Phoenix dactylifera

DCM BANNER
UW ADVERTENTIE HIER?

Uit Palmvrienden wiki

Ga naar: navigatie, zoeken
botanische naam

Phoenix Dactylifera.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Echte dadelpalm
Fysieke eigenschappen
Eetbaar:Ja
Kweek vereisten
Winterhardheid:-12C°
Standplaats:Zon
Vermeerderen:Stekken en zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Phoenix
Soort: P.dactylifera

Phoenix dactylifera of dadelpalm wordt voor de vruchten geteeld in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. Hij is oorspronkelijk uit Noord-Afrika maar de exacte locatie is onbekend.

Hij vormt veel uitlopers die worden verwijderd in de cultuur om een enkele stam te vormen. De stam is gemarkeerd met diamant-vormige littekens van bladeren die tot 40 cm groot kunnen zijn.

De grote geveerde bladeren zijn grijsblauw en kunnen 5 tot 6 m lang en 60 cm breed zijn.

De bloeiwijze is een lange tros van 120 cm, rechtopstaand en geel. De plant is tweehuizig: mannelijke en vrouwelijke bloemen groeien aan verschillende individuen. Alleen vrouwelijke planten produceren fruit, en op voorwaarde dat een mannelijk individu in de buurt is.

De naam phoenix betekent Fenicisch. Het achtervoegsel dactylifera is samengesteld uit dactylus of dadel en fero, dragen (in het Grieks).


Inhoud

Verzorging

In de winter is de palm winterhard tot -12°C mits de grond droog is.(Water en vorst zijn dodelijke combinaties.) Dit kan door de palm buiten in een verhoogd zandbedje te planten(of op een plaats waar het goed draineert.) Dus men kan de palm buiten laten overwinteren. En tijdens de zomer regelmatig water geven is cruciaal voor een goede groei... Verder is deze phoenix gemakkelijk te verzorgen. Men moet niet rekenen op een grote oogst dadels, daarvoor dient het langdurig warm weer te zijn.

Afbeeldingen

Phoenix soorten

Externe links

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen