jaar zo hard gegroeid dat ik haast denk dat hij er wel blij van wordt!
    Alvast bedankt!


  • Reactie door lapalmeraie — 17 augustus 2022 07:28 @ 07:28

    Beste Anne

    Idealiter groeit de pot natuurlijk mee want je wilt zo goed mogelijk de natuurlijke situatie nabootsen. In de praktijk is dat natuurlijk niet haalbaar en hangt het vooral wat af van de ruimte die u heeft en in welke mate de plant ook manipuleerbaar dient te blijven. Een plant die elk jaar naar binnen moet is in een pot van 32cm geen probleem natuurlijk, maar met een 155L pot (87cm in doorsnee) is dat een heel ander verhaal.Door na verloop van tijd niet meer groter te zetten zal de groei ook wat stagneren. Wanneer u wel jaarlijks de toplaag van de potgrond ververst hoeft dat overigens geen probleem te zijn. Die vuistregels over het wanneer verpotten en hoeveel % groter per keer gaan overigens ook niet altijd op. Bladverliezende planten worden het beste tijdens de rustperiode verplant, andere planten tijdens de groei en qua maat is het eigenlijk meer op buikgevoel. Het plaatje moet kloppen zeg maar. Te klein is onhandig omdat de plant onstabiel wordt en de grond snel uitdroogt. Veel te groot is dan weer lastig omdat de grond snel te nat blijft en de voedingsstoffen onvoldoende gebruikt worden waardoor de grond sneller kan gaan schimmelen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sarah — 12 september 2022 12:18 @ 12:18

    Tijdens het afsteken van grote uitlopers is de gehele moederstam afgebroken.
    Echt tot net boven de grond.

    Is de plant nog te redden? Stektrekken in water?


  • Reactie door lapalmeraie — 12 september 2022 14:37 @ 14:37

    Beste Sarah

    Dat is jammer zeg. U kunt het proberen door de moederplant op water te zetten maar ik vrees er wat voor.
    Houd de rest van de pot droog, normaal gezien worden er dan nog wel nieuwe uitlopers gevormd.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Sanne — 30 september 2022 09:35 @ 09:35

    Hoi! Mijn bananenplant lijkt niet happy, slechte bladeren heb ik al weggeknipt, maar de stam ziet er ook niet goed uit. Hij staat op een zonnige plek, krijgt regelmatig water, heeft niet te grond onderin de pot, hebben jullie een idee? Hartelijk dank alvast voor jullie reactie!
    https://ibb.co/3cvFm7x


  • Reactie door lapalmeraie — 30 september 2022 11:01 @ 11:01

    Beste Sanne

    Ik vermoed dat hij te veel water krijgt of althans dat de grond te nat blijft.
    Die bruine vlekken in de stam wijzen namelijk op rot.
    Dit gezegd zijnde kan ik het grind op de bladeren ook niet direct goed thuisbrengen?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Vermeiren patricia — 11 januari 2023 13:26 @ 13:26

    Mijn plant is gevallen en de stam is gebroken hoe kan ik hem nog redden het groene stuk heb ik nu in een vaas gedaan met water om wortels te krijgen mag dit of is hij kapot nu vriendelijke groeten


  • Reactie door lapalmeraie — 12 januari 2023 09:34 @ 09:34

    Beste Vermeiren Patricia

    Dat is lastig te zeggen… het hangt er wat vanaf denk ik hoe groot de plant al is. Ik vermoed dat enkel uitlopers het vermogen hebben om op die manier opnieuw wortels te vormen maar dat grotere planten dit niet meer doen. Maar proberen kan altijd nietwaar! Verwijder zeker al een deel van het onderste blad om verdamping te compenseren. Laat nadien zeker nog eens weten of het alsnog gelukt is.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Leen Janssens — 15 januari 2023 11:45 @ 11:45

    Hallo,

    Ik heb al een tijd een mooie kleine bananenplant met 2 jongen. Hij staaf mooi op een goed verlichte plaats, krijgt volgens mij niet teveel water.
    Sinds een paar weken worden alle bladeren bruin van de moedersplant. Ook de jongen beginnen nu bruine randen te krijgen.
    Ik was net alle bruine bladeren aan het afsnijden en ik ontdek een witte schimmel op de ‘stam’.
    Wil dat zeggen dat die rot is ?

    https://ibb.co/Ny3s6qy

    Leen


  • Reactie door lapalmeraie — 15 januari 2023 17:06 @ 17:06

    Beste Leen Janssens

    Ik kan de potgrond niet zien op de foto maar doorgaans is dit toch omdat de plant te nat staat. Zeker in deze donkere maanden is er nauwelijks watergift nodig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Arnoud Schouten — 29 april 2023 10:52 @ 10:52

    Beste mensen, mijn 3 musa basjoo zijn na de eerste overwintering buiten enthousiast gaan uitlopen dit voorjaar. Maar nu lijken ze verstopt, zie foto. https://ibb.co/1J0d1YD Moet ik hier al wat aan doen of afwachten en komt het vanzelf goed? Bedankt, Arnoud


  • Reactie door lapalmeraie — 30 april 2023 08:25 @ 08:25

    Beste Arnoud Schouten

    Dat komt helemaal goed hoor. De eerste groei verloopt altijd een beetje ongelijkmatig.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door guilano — 22 mei 2023 08:56 @ 08:56

    hallo ik ben guilano 12 jaar, ik hou van bananenplanten/palmbomen.ik ben ernaar verslaafd ik geef al mijn geld eraan uit. nu heb ik een vraag, ik wil een metershoge basjoo in mijn tuin hij is nu 30cm hoe kan ik mijn basjoo evenhoog laten houden als het eind van de zomer en niet tot de grond afsterft?


  • Reactie door lapalmeraie — 22 mei 2023 17:41 @ 17:41

    Dag Guilano

    Vroeg begonnen is het halve werk. Helemaal top. Een hele hoge basjoo krijgen is enerzijds voldoende water en voedingsstoffen geven maar eigenlijk vooral ook succesvol overwinteren. Het scheelt immers een hoop wanneer je niet elk jaar van nul moet beginnen.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Wendy — 9 juni 2023 21:15 @ 21:15

    Hallo Guilano
    Ik heb al een tijdje een bananenplant die het goed deed. Sinds kort komen zijn de nieuwe bladeren (nog wanneer ze zijn opgerold) bruin/verrot naar buiten. Ook zie ik een soort beschadiging en stinkt dat stukje maar weet niet wat het is (ik voeg een foto toe) https://ibb.co/ZmmssYY . Naast de moederplant staat nu een nieuwe stek die al een beetje goed gegroeid is. Waar heeft mijn plant last van en wat kan ik nu het beste doen?

    Met vriendelijke groet,

    Wendy


  • Reactie door lapalmeraie — 10 juni 2023 08:30 @ 08:30

    Beste Wendy

    Dat lijkt op een verstopping. Het klinkt wat drastisch maar de plant kan het beste net onder die verstopping worden afgesneden daarmee verliest hij dus de kop en al het huidige blad maar daarna kan het nieuwe blad weer gewoon netjes groeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jolijn — 15 juli 2023 17:51 @ 17:51

    Goedemiddag!

    Ik heb vandaag een Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ gekocht bij de AH. In eerste instantie dacht ik dat de plant gewoon veel te droog heeft gestaan (wat waarschijnlijk ook zo is), bij nadere inspectie thuis zag ik dat drie grote bladeren waarschijnlijk geknapt zijn?

    https://cdn.discordapp.com/attachments/934891393330081854/1129808154415341628/20230715_172243.jpg

    https://cdn.discordapp.com/attachments/934891393330081854/1129808154817998869/20230715_172255.jpg

    Heb ik hier gelijk in? Kan dit nog bijtrekken of is het beter om deze bladeren af te knippen? Groeien deze dan weer terug op dezelfde plek en hoe lang duurt dit?

    Sorry voor de vele vragen, dit is mijn eerste kamerplant.
    Ik heb de plant al laten drinken, pokon gegeven en de bladeren gesprayed met water.


  • Reactie door lapalmeraie — 19 juli 2023 05:37 @ 05:37

    Beste Jolijn

    Dat klopt, die zijn inderdaad geknakt. Dat is vrij normaal na alle handelingen en het transport. Omdat dit niet meer bijtrekt mogen ze vlak langs de stam worden afgeknipt. Er groeien daar geen nieuwe bladeren meer aangezien elk nieuw blad steeds in het midden gevormd wordt, boven het vorige blad. Oudere bladeren, de onderste dus, sterven op termijn ook op natuurlijke wijze af en mogen ook weggeknipt worden als ze lelijk worden en zo ontstaat de stam.

    Bij aankoop staan de planten vrijwel altijd in kokosvezel. Dat is enorm water doorlatend waardoor ze inderdaad snel veel te droog staan. Handig voor het transport natuurlijk maar niet ideaal voor thuis. Verpotten naar een iets grotere pot (maar met gaten onderin!) en een betere potgrond is aan te raden. Gebruik een kwalitatieve potgrond verrijkt met vezels voor drainage en duurzame voedingsstoffen voor het beste resultaat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jolenta — 16 augustus 2023 17:24 @ 17:24

    Goedemiddag,

    Ik heb een vraag over mijn bananenplant die ik al een aantal jaar met veel plezier heb. De stam van de plant is sinds een tijdje zwart. Ik dacht eerst dat er sprake was van stamrot. Om deze reden heb ik gisteren de wortels gecontroleerd en nieuwe grond gegeven. De wortels waren in tact en helemaal droog. Ook was de grond onderin niet nat. Nu een dag later ziet de plant er nog slechter uit, de bladeren hangen erbij alsof ze erg veel dorst hebben. Ik heb de plant wel water gegeven bij het verversen van de grond.

