Bamboe: wortelbegrenzer plaatsen

april 1st, 2014 · 8 Comments

VivaxIn een exotische tuin mag bamboe niet ontbreken. Ze vragen maar weinig verzorging en zijn bovendien nog wintergroen ook. Helaas heeft bamboe een slechte reputatie. Door de jaren heen werd bamboe namelijk nog al eens zonder meer in tuinen aangeplant en dan ging het vaak om de woekerende soorten als de Pseudosasa japonica. Er zijn echter ook veel niet woekerende soorten (zie hiervoor het artikel: Woekerende en niet-woekerende bamboe: alle info op een rij!). Het zijn echter de woekeraars die het meest indrukwekkend worden met de typische dikke halmen. Door het plaatsen van een wortelbegrenzer (rhizoombarrière) bepaal je echter zélf waar de bamboe groeit. Op die manier kun je met een gerust hart genieten van deze prachtige planten. In dit artikel lees je hoe je zo’n rhizoombarrière plaatst.

Wortelbegrenzer of rhizoombarrière

Lang niet elk materiaal is geschikt als wortelbegrenzer. Bamboe heeft namelijk zeer sterke wortels die zonder moeite door bv. beton heen groeien. Een ingegraven rioolbuis is dan ook geen optie. Gewoon worteldoek al even min! Enkel het speciale HDPE, een stugge polyethyleen folie van 1mm dik, is geschikt. Deze folie, verkrijgbaar bij de verschillende bamboespecialisten bestaat in verschillende hoogtes tussen de 50 en 70cm. De prijs ligt doorgaans rond de €4,50-5,00/strekkende meter.

De geschikte hoogte hangt af van de bamboesoort. De ene soort wortelt nu eenmaal dieper dan dan andere. Tevens moet er rekening gehouden worden met enkele cm’s marge boven de grond. Wanneer de wortelbegrenzer te diep ingegraven wordt kan de bamboe immers over de wortelbegrenzer heen ontsnappen. Wanneer de rhizoombarrière enkele cm’s boven de grond uit steekt is het eenvoudiger om jaarlijks te controleren op eventuele ontsnappers.

Standplaats

Woekerende bamboe heeft over het algemeen voldoende plaats nodig. Een te kleine standplaats zorgt op termijn, zelfs mét wortelbegrenzer, voor ontsnappingen. Enkel wanneer er structureel halmen weggesnoeid worden kan dit enigszins voorkomen worden, hoewel de bamboe nooit zo mooi zal worden als wanneer hij wel voldoende plaats zou krijgen. Enkele vierkante meters voor één pol is dan ook geen overbodige luxe!

De wortelbegrenzer sluit de grond binnenin af van de rest van de tuin. Dit heeft tot gevolg dat de grond binnenin sneller uitdroogt. Sommige liefhebbers plaatsen dan ook maar gedeeltelijk een barrière maar houden de “open” kant wel zeer goed in de gaten en steken hier jaarlijks rhizomen af. Bij een gesloten barrière is voldoende water geven de boodschap.

De wortelbegrenzer plaatsen

Wanneer de geschikte plaats in de tuin is gevonden kunnen de graafwerken beginnen. Houd er rekening mee dat het plaatsen van een rhizoombarrière zwaar werk is!

Stap 1

De nieuwe standplaats is afgezet, het gras kan worden afgestoken.

Stap 2

Nu al het gras is verwijderd, kan het echte graven beginnen. En diep! In dit geval wordt er een wortelbegrenzer geplaatst van 70cm die ongeveer 10cm bovengronds zal blijven uitsteken. De gekozen soort woekert niet zo diep maar durft wel vaker over de folie heen te ontsnappen.  Niet alle uitgegraven grond kan weer terug, een deel wordt dus meteen afgevoerd.

Stap 3

Na vele uren graven is de geul rondom diep genoeg en kan de rhizoombarrière in het gat geplaatst worden. Voor de afsluiting kan er gekozen worden om de uiteinden in elkaar te haken (afbeelding 1.) en ze dmv een bout (rode stippellijn) vast te zetten, ofwel om de uiteinden naar binnen toe strak tegen elkaar aan te plooien (afbeelding 2.). Het voordeel is dat bij deze laatste methode de wortels ook weer teruggestuurd worden richten het hart van de plant (rode pijl). Wel moet deze sluiting extra in de gaten gehouden worden op eventuele ontsnappers. Doordat dit slechts op één plaats is valt dat wel zeer goed te doen. Hier werd dan ook geopteerd voor deze laatste sluiting.

Stap 4

Na het aanplanten van de verkregen uitlopers (Phyllostachys vivax aureocaulis) wordt de grond wordt verder aangevuld met compost en afgedekt met Cocover. Zo blijft de grond beter vochtig en onkruidvrij.

Nazorg

De komende periode moet er enkel nog regelmatig water gegeven worden. De eerst komende 3 jaar wordt er niets gesnoeid. Nadien worden als onderhoud enkel de oudste halmen weggesnoeid zodat de nieuwere (en dikkere) halmen voldoende ruimte en licht krijgen.

© La Palmeraie

8 reacties »

  • Reactie door Jonas — 22 augustus 2016 20:44 @ 20:44

    Hallo

    Ik vroeg mij gewoon af hoeveel plaats je juist gebruikt hebt voor deze bamboe te planten aangezien deze soort toch 1 van de grootste is. Ben zelf nu bezig met 1tje te zetten, ik zou 9m2 voorzien per perceeltje! Is dit voldoende ?


  • Reactie door lapalmeraie — 23 augustus 2016 06:27 @ 06:27

    Beste Jonas

    Terechte vraag. Bij deze jongens geldt eigenlijk hoe maar hoe beter. Het perceel in het artikel beslaat ongeveer zo’n 7m2 wat eigenlijk inderdaad ook wat het minimum is voor deze reuzebamboe. Bij veel kleinere oppervlakten zal er jaarlijks flink uitgedund moeten worden om hem binnen de perken te houden. 9m2 lijkt me helemaal goed.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Inge — 15 juli 2017 18:49 @ 18:49

    Hallo, wij denken eraan om phyllostachys nigra te plaatsen, en hebben hierover dezelfde vragen: is dit een woekereaar, hoe diep wortelbegrenzer plaatsen, hoeveel m2 voor een plant ? we dachten aan een haagje in bakken, 40cm breed, 60cm diep en enkele meters lang. Is dit voldoende ?
    Met dank voor de info, vriendelijke groeten,


  • Reactie door lapalmeraie — 8 augustus 2017 15:39 @ 15:39

    Beste Inge

    Mijn excuses voor de late reactie, ik was met vakantie.

    Deze soort is inderdaad een woekeraar, maar in bakken heeft dat in principe geen belang. De maat van de bakken lijkt me voldoende, belangrijkste is dat er toch voldoende grond is zodat deze niet te snel uitdroogt. Denk eraan dat bamboe in pot veel water nodig heeft. Zeer frequent water geven zeker in droge periodes is dus een must. In principe zou deze soort winterhard moet zijn in bakken maar enkel bij “normale” winters. In extremere winters is er wel kans op schade.
    In bakken zou ik toch gaan voor 2 planten per meter zodat u niet al te lang moet wachten op resultaat.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Anna Ambulati — 24 maart 2019 22:37 @ 22:37

    Ik wil een Fargesia Jiuzhaigon planten van > 150 cm.

    Hoe groot moet hiervoor de worstelbegrenzer zijn en hoe diep het plantgat hiervoor ?
    Dank u voor uw reactie/hulp.Anna


  • Reactie door lapalmeraie — 25 maart 2019 06:59 @ 06:59

    Beste Anna

    Voor een Fargesia is geen wortelbegrenzer nodig. Deze woekeren immers totaal niet. Indien het inderdaad een Fargesia betreft uiteraard. Sommige winkels durven nog wel eens zondigen.
    Het verschil met een woekeraar is vrij makkelijk te zien. De Fargesia heeft per knoop (: ribbel op de halm) vele takjes. De woekeraars hebben er telkens hoogstens drie.

    Het plantgat hoeft slechts een beetje groter te zijn dan de huidige pot. Zo kunt u ook een beetje compost mengen in de lokale grond.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


  • Reactie door Jay — 21 mei 2019 08:24 @ 08:24

    Beste La Palmeraie,

    Wij hebben recent een huis gekocht waarbij een flink bos (+/- 100 m2) woekerende bamboe staat. Nu willen wij dit in z’n geheel verwijderen door uit te graven. Er is ook een gedeelte op ons terrein waar we niet kunnen uitgraven maar hier lopen wel al rhizomen. Ik heb inmiddels voldoende wortelbegrenzer gekocht maar ik kan nergens op internet vinden waar ik deze het beste kan plaatsen (hoe ver van het bos gezien)?

    Ook vraag ik me af dat wanneer de rhizomen worden onderbroken of deze dan ná plaatsen va de wortelbegrenzer niet verder blijven woekeren? (we weten namelijk niet precies tot waar de huidige rhizomen lopen)

    Alvast bedankt voor uw reactie!


  • Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2019 08:50 @ 08:50

    Beste Jay

    De naam van de rhizoombegrenzer dekt de lading, het verhindert dat de rhizoom er voorbij kan, op voorwaarde dat het diep genoeg zit (soort afhankelijk) en voldoende uitsteekt zodat de rhizoom er niet overheen kan. Over het algemeen is een diepte van 60cm in de grond en zo’n 10cm boven de grond voldoende voor de meeste soorten. Of u de begrenzer nu pal tegen de bamboe aanzet of een stuk verder, pas buiten de begrenzer zal de bamboe niet meer groeien. Echter, zo’n woekerende bamboe is wel zeer hardnekkig en elk stukje rhizoom kan helaas gewoon weer aanslaan en uitgroeien tot een nieuwe halm. Het volstaat dus niet om de rhizoom te doorbreken en een begrenzer te plaatsen! U moet dus echt zo veel mogelijk afgraven en in feite de grond zelfs zeven (of afvoeren) en vervolgens blijft het nog een kwestie van de langste adem om de komende jaren elke vergeten nieuwe scheut uit te trekken tot u er volledig vanaf bent.
    In plaats van de begrenzer kunt u overigens ook met geulen werken. Door het contact met de lucht en het licht groeit de rhizoom niet verder. Onder ander in het fameuze bamboebos in Anduze (F) werken ze op die manier.

    Vriendelijke groeten
    La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.