Cycas revoluta (Valse sagopalm)

DCM BANNER
UW ADVERTENTIE HIER?

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
Cycas revoluta

Cycas Revoluta.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Valse sagopalm
Oorsprong:Japan
Fysieke eigenschappen
Kweek vereisten
Winterhardheid:-2C°
Standplaats:Zon/halfschaduw
Grond:Humusrijke grond
Vermeerderen:Zaaien
Kiemtemperatuur:25-35°C
Kiemtijd:1-4 weken
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae
Stam: Embryophyta
Klasse: Spermatopsida
Orde: Cycadales (palmvarens)
Familie: Cycadaceae
Geslacht: Cycas
Soort: C.revoluta

De Cycas revoluta (valse sagopalm) is werkelijk oeroud en de plant kan op zich ook erg oud worden. Hij gaat mits de goede verzorging een heel mensenleven mee. De Cycas revoluta maakt lange bladeren aan die zich vanaf het begin ontvouwen zoals bij een varen. De bladeren kunnen tot 2 meter lang worden en de plant zelf tot 3 meter, met vele zijscheuten. Hij is niet winterhard, en moet bij de eerste vorst reeds naar binnen gehaald worden. Zorg voor een grote kuip waar hij naar hartelust wortels kan aanmaken. De bladeren worden bruin als je ze vaak met de handen aanraakt.

Inhoud

Verzorging

Een Cycas revoluta is erg makkelijk in onderhoud. Je kan hem in de volle zon zetten, maar in mijn ervaring groeit hij het best in de halfschaduw. Hij houdt van goed drainerende grond. Gebruik daarom potgrond, of speciale exotenpotgrond van een goed merk. Geef hem voldoende water. Elke maand wat meststoffen toevoegen. Koemestkorrels zijn uitstekend voor de meeste palmsoorten.

Zaaien

De Cycas revoluta kan je vermeerderen door te zaaien, of door de zijscheuten te laten wortelen in zaai en stekgrond. Als u de sagopalm wilt zaaien dient u niet op de gewone wijze te werk te gaan. Dit zaadje dient half begraven te zijn in de grond. Na drie weken zie je (mits het zaadje half boven de grond uitsteekt) een worteltje verschijnen dat snel zijn weg naar de aarde vindt. Vervolgens zie je drie kleine kiemblaadjes verschuinen, waarna het eerste echte blad tevoorschijn komt. Het is geen snelle groeier, dus geduld is vereist.

Cycas soorten

Fotogalerij

Meer informatie

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen