Chamaerops humilis

augustus 5th, 2010 · 20 Comments

Chamaerops humilis

Nederlandse naam: Europese dwergpalm

Herkomst: middellandse zeegebied (Frankrijk, Spanje, Noord-Afrika)

Bladvorm: waaiervormig en tot 50 cm groot , bladstelen bezet met stekels

Stam: bezet met vezels, meerdere stammetjes worden gevormd

Standplaats: Zon, half schaduw

Groeisnelheid: Normaal

Hoogte volwassen: 3 meter

Vorstbestendigheid: -12°C

Kweken:

Aangezien deze palm voor oorsprong uit Zuid-Europa komt kan hij goed tegen ons klimaat. Hij verkiest wel een goed gedraineerde standplaats zodat hij in de winter zeker geen natte voeten heeft. Hij draagt ook in ons klimaat vaak zaden, soms zelfs al bij aankoop, welke prima gezaaid kunnen worden. Tijdens de zomermaanden mag de watergift opgevoerd worden ook al kan hij relatief goed tegen droogte. Tijdens de wintermaanden wordt hij het best beschermd met een afdak en een vliesdoek bij strenge vorst.

Gebruik:

Zeer populaire palm voor aanplant in volle grond in ons klimaat omwille van zijn hoge vorstbestendgheid en het eenvoudige verzorging. De Chamaerops blijft in eerste instantie relatief klein en heeft mede dankzij zijn uitlopers een struikvormig uiterlijk. Hierdoor wordt hij vaak gebruikt in borders e.d. Oudere exemplaren vormen uiteindelijk ook een stam. Hierdoor lijkt hij enigszins op de Trachycarpus ook al zijn de resten van de bladstelen op de stam veel prominenter, is het blad veel kleiner en heeft de Chamaerops stekels op de bladstelen.

Variëteiten:

Chamaerops humilis ‘Arborescens’ – enkelstammig, welke veel hoger wordt
Chamaerops humilis ‘Cerifera’ – compacter, blauw-grijs gekleurd blad
Chamaerops humilis ‘Vulcano’ – zeer compact blad met bredere bladsegmenten
Chamaerops humilis kruisingen met bovenstaande variëteiten – combinatie van de kenmerkende eigenschappen

chamahum00 chamahum01 chamahum02

Chamaerops humilis 03

Chamaerops humilis

foto boven: Chamaerops humilis – 2 jaar oud

Chamaerops humilis

Chamaerops humilis 07

Chamaerops humilis 08

Chamaerops humilis 09

Chamaerops humilis 10

Misschien vindt u dit ook interessant:
Hoe bescherm ik mijn palmboom in de winter?
Verzorging van palmen

Palmen voor “dummies”
Zaaihandleiding voor palmen

20 reacties »

 • Reactie door Kurt Buelinckx — 11 juni 2011 23:25 @ 23:25

  Hallo, mijn naam is Kurt en ik heb een paar palmbomen in mijn tuin staan. Een paar Trachy Fortunei en een Chamaerops humilis (denk ik) een dwerpalmboom. Het is de dwerpalmboom die me zorgen baarde en ik kwam door googlen op jullie website. Bij het snoeien van de dwerpalmboom ontdekte ik dat de nieuwe bladeren een pak geler kleuren dan de normale groene. Ik heb de test op speerrot gedaan en ik had vlug de resterende gekleurde gele bladeren in mijn handen. Nu is mijn vraag, is deze plamboom nog te redden of hebben jullie adressen van mensen die kunnen komen checken of deze nog effectief te redden valt?
  Kurt


 • Reactie door lapalmeraie — 14 juni 2011 18:34 @ 18:34

  Beste Kurt

  Zijn er nog nieuwe speren in het hart van de palm of rest er enkel nog een gapend gat?
  Chamaeropsen recupereren niet zo heel goed van speerrot maar behandeling is toch zeker de moeite waard.
  Hoe u deze kunt behandelen leest u in ons artikel “Hoe behandel ik speerrot?”
  Maar ook indien de hoofdstam er niet door zou komen is de kans groot dat de uitlopers wel nog in orde zijn.

  Indien u twijfelt over de toestand van de palm mag u mij ook altijd enkele foto’s bezorgen.
  Dat zegt altijd meer dan woorden nietwaar.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Manon — 20 augustus 2012 16:53 @ 16:53

  Hallo, ik ben Manon. Ik heb een chamaerops humilis in mijn tuin staan sinds de zomer en die vertoont gele bladeren. Wel groeit deze boom goed en komen er regelmatig nieuwe bladeren in. Door te zoeken naar een oplossing kwam ik op jullie site terecht. Kan het te maken hebben met dat ie te weinig water krijgt?


 • Reactie door lapalmeraie — 21 augustus 2012 10:59 @ 10:59

  Hallo Manon

  Dat kan, alhoewel een Chamaerops redelijk goed tegen de droogte kan.
  Een voedingstekort, en met name ijzer, lijkt me aannemelijker.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Robby Hugens — 20 mei 2013 22:36 @ 22:36

  Hallo, mijn naam is Robby, een vriendin van mij wou een palmboom wegdoen, omdat ze dacht dat die dood was, nu ik heb deze in huis gehaald omdat ik er niet in geloofde.
  Na lange tijd is er een blad uitgekomen, maar de uiteinden zijn verdort, de helft van het blad is geel, en de nieuwe speren hebben inmiddels ook al verdorde punten, ook zie ik overal witte stippen op het blad en in de stam, weet niet of dit normaal is, de groei is tevens enorm traag. Ik hoop echt dat hij nog te redden valt. Aub. kan U mij helpen?
  Men interesse in palmbomen is intussen enorm gegroeid, denk dat ik me enkele gezonde exemplaren ga aanschaffen.
  Vriendelijke groeten.


 • Reactie door lapalmeraie — 21 mei 2013 10:45 @ 10:45

  Beste Robby

  Leuk dat u zo enthousiast geworden bent over palmen.

  Het is moeilijk om enkel aan de hand van uw beschrijving en zonder de palm ook effectief te zien de juiste diagnose te stellen. Ik vermoed dat de bruine delen in het blad nog wat na-weeën zijn van het vorige probleem. De witte stippen zijn misschien wolluis? Dat kan dan eveneens de achteruitgang van de palm verklaren.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door André — 5 juni 2017 15:27 @ 15:27

  Beste,

  Onze Dwergpalm, die binnen in een pot staat, heeft sinds een paar maanden gelige nieuwe bladeren,vooral in de hoofdstam.
  Al lezende op deze website dacht ik dat hij misschien van de winter teveel water heeft gehad, maar de aarde bij het drainagegat voelt droog.
  Het kan ook nog Speerfoto zijn of ijzertekort begrijp ik.
  Graag zou ik Uw advies vragen,
  Mvg,
  André
  PS ik ga proberen een foto te sturen


 • Reactie door lapalmeraie — 6 juni 2017 07:15 @ 07:15

  Beste André

  Ik heb de doorgemailde foto’s bekeken en het ziet er inderdaad niet echt florisant uit. Speerrot zou best wel eens kunnen, met andere woorden, het zou me niet verbazen als de speren loskomen wanneer u er voorzichtig tussen twee vingertoppen zachtjes aan trekt. Ik denk dat het probleem eerder de standplaats is. Deze palm staat veel beter buiten op een lekker lichte standplaats in de volle zon dan in een huiskamer. Gelukkig zijn deze palmen wel beresterk en zelfs na speerrot groeien ze vrijwel altijd gewoon weer verder, zelfs zonder verder ingrijpen.

  Indien mogelijk zou ik aanraden om de palm buiten te zetten, anders zo dicht mogelijk bij het raam en verder af te wachten. De groei zal uiteindelijk wel hernemen. Voel gerust af en toe even aan de speren en verwijder deze als ze inderdaad los zitten. U kunt ook met stift een horizontaal streepje treken over een speer en een naastgelegen bladsteel om de minste mm groei direct te kunnen waarnemen.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Jolanda — 23 november 2017 16:13 @ 16:13

  Hallo, mijn naam is Jolanda. Ik kan van een vriend een chamaerops humilis vulcano krijgen. De plant is ongeveer 70 cm breed. Met 4 vertakkingen in goede staat.
  Nu moet ik snel kiezen of ik deze plant overneem. Ik twijfel nog.
  Daarom mijn vraag: kan ik deze palm direct in de periode van het jaar de volle grond in doen in de tuin? En zo ja, wat voor grond moet ik toevoegen. Waar ik woon is voornamelijk klei grond.
  En hoe moet ik de palm in de winter, als het vriest beschermen?
  Alvast bedankt voor uw reactie. V

  Vriendelijke groet,
  Jolanda


 • Reactie door lapalmeraie — 24 november 2017 11:25 @ 11:25

  Beste Jolanda

  U kunt de vraag ook omdraaien. Waar twijfelt u nog aan? Of de palm het zal redden?
  In principe zijn het gemakkelijke palmen hoor. In een kleigrond voegt u best niet veel meer toe dan een beetje potgrond om het plantgat dicht te maken. Met andere woorden het plantgat moet maar lichtjes groter zijn dan de huidige pot. Qua winterbescherming kan deze palmsoort aardig wat hebben (-12°C) en heeft dus enkel bescherming nodig bij erg natte of extreem koude winters.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Linda — 5 juni 2018 14:53 @ 14:53

  Hallo ik heb een vraag over de chamaerops humilis vulcano.
  Ik heb 2 bakken van 45x65cm en +- 60 cm hoog in beide wil ik een palm in doen. Nu vraag ik me af hoe groot/breed deze palm word. Want ik wil een niet al te grote palm kopen. Misschien heeft u een ander idee qua palm? En is deze palm giftig (Voor katten)? Ik weet dat de gewone dwergpalm niet giftig is namelijk.
  Alvast bedankt voor uw reactie.

  Met vriendelijke groet,
  Linda


 • Reactie door lapalmeraie — 5 juni 2018 16:42 @ 16:42

  Beste Linda

  Deze palm lijkt me daarvoor ideaal. Qua grootte zal het in de bakken wel meevallen, het zijn binnen deze categorie de meest geschikte palmen de kleinst blijvende. Heel veel groter dan een meter hoog en een halve meter breed zullen ze niet snel worden. Ze zullen ook geen probleem vormen voor de kat.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Langenhuizen — 5 maart 2019 16:40 @ 16:40

  Goede middag,van mijn Vulcanologisch palmpje zijn van de zomer uit een speer wel 6a8 bladeren verschenen.Zijn toen blijven “ steken” nu zijn die zelfde bladeren nog steeds op het punt als afgelopen september.Plant ziet er goed uit .Staat buiten.Wat kan de oorzaak zijn.

  Gr Peter


 • Reactie door lapalmeraie — 6 maart 2019 07:12 @ 07:12

  Beste Peter

  Ik vermoed dat het gaat om de Chamaerops humilis ‘Vulcano’ waarbij de cultivar naam natuurlijk niet slaat op de herkomst van de palm maar om het typische gedrongen blad dat kort op elkaar groeit als ware het een vulkaanuitbarsting.

  Het is volkomen normaal dat de plant gedurende de wintermaanden niet groeit. Pas wanneer de temperaturen weer boven een bepaalde minimuum komen zal de groei langzaam weer hervatten. Voor deze soort zal dat zo’n 15°C. De afgelopen twee weken is de palm dus langzaam weer een beetje geprikkeld.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Filip — 1 september 2019 11:19 @ 11:19

  Dag Niek, de aanleg van onze tropische tuin in Mexicaanse sfeer is inmiddels al goed op gang gekomen.
  Van een aantal soorten ga ik zeker ook een hokje moeten voorzien in de winter, maar van deze soort vraag ik me af of het wel noodzakelijk zal zijn omdat het in zuid Frankrijk toch ook kan vriezen en sneeuwen.
  Ik denk van de grond rondom de stam af te dekken met waterdicht materiaal om de grond “droog” te houden en bij vorst inpakken in vliesdoek of jute.
  De klimaatopwarming moet hier toch een positieve invloed hebben op de introductie van meer mediteraanse planten in onze regio.
  Zo zag onze tuin er uit na de aanplanting, als alles goed aanslaat dan kijk ik uit naar de verdere evolutie naarmate de jaren verstrijken :