    Ik ben bang dat de plant dood gaat. Ook kom ik er zojuist achter dat bij 2 bladeren bij de stam wat wit poederachtig stof is. Ik denk meeldauw. Is dit de reden waarom het zo slecht met de plant gaat? Of gaat de plant sowieso na 4.5 jaar dood want zo lang heb ik hem al.

    https://ibb.co/Zxq0Zrk
    https://ibb.co/m41CF4x

    Ik verneem graag uw reactie!

    Met vriendelijke groeten,
    Jolenta


  • Reactie door lapalmeraie — 19 augustus 2023 19:28 @ 19:28

    Beste Jolenta

    Dit lijkt me toch te veel water waardoor de plant is gaan rotten. Misschien was dat tijdens het controleren niet meer het geval maar iets daarvoor wel..? De pot lijkt me ook een gesloten pot te zijn zodat het inderdaad aannemelijk is dat er op een gegeven moment te veel water aanwezig geweest is. De witte pluisjes zullen schimmel zijn wat past bij het te nat staan en het beginnen rotten.

    De plant gaat niet sowieso dood na X jaar, enkel na de bloei gaat de bloeiende stam dood maar worden er ook weer nieuwe uitlopers gevormd.

    Houd de plant nu zo droog mogelijk zodat het eroverheen kan groeien.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Michael — 8 december 2023 11:27 @ 11:27

    Hi

    Ik heb in de lente een Musa Regina gekregen en die groeide vrij OK.
    Maar het is nu al een tijd dat de nieuwe bladeren amper uitkomen, er was zelfs een ‘baby’, en hiervan zijn de bladeren zelfs al bruin aan het worden.

    De plant stond naast een luchtbevochtiger, daar heb ik haar nu van weggehaald. Ik merk nu echter ook schimmel op aan de stam, zoals te zien op de foto’s.

    Ik dacht dat ze aan het rotten was, dus ik ben gestopt met water geven, maar nu staat ie wel droog…

    Wat kan ik hieraan doen? :(

    Groetjes
    Michael

    Foto’s:
    https://ibb.co/6nB8Nb0
    https://ibb.co/zbVSrsT


  • Reactie door lapalmeraie — 8 december 2023 12:31 @ 12:31

    Beste Michael

    Het betreft een Musa acuminata ‘Dwarf Cavendish’ (of misschien zelfs een ‘Super Dwarf Cavendish’). “Regina” is een fantasienaam die het beter doet qua marketing vermoed ik. Hij staat er inderdaad niet al te best bij. Ik vermoed dat hij een tijdje veel te nat heeft gestaan. Het lijkt er ook op dat er spintmijt op het blad zit. Ik zou de plant dus grondig inspuiten tegen spintmijt en enkel nog maar water geven via de onderschaal. Indien er géén gaten onderin deze pot zitten, dan moet hij naar een pot met gaten. Geef gedurende de wintermaanden wel maar heel sporadisch water; beter te weinig dan te veel. Met een beetje geluk komt hij er dan alsnog door.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Emm — 3 januari 2024 20:28 @ 20:28

    Hallo!


  • Reactie door Emm — 3 januari 2024 20:29 @ 20:29

    Hallo!


  • Reactie door lapalmeraie — 5 januari 2024 12:02 @ 12:02

    Beste Emm

    Ik ontving twee maal “Hallo!” wat natuurlijk erg vriendelijk is, maar ik vermoed dat er ook nog een vraag bij hoort?

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Dimitri — 25 januari 2024 18:18 @ 18:18

    Beste mensen,
    Mijn dochter is deze middag op mijn bananenplant gevallen!
    Deze is nu 5cm boven de grond afgeknakt en de diameter van de steel is ongeveer 3cm.
    Kan ik het afgeknakte gedeelte terug planten of in water zetten om wortels te verkrijgen of lukt dat niet?
    Groeten Dimi


  • Reactie door lapalmeraie — 25 januari 2024 18:35 @ 18:35

    Beste Dimitri

    Het bovenste gedeelte zou u op water kunnen zetten in de hoop dat er wortels gevormd worden.
    Er is echter meer kans dat het onderste stuk opnieuw uitloopt. Daarvoor is het wel belangrijk dat de grond niet te nat is zodat de wortels niet wegrotten.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.