Bloedmeel

MyPalmshop

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Bloedmeel
Bloedmeel is een snelwerkende organische meststof. Ze wordt gemaakt van bloed van dieren uit de slachthuizen. Klinkt altijd een beetje zielig...... Zelf vind ik dat als je toch dieren eet en dus slacht, je het beste dan zoveel mogelijk dier moet gebruiken, dan is die dood niet voor niks geweest. Ik hoor liever dat een dier op een juiste manier is gedood en alles van dat dier is gebruikt (zowel vlees, huid, botten, bloed, etc.) dan dat een dier is gedood alleen maar voor de huid, of de slagtanden, en de rest wordt weggegooid. Sorry voor deze idealistische opmerking tussendoor :-)

Samenstelling bloedmeel

Hoe dan ook, het bloed van de geslachte dieren wordt verwerkt tot een droog poeder of korrels. Het bevat veel stikstof, wel 14%, het bevat verder weinig andere voedingsstoffen en is dus een snelwerkende enkelzijdige meststof. De stikstof van de bloedeiwitten komen heel snel vrij, vaak binnen 7 dagen na het toedienen van bloedmeel ga je al verschil merken. Zoals al eerder gezegd bevordert stikstof de groei van blad en stengels, de zogenaamde vegetatieve groei. Je geeft het dus gericht aan planten die een gebrek hebben in de groei of planten waarvan je weet dat ze heel gulzig zijn als het om stikstof gaat (planten die veel bladmassa maken). In de bloementuin hebben we het dan bijvoorbeeld over klimplanten, Tropische planten als bananen, andere planten die veel blad maken zoals Zantedeschia, Canna's, Bamboe, Hosta, etc. In de groententuin zijn prei, koolsoorten, bladgewassen, etc. planten die graag een beetje extra stikstof gebruiken.

Gebruik van bloedmeel

Bedenk dat bloedmeel een snelwerkende meststof is. Bij een gebrek zie je al snel resultaat. Maar om bv. de Musa basjoo in de winter bloedmeel te geven heeft niet zo veel nut want ze heeft dan niet eens blad. Bovendien heb je, zeker bij eetbare planten als groenten, de bijwerking dat als je op verkeerde momenten of te veel of te vaak bloedmeel geeft, er een ophoping van nitraat kan onstaan. En dat kan dan weer in groenteplanten een verhoogd nitrietgehalte geven (zeer bekend bij spinazie en bietjes).

Wanneer bloedmeel gebruiken?

Het snelwerkende bloedmeel is na ongeveer 2 tot 2,5 maanden uitgewerkt. Geef dus elke 2 maanden wat bloedmeel. Geef niet in de winter, het heeft geen nut, planten mogen rusten in de winter. Geef vanaf ongeveer begin lente tot halverwege de zomer (dus 2 of 3 keer in een jaar) ongeveer 50 gram per vierkante meter (lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking!!). Na half augustus kun je beter geen bloedmeel meer geven, de dan nog gevormde slappe bladeren en stengels zullen meer bevattelijk voor vorstschade in de winter zijn!!

Bronvermelding: Ruud en Diana

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen