Sabal minor

Uit Palmvrienden wiki

(Verschil tussen bewerkingen)
Ga naar: navigatie, zoeken
Regel 42: Regel 42:
{{adsense}}
{{adsense}}
 +
[[Categorie: Winterharde Palmbomen]]

Versie van 28 sep 2008 om 09:55

botanische naam

Sabal Minor.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Dwerg Palmetto
Oorsprong:Zuidoosten VS
Fysieke eigenschappen
Kweek vereisten
Winterhardheid:-12/-15C°
Standplaats:Zon, halfschaduw
Grond:Humusrijke zandgrond
Vermeerderen:Zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Sabal
Soort: Minor

De Sabal Minor is een struikachtige waaierpalm die zijn oorsprong heeft in het Zuidoosten van de Verenigde Staten. Het kan er bijzonder koud zijn in de winter. Toch zijn de winters daar anders dan bij ons, maar dat sluit niet uit dat de Sabal Minor ook bij ons temperaturen tot -12C° kan verdragen. Dit maakt hem dus geschikt om bij ons in de tuin te plaatsen. De stam van deze palm groeit ondergronds, waarbij juit het topje zichtbaar is. Hieruit komen dan waaiervormige bladeren. Plaats hem echter op een beschutte plaats tegen weer en wind. De bladeren van de Sabal Minor zijn namelijk vrij gevoelig aan wind, en scheuren snel. Toch is en blijft het een prachtige plant voor bij ons in de tuin, en kan je hem gemakkelijk zelf zaaien. De zaadjes zijn zwarte perfect ronde bolletjes. Je vindt ze makkelijk op internet. De palm groeit goed bij hoge temperaturen wat in ons klimaat niet altijd het geval is. Sabal palmen zijn relatief trage groeiers, en daarom erg duur.

Verzorging

De Sabal Minor houdt van een een goed draineerende grond, met veel mest. U dient daarom elke maand mest toe te dienen, wilt u dat de palm mooie groene bladeren wilt hebben. Verder vochtig houden, en beschutten tegen te felle wind. Hij houdt zoals de meeste palmen van de volle zon.

Zaaien

Als u de Sabal Minor zelf wilt zaaien, moet u uiteraard in de eerste plaats goede zaden hebben. Doorgaans kiemen oudere zaden ook nog, maar er kiemen er minder. Ook zullen ze minder snel kiemen. Dus zorg voor verse zaden. Neem een pot en vul deze met zaai en stekgrond. Leg de zaden er bovenop, en stooi nogmaals enkele centimeters grond eroverheen. Zorg dat de zaden niet aan de oppervlakte komen. Dit zorgt vaak voor rotting. Vervolgens geeft u de zaden éénmaal goed water, doet u er een aluminiumfolie overheen (dit houdt het water goed vast) en zet u het potje weg bij een temperatuur van 25-30C°. In de zomer is de serre de ideale plaats hiervoor, in de winter aan of op de radiator. Houdt de temperatuur in het oog met een speciale thermometer die je in het tuin of vijvercentrum wel zult vinden. De zaadjes kiemen doorgaans na 1,5 tot 3 maanden. Eenmaal ze zijn gekiemd mag de aluminiumfolie ervan, en zet u ze op een lichte plaats. Houdt ze voorlopig nog uit de zon.

Externe links

Oranjerievereniging/sabal

Sjabloon:Adsense
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen