Computerles

1) Foto’s verkleinen

Foto’s die je met een digitale camera maakt zijn vaak veel te groot om op een webpagina te plaatsen. Bovendien wordt de laadtijd van de pagina ook aanzienlijk verlengt. Daarom kan je foto’s beter eerst even verkleinen alvorens uploaden naar een website.

Hoe foto’s verkleinen?

Om foto’s te verkleinen gebruik ik doorgaans FastStone Photo Resizer. Dit is gratis software waarmee je bovendien ook andere nuttige dingen kan doen zoals watermerken plaatsen op foto’s.

Download FastStone Photo Resizer

Na installatie op je computer open je het programma.

1) Selecteer de map met te verkleinen foto’s op je computer

selecteermap3

2) Selecteer de te verkleinen foto’s (links) en verplaats ze door middel van de Add button naar de rechtse kolom. Je kan de foto’s een voor een verplaatsen, ofwel meerdere tegelijk door je Ctrl toets in te houden tijdens het selecteren. Als alle foto’s uit de hele map moeten verkleind worden klikt u op de button Add All button.

verplaatsfotos3

3) Daarna dient u op Browse te klikken om de map te selecteren waar de verkleinde foto’s naar gekopieerd moeten worden (Output Folder)

selecteeroutput3

4) Vervolgens vinkt u de Use Advanced options functie aan en klikt u rechts op de button Advanced Options

eigenschappen

5) Wanneer het Advanced Options scherm opent, klikt u op het eerste tabblad Resize. Vink Resize aan. Dan klikt u op In Percentage en daarna op Pick a Preset Percentage. Het percentage hangt af van de grootte van de foto. Wanneer u 50% selecteert zal een foto die eerst ongeveer 500Kb was, nu slechts 100Kb zijn. Klik op OK.

advancedoptions3

6) Uiteindelijk klik je op Convert. De foto’s worden nu verkleind en je kan ze terugvinden in de output folder.

fotosconverteren3

2) Een weblink (URL) op het forum plaatsen

Om een URL te plaatsen in een bericht op het forum klik je op de URL button bovenaan de tekst editor.

Volledig url

[url]http://palmvrienden.net[/url]

Resultaat in forumbericht: http://palmvrienden.net

URL met linktekst

[url=http://palmvrienden.net]Palmvrienden[/url]

Resultaat in forumbericht: Palmvrienden

3) Computerweetjes

Ctrl + linkermuisknop = Weblink opent in nieuw tabblad van de browser

Shift + linkermuisknop = Weblink opent in nieuwe browser

Ctrl + a = Alles selecteren

Ctrl + x = Geselecteerde tekst knippen

Ctrl + c = Geselecteerde tekst kopiëren

Ctrl + v = Geselecteerde tekst plakken

Ctrl + f = Zoeken op de (web)pagina

Ctrl + u = Geselecteerde tekst onderlijnen (in Word)

Ctrl + i = Geselecteerde tekst cursief maken (in Word)

Andere nuttige pagina’s

Hoe foto’s uploaden naar het forum