Home

bananenweetjes “waarom zijn de bananen krom”

oktober 11th, 2008 · 1 Comment

Iedereen kent het mopje wel “waarom zijn de bananen krom; als ze recht zijn vallen ze om”. Maar waarom zijn bananen nu echt krom. Wel het antwoord is simpel, de bananen groeien omgekeerd. Wanneer je naar een bananenplant kijkt, zie je dat de vruchttros binnen in de plant ontstaat, recht omhoog groeit en dan gaat hangen. Daarom zijn bananen krom.

Iedereen kent de banaan wel maar wat niet iedereen weet is dat je buiten de gele banaan ook nog de rode banaan hebt. Iedereen kent de banaan ook als een zoete vrucht die rauw gegeten wordt, er zijn een tal van soorten die gebakken, geroosterd, geperst, gedroogd worden of in schijfjes gesneden voor gezonde en goedkope tussendoortjes en straatsnacks.

Je hebt ook bananen die gefermenteerd of gedistilleerd zijn tot alcoholische dranken die zeer populair zijn in Oost-en Centraal Afrika. Bierbananen worden geschild en in een bananenboot gelegd waarin zij dan fermenteren tot bier met een laag alcoholgehalte en rijk zijn aan vitamine B.

Bananen kunnen ook in noodgevallen gebruikt worden. Zo kan de schil gebruikt worden om wonden te verbinden. De binnenkant van een bananenschil zou de jeuk van muggenbeten verlichten.

De bananen die aan de plant aan het groeien zijn daar hang men een plastiek zak over. Dit is om ziekte en schimmels zoveel mogelijk tegen te houden. Later als de bananen van de planten worden gehaalt wordt de plastiek er afgehaald en kan deze terug gebruikt worden. Men bespuit de bananen dan met een chemisch middel en dan worden ze in koelcontainers verscheept naar het buitenland. De bananen die men van de bomen haalt zien nog groen en niet geel zoals ze meestal in de winkel ligt. Als men de bananen geel afplukt dan zijn ze slecht tegen dat ze in de winkel liggen en nu heb je dat niet voor.

dit is de chiquita fruitwinkel in de winkelstraat van Berlijn

dit is de chiquita fruitwinkel in de winkelstraat van Berlijn

Als je naar de winkel gaat zie je overal wel de Chiquita-banaan liggen. Iedereen kent de banaan nu zoals hij is groot, geel, zoet, … enkel is er bijna niemand die weet welke soort het is. Vroeger zo’n 50 jaar geleden was het de Gros Michel maar door het fusarium-schimmel is de monocultuur helemaal van de kaart geveegd. Nu gebruikt Chiquita de Cavendish. Enkel schuilt er bij deze soort ook het probleem dat het fusarium-schimmel de Cavendish ook helemaal van de kaart gaat vegen. De grote multinationals moeten steeds meer sproeimiddelen inzetten om de ziektedruk te bedwingen. De meest voor de hand liggende oplossing is om te sleutelen aan de ziekteresistentie van de Cavendish. Dit kan onderandere gedaan worden door genetische modificatie.

1 reactie »

  • Reactie door Geraets Thomas — augustus 29, 2010 @ 11:54 am

    Leuk, die uitleg van bananen. Mijn dochtertje eet graag banaan en dat heb ik liever dan al dat gesnoep.


Berichten RSS voor reacties op dit bericht. TrackBack URL

Geef een reactie