Op internet kan je verschillende manieren vinden om avocado te zaaien. Ik heb enkele manieren uitgetest en heb zelf ook een manier ontdekt. Ik heb mijn manier en de manier vanop het internet te samen getest en mijn manier gaf opmerkelijk beter en sneller resultaat. Hoe ik ze zaai kan je hier lezen.
De plant en zijn vruchten:
De avocado (Persea americana) is een boom die wel 20 meter hoog kan worden. Er zijn wel 400 soorten en bij ons zijn er zo’n 4 soorten verkrijgbaar:
-Fuerte, een peervormige avocado met een heldergroene, gladde schil.
-Ettinger, het is een avocado met een dikke hals en een heldergroene, gladde schil.
-Hass, Dit is een kleine peervormige avocado met een ruwe, bobbelige schil, die tijdens het rijpen bijna zwart verkleurd.
-Nabal, Dit is een dikke avocado die bijna rond is. De schil is donkergroen.
De boom zelf verliest zijn bladeren niet en draagt spiralig ingeplante bladeren. De bladeren verschillen van ovaal tot rond staan op korte bladsteeltjes. De boom wortelt oppervlakkig en kan daardoor niet zoveel water opnemen. Het is dus aangeraden om regelmatig water te geven. Nochtans houdt de plant niet van stilstaand water en is een goed doorlaten bodem dus aangeraden. Een lage bodemtemperatuur is zeker niet goed voor de plant.
Het zaaien:
Er zijn verschillende manieren waarop je kan zaaien. je kan de manier gebruiken zoals je ze op het internet of in boeken vindt maar heb zelf een manier gevonden die opmerkelijk beter is. ik heb zelf de test gedaan en ben er halverwege mee gestopt omdat ik zag dat de manier vanuit boeken en internet langer duurde en minder kiemlingen geeft.
De manier vanuit boeken en internet:
Sommige zeggen dat je het zaad enkele dagen volledig moet laten weken. Andere zeggen dan dat je enkel de onderkant (de kant waar de wortels gaan uitkomen) in het water moet leggen. Er worden dan verschillende manieren uitgelegd hoe je de planten in water kan houden door ze in Hyacinten glaasjes te leggen of er stokjes door prikken en deze dan in een glaasje water te hangen,…
Het kan allemaal veel simpeler en sneller.
Mijn manier van zaaien
Je neemt de pit van de avocado en spoelt deze goed af zodat het achtergebleven vruchtvlees er af is. Daarna neem je een potje of een glaasje waar de volledige pit in raakt en onder water kan blijven staan. Je vult het potje met water en daar leg je de pit in. Je moet op 2 dingen letten: 1 dat de pit volledig onder water ligt en onder water blijft liggen, 2 ververs het water af en toe (normaal om de 12 uur) en probeer steeds met lauw water te werken. Je laat de pit een paar dagen in het water liggen -bij mij is dat ongeveer na 3-4 dagen- en dan voel je of je het bruine schilletje dat rond de pit zit er af gaat. Het pelletje gaat er niet altijd zeer makkelijk af maar dan moet je maar een beetje met je nagels helpen. Als je de pel er af hebt dan zie je dat je een witte pit hebt en meestal zie je er al een barstje in. Als je niet al het bruine er hebt af gekregen is dat niet zo erg, dat vergaat na een tijdje vanzelf wel. Daarna pak je een potje met zaai-en stekgrond en zet je de pit -met het puntje naar boven- er ongeveer tot de helft in. Geef een beetje water en je kan er een plastiekje over doen. Ik gebruik dit zelf niet en de ontkieming gebeurt even snel volgens mij. Plaats het potje op een warme plaats en na 1-2 weken (soms langer) zou je al een barst in de pit moeten zien komen en niet veel later zal je een stengel naar boven zien komen.
De nazorg:
De plant maakt normaal eerst een stengel van ongeveer 1m recht omhoog en begint dan pas te vertakken. Het is perfect mogelijk om hem veel eerder te toppen zodat hij gaat vertakken. Zoals eerder al vermeld houdt de plant niet van natte voeten dus is een goed gedraineerde grond aangeraden. de plant houdt zeker niet van vorst maar bij mij heeft hij al wel wat koude doorstaan. Het is een beetje kijken hoe de plant op welke situatie reageert en daar naar handelen. Maar meestal wordt hij wel binnen gehouden. De kans dat de plant hier ooit vruchten gaat geven is klein maar het is zeker het proberen waard en het is een zeer mooie plant die je zelf zeer makkelijk kan opkweken.
Reactie door jesse — april 5, 2009 @ 5:38 pm
Hey,
ik heb zelf ook twee avodacoplanten. (ik heb ze overigens gewoon meteen in een potje aarde gestopt en dat werkt ook prima. Niets weken in water…) Maar nu had ik een vraagje. De bladeren van mijn planten krijgen bruine punten. Weet jij zo waardoor dat komt?
Ik heb zelf al gedacht aan watertekort of misschien teveel verplaatsing. (Ik zet ze overdag buiten, maar haal ze ‘s avonds weer naar binnen). Ik hoop dat je me kan helpen, groetjes Jesse
Reactie door toonwellens — april 6, 2009 @ 5:18 pm
Hallo Jesse,
De pitten meteen planten gaat ook maar als je ze in water laat weken heb je normaal sneller resultaat.
De bruine punten kan aan verschillende dingen liegen. Het kan water tekort zijn maar het kan ook zijn dat doordat de plant binnen staat de luchtvochtigheid er wat laag is. Je kan de bladeren vernevelen en zo zal de luchtvochtigheid stijgen. Je kan een simpel spuitbusje met water nemen of een iets professionelere plantenspuit. Doordat je de plant nu buiten zet zou het ook kunnen zijn dat de bladpuntjes bruin worden door te felle zon. Als de plant in de winter binnen staat zal hij normaal iets donkerder staan dan nu buiten. Je mag de plant best buiten zetten maar laat hem wel wennen aan het licht. Je kan hem best op een schaduwrijke plaats zetten en laten wennen aan het licht. Na een tijdje mag je hem best wat in fellere zon zetten maar pas er wel voor op. Ik hoop dat je er wat mee bent en als er nog vragen zijn mag je ze altijd stellen.
Groeten
Toon
Reactie door jesse — april 6, 2009 @ 8:02 pm
Hey Toon,
bedankt voor je antwoord. Ze benevelen doe ik al, elke ochtend en vooral de onderkant omdat daar de huidmondjes zitten.
Als ik ze buiten zet, zou jij ze dan ‘s avonds weer naar binnen halen? Ik ben een beetje bang dat, omdat ik er ‘s nachts geen zicht op heb, er iets mee gebeurd. Maar al dat heen er weer gesleep is vast ook niet zo goed. Kan ik ze ook gewoon binnen laten staan en dan zorgen dat de lucht vochtig genoeg is? Krijgen ze dan wel genoeg zon om te kunnen groeien? Deze lente is hij namelijk 15 cm omhoog geschoten toen ik ‘m buiten ben gaan zetten…
Groetjes Jesse
Reactie door toonwellens — april 8, 2009 @ 10:35 pm
hallo jesse,
als het te koud is zou ik de avocado’s toch terug binnen halen. als het mogelijk is zou ik toch wachten tot je zeker weet dat het niet echt meer koud gaat worden ‘s nachts. je weet nooit welke temperatuurdaling je ‘s nachts nog kan krijgen. je hoeft hem niet perce binnen te laten staan. je moet enkel een beetje naar de plant kijken hoe hij reageert op alles. volgens mij kan je hem perfect overdag buiten zetten als dat mogelijk is.
groeten
Toon
Reactie door Gonda — juli 25, 2009 @ 4:09 pm
Beste Toon,
Ik heb 2 avocadoplanten. De pitten rechtstreeks in de grond gestoken en prima gegroeid. Maar nu heb ik de grootste (1.20 m) verpot en meststof gegeven en sindsdien laat hij zijn onderste bladeren hangen. Bovenaan is hij mooi vertakt en fris maar de onderste 40 cm hangt alles slap naar beneden. Weet jij hoe dit komt?
Groetjes
Gonda
Reactie door toonwellens — september 20, 2009 @ 10:39 am
Hallo Gonda,
Hoe het komt weet ik niet, maar er zijn een paar mogelijkheden. Het zou kunnen zijn dat ze last hebben van het verpotten doordat er wat wortels stuk gegaan zijn. Het zou ook kunnen zijn dat je te veel meststof gegeven hebt of de meststoffen op de verkeerde plaats hebt gestrooid (als het korreltjjes zijn). Maar dan zou heel de plant slap moeten gaan hangen. Je hebt misschien te weinig of juist te veel water gegeven. Als je de plant verzet naar een andere plaats kan hij er ook last van hebben totdat hij aan de nieuwe plaats aangepast is (luchtvochtigheid, lichtinval,…).
Ik heb ook al gemerkt dat avocado’s, mango’s,… soms niet ontkiemen of juist zeer snel en daarna gewoon dood gaan. Hoe dit komt is voor mij nog niet bekend. Het zou kunnen zijn dat het komt door de sproeistoffen die ze in de tropische landen gebruiken, vandaar dat het beter is dat je Biologische vruchten neemt. Het kan volgens mij ook aan het transport liegen. De planten zijn een hele tijd onderweg en worden koel bewaard. Doordat het tropische vruchten zijn en de koude niet gewend zijn heeft dit misschien ook een inpact op het zaad.
Verder kan ik niet meteen iets bedenken waar het nog kan aan liegen. Hopelijk ben je er een beetje mee geholpen. Hoe is het ondertussen met de plant?
groeten
Toon
Reactie door JOKE — november 15, 2009 @ 1:31 am
HOI,
MIJN AVOCADOPLANT IS ERG GROOT. NA HET VERPOTTEN HEEFT HIJ VEEL BRUINE PUNTEN OP HET BLAD. OOK KOMT ER SCHIMMEL OP DE AARDE. WAT KAN IK DOEN?
GROETJES JOKE
Reactie door Rixt — februari 13, 2010 @ 1:33 pm
Ik ga nu de mijne planten, en hij moet wel in zo’n plastic potje he? maar kan ik er ook een gewone pot omheen doen? of krijgt hij dan geen lucht?\
Groetjes Rixt
Reactie door Marjolijn — februari 28, 2010 @ 3:28 am
Hai,
wat nou als je met een avocadopit in de weer wilt en je woont op Aruba? Een warm (maar niet tropisch) eiland in de Carribean, niet zo ver van Venezuela af?
Het meest droge eiland hier.
Maar ik vind het heerlijk om met pitjes/zaadjes of stekjes te rommelen.
Ook alle andere tips zijn welkom
Marjolijjn
ps: de geranium wil hier echt niet groeien. Jammer hoor!
Reactie door elias — mei 21, 2010 @ 7:18 pm
hallo
ik heb mijn avocado (hetpitje) in een potje.
maar moet ik nu een plastiekje over de pot heen doen zodat het overdekt is
groetjes elias
Reactie door Lore — augustus 31, 2010 @ 9:23 am
Hallo
Ik heb sinds enkele maanden een mooie avocadoplant staan, maar de groeiwijze van de bladeren is een beetje speciaal volgens mij. De volgroeide bladeren groeien verticaal met de punten naar beneden. De jonge, frisse blaadjes groeien aanvankelijk gewoon horizontaal. Bladeren zien er goed uit, geen bruine vlekken of punten en de plant groeit ook gewoon goed door. Is dit normaal?
Groetjes
Lore
Reactie door Manu — december 24, 2010 @ 4:41 pm
Hallo,
Ik probeer een advocado plantje te kweken maar het wil niet helemaal lukken. We zijn nu 2 maanden ver en er is nog steeds niet veel gebeurt.De pit is wel voor de helft open en er groeit iets uit( ik denk een kiemscheut)maar deze groeit naar beneden in de aarde. Is dit normaal ? Als ik de pit omdraai zodat het scheutje naar boven wijst droogt deze uit…
Groetjes
Reactie door exotengroep — december 24, 2010 @ 6:44 pm
Beste Lore,
Dat het normaal is weet ik niet. Bij mij laat hij zijn bladeren ook naar beneden hangen. soms is het door een beetje te weinig water bij mij, maar verder kan ik het niet duidelijk zeggen.
groeten
Toon
Reactie door exotengroep — december 24, 2010 @ 6:46 pm
Beste,
Dat witte scheutje dat er uit komt is de wortel. Laat hem maar gewoon zo staan en je zal zien dat het groene gedeelte er na een tijdje langs boven door komt.
Hij moet enkel in een ruime pot, genoeg water en warmte hebben. De rest komt vanzelf wel.
Groeten
Toon
Reactie door Hilde — januari 29, 2011 @ 2:20 pm
Hallo,
ik eet regelmatig een avocado en ik heb eens een pit in de pot van mijn bananenplant gestopt, helemaal onder de grond … en ik ben het vergeten.
Er kwam op een gegeven moment een scheutje piepen en ik dacht dat het onkruid was. Omdat ik altijd erg gehaast ben en de bananenplant geen verzorging vraagt (misschien 1 x in maand krijgt hij water, maar hij groeit spectaculair) is die scheut gebleven en gegroeid hoewel er niet veel plek voor hem was. Nu, misschien een 7 maanden later, denk ik: nu trek ik dat stuk onkruid er uit. Wat blijkt: er hangt een avocadopit aan de wortel. Ik was het helemaal vergeten. Zojuist heeft hij een eigen pot gekregen en eens water want de baderen vielen eraf. Conclusie: het moeten taaie en gemakkelijke plantjes zijn als ze bij mij overleven.Vanaf nu zal hij regelmatig aandacht én water krijgen uit respect!
Reactie door mermaid — april 7, 2011 @ 9:53 pm
Beste Toon,
Doordat zaden van Mango’s en andere vruchten kiemen maar vervolgens niet doorgroeien en zelfs afsterven komt omdat vruchten worden bestraald. Bovendien worden de vruchten onrijp geoogst waardoor de kiem weinig voedsel tot z’n beschikking heeft.
Bestralen gebeurd op grote schaal om de houdbaarheid te garanderen en de rijping te sturen. (weet; bij supermarkten wordt er vaak ‘eetrijp’ aangeboden, lees dan; bestraald!!) Dat bestralen gebeurt door een radioactieve bron voorbij het voedsel te halen. De vrucht zelf is niet blijvend radioactief, enkel de straling is er tegen en doorheen gegaan. Die bron kan bestaan uit Kobalt of andere.
Weet ook dat biologische voeding niet bestraald mag worden, dat is verboden.
het effect op de kiem is dan een genetische verandering en vernietiging van de kiemkracht omwille van de houdbaarheid. Bestraald voedsel is bij lange na niet meer zo waardevol, want ook eiwitten en vitaminen raken beschadigd.
groeten,
Mermaid
Reactie door toonwellens — april 8, 2011 @ 8:47 am
Beste Mermaid,
Ik had ooit zulke informatie gelezen maar nooit zoveel.
Bedankt voor de nuttige informatie.
groetjes
Toon
Reactie door Talitha — april 14, 2011 @ 3:02 pm
Hallo,
Ik heb 7 maanden geleden een avocado pit in een glaasje gezet met van die tandenstokers erin, wel elke dag het water ververst, maar de pit blijft maar wit en er gebeurd helemaal niks. Nu wil ik het met een nieuwe gaan proberen, moet ik hem nou in het water hangen en wachten tot het bruine velletje ervan af valt of moet ik hem met vel en al gelijk in de grond stoppen? Als hij in de aarde zit, welke aarde en hoe diep moet hij in de aarde?
Gr. Talitha
Reactie door toonwellens — april 16, 2011 @ 8:46 am
Hallo Talitha,
Ik zou de pit helemaal in water leggen totdat het bruine velletje er af komt. Vervolgens stop je de wit-gepelde pit in een pot met gewone potgrond en zo’n 5cm diep. Je moet er wel op letten dat heel de pit onder de aarde zit.
Hou me op de hoogte of het nu wel lukt
Groetjes
Toon
Reactie door paul — april 17, 2011 @ 12:21 pm
hallo ik heb de pit gewoon laten drogen en dan kwam het vruchtvlees er vanzelf af en verder laten drogen ongeveer een 1 maand, een maand geleden gepot ongeveer 2cm diep en heeft nu na een week al een scheut van 15 cm
Reactie door roel van delft — april 26, 2011 @ 9:36 pm
ik wil ook een avocado zaaien maar kan ik deze in de vollen zon zetten achter het raam of zal hij dan verbranden.
groeten
roel
Reactie door toonwellens — april 27, 2011 @ 9:15 am
Dag Roel,
Volgens mij zal hij dan verbranden. De ochtend of de avond zon zou nog moeten lukken, maar de directe middagzon kan tot verbranding leiden.
Groetjes
Toon
Reactie door roel van delft — april 27, 2011 @ 9:54 pm
ok bedankt hij staat nu een dagje in het water.
ik ben benieuwd of het wat wordt.
moet ik nog iets speciaals met de pot grond doen of is stek grond goed.
groeten roel
Reactie door ardi — mei 3, 2011 @ 10:07 pm
Beste toon,
ik heb een avocado pit.
maar is het erg als er te veel
gaten in zitten ik heb er ongeveer 7 saté stok
gaten erin zitten omdat ik niet goed wist of het helemaal
in water moest of klein beetje in water moest.
is dat erg? en groeien die avocado planten in Nederlands
( Friesland ) EN waar moeten de wortelen van onder komen
als ze geen ruimte hebben als je de avocado pit onder aan het glas zet.
Groetjes , Ardi
Reactie door toonwellens — mei 3, 2011 @ 10:25 pm
Beste Ardi,
dat kan zeker geen kwaad. In het begin haalt de plant voeding uit de pit, maar een gat meer of minder gaat het zeker niet maken.
De planten kunnen hier ook goed groeien. Warm, redelijk veel water en een hogere luchtvochtigheid zorgen dat hij goed zal groeien.
Groeten
Toon
Reactie door ardi — mei 4, 2011 @ 10:49 am
Beste Toon,
Dankje voor je antwoord, ik heb nog een paar
vraagjes. weet je ook binnen hoeveel jaar 1 advocado
aan de boom/ plant groeit,
en er staat bij jouw manier dat de avocado pit onder
water moet blijven liggen, maar als je de water moet
verversen dan blijft die niet altijd onder water liggen.
Groetjes Ardi
Reactie door ardi — mei 4, 2011 @ 1:15 pm
Beste Toon,
ik heb ook nog met saté stokjes
in de avocado pit gedaan maar hij
zit toch nog helemaal onder water.
wil je antwoord geven bij deze vraag hierboven en
deze.
Groetjes Ardi
Reactie door ardi — mei 4, 2011 @ 2:23 pm
Beste Toon
srry dat ik steeds maar reacties moet plaatsen
ik heb het bruin velletje van de avocado pit eraf gehaald
nu zie ik een witte pit er zit geen barst in hij is ook niet open maar ik zie wel een scheur lijntje. ik weet niet
of ik het heb goed gedaan dat ik dat velletje eraf heb gescheurt.
Groetjes Ardi
Reactie door Talitha — mei 27, 2011 @ 11:56 am
Hoi Toon,
Ik heb alles gedaan wat je hebt voorgesteld, hij zit nu al meer als een maand in de aarde en er is geen scheurtje of wat dan ook aan de pit te zien. Ik heb gewoon een ei in de aarde liggen
De aarde is overigens niet al te nat en niet al te droog en de pot staat op een lichte plaats en als de zon schijnt in de zon. Ik heb geen groene vingers denk ik.
Reactie door Esther — augustus 26, 2011 @ 3:57 pm
Hallo Toon, ik heb een jaar ofzo geleden (ik denk eigenlijk wel langer) een avocadopit in de grond gestopt nadat ik hem had laten weken. Nu is het een plant van ong. 45 cm hoog. Hij stond altijd in de vensterbank van een raam op het zuiden, en ik besproeide hem altijd met een plantenspuit om de luchtvochtigheid te verhogen. Maar de onderste bladeren werden helemaal bruin en vielen uiteindelijk af. Maar bovenin ontspruiten telkens weer nieuwe blaadjes en zo gaat het de heletijd door. Nu zijn de eerste dertig centimeter van de stam/steel dus kaal. Ik gaf hem altijd kraanwater. De laatste tijd (in de zomer) zet ik hem buiten (vooral als het regent) ik zet hem dan niet in de volle zon. En nu worden de bovenste bladeren (niet die kleine) aan de rand van het blad lichtgroen. dat was vroeger niet. De andere nog overgebleven bladeren zijn in het midden ook donkergroen ( en aan de rand bruin. Hij doet het dus niet zo goed….. wat moet ik doen??
Groetjes Esther
Reactie door toonwellens — augustus 27, 2011 @ 10:21 am
Hallo Esther,
De bladeren worden bij mij onderaan ook regelmatig bruin. Zou dus normaal moeten zijn. Maar dat de randen licht groen worden heb ik zelf ook nog niet meegemaakt. Aan de zon kan het volgens mij niet liegen. Misschien liegt het er aan dat hij meststoffen te kort heeft.
Als de plant momenteel in een kleine pot staat, kan je hem misschien best eens verpotten naar een iets grotere pot vb. p15. Staat hij al in een redelijke pot en zie je nog geen wortels onderaan de pot uit komen, kan je ofwel een beetje grond van de wortels halen en terug oppotten in verse potgrond in dezelfde grond, ofwel geef je hem een beetje mest. Moest je vloeibare mest hebben staan, een beetje oplossen in water en begieten. Geef nooit te veel mest, maar volg wat er op het etiket staat. Hopelijk kan dit het probleem oplossen.
Groeten
Toon
Reactie door Kaat — augustus 27, 2011 @ 10:16 pm
Hey Toon,
Als de pit eenmaal in de grond zit, hoeveel keer per week moet je hem dan water geven?
Vriendelijke groeten xx Kaat
Reactie door Jeroen — augustus 29, 2011 @ 4:10 pm
Mijn vriendin heeft een tijd geleden ook een avocadopit in een potje grond gestopt en na drie weken begonnen de helften van elkaar te gaan. Toen we een keertje wilden kijken of er al wat meer gebeurde hebben we iets te hard getrokken en hadden we de pit en de kiem per ongeluk in tweeën getrokken. We hebben de twee helften een eigen potje gegeven om te kijken wat er zou gebeuren. We hadden verwacht dat er eentje uiteindelijk dood zou gaan, maar nu hebben we 2 even grote plantjes, uit één en dezelfde pit. Dat kan dus ook
Mijn moeder heeft een tijdje geleden ook 4 avocadopitten geplant en drie ervan hebben nu al een stengel met beginnende blaadjes.
Reactie door Bert — september 1, 2011 @ 9:21 pm
Ik heb nu een plant van 86 cm hoogte op 6 maanden gekweekt. Hij staat in een hele grote pot en heeft hele mooie groene bladeren en ook al enkele zijvertakkingen. Er staat een grote stok nasst die de plant begeleiden moet. Ik geef de plant elke 3 dagen behoorlijk wat water. Mss houdt dat de plant zo groen. De plant heeft enkel avondzon en staat achter een groot raam. Ik denk dat zeer goede omstandigheden zijn.
Reactie door Linde — oktober 6, 2011 @ 10:11 am
Hallo Toon,
Goede site, veel nuttige informatie!
Ik heb 7 maanden geleden een pit in het water gehangen en heb nu een mooi plantje van zo’n 25 cm. Hij hangt alleen nog steeds in het water, blijkbaar haalt hij enorm veel voeding uit de pit. Nu lijkt me dat ik hem toch eens in aarde moet zetten. Waar moet ik op letten daarbij? Is er speciale meststof of grond die ik kan gebruiken?
Alvast bedankt!
Groeten,
Linde
Reactie door s.van de velde — januari 31, 2012 @ 3:20 pm
Beste Toon,
mijn avocado is bijna 80cm hoog staan met z,n tweeen in een pot.Een pit van een gladde avokado en een pit van een donkere met bobbels.Ze doen het beide in een pot harstikke goed.Maar ik wil ze nu eens een beetje mest geven (maar welke mest) Wil hem namelijk verpotten en in een grotere pot zetten is dat goed of niet.
Groetjes Steffie
Reactie door toonwellens — januari 31, 2012 @ 3:31 pm
Dag Steffie,
Mij lijkt het geen probleem om ze bij elkaar te laten staan. Als je verpot zou ik niet meteen naar een super grot pot gaan. Als de planten iets meer ruimte hebben lijkt me dat al meer dan genoeg. Gewone potgrond en meststof voor kamerplanten regelmatig geven zal hen wel goed doen.
Groetjes
Toon
Reactie door jowell — februari 6, 2012 @ 5:53 pm
Hallo.
Zelf ben ik ook met de Avocado begonnen.
Mag de plant in de Zomer naar buiten?
of is het Zeker geen Buitenplant?
Of is het echt een kamerplant en geen kuipplant?
Erg leuk dat de kieming erg makkelijk is van een Plant die hier niet groeit!
Maar goed Als ik wat foto’s heb van de avocado Zal ik die even posten.
Gr, jowell.
Reactie door Margherita — februari 19, 2012 @ 5:44 pm
Hoi Toon,
Ik heb 2 advocado boompjes. 1 grote en 1 wat kleinere.
En bij de grootste werden laatst de puntjes van de bladeren bruin en later droogde al de bladeren helemaal uit leek wel. En niet veel later volgde het kleine boompje ook. Ik ben ze wat meer water gaan geven maar de bladeren bleven steeds bruiner worden en vielen er opgeven moment af. Nou heeft die kleine inmiddels al allemaal nieuwe bladeren maar de grote heeft nog steeds een klein kruintje boven op met nieuwe blaadjes zeg maar. Duurt het wat langer omdat deze boom wat groter is? Is het sowieso normaal dat ze eens in de zoveel tijd hun bladeren verliezen? Of komen ze voeding ofzo te kort. Of geef ik ze juist te veel of te weinig water? De grote staat ook in een aardig grote pot en ze krijgen alle 2 ongeveer een klein kopje water om de 1 á 2 dagen. Is dat voldoende?
Of moet ik ze ook mest gaan geven?
Ik hoop dat je mij kunt helpen, want ik zou het jammer vinden als ze dood gaan!
Met vriendelijke groet, Margherita
Reactie door Calitra — februari 26, 2012 @ 4:26 pm
Dag Toon
Ik heb momenteel twee mooi vertakte avocadoplanten staan van ca 75 cm hoog. Wij wonen in Portugal (kuststreek, zuidwest) op zo’n 150 m boven zeeniveau en de planten hebben de afgelopen winter op het terras veel zon gehad, zodat ik ze elke dag water moest geven en de potten heb ik regelmatig gedompeld. Van de lage temperaturen op enkele dagen net voor zonsopgang hebben ze zichtbaar geen last ondervonden. Is het verstandig ze binnenkort in de volle grond te zetten? Ik heb een plek op ons land op het oog, in de halfschaduw waar de grond altijd enigszins vochtig blijft. Het is echter te ver van het huis om met de tuinslang te bereiken. Ik heb geen idee van hun waterbehoefte in de volle grond.
Reactie door Anne — februari 28, 2012 @ 9:19 pm
hoi!
Super fijn al deze tips! Mijn vriend verklaarde mij voor gek toen ik de avocado pitten in het water zetten..
Vandaag in de aarde gedaan, hij zegt dat er niks gaat groeien ik ben overtuigd van wel! ben benieuwd wie er gelijk gaat krijgen!!
Groetjes
Reactie door jowell — maart 14, 2012 @ 5:28 pm
Hoi!
Ik heb een avocadoplant maar hoe groot wordt deze?
Ik denk toch geen 20 meter hier in nederland???
Ik denk 5 m of meer wat zeggen jullie?
Reactie door iris — maart 23, 2012 @ 10:01 pm
Hoi Toon
ik heb thuis een avocadoplant van bijna twee meter die er de laatse tijd steeds slechter uit is gaan zien. Op de oudere bladeren verschijnen witte puntjes als van een schimmel. daarna, vanaf de randen en de punt, wordt het blad eerst bruin en dan verschrommpeld het volledig. Daarna verschrompelen de bladeren eromheen en tot slot is de gehele top van de tak zwart, verdroogd en opgekruld als een gigantische opgebrande lucifer. Niet iedere tak heeft er last van en hij maakt ook steeds weer nieuw blad aan maar het lijkt er nu op dat deze ziekte aan de winnende hand is. Enig idee wat het is? wortelrot of iets wat brand genoemd wordt? de aarde is niet nat, hij staat niet in de felle zon en de rest van het blad ziet er gezond uit. hij is al drie keer tegen meeldauw behandeld, 1 keer verpot en de dopluizen die hij soms heeft worden er ook direct afgehaald. Hij krijgt zomers een beetje mest. Hij heeft niks te klagen
groetjes iris
Reactie door monica — mei 4, 2012 @ 7:40 pm
Inmiddels is mijn plant 1meter en doet het goed. Ik heb een meter gekocht om de vochthuishouding te meten. Zo kan ik controleren of de ant te droog of te nat staat. Erg handig als de bladeren er niet goed uit gaan zien. Ook doet de plant het erg goed in de mediterane grond. Eens per week speciale mest en zowel de avocadopit als ik zijn blij. Overigens staat de plant lekker binnen in het midden van de kamer. Groeten Monica
Reactie door Govert — mei 7, 2012 @ 11:54 pm
Dag Toon.
Ik ben blij dat ik je weblog heb gevonden.
Omdat avocado’s zo gezond zijn eet ik ongeveer elke dag 1 avocado, en aangezien deze vrij “duur” zijn kwam ik op het idee om ze zelf te “kweken”.
Na het lezen van de info op wikipedia en jou weblog bleek dat het kweken van de vruchten niet echt zal lukken in nederland, dan maar gewoon een avocadoplant.
Volgens jou is het het beste om de pit enkele tijd te laten weken en de bruine schil er af te halen, daarna in de grond te zetten met het puntje (het smalste deel) naar beneden. Mag dit gewone potgrond zijn?
Ik heb een kweekkastje in de tuin staan, voor het stekken van planten, is het verstandig om de avocadoplant hier in het begin in te zetten, omdat het hier altijd warm en vochtig is.
Alvast bedankt voor je antwoord!
Gr govert
Reactie door Ray — mei 21, 2012 @ 11:19 pm
De pit heb ik ontveld en zit nu voor de helft in de potgrond. Zal mij benieuwen of er de komende weken wat gaat gebeuren.
Reactie door Johannes — juni 6, 2012 @ 10:12 pm
Mijn avocado is ongeveer 60 cm hoog.
Ziet er geweldig mooi uit!
Ik sproei hem nooit. Hij krijgt nooit meststof.
Het enige wat ik doe is dat ik hem regelmatig kraanwater geef. Hij staat bij in een koude kas.
Geen bruine punten. Geen slaphangende bladeren. Nee hij gedraagt zich keurig zoals het moet zijn.
Hij staat wel in een wat royale pot.
groetjes,
Johannes
Reactie door margo — juni 27, 2012 @ 6:23 pm
Hallo ,toon
Mijn advocadoplant is 6o cm hoog, nu heb ik gehoort dat je hem moet toppen als hij breder moet worden. Waar moet ik dan op letten.En hoever moet ik toppen.Kan ik hem dan ook gelijk overpotten.
Reactie door Thomas — augustus 4, 2012 @ 9:56 pm
Ik laat mijn vaocadopitten eerst een dag of wat drogen en zet ze dan voor 9 tiende in vochtig sphagnum in een relatief kleine pot. Met folie eroverheen. De meesten kiemen binnen een maand. De eindresultaten weet ik nog niet, ik ben pas twee jaar bezig, maar de zaailingen zien er prachtig uit.
Thomas.
Reactie door Jaap Ridder — augustus 20, 2012 @ 5:52 pm
Beste Toon,
Ik heb 2 avocado planten in pot. Gegroeid uit pitten. Inmiddels 1m hoog. Ze staan nu buiten.
Vraag: is het mogelijk vruchten te krijgen ?
Dank voor goed advies,
Hart. Gr.,
Jaap Ridder
Reactie door Henny — augustus 22, 2012 @ 3:41 pm
Al de reacties gelezen, ben nu een beetje wijzer aangaande de avocadopit. Ik heb een hele grote pit nu onderwater staan in een bloembollenglas.Hij past er precies in en nu maar blijven verversen, denk ik zo. En kijken wat er gebeurt. Helaas ga ik voor de pit in September een weekje met vakantie. Hopelijk is dan het velletje er af en kan ik’m op potten. We wachten het dus maar af.Bedankt voor de goede raad hier. Groeten Henny
Reactie door Jean-Paul — oktober 14, 2012 @ 8:16 pm
Ik ben zo’n 2 jaar geleden op curacao gaan wonen, en ik ben dol op advocado’s ik ben dus begonnen met kweken en heb nu 2 planten van zo’n 75 cm, tevens heb ik mijn tante en schoonmoeder ook allebei 2 planten kado gedaan! ben benieuwd hoelang het duurt voordat ze vrucht gaan dragen, en hoeveel ze nu precies per jaar doorgroeien.
tevens ook mangoplanten geplaats en alle andere tropische vruchten
groeten Jean-Paul
Reactie door Ilse — december 30, 2012 @ 4:53 pm
Zou ik een avocadoplant het hele jaar in mijn serre kunnen zetten
Reactie door Hugo — januari 23, 2013 @ 7:35 pm
Beste Toon,
Elders op deze site las ik dat troplische planten sneller groeien wanneer ze in het begin een tijdje in het donker staan.
Geldt dit ook voor advocado’s?
Kunnen ze ook nu in de winter kiemen. Overdag wordt de kamer wel verwarmd maar ‘s nachts kan het behoorlijk afkoelen.
Groeten
Reactie door Joost — februari 12, 2013 @ 10:48 pm
Ik heb vrijdag een avocado gebruikt voor mijn diner met vrienden, deze was erg rijp. De pit schoongemaakt in een potje gezet met water, deze is gebarsten en daarna in aarde met veel water in de vensterbank ( de zon is nu nog niet zo fel) Het is nu dinsdag en de barst is groter en er lijkt wel een bolletje omhoog te komen, heerlijk om zoiets te zien.
Ik maak iedere dag foto’s erg leuk om te zien dat er iets gebeurt wie weet?
Reactie door bob — februari 24, 2013 @ 12:29 pm
hoe dom mijn boom is in 10 dagen gegroeid
Reactie door linda — maart 14, 2013 @ 10:55 pm
Wat lief om te lezen hoe iedereen met zo’n avocado omgaat.
Ik ga het ook proberen!
Lukt het niet doe ik binnenkort weer een nieuwe poging, eet genoeg avocado
Linda
Reactie door Marie — april 2, 2013 @ 11:16 am
hallo,
Mijn avokadoplant is nu al bijna 4 jaar, maar sinds deze winter krijgt hij van die bruine vlekken, die hij de vorige winters ook kreeg. Maar niet zo hard.
Nu breiden deze bruine plekken uit tot over heel het blad en later vallen ze af. Ondertussen is mijn plant bijna helemaal bladloos.
Er komen wel nog steeds nieuwe zijtakjes bij.
Is dit een teken dat mijn plant aan het sterven is?
Groetjes Marie,
Reactie door Sander — april 5, 2013 @ 1:50 pm
Goedemiddag,
Heb al zoveel advocado pitten getracht te laten ontkiemen maar bij mij doen ze keer op keer niets.. Een mango lukt me wel maar de advocado pitten doen helemaal niets.. Wie kan mij helpen?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=4997030916161&set=a.1917185001938.2107371.1011370325&type=1&theater
Groeten
Sander
Reactie door John Spijkers — mei 16, 2013 @ 11:29 am
Ik heb 2 avocado planten, naar mijn idee verschillend.
Nu was mijn vraag; het steeltje met blad wat uit een oksel groeit moet dat verwijderd worden of gewoon laten zitten, ik zat te denken aan de tomaten plant.
Gr; John
Reactie door Jan en Miranda — mei 20, 2013 @ 12:39 pm
Hallo Toon,
Wij hebben jaren geleden (+- 9 jaar geleden) een keer guacamole gemaakt en voor de grap met onze kinderen de pit in de tuin gepland. Tot onze verbazing groeide daar een boom uit. Nu 9 jaar later hebben wij een prachtige advocadoboom in de tuin, die wij jaarlijks moeten snoeien anders is hij niet te houden (we doen eigenlijk altijd maar wat haha). Wel verliest hij elk najaar zijn blad en krijgt hij in het voorjaar weer prachtig zijn blad terug. Is het misschien mogelijk dat wij een foto toesturen? Er zitten helaas geen vruchten aan de boom. Wij geloven dat dit wel heel bijzonder is, nu dat wij het internet hebben afgezocht.
Groeten, Jan en Miranda
Reactie door tom — juni 1, 2013 @ 8:47 pm
soms komt een avocado of mango niet uit dat komt omdat ze te vroeg geplukt zijn en bestraalt worden met kobalt zo wordt het genetis materiaal beschadigt sommige avocado planten kunnen ook niet hoger worden dan 1 meter door die bestraling
Reactie door Anja — juli 21, 2013 @ 8:27 pm
voor het verkrijgen van vruchten op een avocadoboom heb je tenminste twee planten nodig (type A en B ) en insecten voor de bestuiving. Verder zijn uit zaden gekweekte planten over het algemeen minder geschikt voor vruchtwinning.
BRON: http://www.tuinbase.nl/avocado_kweken_en_eten/
Mogelijk duurt het 10 jaar vooraleer je de eerste keer vruchten kan oogsten.
Reactie door Danny — augustus 20, 2013 @ 2:37 pm
Hallo,
Net als iedereen hier heb ook een advocado plant en zoals ik het lees het ik min of meer hetzelfde probleem als Margriet:
Reactie door Margherita — februari 19, 2012 @ 5:44 pm
De onderste bladeren kleuren eerst bij de puntjes en later helemaal bruin door verdroging. Vervolgens vallen ze eraf. Van boven groeien er telkens nieuwe bladeren die er eerst gezond uit zien. Maar zodra ook deze groter worden herhaald het proces zich. De plant groeit zo wel langzaam groter, maar houdt een kale stam met (op dit moment) 6 bladeren als ‘kruin’. Hij is nu circa 57cm. groot. We zorgen ervoor dat hij voldoene water krijgt maar niet teveel.
Kan iemand me vertellen waar dit allemaal aan zou kunnen liggen?
Grtjs,
Danny
Reactie door josje uit biddinghuizen — augustus 27, 2013 @ 4:52 am
Vraagje aan Jan en Miranda. Staat jullie boom in Nederland?
erg beschut? Ik heb al een boompje in een pot van enkele jaren en die begint nu toch door te groeien. Daarom zou ik mijn boompje ook buiten willen zetten.
Benieuwd naar reakties.
heeft iemand wel eens bloesem en daarna wellicht vruchten gehad?
Reactie door ina van der Welle — september 30, 2013 @ 12:26 pm
Beste Marie,
Mijn advocadoboompje is inmiddel7 jaar oud en krijgt al een mooie stam. Ook ik had het probleem met bruine bladeren. Ik ben er achter gekomen dat hij niet van felle zon houd en al te koud vindt hij ook niet leuk. In het voorjaar gaat mijn boompje naar buiten en staat hij in de schaduw. Als het wat kouder wordt zet ik hem in de serre. Ik heb hem laten groeien tot hij 70 cm was en toen getopt. Alle zijtakjes haal ik steeds weg en in het najaar top ik hem helemaal. Dan geef ik hem ook minder water. In het voorjaar bot hij van boven weer uit en krijgt hij een mooie kruin zonder bruine bladeren. Laat je het blad er wel aan dan zou je hem misschien kunnen sproeien.
Reactie door cindy — november 11, 2013 @ 11:34 pm
hoi na hoeveel tijd komen er vruchten aan en welk soort moet je er bij zetten voor de verstuiving mvg
Reactie door Fleur — december 6, 2013 @ 1:05 am
Hoi,
Ik heb deze zomer een advocado geplant bij mij thuis, en deze is goed beginnen groeien, was heel gezond, tot ik hem meenam naar mijn kot en hier op de vensterbank zette begonnen zijn blaadjes op een paar dagen tijd bruin en droog te worden. Ik durf hem geen water meer geven want de aarde is wel nog vochtig (en er staat schimmel op, mijn moeder zegt dat dat van de kalk in het water is). Ik wil hem echt wel redden! Wie kan mij helpen?
P.S. ik kan morgen wel een fotootje nemen en posten, maar nu is het al wat te donker.
Fleur
Reactie door Tjits — december 7, 2013 @ 8:39 pm
Owww ik ben ongeduldig….na 4 weken nog geen groenheidje te bekennen… zou ik de ptten ook alvast in de grond kunnen plaatsen?
Reactie door lol — februari 8, 2014 @ 4:40 pm
ja dat kan ook
Reactie door Stein — april 17, 2014 @ 11:56 am
Dear fellow avocado planters,
Twee jaar geleden ongeveer ben ik uit nieuwsgierigheid begonnen met het planten van een avocado pit. Mijn manier was het kontje van de pit in een glas water laten hangen met behulp van vier tandenstokers/satéstokjes. Om de twee dagen ververste ik het water en na ongeveer een maand groeide er een worteltje uit en niet veel later ook een steeltje met uiteindelijk bladeren. Ik heb de plant best lang in het water op lengte laten komen (hydrocultuur) en na 3 maanden pas in een pot geplaatst. Maar dat is niet perse nodig je kan ook, zoals eerder aangegeven door anderen, de pit direct planten.
Koop bij een tuincentrum potgrond met kokosvezel. De vezels nemen het water op en geven dit langzaam weer af naarmate de grond uitdroogt. Dit zorgt ervoor dat de plant altijd een gelijkmatige hoeveelheid water krijgt, je er minder naar om hoeft te kijken en voorkomt het rotten van de wortels. Als je echt helemaal pro wilt gaan koop dan ook een licht, vocht en PH metertje voor slechts 10 euro bij een tuincentrum en controleer om de week hoe vochtig de grond is en de zuurgraad.
De avocado plant gedijt het beste bij een ph waarde tussen de 6 en 6,5. Een licht zure grond dus. Is de ph waarde te laag gebruik dan kalk om de grond minder zuur te maken. Is de ph waarde te hoog gebruik dan turf om de grond juist zuurder te maken. Laat je informeren bij je lokale tuincentrum.
Ik heb de plant na een half jaar opnieuw verpot naar een flinke pot en is nu ongeveer 1.30 hoog en staat achter een raam op mijn slaapkamer waar hij bijna de hele dag zon krijgt. Omdat de plant eerst een meter groeit en dan pas zijtakken krijgt heb ik hem ondersteund met een dunne stok en daar aan bevestigd zodat de plant niet gaat hangen. Ook bij mij hangen de onderste 3 bladeren naar beneden maar dat is helemaal niet erg. Ik laat de plant nog één keer nieuwe bladeren vormen aan de top en dan ga ik hem toppen zodat de plant meer zijtakken krijgt en wat voller wordt. Ik doe dit pas zo laat omdat de plant nu genoeg bladeren heeft en daarom sneller zijtakken vormt.
Van maart tot voorbij het einde van de zomer mag je plant best elke 1,5 a 2 weken voeden met speciale plantenvoeding voor Citrus bomen/mediterrane planten omdat in gewone plantenvoeding vaak geen Zink zit en dit is erg belangrijk voor de avocado plant.
Tot slot hoop ik dat jullie hier wat aan hebben gehad en wens ik iedereen veel succes en plezier met het verzorgen van zijn of haar eigen avocado boom.
Reactie door Trees van Duivenbode — juni 6, 2014 @ 11:48 pm
Ik vind het fantastisch al die avocado-planten. Ik moet
ook eens wat gaan doen. Ik ben gek op mijn tuintje, maar er staat nog niet veel meer in dan gras en wat struiken. Ik heb een hele koude hoek, wat kan ik daarmee? Ik ben niet echt gek op kabouters. GRTJS -
Trees.
Reactie door Brinezza Gutierrez — januari 11, 2015 @ 9:02 pm
Hallo Tom
Kan een avocado piet naar een aantal jaren gezaaid worden?
Alvast bedankt
Reactie door Ireen — mei 13, 2015 @ 1:01 pm
Hoi allemaal, wat een verhalen en wijsheden.
Leuk! Ik gooi vaak de avocadopit de tuin in. Soms ontkiemt er één en gaat dan weer dood door teveel of te weinig water. Eentje blijft groeien, volledig zelfstandig. Ik doe er niets voor. De plant is bijna twee meter hoog en heeft al diverse hete zomers en koude winters doorstaan. In de herfst verliest hij zijn bladeren en in april bij warm weer komen de bladeren weer. Hij staat naast een kiwi plant op een zonnige droge plaats, misschien maakt dat iets uit in de groei. Of er ooit een vrucht aan komt… de tijd zal het leren.
Reactie door Helen — mei 30, 2015 @ 1:48 pm
Hoe lang duurt het voordat een avocado boom vrucht draagt?( berekening vanaf de dag dat je het gezaaid/geplant)
Reactie door estella — juni 11, 2015 @ 3:05 pm
hallo,
Ik heb ook zo’n prachtige avocadoboom , met veel liefde behandelt en nu al ruim een meter. Hij krijgt nog heel veel nieuwe bladeren. wel drogen de puntjes van de nieuwe bladeren ui, zo droog dat het verpulvert als je het aanraakt. het gekke is dat de kleur groen blijft….
kan het door de zon komen achter het raam of sowieso door de zon? wie weet raad?
Estella