  https://www.tuinadvies.be/tuinvrienden/tuinfotos/566055/folium/3155/tuin-2019


 • Reactie door lapalmeraie — 2 september 2019 09:18 @ 09:18

  Dag Filip

  Over die Chamaerops zou ik me niet te veel zorgen maken. In het Zuiden kan het inderdaad ook vriezen of zelfs sneeuwen maar daar zijn de winters over het algemeen toch veel minder nat dan hier. Het is dan ook juist dié combinatie die het hier zo lastig maakt. Het hoeft daarvoor nog niet eens koud te worden. Mulchen en de stam inpakken is vooral om de kou weg te houden maar bij de -6 à -7°C van de laatste jaren is dat bij dergelijke palmen dus niet nodig. Wal is het verstandig om bepaalde planten droog te houden. Zoals bijvoorbeeld die prachtige Dasylirion. Als je daar geen dakje bovenzet is de kans zeer groot dat je daar in het voorjaar de kern uit kunt trekken. De tuin staat er overigens prachtig bij. Complimenten.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Peter — 28 juni 2021 19:05 @ 19:05

  Hallo, ik heb een Chamaerops Humilis voor een vierkante bak gekocht. Hij is nu nog vrij klein en ik wil eigenlijk rondom wat plantjes er bij zetten. Doel is een mediterrane uitstraling, maar wel vrolijk/mooi. Liefst iets wat geen bijen/insecten aantrekt omdat het pal naast loungebank staat en vrouwlief de bijen liever aan de andere kant heeft.

  Welke adviezen zouden jullie geven om naar te kijken? Bak is ongeveer 1.20 x 1.20 meter

  Bedankt alvast


 • Reactie door lapalmeraie — 29 juni 2021 08:55 @ 08:55

  Beste Peter

  Het beste kiest u voor planten die een gelijkaardige standplaats vergen als de palm. Met andere woorden, zon en liever niet al te vochtig. Verder zou ik ook opteren voor grondbedekkers omdat de palm anders wat in het niets valt bij hogere planten rond om. Om aan de wens van de insecten tegemoet te komen is het beter om typische bloeiers te vermijden. Het zijn immers de bloemen die insecten aantrekken. Daarmee komt u dus eigenlijk al vrij snel bij de rotsplanten en kruidachtigen. Oregano, Tijm zijn bijvoorbeeld leuke en makkelijk planten, in thema. Dit kan zeker aangevuld worden met wat origineler planten als de Carpobrotus edulis, Ophiopogon planiscapus ‘Nigra’, Gaura lindheimeri, Persicaria microcephala ‘Purple Fantasy’,…

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


 • Reactie door Hert — 6 juni 2022 10:28 @ 10:28

  Dag,wat een fijne website en geweldig hoe u alle vragen beantwoordt.
  Ik kocht hier in zuid frankrijk twee x een flinke Chamaerops Humilis in de supermarkt.
  De vette wortels zitten zichtbaar onderin en denk dat ze zo snel mogenlijk óf in grotere potten óf de grond in moeten. Dit laatste wordt lastig omdat het de hele winter en voorjaar nog niet geregend heeft dus de grond keihard. In potten staat prachtig maar ik vrees dat in deze hitte en volle zon ze misschien zullen verbranden want er is geen schaduw. Zouden ze overleven in die plastic pottten tot de regen komt eind september en dan pas de grond in of trekken ze het prima als ze gewoon permanent in grotere potten komen? En hoe diep moeten deze zijn?

  Groene groet,
  Hert


 • Reactie door lapalmeraie — 7 juni 2022 12:03 @ 12:03

  Beste Hert

  Bedankt voor het compliment, ik doe mijn best.

  Het hangt er natuurlijk een beetje vanaf hoe groot de exemplaren precies zijn maar ik zou ze wel verpotten indien aanplant in volle grond echt geen optie is. Een beetje ruimer dan ze nu staan zou voldoende kunnen zijn maar het mag direct ook een stuk groter. In een half wijnvat (mits voldoende plaats) is bijvoorbeeld een leuke en lekker Frans.
  Qua droogte kunnen ze wel tegen een stootje, ze groeien van nature immers op de rotsige hellingen van de Mediterrane kust.

  Vriendelijke groeten
  La Palmeraie


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie

Gebruik FR om foto's toe te voegen !
Klik hiervoor op het logo, kies "start uploaden", kies de bestanden, klik op upload en plak de links in de reactie.
Om spam te vermijden worden berichten met meer dan 3 links pas gepubliceerd na moderatie.