Chamaerops humilis

DCM BANNER
UW ADVERTENTIE HIER?

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
botanische naam

Chamaerops Humilis.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Europese Dwergpalm
Oorsprong:Middelands Zeegebied
Fysieke eigenschappen
Kweek vereisten
Winterhardheid:-16C°
Standplaats:Zon
Grond:humusrijke grond
Vermeerderen:Zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Chamaerops
Soort: C.humilis

De Chamaerops humilis is de enige palmsoort die van nature in Europa voorkomt. Hij is oorspronkelijk van het Middellandse Zeegebied. Het is een prachtige, meerstammige palmboom. Hij is redlijk winterhard, dus hij mag in ons klimaat in de volle grond geplant worden. De Chamaerops humilis is een matige groeier. Bij warm weer groeit hij echter vrij snel. Geef hem bij voorkeur een plaatsje in de zon. De bladeren van de humilis kunnen verschillen van kleur. Soms is het blad felgroen, en soms donkergroen. Dit heeft vooral met de standplaats en de grondsoort te maken. De wortels van de Chamaerops humilis schieten recht naar beneden. Op de afbeeldingen op deze pagina kan je dit goed zien. Ongeveer tachtig procent van het hele wortelstelsel zit onderaan de pot. Zorg daarom voor een voldoende diepe pot als je deze palmboom verplant. Het zal de groeisnelheid aanzienlijk verhogen.

De bladstelen hebben stekeltjes aan de zijkant. Gebruik daarom altijd goede handschoenen als u de bruine bladeren wegsnoeit. Ook enkele groene bladeren mogen worden weggesnoeid zodat alles opnieuw wat licht krijgt. Doe dit in het voorjaar.

Inhoud

Bloemen en vruchten

caption
De Chamaerops humilis is tweehuizig. Je hebt dus vrouwelijke en mannelijke planten nodig om tot zaadjes te komen. De bloemen van de mannelijke plant hebben een geur. De vrouwelijke planten hebben korte trossen die worden bestoven door de mannelijke planten. Hierdoor vormen zich dadelachtige pitten waar het zaad inzit. Je mag de schil eerst verwijderen voor het zaaien.

Verzorging

De Chamaerops humilis stelt weinig eisen aan de bodem. Hij groeit op vele grondsoorten bijzonder goed. Vooral als het warm is groeit deze palm snel. Als je hem verplant kan je toch het best humus, en eventueel wat koemestkorrels onder de grond mengen. Dit zorgt voor een goede wortelontwikkeling, en een goede opname van de meststoffen. Elke maand wat koemestkorrels is prima voor deze palmboom.

Zaaien

De Chamaerops humilis kan je vermeerderen door te zaaien. Naar verluidt zou je de jonge zijscheuten ook kunnen stekken. Als je de palmboom graag zelf wilt zaaien, gebruik dan bij voorkeur zaai- en stekgrond van een goed merk. Vul de pot, en leg enkele zaden bovenop de grond. Je mag meerdere zaden in één pot zaaien. Daarna doe je nog 2-3 cm zaaigrond erover heen. Eenmaal goed water geven, aluminiumfolie eroverheen, en wegzetten bij een temperatuur van 22-28C°. Doorgaans kiemen de zaden na 1,5 tot 2 maanden. De aluminiumfolie mag er van als de eerste zaden beginnen te kiemen. Er schiet dan een langwerpig blaadje recht de hemel in.

Afbeeldingen

Varianten

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen