Trachycarpus fortunei

MyPalmshop

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
botanische naam

Trachycarpus Fortunei.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Windmolenpalm
Oorsprong:China
Fysieke eigenschappen
Kweek vereisten
Winterhardheid:-18C°
Standplaats:Zon
Vermeerderen:Zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Trachycarpus
Soort: T.fortunei

De Trachycarpus fortunei is zowat de bekendste palm in West-Europa. Dit komt natuurlijk door zijn hoge winterhardheid. Hij heeft zijn oorsprong in de Himalaya (China) waar sneeuw niet ongewoon is. Hij kan dus bij ons in de volle grond gezet worden. De Trachycarpus fortunei is de blikvanger van de tuin. Vooral aan de vijver of tussen een rotstuintje oogt hij erg mooi. Je kan in het tuincentrum zeker een exemplaar aanschaffen. De prijzen liggen vaak vrij hoog, zoals bij de meeste palmbomen. Je kan deze palmboom ook gemakkelijk zelf zaaien.

Inhoud

Grondsoort

Een Trachycarpus fortunei houdt van volle grond. In een pot groeien ze een pak minder snel. Je merkt ook dat de planten bladeren niet de diepgroene kleur hebbben die ze moeten hebben. Als ze toch in een pot moeten zorg dan voor een ruime en vooral diepe pot. Vul deze met kwalitatieve potgrond. Doorgaans kan je aan de prijs goed merken of het om kwalitatieve potgrond gaat. Als je je Trachycarpus fortunei in de volle grond plaatst, zorg dan voor een lichte plaats. Hij heeft echt veel zon nodig om het goed te doen. Vervolgens maak je een plantgat 2 tot 4 keer zo groot dan de kluit van de boom. Meng goed wat humus onder de grond, samen met koemestkorrels. Voldoende water geven tijdens en na het verplanten. Zo zorg je dat de wortels goed aan de grond aansluit.

Verzorging

Palmbomen zoals de Trachycarpus fortunei worden vaak geassocieerd met het zuiden. Daarom denken mensen vaak dat ze weinig water nodig hebben. Dit is niet juist. Een palmboom maakt zoals veel andere tropische planten een groot wortelstel aan dat recht naar beneden schiet.(op zoek naar water) Dus als je een Trachycarpus fortunei in een pot hebt staan, zorg dan altijd voor voldoende water. Anders worden de bladeren grauw, en zullen ze gelig worden.

Verder is het aangeraden op de palmboom in de volle zon te plaatsen en vooral in de zomer veel mest te geven. Koemestkorrels is prima voor palmbomen. Eenmaal per maand mest strooien is goed voor palmbomen.

Snelheid groei Trachycarpus fortunei

Zaaien

De Trachycarpus fortunei kan je enkel vermeerderen door te zaaien. Zaaien is helemaal niet moeilijk.

Hier volgen enkele tips:

Vul een pot met zaai en stekgrond van een goed merk en leg de zaadjes er bovenop. Je mag meerdere zaadjes in een pot zaaien. Dan strooi je er nog een laag van 1 tot 2 centimeter overheen. Zorg dat de zaadjes zeker niet aan de oppervlakte komen. Dit bevorderd rotting. Daarna eenmaal goed water geven en de pot afdekken met een aluminiumfolie of vershoudfolie. Dit zorgt ervoor dat het water goed wordt vastgehouden zodat je niet elke dag moet controleren dat de grond nog vochtig is. zet de pot vervolgens weg bij een temperatuur van 18-22C° (kamertemperatuur) Bij een te hoge of een te lage temperatuur weigert het zaad soms om te kiemen.

Na 1,5 tot 3 maanden zouden de zaadjes moeten kiemen. Doe bij de eerste kieming de folie van de pot en zet je pot op een lichte plaats (voorlopig nog niet in de zon) Als de zaailingen één à twee blaadjes hebben zijn ze groot genoeg om te verplanten. Gebruik nu wel potgrond van een goed merk. Je mag ook een beetje koemestkorrels onder de grond mengen. Zet daarna de plantjes in de zon. Zorg dat de grond niet uitdroogt.

Afbeeldingen

Lijst met Trachycarpus soorten


Meer informatie

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen