Livistona decipiens

DCM BANNER
UW ADVERTENTIE HIER?

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
botanische naam

Livi de1.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Fonteinpalm
Oorsprong:zuid-China
Fysieke eigenschappen
Kweek vereisten
Winterhardheid:-5°C/-8°C
Standplaats:Zon
Vermeerderen:Zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Livistona
Soort: L. decipiens

Deze palm van de eilanden te zuiden van China en Japan kan 6 tot 12 meter hoog worden. In de tropen groeit de plant snel, in gematigde klimaten langzamer. De stam heeft een ruw oppervlak. De bladeren zitten aan relatief korte stengels en hebben zeer lange, decoratief naar beneden hangende segmenten. De enigszins langwerpige vruchten kunnen 18mm lang worden en zijn bij rijpheid porseleinblauw. Deze palm is een van de meest winterharde van zijn soort, en kan in Zuid-Engeland buiten in een beschutte tuin worden gekweekt. De plant is geschikt voor kuipen.

Inhoud

Verzorging

Deze palm houdt in ons land van rechtstreekse zon en lichte plaatsen. Hij is niet erg ontvankelijk voor allerlei ziekte's als ze flink in de kou hebben gestaan, zoals met veel ander palmen wel het geval is.. Onder de - 6 graden in de volle grond,komt er vorstschade op, de bladeren verbranden dan, echter de bladeren komen terug en van de schade is niets meer te merken alles is weer even florisant. Attentie, planten in de pot cq container, kunnen minder vorst verwerken, hier houdt het bij -3 gr.C.al aardig op. (Voorzichtigheid is dus geboden.) (Mochten er andere getallen uitkomen na meer ervaringen van derden, dan zullen deze cijfers worden aangepast) Ze behoeven weinig zorg.

Zaaien

De voedingsbodem van zaai en stekgrond, of perlite of een mengeling hiervan. Voedingsbodemdikte minimaal 30 mm. Laat de zaden eerst wellen in water onder een temperatuur van minimaal 20 graden. Druk de zaden in de voedingsbodem ongeveer 1 a 2 mm onder de oppervlakte. Gebruik materialen met een transparante bodem, zo kunt U de beworteling goed volgen. De zaden komen op bij een warme temperatuur( minimaal 25 gr.) in ongeveer 2 maanden tijd. Overpotten pas nadat het eerste blad goed zichtbaar is. Jonge planten prefereren toch lichte schaduw,en hebben graag ruim water, op latere leeftijd dus als volwassen palmen dan hebben ze geen moeite met flinke droge periodes, in de volle grond wel te verstaan. Deze palmen in de pot nooit uit laten drogen. In de volle grond maken ze ongeveer 4 bladen per jaar aan. Bemesten met oude koemest maar niet meer na eind augustus half september, anders gaan ze groeiend de winter in, en dat is niet goed voor de palm, dan blijven er te veel groeisappen in de palm als het gaat vriezen.


Livistona soorten

Afbeeldingen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen