Chamaedorea microspadix

DCM BANNER
UW ADVERTENTIE HIER?

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
botanische naam

Cham mi5.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Bamboepalm
Fysieke eigenschappen
Eetbaar:NIET ETEN! Giftig!!!
Kweek vereisten
Winterhardheid:-8°C/-10C°
Standplaats:Zon
Grond:Goed gedraineerd
Vermeerderen:Zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Chamaedorea
Soort: C. microspadix

De Chamaedorea microspadix is de beste winterharde Chamaedorea voor de Lage landen. De palm heeft het uiterlijk van een bamboestengel, wat ook de naan verklaart, maar de bladeren veraden dat dit een palm is. De palm is inheems op de open bossen van Oost-en Centraal-Mexico. In het wild vormt deze palm een dichte struik bestaande uit uitlopers.

De geveerde bladeren worden 20cm groot en hebben 18 tot 20 kleine blaadjes opgesteld in paren. De stammen zijn 1.2cm in diameter en geringd van blad littekens. De stam en stengels van de uitlopers lijken op een bamboestengel, vandaar de gemeenschappelijke Engelse naam 'Bamboo Palm'. Deze palm is bekend om zijn winterhardheid tot -8°C/-10°C, en er wordt vanuitgegaan dat hij het in feite beter doet dan de Chamaedorea Radicalis. De palm is vrij klein, groeit slechts tot ongeveer 2,4 m in volle hoogte. Dit maakt het een goede plant voor binnen of buiten te kweken op een beschutte schaduwrijke plek. Ook kan de palm gebruikt worden in een kuip op een meer schaduwrijke patio.

Dit is een tweehuizige palm, die om een mannelijke en vrouwelijke bloemstengel vraagt om vruchten te verkrijgen. Mannelijke bloemen zijn gemakkelijk te onderscheiden omdat ze lichtgeel zijn en in paren. De vrouwelijke bloemen zijn schaarser en zijn diepere geel van kleur.

Inhoud

Verzorging

De palm heeft de voorkeur voor half-schaduw, onder andere struiken of bomen bijvoorbeeld. De palm regelmatig bewateren resulteert in een goede groei, maar de palm is matig droogte tolerant. De bodemsoort maakt hem ook niet uit, maar hij moet goed gedraineerd zijn!.

Zaaien

Als je de palm wilt zaaien zal het tot 2 maanden duren voordat ze ontkiemen. Pas op bij het hanteren van de zaden, en eet ze vooral niet! De vruchten bevatten oxaalzuur dat giftig en iriterend is voor de huid.

Afbeeldingen

Chamaedorea soorten

Externe links

http://www.hardytropicals.co.uk/Palms/Chamaedorea_microspadix.php
Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen