Phoenix canariensis (Canarische dadelpalm)

DCM BANNER
UW ADVERTENTIE HIER?

Uit Palmvrienden wiki

(Doorverwezen vanaf Phoenix canariensis)
Ga naar: navigatie, zoeken
Phoenix canariensis

Phoenix Canariensis 2.jpg

Naam, oorsprong en habitat
Nederlandse naam: Canarische dadelpalm
Oorsprong:Canarische eilanden
Fysieke eigenschappen
Eetbaar:Nee
Kweek vereisten
Winterhardheid:-4°C
Standplaats:Zon
Grond:Zandgrond met humus
Vermeerderen:Zaaien
Wetenschappelijke classificatie
Rijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Orde: Arecales
Familie: Arecaceae (palmenfamilie)
Geslacht: Phoenix
Soort: P.canariensis

De Phoenix canariensis (Canarische dadelpalm) is naast de Cocos nucifera (Cocospalm) een van de bekendste vederpalm ter wereld. Je ziet ze in de tropische klimaten dan ook vaak staan als straatbeplanting. Ook bij ons zie je ze vaak in de tuin, maar dan wel in een pot. De Phoenix canariensis is niet winterhard en dus niet geschikt om bij ons in de volle grond te planten. De vruchten van de Phoenix canariensis zijn niet eetbaar. Die van de Phoenix dactylifera echter wel.

Inhoud

Verzorging

De Phoenix canariensis is een snelle groeier. Hij doet het goed op voedselarme gronden, maar met wat humus en meststof groeit hij een pak sneller. De palm verdraagt goed wind, en zal het best gedijen in de zon. Vermits hij in ons klimaat in een pot moet staan, dien je wel uit te kijken dat hij niet te droog komt te staan. Hij kan dit even verdragen, maar zeker niet te lang. Mensen denken wel eens dat zuiderse planten weinig water nodig hebben maar dit gaat zeker niet op voor alle zuiderse planten. Palmbomen maken namelijk zoals druivelaars wortels aan die recht naar beneden groeien om de bladeren altijd van water te kunnen voorzien.

Zaaien

De zaden van de Phoenix canariensis kunnen sterk verschillen naargelang het klimaat van het land. Zaden die uit Brazilie komen kunnen er heel anders uitzien dan zaden die bij ons geoogst worden. De Phoenix canariensis is makkelijk uit zaad op te kweken en is bovendien een snelle groeier! Let er wel op dat bij het kiemen een minimum temperatuur van 25C° gehaald wordt, anders zal het zaad niet goed kiemen. In de winter is de radiator de ideale plaats hiervoor, in de zomer een (kleine) serre. De zaden laten kiemen in zaai en stekgrond. De Phoenix Canariensis zaden kiemen doorgaans na 2-3 maanden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller ze kiemen. Span een aluminiumfolie over de pot, zodat de grond niet uitdroogt.

Winterbescherming: Inpakken voor de winter

Een Phoenix canariensis in West Europa in de volle grond houden is een droom van velen, waar velen zich liever niet aan wagen. Toch is het bewezen dat het mogelijk is door Robbin van Exotic Life.

Afbeeldingen van de Phoenix Canariensis

Andere Phoenix soorten

Meer informatie

Persoonlijke instellingen
Naamruimten
Varianten
Handelingen
Palmvrienden
Navigatie
Hulpmiddelen