Je weblog hoger laten scoren in Google?

Als je een website hebt is het belangrijk om goed gevonden te worden in de zoekmachines zoals Google. Zoekmachines zijn immers zowat de belangrijkste bron van internetbezoekers. Deze bepalen echter zelf door middel van ingewikkelde algoritmes welke websites bovenaan de zoekresultaten komen. Je kan zelf Google wel een duwtje in de rug geven om je website beter te laten begrijpen, zodat Google je website voor de juiste keywoorden waar jij mee gevonden wilt worden, hoog waardeert en dus bovenaan de lijst van de zoekresultaten zet.

Deze sector noem je SEO ofwel Search Engine Optimization. Je kan de titel, description en keywords in de All in One SEO Pack onderaan de pagina ingeven.

all-in-one-seo-pack

Graag had ik aan de bloggers van Palmvrienden een aantal seo – tips gedeeld, waardoor hun weblog hoger scoort in de zoekresultaten. Het is makkelijk om hier meteen op te letten bij het aanmaken van de artikels, zodat je meer bezoekers van internet naar je weblog ‘lokt’. De aanpassingen van bestaande artikels worden automatisch opgenomen in de index van alle zoekmachines. Ik neem als voorbeeld het artikel: 10 tips om succesvol een bananenplant te zaaien

1) Gebruik een goede titel

Bij het bedenken van een goede titel is het belangrijk om een te maken die de mensen aanspreekt zodat ze deze vrijwel automatisch aanklikken. Gebruik de juiste keywoorden waar jij mee wil gevonden worden.

Als je bijvoorbeeld als titel ‘Bananen zaaien’ neemt, spreekt dit minder aan als ’10 tips om succesvol bananenplanten te zaaien’.

Enkele goede titels:

Vraagstellingen: ‘Hoe een bananenplant zaaien?’

Lijsten: ’10 tips om succesvol een bananenplant te zaaien’

Handleidingen: ‘Handleiding om een bananenplant te zaaien’

Beetje choqueren: ‘Wat je niet mag doen bij het zaaien van bananenplanten’

Je kan ook de keywoorden meer dan één keer laten voorkomen in de titel

Je zal weten wanneer jij iets zoekt op internet via Google, dat je sneller een link aanklikt waar de zoekwoorden die je hebt ingegeven, meerdere keren in een bepaald zoekresultaat voorkomt. Stel je geeft bij Google ‘bananen zaaien’ in …

Resultaat: ‘Bananen zaaien | 10 tips om succesvol een bananenplant te zaaien‘.

Hier mag je niet mee overdrijven, anders kan jouw weblog een penalty krijgen en helemaal naar beneden de zoekresultatenlijst verbannen worden. Het onderstaande voorbeeld mag dus helemaal niet.

Resultaat: ‘Bananen zaaien, bananen zaaien, bananen zaaien‘ (dit mag dus niet)

2) Description (omschrijving)

De description is een korte omschrijving van de webpagina. Zorg ook hier dat de juiste keywoorden waar jij mee wil gevonden worden in de description voorkomt. Zoekmachines laten ongeveer 160 tekens zien, maar mensen lezen deze doorgaans niet allemaal. Daarom is het soms beter om een korte omschrijving te geven, met slechts enkele keywoorden. (kijk maar naar website’s zoals youtube)
Voorbeeld van description:

Bananen zaaien is helemaal niet moeilijk. Hier worden 10 tips gegeven om succesvol een bananenplant te zaaien.

3) Keywoorden:

Keywoorden werden vroeger door Google meer gewaardeerd dat nu het geval is. Dit komt door het misbruik dat webmasters hiervan maakten. Gebruik tussen de 5 en 10 keywoorden, en zorg ervoor dat je ze niet herhaalt!

Voorbeeld: Bananen, zaaien, temperatuur, zaden, zaaigrond

BELANGRIJK: Bij de palmvrienden weblogs kan je tweemaal keywoorden ingeven. Rechts naast de editor (tags) en onderaan bij het ‘all in one SEO pack‘. Als je ze twee keer ingeeft, worden ze ook twee keer weergegeven in de broncode van de webpagina. Je hoeft ze dus één keer in te vullen. Doe dit bij voorkeur rechts van je editor, omdat er bij sommige weblogs een functie zit, die de tags gebruiken. Je hoeft ze dus niet bij de all in one seo pakket in te vullen.

4) Opbouw van je artikel:

Bij het schrijven van je artikel kan je ook op bepaalde dingen letten die jouw vindbaarheid in Google ten goede komt. Gebruik regelmatig de juiste keywoorden waar je mee gevonden wilt worden. Gebruik ze bij voorkeur in het eerste deel van je artikel (zeker in de eerste zinnen) en in de kopteksten van je artikel. Deze kopteksten worden groter weergegeven en verhogen de leesbaarheid van je artikel.

Voorbeeld van artikel:

Bananen zaaien doe je zo (koptekst = header)

Zelf bananen zaaien is helemaal niet moeilijk. Er dienen echter bij het zaaien van bananen enkele dingen in acht genomen te worden om tot een succesvol resultaat te komen. Vooreerst dien je …

Bananen verzorgen (koptekst = header)

Bananenplanten zet je beter een beetje uit de wind. Zo voorkom je dat de bladeren sterk inscheuren, en ….

5) Links van andere websites

Links van andere, bij voorkeur gelijksoortige websites is (samen met het vorige) zowat de beste manier om hoog te scoren bij Google. Google gaat ervan uit dat een webmaster jouw website echt de moeite waard moet vinden om een link te plaatsen op zijn eigen website. Google bekijkt dit als een stem van de ene website naar de andere website. Als jij terug linkt naar de andere website, kan er spraken zijn van louter linkenruil en hier moet je een beetje mee oppassen. Je mag dit doen, maar niet te grootschalig op korte termijn.

De juiste linktekst (anchortekst) gebruiken

Als je een link krijgt van een andere website (of binnen je eigen website) zou deze bij voorkeur met een linktekst moeten zijn die bij de pagina past. Je begrijpt dat ‘klik hier’ of ‘volg deze link’ weinig van de inhoud van de doelpagina verklapt. Om het eerder voorbeeld te volgen kan je dus beter als linktekst bananen zaaien gebruiken, of misschien nog beter ‘hoe bananen zaaien’ …

Links van websites met gelijksoortige inhoud en een goede linktekst helpen je weblog (en zeker die bepaalde pagina) sterkt vooruit!

Linktekst = stukje tekst dat gebruikt wordt om te linken naar jouw website, ook wel anchortekst genoemd.

6) Inhoud van je website

Content (=inhoud) is King wordt er wel eens gezegd. Als je een website hebt met veel en vooral kwalitatieve inhoud blijven de bezoekers automatisch langer. Bovendien heeft Google een beter zicht waar jouw website over gaat. Bouw een website in de eerste plaats voor een bezoeker, en niet voor Google. Eigenlijk moet je ze alletwee in acht nemen, maar als de bezoekers na 10 seconden je website weer verlaten, kan Google je zoveel bezoekers brengen als je wilt, …

Reacties op jouw artikels

Reacties op jouw artikels zijn altijd goed. Zo denkt Google dat jouw artikel de moeite waard is om over te discussiëren. Of het zo veel helpt, weet ik niet, maar het heeft een positieve invloed.

Structuur van de website

Het is erg belangrijk dat Google je weblog goed kan indexeren. Hier is een goede structuur van je weblog voor nodig. Over het algemeen krijgen de weblogs van Palmvrienden een goede structuur mee.

Welk soort artikels schrijven

Ik laat het uiteraard aan de bloggers zelf over welke interesse ze graag schrijven, maar het is bewezen dat sommige artikels beter scoren dan andere, en dat juist omdat de structuur (samen met de titel) een beetje meer aanspreekt. Een goed voorbeeld zijn lijsten: ‘de tien grootste ….’ of ‘de zeven grappigste …’ zoals eerder omschreven bij ‘Gebruik een goede titel’

7) Permalinks

Je kan onder Instellingen -> Permalinks de structuur van je url wijzingen. De beste structuur is /%category%/%postname%/ (deze kan je bij ‘aangepaste structuur’ ingeven) omdat de categorie én de titel van je webpagina in de url verwerkt. Het helpt je positie in Google sterk vooruit als bananen zaaien in de url zit van een pagina zit, als deze webpagina uiteraard ook over bananen zaaien gaat.

Handige links

Zoekmachine optimalisatie voor bedrijven