Jubaea chilensis (Chileense honingpalm)

Uit Palmvrienden wiki

Versie door Christophe (Overleg | bijdragen) op 26 feb 2010 om 23:07
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken
botanische naam

JubChi.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Chileense Honingpalm
Oorsprong:Chili
Fysieke eigenschappen
Kweek vereisten
Winterhardheid:-12C°
Standplaats:Zon
Vermeerderen:Zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Jubaea
Soort: J.chilensis

De Jubaea chilensis is de meest winterharde en grootste vederpalm ter wereld. Hij is afkomstig uit Chili en kan in zijn natuurlijke hatitat maar liefst 30 meter groot worden met een stam van 2 meter diameter en een bladerkroon van maar liefst 6 meter! In West-Europa groeit hij wat trager, en wordt hij minder robuust. Hij maakt 4-6 bladeren per jaar aan en zijn stam groeit zo'n 10 centimeter per jaar.

Inhoud

Verzorging

De Jubaea chilensis houdt zoals de meeste palmen van een goed drainerende grond, met veel humus. Als meststof mag u koemestkorrels toedienen. Verwijder jaarlijks de bruine bladeren.

Overwinteren

Hoewel de Jubaea chilensis de meest winterharde vederpalm is, moet u hem toch beschermen tegen te strenge vorst. Vooral het groeipunt (de speer) dient goed beschermd te worden tegen koude, natte winters. Vele mensen plaatsen simpelweg een dakje boven hun palmbomen, en beschermen de palmboom met vliesdoek. Dit kan je aankopen in het tuincentrum.

Als u de Jubaea chilensis echter liever binnen overwintert, dient u de plant op een eerder lichte plaats te zetten, en niet te veel water te geven. Meststoffen zijn ook niet nodig in de winter. Plaats de plant terug buiten als de vorst voorbij is. Laat hem ook even wennen aan zijn nieuwe omgeving, door hem de eerste dagen/week enkel overdag (en eventueel slechts enkele uren) buiten te zetten.

Zaaien

Je kan de Jubaea chilensis makkelijk zelf zaaien. De zaden zitten eigenlijk in een harde schil. Het maakt niet veel uit dat u deze harde schil verwijderd. Als u dit wel wilt doen, breek de zaden dan voorzichtig open met een bankvijs. Kijk uit dat u het zaadje zelf niet beschadigd, of breekt. Het zaadje zal dan niet meer kiemen. Zorg ervoor dat bij het kiemen de zaden goed onder de grond liggen. Zo voorkom je rotting.

Je moet best wat geduld hebben om deze palm te zaaien. De zaden kiemen tussen de 4 en 12 maanden. Zo'n 50% komt ook daadwerkelijk uit.

De zaden van de Jubaea chilensis smaken naar kokosnoot.

Fotogalerij

Meer informatie

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen