Iedere exotenliefhebber heeft wel eens planten die niet tegen vorst kunnen. Je moet de planten dan beschermen in de winter maar je weet niet altijd hoe je dat het beste doet. Ik ga nu enkele mogelijkheden uitleggen hoe je dat kan doen.
Bananen:
Er zijn bananen die tegen de vorst kunnen. Dit wil zeggen dat de bladeren en de stam wel afvriezen maar dat de wortels later terug uitschieten. Bananen die niet tegen de vorst kunnen of bloemen geven kan je niet onafgedekt laten staan. Je kan de plant op verschillende manieren beschermen.
Je kan de bananen in de eerste plaats op een zeer beschutte plaats zetten waar er bijna nooit echte vorst is. Op deze manier sterft de plant niet af en blijft hij gewoon verder leven en kan hij ook bloemen geven.
Als de bananen niet al te groot worden kan je ze ook in een kuip zetten en deze ‘s winters binnen laten overwinteren. Je hebt ook bananen die niet onder de 10° C mogen komen dus die moet je zeker binnen zetten.
Als je je bananen toch moet afdekken kan je dit op verschillende manieren en met verschillende materialen doen. Dit is de manier die ik gebruik:
Ik neem een ijzerdraad van ongeveer 1.60 m hoog en hij gaat helemaal rond mijn banaan met nog plaats van ongeveer 20 cm van de stammen verwijderd. Ik neem bladeren uit de tuin en ik vul heel de korf er mee. Ik druk de bladeren lichtjes aan en ik laat de bananen zo staan. Als de bovenkant bevroren is en de bladeren bruin en slap hangen dan knip ik ze af. Als het weer terug wat beter wordt en het gaat niet meer vriezen dan haal ik de draad weg en strooi ik de bladeren uit, en dat geeft dan weer wat humus. De bladeren schieten dan terug opnieuw uit de stam en de plant kan verder groeien.
Sommige mensen doen ook een plastiek rond de ijzerdraad en snijden de bladeren en stam direct op een hoogte van 1.60 cm af en leggen er dan een deksel op zodat de bladeren niet nat worden. Je kan ook stro in plaats van bladeren nemen maar dat kost dan weer wat geld en bladeren kan je meestal wel in de tuin vinden. Wat soms wel het nadeel kan zijn aan bladeren is dat ze wat zwaar worden en ze rotten sneller dan stro omdat als de bladeren nat worden deze meestal een langere tijd nat blijven. Dit is dan weer simpel op te lossen door een plastiek over en rond de draad te spannen zodat er geen water aan kan.
Soms gebeurt het ook dat men de stammen inwikkelt met noppenfolie, agryldoek, kokosmatten,…
Dat is ook een mogelijkheid alleen kan je met noppenfolie het probleem hebben dat er niet genoeg lucht aan de stammen kan en dat de stam dan begint te schimmelen of wegrot en dat is ook niet de bedoeling. Je moet de noppenfolie af en toe er eens gaan afhalen en de plant wat laten verluchten.
Gunnera
De Gunnera is een plant die niet tegen de vorst kan. Het beste dek je hem af door stro rond heel de plant te leggen met daarop een plastiek. De bladeren sterven meestal wel af door de koude maar aan het groeipunt mag niets aankomen. Je kan ook allemaal dennennaalden gebruiken en dat rond de stam leggen. Dan leg je er best een plastiek of noppenfolie over zodat er geen water door kan. Wat nog de bedoeling van de noppenfolie is:
als de plant in het voorjaar terug begint uit te schieten omdat het wat warmer wordt dan kan hij toch niet geraakt worden door lichte voorjaarsvorst.
Bomen en andere planten:
Er zijn ook bomen en planten die niet tegen vorst kunnen en die kan je natuurlijk ook altijd afdekken in de winter. Bomen kan je op verschillende manieren afdekken. je kan agryldoek gebruiken en dat rond de stammen draaien, maar ik heb ook al gehoord dat kokosmatten ook wel te gebruiken zijn. Dekens zijn natuurlijk ook een oplossing alleen moet je zien dat de dekens niet teveel wegen zodat takken afbreken en dat je bij het verwijderen ook niets beschadigt. Je kan ook noppenfolie gebruiken. Het probleem is wel dat deze bijna geen zuurstof doorlaat en planten ademen ‘s winters ook; minder dan in de zomer maar toch nog wel een beetje en als de noppenfolie te lang aan de bomen blijft zonder te luchten dan kan dit voor problemen zorgen.
Er zijn natuurlijk ook gewone planten die niet tegen de vorst kunnen. Je hebt planten die afsterven zoals gunnera. Hier kan je ook een behoorlijke laag bladeren of stro over hangen. Agryldoek, jutte zakken, kokosmatten,… kan je hier natuurlijk ook voor gebruiken. In verband met planten die niet tot de grond afsterven dien je te informeren naar hun kwetsbaarste plek. Bij een boomvaren is dit in het groeihartje dit is het binnenste waar de bladeren uit groeien. Als je hier een goede prop agryldoek plaatst is dat voldoende. Je kan de planten natuurlijk ook uit de grond halen en in een kuip zetten om de plant binnen te laten overwinteren.
overwinteringsplaatsen:
De overwinteringsplaats hangt van plant tot plant af. Sommige moeten kouder overwinteren wanneer andere weer rond de 20°C moeten overwinteren. De meeste planten hebben wel minder water nodig in de winter en hebben al zeker geen voedingstoffen meer nodig. Meestal wordt er gestopt met voedingstoffen te geven rond eind augustus begin september dit omdat de plant anders te snelgroeiend de winter in gaat en dan is de plant weer gevoeliger voor koude.
Je kan je planten natuurlijk ook altijd naar plantenserre toebrengen en daar krijgen ze dan de verzorging die ze nodig hebben.
Als er nog interessante info is die er aan toegevoegd kan worden of als er nog bemerkingen zijn dan mag je het me altijd melden.